Američko ratno zrakoplovstvo tvrdi da sada presreće ”više ruskih ratnih zrakoplova u blizini Aljaske nego tijekom Hladnog rata.”

Rusko ratno zrakoplovstvo
8 komentara

Poznato je da ruske zrakoplovne snage povremeno šalju strateške bombardere s raketama u ophodnje u neutralnim vodama blizu Aljaske, dok Pentagon posjeduje veliku vojnu utvrdu u najsjevernijoj američkoj državi.

S. Clinton Hinote, zamjenik šefa Američkog ratnog zrakoplovstva za strategiju, integraciju i zahtjeve, požalio se da je Rusija dramatično pojačala letove svojih vojnih zrakoplova u blizini Aljaske prošle godine, jer klimatske promjene nastavljaju pružati nove mogućnosti za operacije u arktičkoj regiji.

“Ne samo da postoji trend zagrijavanja, već on omogućuje i veću aktivnost. Zanimljivo je da sve te aktivnosti nisu benigne. Tako smo kao primjer prošle godine presreli više ruskih vojnih letova u blizini Aljaske nego ikada dosad, još od vremena Hladnog rata. Dakle, postoji trend ne samo natjecanja, već i natjecanja u vojnom području”, rekao je Hinote govoreći na webinaru, kojeg je u utorak organizirao Woodrow Wilson Center, istraživački centar povezan sa sigurnošću iz Washingtona.

Ukazujući na niz ratnih igara koje je njegov odjel provodio kako bi utvrdio “strateške prijetnje” i način na koji SAD mogu “prihvatiti te prijetnje”, zapovjednik je upozorio da položaj Amerike na Arktiku u ovom trenutku predstavlja ne baš dobar položaj.

“Obavili smo istraživanja potencijalne ratne mogućnosti Arktima i otkrili smo nešto zanimljivo, a to je da nismo ni približno toliko sigurni kao što možda mislimo da jesmo, osobito ne na putevima pristupa Arktiku“, rekao je Hinote.

Zapovjednik je dodao da je Pentagon upotrijebio takozvane ”ratne igre” kako bi pokušao bolje razumjeti kako bi se velika konkurencija moći u Europi ili azijsko-pacifičkoj regiji mogla „preliti na Arktik, kako bi naši konkurenti mogli koristiti Arktik tako da učine nešto strateški loše za Sjedinjene Države i za naše saveznike i partnere.”

Što se Aljaske tiče, čelnik je priznao da bi se strateška teritorija, osim što se koristila kao obrambena baza operacija, mogla koristiti i za napadne operacije u Europi i Aziji. “U osnovi biste mogli obaviti nalete za projekciju snage s Aljaske na oba ta područja, a ono što smo vidjeli u našim ratnim projekcijama jest da je Arktik nevjerojatno učinkovito mjesto za obavljanje zračnih operacija.” To je, rekao je, razlog zašto SAD ulažu dodatne milijarde obrambenih dolara, kako bi pojačale trag Pentagona na Aljasci.

”Nova pozornica sukoba”

Primjedbe Hinotea o navodnoj rastućoj ruskoj prijetnji Arktiku dolaze usred sve veće zabrinutosti koja nastaje u Washingtonu zbog ruskog plana za razvoj svojih arktičkih resursa, stvaranja nove arktičke trgovinske rute između Azije i Europe i poboljšanja sigurnosti.

U travnju je američki državni tajnik Antony Blinken sugerirao da su ruski plovni plan tankera za prirodni plin sjevernim morskim putem, kao i izgradnja novih vojnih baza na ruskom teritoriju dokaz ruske zavjere za „iskorištavanje [klimatskih] promjena u pokušaju postizanja kontrole nad novim prostorima na Arktiku.“

U siječnju ove godine odlazeći tajnik mornarice Kenneth Braithwaite najavio je da će SAD nastojati provesti “operacije slobode plovidbe” u stilu Južnokineskog mora u ruskim arktičkim pomorskim zonama, pokušavajući osporiti zahtjeve Moskve u toj regiji.

Američke snage na Aljasci predstavljaju jedan od najvećih kontingenata američkih zračnih snaga, koji je raspoređen negdje u svijetu. Prošle je godine Pentagon odobrio raspoređivanje 150 mlažnjaka vrste F-22 Raptor, kao i F-35 u nove i obnovljene objekte u zračnoj bazi Eiselon. Na Aljasci se nalazi i Jedanaesto zapovjedništvo zrakoplovstva, koje djeluje sa 16 borbenih zrakoplova, bombardera i zrakoplova za podršku iz sidrišta zajedničke baze Elmendorf-Richardson, Eiselona i Guama. Jedanaesto zapovjedništvo zrakoplovstva najveći je američki zračni kontingent u regiji sjevernog Tihog oceana, koje upravlja s nekoliko stotina zrakoplova. SAD također pojačavaju svoju kopnenu vojnu prisutnost na Aljasci, grade i proširuju lučke objekte i grade nove ledolomce.

Za usporedbu, rusko vojno prisustvo na ruskom Dalekom istoku i u blizini Aljaske je razmjerno skroman. Kontingent zrakoplova čine presretači sa sjedištem na Kamčatki, Sahalinu i komponenta Mornaričkog zrakoplovstva Sjeverne flote, sa zajedničkom snagom od oko 60 do 63 borbena zrakoplova. Prošle godine, komentirajući američke planove za daljnje pojačavanje raspoređivanja na Aljasci, general-bojnik zrakoplovnih snaga Vladimir Popov rekao je za Sputnjik da je ruska strategija obrambena i ograničena uglavnom na sustave protuzračne obrane i radara.

Iako je optužila Rusiju za neviđenu eskalaciju bombarderskih patrola u blizini Aljaske, sama američka vojska dramatično je proširila svoje kopnene, zračne i pomorske operacije u blizini ruskih granica u istočnoj Europi, Crnom, Baltičkom i Barentsovom moru, kao i Japanskom moru. Ruska vojska prijavila je doslovno tisuće letova bombardera, lovaca i izviđačkih, bespilotnih letjelica na tim područjima posljednjih godina, zbog čega je ruska strana izvela stotine presretanja zrakoplova kada bi se američke snage približile ruskom zračnom prostoru.

AljaskarusijaSADUSAFVVS rusije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sven
2 godine prije

Pa od hladnog rata koji je bio samo gluma je proslo vremena. A aviona je sve vise. Pa ne cudi ako lete vise i oko aljaske. Bolje pitanje bi bilo sto je sa antarktikom. Nesto se iznad nje promet ne povecava.

iiiistina
2 godine prije

daaaaaa nešto sumnjivo i Aljaskom leti – evo i rezultat….
Četvrtak, 29. srpnja 2021. u 10:55

Snažan potres jačine 8.2 stupnjeva po Richteru, prema informacijama EMSC-a, pogodio je oko 8.15 sati po našem vremenu Aljasku.

Epicentar se nalazi na dubini od 30 kilimetara, a Pacifički centar potom je izdao upozorenje za tsunami.

Na popularnoj aplikaciji korisnik je prijavio kako se tutnjava poprilično osjetila 421 km sjeveroistočno od epicentra!

“Zaljuljale su se slike i ogledala. Sve se micalo. Sve”, napisao je.

Na Twitteru su uskoro pojavila dramatična snimka stara nekoliko godina, koja je prikazala razoran trenutak potresa koji je Aljasku pogodio 2018. godine! Jačina tadašnjeg potresa iznosila od 7.0 do 7.2 stupnjeva po Richteru (podaci se razlikuju ovisno o izvoru).

nekoime
2 godine prije

Ameri nikada nisu platili Aljasku.

Max
2 godine prije

Ovdje je očito da Amerikanci provociraju a Rusija uzvrraća- Jer su česti naleti Američkih avviona blizu Ruske granice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI