Dmitrij Rogozin otvorio front protiv Elona Muska

Sojuz MS-12
15 komentara

Bivši potpredsjednik ruske vlade i aktualni čelnik Roscosmosa Dmitrij Rogozin rekao je 10. travnja kako je Rusija pronašla način da odgovori na odugovlačenje kompanije SpaceX Elona Muska na tržištu usluga lansiranja, snizivši svoje cijene za 30%.

Kako prenose RIA Novosti, čelnik državne korporacije izvijestio je o mjerama poduzetim tijekom svog izvještaja predsjednika Vladimira Putina.

“Postupak određivanja cijena koje smo predložili zapravo je naš odgovor na damping američkih tvrtki koje se financiraju iz američkog proračuna”, rekao je Rogozin.

Prema njegovim riječima, početna tržišna cijena za raketu SpaceX iznosi oko 60 milijuna dolara, dok ona koju nudi NASA košta 1,5 do 4 puta više.

„Da bismo povećali svoju prisutnost na međunarodnim tržištima, radimo na tome da smanjimo troškove „start up“ usluga za više od 30%, smanjujući neproizvodne troškove i povećavajući operativnu efikasnost poduzeća”, dodao je čelnik korporacije.

Ta izjava nije dugo čekala odgovor Elona Muska, koji je na Twitteru iznio vlastitu viziju situacije. Skrenuo je pozornost na mogućnost ponovnog lansiranja svojih projektila i nedostatak takvih mogućnosti za Roscosmos, što je glavni uzrok razlike u cijenama.

“SpaceX rakete za višekratnu upotrebu za 80%, a njihove za 0%. To je aktualan problem”, izjavio je Musk.

Ranije su iz Sjedinjenih Država izvijestili da je zbog pandemije koronavirusa postalo nejasno hoće li NASA i SpaceX Elona Muska poslati dva astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju, lansiranje koje je ranije bilo zakazano za svibanj.

Nije jasno ni kako SpaceX to misli učiniti, obzirom na sve neuspjehe zbog kojih je bio predmet kritika, često i podsmjeha.

Istina, treba reći da je u ožujku prošle godine raketa „Crew Dragon“ uspješno pristala na ISS, ali tada je Roscosmos čestitao kolegama iz NASA-e, a da nisu ni spomenuli SpaceX. Tada su američki mediji naveli kako „ruska pasivna agresija prikriva mnogo dublju istinu i da se Sojuz i drugi ruski projekti ne mogu natjecati s Muskovim raketama“.

Očito je da su popustom na usluge u Rusiji povećali ulog i sada, kako je učio Sun Cu, „mirno čekaju na obali da vide leš neprijatelja kako plovi niz rijeku“, otprilike kao privremeno obustavljenom „naftnom ratu“ protiv Saudijaca u američke industrije škriljca. Odluka Roscosmosa je važna jer sugerira da se ulozi dižu na više „frontova“ odjednom i sada uključuju i svemirsku industriju, a sve u trenutku kada se SAD spremaju suočiti s najtežom krizom od Velike depresije s početka XX stoljeća.

RosCosmosSpaceX
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

Sve mi se više čini da je je Elon Musk obuo prevelike cipele.
Pa ne zbog Roscosmos-a nego evidentnih neuspjeha koje su se pokazalo.
Svakako ima i uspjeha ali ih svaki put moćno “napušu”.
Lopta jen okrugla….

Grdi
4 godine prije

Roscosmos, ……primite se posla i radite *reusable* rakete ……navjerojatnije da ce te tad biti cak jefitiniji i od Muska …….. ako nebudete sve vam uzalud …..

Milanče
4 godine prije

Rogozin věc godinama rádi za Amerikance i cjeli taj sistem , nísta novo.Dalje ce raditi za Amerikance, své ostalo Price za malou djecu

Tak
4 godine prije

Na kraju nismo doznali koliko košta lansiranje preko Roskosmosa? Znamo da je kod Elona cca 60 milijuna $, početna cijena.

Alex
4 godine prije

Trebat će im rakete za slat zaražene i mrtve na mars😡😡😡

Dopizdilomi
4 godine prije

Jedno se mora priznati Musku, zna pronači lovatore koji će ga financirati.

Mishko
4 godine prije

Sarlatan je laprdao o samovozecim automobilima do 2019 a jos uvijek taj auto manje vise treba vozaca u 80%situacija na cesti a svi ti techoage lakrdijasi pout naseg Rimca jos uvijek nisu svjesni ogranicenja a pogotovo stetnosti elektricnoh vozila u njenoj ukupnoj eksplataciji u zivotnom vjeku..Tako i sada laprda a udaljen je 15-20 godina od onoga sto obecava

Nije bitno tko
4 godine prije

Amerikanci če po mjesecu šetati tek tada, kad jih tamo odvezu Rusi…..

Nije bitno tko
4 godine prije

Musk je šarlatan, koji naivnim Amerikancima prodaje govna, zavijena u pozlačeni papir.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI