Videozapis na kojem se vidi ruski mlažnjak Su-57 kako krstari nebom, bez zaštite za pilota od hladnoće šokirao američke medije

Su-57
81 komentar

Suhoj Su-57, prije poznat kao “PAK FA” ili T-50, borbeni je lovac iznimnih manevarskih mogućnosti pete generacije, sa ”stealth” karakteristikama i najnovijom ruskom avionikom kao i oružnim sustavima. Mlažnjak je službeno ušao u masovnu proizvodnju 2019. godine, a ruske zrakoplovne snage trebale su primiti najmanje 76 zrakoplova prije 2028. godine.

Američki mediji primijetili su “neke neobičnosti”, koje su imali prilike vidjeti u nedavno objavljenom videozapisu ruskog Ministarstva obrane.

Videozapis, posvećen 100. godišnjici osnivanja legendarnog Državnog ispitnog centra Čkalov, uključuje nekoliko sekundi snimke leta Su-57 bez njegovog pokrova.

“Jer ponekad jednostavno morate krstariti bez štita koji vas štiti od smrzavanja do smrti”, izgovorio je suradnik Popularne mehanike Kyle Mizokami, dodajući kako je let bez pokrova vjerojatno dio ispitivanja, “kojim su željeli ispitati da će zrakoplov moći nastaviti normalno letjeti, čak i ako se pokrov ne bi mogao spustiti”.

Mizukami je sugerirao da sudeći prema snimci, pilot Su-57 “izgleda kao da ima jaknu ili letačko odijelo kao sredstvo zaštite”.

U međuvremenu, Drive je u šali nazvao Su-57 bez pokrova “kabriolet verzijom” mlažnjaka; oni također vjeruju da je testni pilot tijekom leta “nosio nestandardno zaštitno odijelo za let”.

Američka vojska više se ne uključuje u letačka ispitivanja mlažnjaka bez pokrova, iako je poznato da su neki od njezinih saveznika testirali vojne zrakoplove bez zaštitnog plexiglass štita. 1988. godine testni pilot BAE Systems Keith Hartley obavio je let mlažnjakom Tornado bez pokrova brzinom od 500 čvorova, a probna vožnja provedena je šest godina nakon što je Tornado stvarno počeo s radom.

Iz videa, kojeg je objavila ruska vojska, nije jasno kada se odvijao ovaj let sa Su-57.

Nisu nepoznate izvanredne situacije u kojima se pokrov ne bi mogao spustiti ili kada bi mogao biti podignut s mlažnjaka usred leta. Prošle je godine nekoliko izraelskih pilota bilo prisiljeno na hitno slijetanje, nakon što je pokrov njihovog F-15 iznenada eksplodirao na visini od 30.000 metara. U srpnju 2017. godine pilot američkog ratnog zrakoplovstva spustio je svoj Fairchild Republic A-10 Thunderbolt, poznat i kao zrakoplov za blisku zračnu potporu “Warthog”, ”na trbuh”, nakon što je njegov pokrov odletio, a podvozje nije uspjelo otpustiti.

Su-57VVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo
3 godine prije

šokirao američke medije
ni manje ni više nego -šokirao!!!???
srećom danas je nedjelja pa se stignu oporaviti od šoka

Pitiah
3 godine prije

A vidi zakovica. Moj prijatelj autolimar je Ajnstajn za njih. Mozda je cvrsto, ali sjebat ovakav dizajn takvom izradom.. Zasto Rusi, zasto?

nekoime
3 godine prije

Kaj ih je i Golf cabrio šokiral?

Laki
3 godine prije

Jeli ikom palo na pamet da je ovo snimljeno iza zelene podloge, jer koliko ja znam da avion leti brzinom 1ili 2 maha isčupalo bi sve u tom otvorenom kokpitu čista fizika!

maksimsi
3 godine prije

SU-57 Cabrio varianta:)

Istražuj
3 godine prije

Mene uvijek vise fasciniraju – milioni i milioni kilometara ravnog horizonta – koji se uvijek nalazui u centru videa (kao kod slikanja “perspektive”) na ovim ruskim klipovima!
U istinu, oni stari klipovi, kada su snimali jedni druge, bili su i bolji.
Sad su dobili ocito sirokopojasne kamera sa “ribljim okom” pa su im klipovi sve slicniji onim americkim…

Ipak, ponekad se nadje zanimljiv video. kao ovaj slikan sa repa TU 160:
https://www.youtube.com/watch?v=lFwYJ_Qmsuk

Gdje je “zakrivljenost”, te logicno “spustanje” horizonta prema dnu klipa (premda koriste sirokopojasnu kameru”), dok se avion penje na vecu visinu?

Jasno vidljivo:

  • na samom pocetku – dok je avion jos na pisti – vidi se “zakrivljenost” zemlje… Dakle sa 5 metara visine kamera na repu aviona! … Ajde…?
  • horizont uvijek u “visini ociju” kamere 😉
3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Pink Panter
3 godine prije

F15 ima operativnu višinu leta od 18.300 metara. Kako mu je onda otpala zaštita na visini 30,000 metara ????
Metar i stopa nije isto . 30,000 feet je približno 10,000 metara visine.
Treba malo pazljivije prevoditi sa engleskog.

ventilator
3 godine prije

A ONDA AMERI ,SA PROPAGANDOM NA ZAVIDNOJ VISINI, PRODAJU BOZU ZA LIMUNADU, SVOJIM SAVEZNICIMA I VAZALIMA DA RUSI SAMO ZNAJU DOBRO RADITI MATRJOŠKE, VEĆ POJAVOM SU-27, DA NE SPOMINJEM MIG-29, SA NAJNOVIJOM VERZIJOM MIG-35 I MIG-141, SU RUSI DEBELO UŠLI SA SU-57 OLI TI PAK-FA U REALIZACIJU NEVIDLJIVIH AVIONA. OVI AVIONI ITEKAKO MOGU PARIRATI AMERIČKIM F-22 I F-35 ZA KOJEGA AMERI NE ZNAJU KAKO DA GA SE RIJEŠE JER JE DOŽIVIO NIZ TEHNIČKIH PROBLEMA, A DA NE GOVORIMO O NJEGOVOJ VRTOGLAVOJ CIJENI.DA SU AMERI MALO PAMETNIJI IZ POVIJESNIH ČINJENICA MOGLI SU SHVATITI DA SU RUSI NAJJAČI OLI TI ,KAKO BI MI REKLI, NAJUČINKOVITIJI KAD IH PRITISNU SA SVIH STRANA, A TO SU NAJBOLJE ŠVABE OSIJETILE NA KRAJU RATA KADA SU IH RUSI ISPRATILI SA KAĆUŠAMA ,OD ČIJE MELODIJE IM SE DIZALA SVAKA VLAS NA GLAVI

Davor drugi
3 godine prije

Nemam pojma kako bi to trebalo funkcionirati u avionu, ali sam imao prigodu, jednom koncem januara u manjem planinskom predjelu voziti se u autu bez grijanja. Stakla su se na samo svana, nego i iznutra mrznula, zbog određenih okolnosti da bi bar nešto vani vidjeli, morali smo još sa napola otvorenim prozorima voziti. Vožnja je možda trajala nešto dulje od sat vremena, kad smo stigli mi nismo izašli iz auta, mi smo iz njega poispadali. Ja se živ oduzeo, moraš se odmah poći kretati, a meni se noge od koljena pa na dolje od zime oduzele, tako da sam morao prvo na koljenima, i to na velika kolina,sto bi se u nas reklo, kao da sam se svetom Ivi u Podmilačje zavitovo. Godinama poslije toga nemilog događaja, kada bih god zimi sjedao u tuđe auto, uvijek bi pitao da li mu grijanje u autu radi. Ako usporedim moje iskustvo iz… Čitaj više »

Alex
3 godine prije

Eto i Rusi rade Cabrio-modele…😆
Samo da ne počnu pomornice tako radit.😂🤣😂🤣

Bosanac
3 godine prije

Ne smiješ više spomenut ni narandžu a kamo’li avion da se ne otvori rasprava o geometrijskom obliku planete ma-terra 🙂

pozitivan pesimista
3 godine prije

hm, izgleda su prije bitangi jos neki vidjeli antartiku?
https://www.youtube.com/watch?v=KO55AY0a6eQ

Kkk
3 godine prije

Polako druze.Isli su tamo da zakopaju gabrijelov kovceg iz saudijskevarabije kojeg su otkrili kod meke i koji je spalio hiljade mrtvih onda pre oar god,.nebitno.E taj kovceg je odnesen ne antartik s ruskom pratnjom vojnih brodova. E sad, ortodoxni se sreo sa rimomkatolikom da mu ovaj da spise iz vatikana da ortodoxni moze odrzati neku vrstu molitve nebitno. I tako je bilo i napravljeno, kovceg je na antarktiku. Lijepi pozdrav.

Max
3 godine prije

Sve viđeno dokazuje da je Su 57 novi uspjeh Ruske avioindustrije.

3 godine prije

“…sa pronalaskom kažu zavjetnog kovčega u Meki…” Cuj da je “zavjetni kovceg” oruzije – ja sam to odavno mislio. Toliko je detalja koji o tome govore u samoj tzv “bibliji” da nije normalno… Ali i ovde ne trebas vise od tzv “Knjige brojeva” (4. mojsijeva). Sve ti je receno. Recimo taj “oblak” koji navodno jedino razgovara sa Mojsiem, a ona g zove navodno “jhvh” (dodaj samoglasnike kako zelis) – navodno upozorava Mojsija – da pripazi na one “cuvare kovcega”, jer je cuvanje toliko opasno da ih niko ne moze spasiti ako su dugo pred njega. Uz to kad prekrivaju jazavskim kozama taj tzv “zavjetnbi kovceg” – na sve strane su poluge! I konacno – kad “oblak” tj navodno “jhvh” – poubija na stotine hiljada onih Izraelita u svom “pravednom gnjevu” – zar nije moguce – hipoteticki – da je taj prevarant Mojsije mozda provalio kako poluge rade – pa onda… Čitaj više »

Zbrk
3 godine prije

Nisam znao da F15 ide na 30 km visine…..nije to mig 31….

Plavi
3 godine prije

Pa ljudi moji taj avion oni razvijaju 25 godina (što se zna) i jos nije odmakao od prototipa. A motore jos nisu ni počeli razvijati, leti sa starim motorima iz 70′ tih godina 3 generacije.
Rusija je samo na you tube vojna sila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI