Probni let ruskih pilota u najnaprednijem modelu ruskog ”zračnog tenka” Su-25

SU-25 Suhoj jurisni avion
34 komentara

Rusija modernizira svoju flotu borbenih zrakoplova Sukhoi Su-25, kako bi dodatno povećala njihovu žilavost. Najnovija varijanta oklopnog zrakoplova prikazana je u akciji u videu, kojeg je objavila ruska vojska.

Su-25 spada među najkorištenije ruske zrakoplove, a ostavio je trag u preko desetak oružanih sukoba, sve od sovjetske intervencije u Afganistanu. Pod nazivom “leteći tenk” zbog teškog oklopa i ukupne otpornosti, njegova primarna zadaća je pružanje bliske zračne potpore kopnenim snagama i uništavanje važnih neprijateljskih ciljeva na bojištu.

Videozapis koji je u nedjelju objavila TV Zvezda, službeni kanal ruske vojske, prikazuje pokusne letove dvojca Su-25SM3. Na snimci višestrukih kamera, koje su se nalazile unutra u pilotskoj kabini, snimci prikazuju kako zrakoplovi ispaljuju projektile i izvode borbene manevre.

Su-25 se bori za svoje mjesto u ruskim oružanim snagama. Kada je razvijen u 1970.-im, zamišljen je kao teško leteće oružje, koje za razliku od bržih bombardera ima dovoljno vremena za prepoznavanje i istjerivanje neprijatelja u jednom potezu, izdržavajući pritom neprijateljsku vatru.

Napredak protuzrakoplovne raketne tehnologije doveo je do toga da Su-25 bude znatno manje izdržljiv. Usporedno s time, precizne bombe i rakete zahtijevaju puno manje vremena za razvoj i isprobavanje. Tako neki vojni stručnjaci tvrde da je vrijeme za to da se ”Žablja noga” povuče iz uporabe, kako su zrakoplov nazvali NATO stručnjaci, dodajući kako je došlo vrijeme da borbene misije preuzmu ultrasonične letjelice i borbeni helikopteri.

Proizvođači su svjesni tih problema, koje su uzeli u obzir prilikom izrade novog modela ”letećeg tenka”. Su-25SM3 najnovija je ruska varijanta veteranskog zrakoplova, koja uzima u obzir iskustvo stečeno njegovom upotrebom u Siriji.

Njegovo preživljavanje povećano je dodavanjem dodatnih slojeva obrane od neprijateljskih projektila, što zrakoplov čini svestranijim zahvaljujući boljem sustavu ciljanja za sve vremenske prilike. Nadalje, zrakoplov može nositi širi spektar modernih bombi i raketa.

NATOSU-25VVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

Ne vidim “video”.

Ad astra
3 godine prije

U nekoliko navrata pisalo se o ruskom moderniziranju stare borbene tehnike. Spominju se iskustva iz nekih prijašnjih ratova pa tako i ovja posljednji u Siriji. Interesantan je to pristup modernizaciji ruskih oružanih snaga. Naime, ni jedan budući rat neče sličiti ni jednom prošlom ratu. Iz toga se da isčitati da treba imati dobru predikciju, a ne doktrinu temeljiti na prijašnjim ratovima. Jedan od primjera različitog pristupa razvoja doktrine istoka i zapada je i modernizacija SU25 koji se koristi za blisku zračnu potporu. S američke strane razvijen je F 35 koji ima istu ulogu. Tko je u pravu? Ako se ratuje u Siriji, i SU 25 je odličan. No ako se ratuje protiv tehnološki naprednijeg neprijatelja, ostaje sumnja u korisnost takvog aviona.

ventilator
3 godine prije

IAKO MI JE OVAJ AVION SIMPATIĆAN SA SVOJIM DIZAQJNOM KOJI SE RAZLIKUJE OD PRETHODNIKA K AO ŠTO JE SU-24 TE KASNIJIH SU-27 PA DALJE SVE DO SU-57 MISLIM DA SE ON MOŽE USPOREĐIVATI PRVENSTVENO SA AMERIČKIM A-10 TANDERBOLTOM TE BI ZAMOLIO NEKOG STRUČNIJEG KOMENTATORA DA MENI KAO LAIKU IZ OVOG PODRUČJA NAVEDE DOBRE I LOŠE OSOBINE OVA DVA AVIONA.UNAPRIJED ZAHVALJUJEM.

Max
3 godine prije

Sukhoi je zbilja sjajan.

MirkoNS
3 godine prije

Bas mi se svidja ovaj sajt!
Ima mnogo toga o vojnoj tehnici i dobre polemike u komentarima👍

ventilator
3 godine prije

ZAHVALIO BIH PRIJATELJIMA KOMENTATORIMA KOJI SU MI VELO STRUČNO OBJASNILI RAZLIKU, U MOGUĆNOSTIMA, IZMEĐU AMERIČKOG AVIONA A-10 TANDERBOLT I RUSKOG SU-25. GOSPODINU POD PSEUDONIMOM PERAC ŽELIM REĆI DA KAD SAM NAPOMENUO DIZAJN SU-25 MISLIO SAM PRVENSTVENO NA VANJSKI IZGLED, KOJI IZGLEDOM PRIPADA KLASICI, AVIONA NA KRAJU II SVJETSKOG RATA .ŠTO SE TIČE SU-24 I SU-27 NJIHOV IZGLED SE BITNO RAZLIKUJE OD SU-25, PRVENSTVENO AVIONI SU 27 I NJEGOVE INAČICE SU-30, SU-34, SU-35 TE NA KRAJU SU-57,PRIJAŠNJEG NAZIVA T-50 PAK FA, KOJI SE ITEKAKO RAZLIKUJU PO MOGUĆNOSTIMA ODNOSNO PERFOMANSAMA OD SU-25. GOSPODINU UMPAH PAH NAVEO BI DA NE SLUŽE SAMO AVIONI, NAŽALOST , ZA RATOVANJE JER SADA NAZIREMO I METROLOŠKO RATOVANJE , A BOGAMI JEDNOG DANA ĆEMO DOZNATI DA POSTOJI I VIRUSNO RATOVANJE.JEDINO KAD SE VIRUSI IZMAKNU KONTROLI ONIH KOJI IH PLASIRAJU KONTRA DRUGIH,PA POČNU UNIŠTAVATI I NJIH SAME, TADA SE VIŠE NEĆE KORISTITI OVAKVA VRSTA RATOVANJA.ŽIVI BILI PA VIDJELI. NAJBOLJI… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI