Musk je zabranio Ukrajini pristup Starlinku u blizini Krima

Elon Musk - Starlink - Ukrajina
19 komentara

Suosnivač SpaceX-a, američki milijarder Elon Musk, spriječio je Ukrajinu da koristi satelitski komunikacijski sistem njegove kompanije Starlink za napad na Rusiju, objavio je u petak New York Times, pozivajući se na izvore upoznate s tim.

SpaceX je donirao više od 20.000 Starlink satelitskih terminala Ukrajini od eskalacije sukoba s Rusijom krajem februara 2022. godine, pružajući pristup internetu u haotičnim bojnim područjima koja bi inače bila odsječena. Kijev je, međutim, pokušao da naoruža komunikacijski sistem, navodi NYT.

U nekom trenutku 2022. ukrajinske snage su htjele da iskoriste satelitski sistem za lansiranje pomorske bespilotne letjelice i udare na ruske brodove usidrene u crnomorskim lukama. Musk je odbio zahtjev Kijeva da svojim snagama odobri pristup Starlinku u blizini Krima kako bi se olakšao napad.

Sredinom februara preduzetnik je na Twitteru rekao da njegova kompanija neće “omogućiti eskalaciju sukoba koji može dovesti do Trećeg svetskog rata”. Takođe je rekao da SpaceX neće „dozvoliti da se Starlink koristi za udare dronovima velikog dometa“. On je također upozorio na rizike od globalnog sukoba, dodajući da većina ljudi izgleda “svjesna” opasnosti od toga.

Prema NYT-u, SpaceX je također ograničio pristup svojim Starlink sistemima u zavisnosti od promjena na prvoj liniji. Kompanija je koristila podatke o lokaciji koje je prikupila njena služba kako bi nametnula određena ograničenja pristupa satelitskim komunikacijama, navodi medij, dodajući da je takva politika navodno “izazvala probleme” tokom pokušaja kontraofanzive Kijeva.

I Ukrajina i SAD su Starlink u početku hvalile kao promjenjivač igre za ukrajinsku vojsku, pružajući pouzdan komunikacijski sistem koji Rusija navodno nije mogla poremetiti hakiranjem.

Musk je zatim postepeno pao u nemilost ukrajinskih zvaničnika, izazivajući bijes Kijeva u nekoliko navrata. U jesen 2022. rekao je da SpaceX više ne može pokrivati ​​operativne troškove Starlinka u Ukrajini iz svog džepa. U oktobru 2022. otkrio je da će taj napor koštati 20 miliona dolara mjesečno i da se ne može održavati beskonačno.

Prema NYT-u, oko 1.300 Starlink terminala u Ukrajini prestalo je da radi nakon što Kijev nije platio 2.500 dolara mjesečne naknade za svaki. U decembru 2022. godine, osigurao je dodatna sredstva od nekih svojih evropskih sponzora za pokrivanje troškova sistema.

Izvršni direktor SpaceX-a također je izazvao bijes Kijeva predloživši mirovni plan u oktobru 2022. koji bi zahtijevao od Ukrajine da učini ustupke Rusiji. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, tada je zahtijevao da milijarder bude na bilo kojoj strani Ukrajine i da se suzdrži od traženja „načina da se učini zlo“ ili da ga se smatra proruskim.

U junu ove godine Pentagon je objavio da je dodijelio ugovor kompaniji SpaceX za usluge satelitske komunikacije Starlink u Ukrajini. Američko ministarstvo odbrane odbilo je da otkrije bilo kakve detalje o dogovoru, navodeći “operativne bezbednosne razloge” i “kritičnu prirodu ovih sistema”.

MuskSpaceXStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moje Ime AD 1995
8 mjeseci prije

ChatGPT kao pomoc? Orginalni tekst:”I Ukrajina i SAD su Starlink u početku hvalile kao promjenjivač igre za ukrajinsku vojsku, pružajući pouzdan komunikacijski sistem koji Rusija navodno nije mogla poremetiti hakiranjem.”
ChatGPT tekst:
I Ukrajina i SAD su u početku hvalile Starlink kao “game-changer” za ukrajinsku vojsku, pružajući pouzdan komunikacijski sustav koji je navodno Rusija nije mogla poremetiti hakiranjem.
Uzivancija. !!

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Isprva se čovjek pita zašto Rusi ne ruše Starlinkove satelite koji su nezamjenjiva internet komunikacija Ukrima, a onda se sjeti da bi Rusi mogli prisluškivati ukrajinske vojne komunikacije preko njih 😁

Tko zna, čudan je ovaj rat, možda je i sam Musk olakšavao to prisluškivanje, zbog čega je Pentagon prošli mjesec dodijelio ugovor kompaniji SpaceX za usluge satelitske komunikacije Starlink u Ukrajini. Musku sada sigurna lova kada Ukri nisu htjeli plaćati, a njemu je ionako samo novac na pameti.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

E. Musk zaprav šalje poruku ” deep state ” – na mene ne računajte 🤳 !

hiber
8 mjeseci prije

Čeka se nuklearna konfrotacija u Bjelorusiji. USA jucer pokrenula izvanrednu pomoć Tajvanu sličnu Ukraini. Odobrena Predsjednička pomoc PDA od 345 miliona dolara koja odmah ide na Tajvan.

Magefun
8 mjeseci prije

Novac im se topi hahahaha

Malcom
8 mjeseci prije

O joj joj!

hiber
8 mjeseci prije

Nemoj te mi zamjerit sto bulaznim!

T&l
8 mjeseci prije

Ovo je jedni americki kapitalista koji je rekao nesto za mir… Svi ostali se boje da ne bi izgubili svoj novac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI