NATOova nova bespilotna letjelica započinje pratiti Sredozemlje

Nato dron
11 komentara

Prva od pet novih NATO-ovih nadzornih bespilotnih letjelica započela je probni let iznad Sredozemnog mora ovog mjeseca, dajući savezništv nove sposobnosti, zbog kojih bi potrebe za američkom opremom trebale biti smanjene.

Letjelice su uzletjele iz zračne baze Sigonella, koja se nalazi na Siciliji u Italiji, budućem sjedištu Globalnih sokola programa Northrop Grumman iz Alliance Ground Nadzornog programa. Letjelice su u vlasništvu kolektiva od 15 članica NATO-a.

Vrhovni zapovjednik Saveza za Europu, posao koji trenutno obavlja američki zrakoplovni general TodWolters, dobio je ovlasti. Sjevernoatlantsko vijeće također ima svoje mišljenje u slučajevima misija izvan teritorija NATO-a.

Prve dvije letjelice stigle su krajem prošle godine. Službenici očekuju da će ostatak flote doputovati iz proizvodnih pogona, koji se nalaze u Palmdaleu u Kaliforniji, tijekom ljeta.

Ranije ovog proljeća, ograničenja putovanja potaknuta širenjem novog koronavirusa povećala su mogućnost kašnjenja u dobivanju odobrenja inicijalne letjelice i njezin plan letenja. No, talijanska vlada krajem svibnja dopustila je timu specijalista Northropadolazak u Italiju testiranje prihvatljivosti, što je ključni korak u dobivanju certifikata o letu zrakoplova.

“Kašnjenja u vezi s COVID-om trajala su samo nekoliko tjedana, ali ništa značajno”, rekao je Camille Grand, pomoćnik generalnog tajnika NATO-a za obrambena ulaganja, u intervjuu za Defense News, pozivajući se na koronavirusnu bolest. “Sada prelazimo na obrazac redovnog leta kako bismo omogućili postrojbama korištenje bespilotne letjelice”.

Dužnosnici su bili diskretni o tome gdje točno namjeravaju letjeti dronovima nakon što budu u potpunosti operativno spremni.

“Možete zamisliti misije promatranja situacije na granicama NATO-a”, rekao je Grand. “I na jugu, na Bliskom Istoku ili na istoku. Dronovi vam omogućuju prikupljanje informacija izvan vašeg zračnog prostora”.

Iako je inicijalna letjelica već obavila najmanje jedan devetosatni let iznad Sredozemnog mora, ostaje za vidjeti može li letjelica dobiti dozvolu talijanskih regulatora za let iznad kopna, gdje je veća gužva u zraku, a nesreće bi mogle biti katastrofalne. “Ljepota europskog zračnog prostora je u tome što nakon što ste certificirani u Italiji, možete letjeti cijelim europskim zračnim prostorom”, rekao je Grand.

Napomenuo je da je trenutno na snazi privremeno certificiranje, te da će se opseg postupka “vjerojatno s vremenom proširiti”.

Za sada, visoko leteći vojni nadzorni zrakoplovi koji prolaze kontinentom moraju dobiti dozvolu nacionalnih zračnih prostora za koridor ograničenog leta kako bi se zaštitio obližnji civilni promet. Takav je slučaj, na primjer, kada američke bespilotneletjelice lete na izviđačkim misijama blizu Baltika.

Cilj programa Saveza za nadzor zemlje je „ukidanje bilo kakvih ograničenja“, rekao je Grand. “To je vrlo zanimljiv i fascinantan izazov, jer je to prvi put da smo one Global Hawks ugradili u ono što je obično gužva u zračnom prostoru za stalno”.

bespilotnaNATOUAV
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Žilevski
3 godine prije

Poštovani Saša , mogli ste uložiti bar malo truda i lektorirati tekst . Ovako je stvarno smijurija .

protiv NATO
3 godine prije

NATO = non – antifa – terrorist – organization

piždro
3 godine prije

Ovo je doslovno ko u srednjem vjeku Gusarske horde …fuj

Franjo Tahi
3 godine prije

Istina, ali ovakve letjelice daju daleko bolji flexibility na terenu u stvarnom vremenu/real time.

Max
3 godine prije

Pitanje je što hoće nadzirati iz Sredozemlja a da im treba toliko aviona? Afriku mgrante Iran Kinseku ili Rusku flotu ? Tursku Grčku ili imati uvid u buduće ratove? Iran? Moram priznati da me to brine jer razmještaj nije slučajan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI