Objavljena snimka prvog leta ruske bespilotne letjelice S-70 Ohotnik-B

Ohotnik-B S-70 bespilotna
10 komentara

Rusko Ministarstvo odbrane je juče objavilo snimak prvog leta nove bespilotne letjelice OKB Suhoj pod nazivom S-70 Ohotnik-B (Lovac). Let je prema dostupnim podacima izvršen uz pomoć pilota-operatera koji je upravljao letjelicom iz stanice za vođenje što sugeriše da letjelica vjerovatno još nije spremna za samostalan let u automatskom režimu.

S-70 Ohotnik-B spada u borbene bespilotne letjelice (UCAV) a ima formu letećeg krila bez vertikalnih površina i po svojoj osnovnoj formi podsjeća na slične američke eksperimentalne letjelice iz programa X-45 i X-47.

Prve informacije o potrebi za ovakvom letjelicom su se pojavile na vazduhoplovnom salonu Maks-2009, kada je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije izrazilo potrebu za teško naoružanom bespilotnom letjelicom dugog dometa mase oko 20 tona. Prema riječima Mihaila Pogosjana (tadašnjeg direktora kompanije MiG) projektovanje ove letjelice je trebalo da bude prvi zajednički rad biroa Suhoj i biroa MiG. Zvaničan ugovor o razvoju zajedničke bespilotne letjelice je potpisan 25. oktobra 2012. godine.

U sklopu ovih najava je bila i najava o stvaranju zajedničkih sistema za upravljanje teškim bespilotnim letjelicama, što je povjereno kompaniji Suhoj. Ipak, kasnije je po svemu sudeći Suhoj ostao jedini proizvođač teških bespilotnih letjelica u Rusiji.

Prema trenutno dostupnim informacija može se zaključiti da se u Rusiji trenutno razvijaju bar tri slične bespilotne letjelice a prva naznaka letjelice Ohotnik-B kako se još naziva S-70 se pojavila u ljeto 2017. godine kada je silueta ove letjelice ugledana na jednoj od prezentacija Ministarstva odbrane. Rusi kao majstori “maskirovke” ništa ne prepuštaju slučaju pa tako ni pojavljivanje “slučajnih kadrova” u svojim prezentacijama, ako se malo prisjetimo, zapažamo da je tako “otkriven” i novi torpedo Status-6. Nakon ovakvih kadrova sve ostaje pod dozom sumnje dok projekte sa skica na kadrovima ne vidimo i u javnosti.

Jedine zvanične informacije o ovoj letjelici su sa sajma Armija-2019 gdje zvanično potvrđeno da je letjelica duga 14 metara sa rasponom krila od 19 metara.

Ono što se može zaključiti na osnovu samog izgleda jeste da se radi o podzvučnoj letjelici, čija brzina ne bi trebala da prelazi nekih 1 000 kilometara na čas, težine do 20 tona koja ima jedan motor centralno postavljen unutar trupa letjelice sa dva unutrašnja spremišta za naoružanje koja se nalaze sa donje strane trupa.

Na zadnjem dijelu letjelice sa gornje strane trupa ali povučeni prema nazad kako bi se na taj način zaklonili od protivničkih radara iz prednje polusvere se nalazi nekoliko otvora koji vjerovatno služe za hlađenje elektronike, budući da se sličan princip koristi i u ruskim “Awacs” avionima A50 i A100 gdje se slični otvori nalaze u korijenima krila.

Iz dostupnih slika se može vidjeti da je u letjelici instaliran bar jedan radar u samom nosu S-70 ispod kojeg se nalazi optički sistem što sugeriše da će letjelica vjerovatno moći da se koristi i protiv ciljeva u vazduhu ali i protiv onih na zemlji. Na osnovu prvih snimaka moglo bi se zaključiti da letjelicu pokreće identičan motor koji se nalazi i na Su-57 odnosno AL-41F1 ili Izdeliye 117 što bi umnogome olakšalo logistiku i održavanje ove letjelice.

VIDEO: Ispitivanje motora AL-41F1 – Izdeliye 117

Da unifikacija dijelova sa najnovijim ruskim avionom Su-57 nije slučajna govori i činjenica da se već neko vrijeme jedan od prototipova ovog aviona koristi kao leteća laboratorija za ispitivanje sistema sa S-70. Radi se o prototipu T-50-3.

Vjerovatna pretpostavka je da će u budućnosti ove dvije letjelice biti integrisane u jedan sistem gdje će na jedan Su-57 ići određen broj S-70. Koja je tačna namjena S-70 Ohotnik-B ostaće i dalje misterija, iako je broj 7 prema suhojevoj nomenklaturi namjenjen za lovce, treba se sjetiti da je i američki F-117 dobio ono F slovo kako bi naveo na pogrešnu pretpostavku da se radi o Lovačkom avionu (Fighter-u) iako osim tog F nije imao ništa zajedničko sa lovačkim avionima.

Najnovija bespilotna letjelica je po svemu sudeći STEALTH odnosno smanjene radarske uočljivosti koja se dobija kombinacijom dizajna i materijala od kojih je napravljena, jedina stvar koja trenutno “štrči” jeste mlaznica motora koja sasvim sigurno narušava STEALTH karakteristike, da li će ova mlaznica iz svog okruglog oblika preći u neki drugi, pravougaoni, sličan onim na američkom F-22 ostaje da vidimo u narednim verzijama ove letjelice.

Poznato je da su rusi još tokom devedesetih radil ispitivanja sa pravouglim mlaznicama na avionima iz familije Su-27. Sami gabariti kao i slobodan prostor ostavljen posle gondole motora sugerišu da konstrktori za krajnji cilj imaju integraciju nekakve pravougaone mlaznice koja bi se savršeno uklopila u slobodan prostor iza motora.

Za kraj možemo samo zaključiti da ništa nije nemoguće sa ovom letjelicom u njenom daljem razvoju, sasvim je moguće da u nekom narednom periodu ova letjelica predstavlja i prethodnika Su-57 koji će ići ispred i čistiti prostor kako od protivnika u vazdušnom prostoru tako i od onih na zemlji, pošto je pilot vjerovatno najvažnija karika u cijelom sistemu, letjelice poput ovih bi umnogome podigle šanse pilota da preživi neke buduće vazdušne sukobe.

Na početku teksta je rečeno da S-70 nije poletio u potpuno automatizovanom režimu, što je vjerovatno posledica nedostatka vremena da se početak ispitivanja sačeka sa funkcionalnim autopilotom, podsjetimo se da je svemirska letjelica Buran (ruska/sovjetska verzija “Sppejs-šatla” još krajem 80-ih izvela potpuno automatizovan let da bi na kraju sama sletila na aerodrom promašivši sredinu piste sa samo jedan metar.

bespilotnaS-70 Ohotnik-BVVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…da rusija silom prilika ne ulaže toliko novca u svoj opstanak bila bi najbogatija zemlja u ovoj hemisferi.

Mate
4 godine prije

Ovo nije ni predviđeno da radi u “samostalnom” načinu. Trend je da se klasični lovci ili budući prenamjene na upravljanje pilotom iz upravljačke stanice a ne iz aviona.

Rus
4 godine prije

Guglam ali ne mogu naci zasto ima staklo na kabini?

nessy
4 godine prije

“Tko ne hrani svoju vojsku, hranit ce tudju”.

Max
4 godine prije

Vrhunske karakteristike osim ispoozvučne brzine. Hvala kolegi Trubaduru što je sinoć stavio link o ovom avionu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI