Djeca “slomila” kinesku bespilotnu letjelicu na vazduhoplovnom sajmu MAKS 2019

14 komentara

Udarna kineska bespilotna letjelica Wing Loong II koja je prikazana na statičkom dijelu vazduhoplovnog i svemirskog salona MAKS 2019 je doživjela neočekivanu sudbinu. Naime, letjelica je polomljena!

Do oštećenja letjelice je došlo kada su posjetioci sajma popeli djecu na letjelicu koja je bila izložena a kojoj se moglo prići bez posebnog odobrenja. Iz kompanije CAIG koja se bavi proizvodnjom bespilotne letjelice nisu precizirali da li je prikazana letjelica samo maketa u razmjeri 1:1 ili se radi o pravoj letjelici.

Na fotografijama koje kruže internetom se mogu naći i fotografije djece dok se igraju na ovoj 11 metara dugoj letjelici čiji raspon krila iznosi 20.5 metara. Na fotografijama nakon “nezgode” se može vidjeti kako dvije glavne noge stajnog trapa nisu izdržale težinu i letjelica je bukvalno “kleknula” na zadnji dio dok je prednja noga ostala bez vidnih oštećenja.

Bespilotna letjelica funkcioniše unutar sistema kojeg čine 3 letjelice od kojih dvije služe za izviđanje dok je jedna naoružana. Wing Loong II se proizvodi od 2017. godine a RViPVO Vojske Srbije je u procesu nabavke 3 ova sistema, čiji se dolazak očekuje u toku naredne godine.

bespilotnaMAKS 2019UAVWing Loong II
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
4 godine prije

Sta dete zna sto je to bespilotna letjelica?

Aleksandar
4 godine prije

OVO JE MAKETA LETELICE , NIJE PRAVA. SISTEM ZA OSMATRANJE JE OD SPER PLOCE KAO I KONSTRUKCIJA. TOLIKO O ZNANJU TIH STO PISU O TOME.

nepoželjni
4 godine prije

Made in China 😉

alfa33
4 godine prije

Kineske igračke…

Tak
4 godine prije

Meni jedna stvar nije jasna, 90% bespilotnih letjelica mi izgleda identično kao američki Reaper, sa ovom “zadebljanom” glavom. Je li moguće da je to najidealniji dizajn, ili su svi jednostavno kopirali i ne da im se potruditi oko nečeg boljeg?

jezevakucica
4 godine prije

To su djeca ruskih komandosa,nije se s njima igrati.Šta su tek u stanju njihovi roditelji učiniti ?

jesam nepismen
4 godine prije

nisu precizirali da li je prikazana letjelica samo maketa u razmjeri 1:1 ili se radi o pravoj letjelici…… nepismeni novinaru, daj nekome nek ti prevede….
Wing Loong II display model

i zar stvarno mislis da bi ih pustili blizu a kamoli da se pentraju da je prava “letjelica” koja kosta milione dollara.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI