Rusija nudi pomoć u slanju prvog turskog astronauta u svemir 2023. godine

Roscosmos astronaut

Šef ruske svemirske agencije, Dmitrij Rogozin, ponudio je Turskoj pomoć u slanju svog prvog astronauta u svemir, što je zanimljiv način obilježavanja stote obljetnice Turske Republike.

Šef Roscosmosa iznio je taj prijedlog tijekom zračne predstave MAKS-2019 u utorak, tijekom susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turski čelnik prisustvovao je otvaranju bianualnog zračnog show-a zajedno sa svojim ruskim domaćinom Vladimirom Putinom.

„Za vas imamo zajednički prijedlog – poslati jednog turskog astronauta u orbitu kako bi obilježili godišnjicu Republike. Centar za obuku astronauta spreman je raditi na tome “, rekao je Rogozin Erdoganu, referirajući se na predstojeće proslave osnivanja Republike 1923. godine.

Moskva nastoji produbiti suradnju s Turskom u svemirskom polju, dodao je Rogozin, a razgovaralo se i o “raznim mogućnostima” za suradnju.

Erdogan je očito polaskan ponudom. “Sudjelovat ćemo u vašem cijenjenom radu. Zahvaljujem vam u ime naše zemlje, hvala vam na dosadašnjem radu “, rekao je.

Turska već nekoliko godina radi na slanju čovjeka u svemir. Svemirske ambicije Ankare dodatno su ojačane prošle godine, kada je službeno osnovala nacionalnu svemirsku agenciju.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

avatar
10000
4 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
6 Komentatori
Kajzer SozeCPGSair mošaStanislavUmpah Pah Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Prvi turski astronaut će biti spušten u Idlib ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Užitak je gledat Putka
kako Erdu diplomatski šutka ?

CPGS
Gost
CPGS

Hoce li mu pomoci i vratiti se?

Stanislav
Gost
Stanislav

Evo jedna vrlo zanimljiva vijest u području svemirske industrije. Definitivno vrijedno članka pa evo neka administratori odluče.

https://www.teslarati.com/spacex-starhopper-flawless-final-flight-second-try/

Inače ovaj Raptor motor je tip motora prvotno osmišljen i razvijen od strane rusa 50-ih ili 60-ih godina prošlog stoljeća. Amerikanci su do tada tvrdili da je nemoguće razviti materijale potrebne da izdrže tolike temperature, tlakove i visok tlak u komori za sagorijevanje, tako da je to bio dokaz ruske superiornosti u metalurgiji u to vrijeme. Međutim, njihov motor je odradio tek par testiranja i nikada zapravo nije poletio. Amerikanci su tek početkom ovog stoljeća nešto svoje napravili i testirali međutim ni od toga ništa nije bilo. Radi se o takozvanom FFSC motoru (Full-flow Staged Combustion), što znači da svo gorivo prije glavnog sagorijevanja sudjeluje i u predsagorijevanju kojim se pokreću turbine za dovod ogromnih količina goriva u motor (otprilike 500kg/s za Raptor), te zatim svo gorivo sudjeluje i u glavom sagorijevanju. Inače u svim ostalim vrstama motora na tekuća goriva dio goriva se “baca” jer ne uspijeva sagorjeti. Ima Raptor još dosta prednosti, ali naravno i mana i jer je to sve veliki kompromis. Već sam skoro cijeli članak napisao tako da tko želi znati više neka pita.

air moša
Gost
air moša

nevjeruj turčinu …sigurno jednim okom gleda na kavkaz

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

POVEZANE VIJESTI

Izbornik