Američka vlada tuži SpaceX zbog zapošljavanja Amerikanaca

SpaceX Starlink
5 komentara

Vlasti tvrde da je tvrtka Elona Muska dala sve od sebe kako bi izbjegla zapošljavanje izbjeglica

Američko ministarstvo pravosuđa tužilo je SpaceX zbog navodne diskriminacije tražitelja azila i izbjeglica u procesu zapošljavanja u tvrtki. Direktor SpaceX-a Elon Musk ranije je tvrdio da mu zakoni o nacionalnoj sigurnosti zabranjuju zapošljavanje stranaca.

“U tužbi se navodi da je, barem od rujna 2018. do svibnja 2022., SpaceX rutinski obeshrabrivao azilante i izbjeglice da se prijave i odbijao ih je zaposliti ili smatrati, zbog njihovog statusa državljanstva, kršeći Zakon o imigraciji i državljanstvu”, kaže Ministarstvo pravosuđa u priopćenju za javnost u četvrtak.

Prema tužbi, SpaceX-ovi oglasi za posao godinama su pogrešno tvrdili da se mogu prijaviti samo državljani SAD-a ili zakoniti stalni stanovnici – koji se često nazivaju “vlasnici zelene karte” – budući da je raketna tehnologija zaštićena propisima o međunarodnom prometu oružjem State Departmenta (ITAR).

Od četvrtka, SpaceX-ov popis poslova za tehničara za propulziju upozorava kandidate da “moraju biti građanin SAD-a, zakoniti stalni stanovnik SAD-a, zaštićena osoba”, ili da mogu dobiti izuzeće od State Departmenta kako bi ispunili uvjete za prijavu.

Na tiskovnoj konferenciji 2016. Musk je rekao da, iako bi želio zaposliti talente iz inozemstva, ograničenja State Departmenta ga u tome sprječavaju.

U tužbi se tvrdi da izbjeglice i tražitelji azila imaju pravo na ista radna prava kao i građani SAD-a, prema Zakonu o imigraciji i državljanstvu iz 1965. godine. Ovaj sveobuhvatni zakon ukinuo je prijašnji američki sustav povlaštenog prijema, koji je izričito favorizirao useljenike iz sjeverne i zapadne Europe, i nametnuo godišnje ograničenje za useljenike sa zapadne hemisfere.

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da njegova tužba pokriva niz poslova u SpaceX-u, uključujući zavarivače, kuhare, kraniste, bariste i perače posuđa. Tužba traži “poštenu naknadu i zaostale plaće za azilante i izbjeglice koji su bili odvraćeni ili uskraćeni za zapošljavanje”, kao i građanske kazne za tvrtku.

U priopćenju za tisak od četvrtka, Ministarstvo pravosuđa pozvalo je izbjeglice i tražitelje azila kojima je uskraćen posao ili su ih obeshrabrili da se prijave da istupe i pridruže se tužbi.

Do četvrtka poslijepodne Musk nije komentirao tužbu. Međutim, milijarder je bio uključen u rat riječima s administracijom predsjednika Joea Bidena otkako je prošlog listopada kupio Twitter, od kada je preimenovan u X. Otkako je preuzeo platformu društvenih medija, Musk je objavio dokumente koji otkrivaju zavjeru Bijele kuće, FBI-a i drugih vladinih agencija za kontrolu protoka informacija na stranici, što je potaknulo izvješća da je Bidenova administracija pokrenula istragu o nacionalnoj sigurnosti tajkun.

Neposredno prije nego što je tužba najavljena, Musk je na X-u rekao da će njegova tvrtka “podnijeti pravni postupak” protiv liberalnog megadonatora Georgea Sorosa zbog njegove podrške kontroverznom zakonu o “govoru mržnje” u Irskoj i Škotskoj.

elon muskIzbjegliceSADSpaceX
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Luđaci !

Darko
1 mjesec prije

Pa što si ih majmuni u američkoj vladi ne odvedu sve doma? Amerika je postala najgluplja zemlja i to više ne možemo usporediti niti sa najvećom vukojebinom..

nastran
1 mjesec prije

i to mi je demokracija..da ne zapošljavam, kao privatnik, onog koga hoću?

Žarko
1 mjesec prije

Svi su oni iz istog koša, kupaju se u zlatu, ali smrad i ogavnost njihovih misli, govora i djela je toliko velik da će Bog imati puno posla da ih pohvata i otpremi na vječno mjesto PLAĆA I ŠKRGUDA ZUBI!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI