Ruski nadzvučni bombarderi postavili svjetski rekord u najdužem neprekidnom letu

Ruski bombarderRuski bombarder Tu-160
19 komentara

Piloti ruskih vazduhoplovnih snaga proveli su u vazduhu više od 25 sati, prelazeći udaljenost veću od 20.000 kilometara.

Ruski nadzvučni bombarderi Tu-160 (NATO kod Blackjack) oborili su svjetski rekord u najdužem neprekidnom letu za ovaj tip aviona, rekao je novinarima u subotu general-pukovnik Sergej Kobilaš, komandant ruskih vazduhoplovnih snaga.

“Dvije posade iz sastava ruske strateške avijacije dugog dometa postavile su novi rekord u daljini i trajanju leta na nadzvučnim bombarderima Tu-160. Piloti ruskih vazduhoplovnih snaga bili su u vazduhu više od 25 sati, prelazeći udaljenost veću od 20.000 kilometara“, rekao je Kobilaš i dodao da „niko nije duže letio ovom vrstom letjelice“.

Prethodni rekord takođe su postavili bombarderi Tu-160 tokom 2010. godine kada su letjeli 24 sata i 24 minuta.

Prema Ministarstvu odbrane, dva Tu-160 preletjela su međunarodne vode centralnog dela Arktičkog i Tihog okeana, kao i Kara, Laptev, Istočni Sibir, Čukči i Barentsovo more. Bombarderi su poletjeli i sletjeli na aerodrom Engels, matični aerodrom za bombardere Tu-160. Komandanti posade bili su general-major Oleg Pchela i potpukovnik Sergej Volkovitski.

„Strateške bombardere Tu-160 pratili su borbeni avioni Su-35S, zajedno sa stranim avionima duž određenih dionica njihove rute“, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Let ruskih bombardera izveden je strogo poštujući međunarodna pravila.

Tu-160VVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
3 godine prije

Bravo!

Kon
3 godine prije

Qantas letio 19 sati i 20 minuta na letu London Sydney i preletio 17 800 kilometara.

varjag
3 godine prije

Svaka im čast, alaj su ih napravili!!!!!!!!!!!!!!!

Kon
3 godine prije

Za vrijeme rata u Libiji bombarder B 2 poletio je iz Misurija gađao ciljeve u Libiji i nakon 25 sati vratio se u bazu. Najduža borbena misija aviona B 2 bila je misija u Afghanistanu koja je trajala 44 sata.

Max
3 godine prije

Čestitke.

sobravia
3 godine prije

Lažu ko HDZ.

yale
3 godine prije

Napokon je Navalni uzeo stranu u ovoj aferi navodnog trovanja. Ovo ce imati gadne implikacije za njega, tko uopce zeli ovog izdajnika natrag u Rusiju? Ako mu ne ponise putovnicu onda se mogu dobro je*** A sad pokledajmo sto kaze. Prošlo je točno mjesec dana otkako su me pokušali ubiti kemijskim ratnim sredstvom Novichokom. Dva neovisna laboratorija u Francuskoj i Švedskoj i poseban laboratorij u Bundeswehru potvrdili su prisutnost “Novicheka” na i u mom tijelu. U Rusiji šef Službe za vanjsku obavještajnu službu Nariškin izjavljuje da su Navaljnog dali Njemačkoj bez Novichoka i tamo je završio s Novichokom (posipan, vjerojatno). Tako nije izjavio Nariškin, ali nema veze. Laze brze nego sto pas trci. Prije nego što su im dozvolili da me odvedu u Njemačku, skinuli su mi svu odjeću i poslali me potpuno golog….LOL S obzirom da je na mojem tijelu pronađen Novichok, a to je vrlo vjerojatna kontaktna metoda… Čitaj više »

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Veličanstveni stroj. Jedno od velikih djela ljudskih ruku. Prije nego što ljudi počnu pisati zvizdarije, bili bi dobro da malo razmisle o činjenici da se stroj maksimalne poletne mase od 275 tona, digne na nešto manje od 20 km visine i na punom forsažu može potegnuti 2.200 km/h. (Visina i brzina nedostižni velikom broju zapadnih borbenih zrakoplova.) P.S. Početkom 90-tih godina, George Bush i Boris Jeljcin su dogovorili (START) da Tu-160 i B-2A ostanu na po 21 kom. Razlog? Sovjeti su već imali 19 operativnih Tu-160 u ukrajinskoj bazi Priluki. I još dva su trebala preletjeti u tu bazu. To je dobro došlo i Amerima zbog vrtoglavih troškova, pa su rado ostali na 21 B-2A. Tim više, što su nedugo poslije Rusi, zbog vlastite gluposti, ostali bez većine Tu-160. Koji su raspadom Sovjetskog Saveza ostali u Ukrajini. Ukrajinci su rekli da nemaju potrebu za strateškim zrakoplovstvom i da nemaju love… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Dokurčilomi
3 godine prije

Mogli bi oni još ali tankeri se umorili.

FATIH
3 godine prije

OPET SANKCIJE.

idjvndfhgerfhefzuerf
3 godine prije

Bolje da su nešto opalili nego što su letjeli jer ravuku (đu junajted stejts) ne možeš uplašiti sa cemkur.

Mate
3 godine prije

Bravo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI