SpaceX šalje račun za Ukrajinu – Pentagonu

Elon Musk
13 komentara

Kompanija Elona Muska zatražila je od američke vojske da preuzme finansiranje za njenu satelitsku internetsku uslugu Starlink u Ukrajini, rekavši da više nije u mogućnosti snositi troškove operacija, prema dokumentima kompanije do kojih je došao CNN.

U pismu upućenom Pentagonu prošlog mjeseca, SpaceX je iznio svoje finansijske poteškoće i zatražio od vlade da počne finansirati usluge Starlink za Ukrajinu, tvrdeći da će to koštati više od 120 miliona dolara do kraja 2022. godine i oko 400 miliona dolara u narednih 12 mjeseci.

“Nismo u poziciji da dalje doniramo terminale Ukrajini, niti da finansiramo postojeće terminale na neodređeno vrijeme”, rekao je direktor državne prodaje SpaceX-a u pismu.

SpaceX je donirao oko 20.000 Starlink satelitskih jedinica Ukrajini od početka sukoba krajem februara, obezbjeđujući internet vezu i vojnu koordinaciju na haotičnim ratištima koja bi inače bila odsječena od interneta. Ukrajinski zvaničnici pozdravili su sistem kao “bitni dio kritične infrastrukture”.

Kijev je ipak pozvao kompaniju da pošalje hiljade dodatnih Starlink terminala, a drugo pismo koje je dobio CNN pokazuje da je visoki ukrajinski general Valery Zaluzhny direktno tražio 8.000 jedinica još u julu. Spoljašnji konsultant za SpaceX je kasnije napisao da se firma “suočava sa užasno teškim odlukama ovdje”, dodajući “Mislim da nemaju finansijsku sposobnost da obezbijede bilo kakve dodatne terminale ili usluge na zahtjev generala Zalužnog.”

Dok je Musk izjavio da će SpaceX potrošiti više od 100 miliona dolara na pružanje Starlink usluga Ukrajini do kraja godine, pismo kompanije Pentagonu ukazuje da su druge strane pomogle da snose neke troškove. “Ogromna većina” od 20.000 jedinica isporučenih Ukrajini dobila je “potpuno ili djelomično financiranje” od američke, britanske i poljske vlade, kao i nevladinih organizacija i privatnih prikupljača sredstava, iako je SpaceX pokrio većinu troškova usluge od oko 4.500 dolara po terminalu svakog mjeseca.

Nedavno se SpaceX našao na udaru kritika zbog navodnih prekida rada Starlinka u nekim regijama Ukrajine, a Financial Times je prenio izvještaje ukrajinskih vojnika o “katastrofalnom” gubitku komunikacije prošle sedmice. Uzrok prekida ostaje nejasan, iako ukrajinski zvaničnici insistiraju da problemi nisu rezultat tehničkog kvara ili sajber napada, umjesto toga sugerišući „geografska ograničenja koja je nametnuo SpaceX“. Međutim, usluga je od tada nastavljena u pogođenim područjima.

elon muskSADSpaceXStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Imamo i na lokalu kod nas sličan “biznis”, direktor preduzeća proda svoju nekretninu svom preduzeću!

Max
1 godina prije

Pa jasno kad i rade za Pentagon.

tri p
1 godina prije

He,he….Dobio je mig kako ce mu rusi srusit par satelita, a kako je na papiru to privatna firma i ne podljeze medjudrzavnim ugovorima, moze tuzit rusiju.

kemičar
1 godina prije

A ukrajinski ambasador mu je rekao da odjebe..

Čudan lik
1 godina prije

Sjećam se, kao da je bilo jučer, kako su nas mediji ubjeđivali da će se Starlink koristiti isključivo u civilne svrhe…

tihobl
1 godina prije

A koliko dobija od Putina da rusi prisluskiju razgovore?

Johan Biguuuud
1 godina prije

Nema džabe ni u stare babe

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Do jučer Starlinkom…
Sada, dimnim signalima.

Vikton
1 godina prije

A jesu se uskurcili pogotovo ovi svirac sa kurcom kao da su vlasnici svijeta,zelenski je umislia da se njemu mora pomoc,tako vam je to u zivotu ja ne mogu zamslit da mi neko pomogne i da mi 100 milona dolara a sluge od zelenskog mu kazu da odjebe zamislite drskosti toliko su se ti ukrainci razbahatili da se to vidi iz svemira a ima i ona stara pomozi sirotu na svoju sramotu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI