”Amerikanci bi trebali pokazati više poštovanja prema ruskom svemirskom programu”

Sojuz
21 komentar

Uspješno lansiranje SpaceX-a dovelo je do “samo šale i podsmijeha usmjerenih prema nama”, piše šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin.

Amerikanci bi trebali pokazati više poštovanja prema ruskom svemirskom programu, a ne napadati ga “vicevima i podsmijehom”, rekao je ruski čelnik.

NASA se godinama oslanjala na ruski Roscosmos kako bi svoje astronaute izvela u svemir, jer SAD nisu za to same imale sposobnosti. Prošlog mjeseca NASA je prvi put u gotovo desetljeću poslala ljude u svemir s američkog tla, koristeći raketu SpaceX.

U jeku tog lansiranja, Donald Trump je rekao da je uspjeh pokazao da su SAD ponovno svjetski lider u svemiru. Ali šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin ismijavao je to lansiranje rekavši da nije razumio “histeriju” koja je okružila događaj i komentare predsjednika u vezi njega.

Sada je Rogozin rekao da bi Amerikanci trebali pokazati više poštovanja prema ruskom svemirskom programu s obzirom na činjenicu da su se na ruski program oslanjali toliko godina. Između završetka programa svemirskog šatla 2011. godine i prošlotjednog lansiranja, Amerikanci su morali putovati do Međunarodne svemirske stanice na ruskom svemirskom brodu “Sojuz”.

U stupcu ruske verzije Forbesa, Dmitrij Rogozin, šef Roscosmosa, prigovorio je da Amerikanci ruski svemirski program i dalje ne shvaćaju ozbiljno kao svoj.

“Kad su naši partneri napokon uspjeli obaviti uspješan test na svom svemirskom brodu, prema nama su se odnosili sa podsmijavanjem i omalovažavanjem”, požalio se Rogozin. Umjesto toga, američka svemirska industrija trebala je zahvaliti Rusiji.

“Naša je država prva poslala čovjeka u svemir”, napisao je Rogozin. “Ostajemo prvi do danas”.

Roscosmos je posljednjih godina pretrpio niz prepreka i korupcijskih skandala, uključujući i neke tijekom izgradnje kozmodroma Vostochny na krajnjem istoku zemlje. Kritizirao je “histeriju” američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što je rekao da je lansiranje SpaceX-a pokazalo da su Sjedinjene Države vratile svoje mjesto svjetskog lidera u svemiru.

Trump je također rekao da će američki astronauti uskoro sletjeti na Mars, te da će Washington uskoro imati “najveće oružje ikad zamišljeno u povijesti”.

RosCosmosSojuz
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
4 godine prije

imate na wikipedija o svemirskom programu i tamo pise dok je rusija izdvajala jednu miljardu dolara za svemirska istrazivanja, amerika je trosila 15 miljardi dolara. na sve sto rusija potrosi jedan dolar amerika ce staviti 15 ili 20 dolara. nemoguce je usporedjivati te dvije zemlje, amerika rosi 20 puta vise na oruzje nego rusija. cekajmo sto kazu oni poput borika koji su zaljubljeni u isusivaca nevidljivih mocvara, narancastog sovinistu koji vjeruje da su kauboji izuzetni da haag nije za njih nego za nas indijance-balkance-hrvate

Uno
4 godine prije

Sa planete Kanca-Manca
Expres stigla tri neznanca.
To su mali Ex i Pres
I pametni robot Tres.

Ante
4 godine prije

Šta su Rusi od Amerike očekivali pohvale? Tu netko komentira kako je Amerika više novca trošila za svemirska istraživanja. Samo ne navodi da jedan dio tog novca ode na plaće njihovih skupih radnika, još veći dio novca ode u džepove privatnih firmi, a jako malo zapravo ide u samo istraživanje. Rusi su pokazali da se može i sa 14 milijardi dolara manje voditi uspješan svemirski program. Znači Ameri troše na istraživanje svemira možda dvije milijarde dolara, dok 13 milijardi ide u đepove privatnika. Po američkoj definiciji uspjeha to je uspješan biznis, po definicije ostatka normalnog svijeta to je veliko bacanje novca.

xda
4 godine prije

napisite da elon musk vrijedi 42 miljarde dolara
da je glavni za kompaniju tesla, cije dionice se prodaju za 1000 dolara a firma jos nije napravila ni dolara profita
to moze zato jer dela i zivi u americi

Istrazuj
4 godine prije

“….Trump je također rekao da će američki astronauti uskoro sletjeti na Mars, te da će Washington uskoro imati “najveće oružje ikad zamišljeno u povijesti”…”
.
E…ovo su te izuzetno sumnjive price.
I jedni i drugi lazu kao sumanuti, a jedino preko MSM prodaju lazne price.
Ko bolje laze? ….. U stvari to je i nebitno pitanje.
.
ZASTO LAZU?
To je pravo pitanje.

Siniša
4 godine prije

Voleo bih biti pristojan ali ovaj trenutak prosto zahtev da se bude vulgaran jer sve drugačije ne bi bilo efikasno…ko vas više jebe glupi i preglupi Rusi, koliko treba da vas puta siluju d bi rekli dosta više, koliko treba da popušite zapadne kite da bi se zasitili njihove sperme….maloumnici vi ne d pušite zapadnu ćundaru već sve gutate kao ludi.
Jebo me pas više kada vjerujem u vas, jebo pas sve Srbe kada puše rusku kitu isto kao NATOvu.

xda
4 godine prije

koga briga za kvalitetu reportaza kad mi, komentatori znamo sve, uz to najvaznije je da mozes ovdje jos uvijek slobodno i pisati i disati.

Max
4 godine prije

U pravu je Nemaju oni pravo nikome se smijati.

Tak
4 godine prije

Treba biti pošten i reći – Rusija je svoju tehnologiju i usluge prijevoza pošteno naplaćivala, i neka je. Od tog novca se vjerojatno i financirao taj svemirski program. Sad je takvom poslu došao kraj, ali koliko ja znam Roskozmosu je ponuđen dogovor da u slučaju da USA u jednom trenutku ne može slati opet svoje ljude u svemir da ponovno idu sojuzom, ali i obratno, ako sojuz iz nekog razloga ne može poletjeti da Rusi idu SpaceXom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI