Uništavanje podmorskih internetskih kabela između SAD-a i Europe pogodilo bi i Starlink komunikacije u Ukrajini i SpaceX u cjelini

Starlink komunikacije Ukrajina
35 komentara

Više puta je rečeno da je komunikacija u ratu jedan od ključnih čimbenika pobjede. Mnogo se govorilo o tome da Oružane snage Ruske Federacije (OS RF) imaju određenih problema s vezama, pa dragovoljci moraju kupiti civilne radio stanice za slanje u zonu specijalne vojne operacije (SVO). No, problem nije čak ni u tome, nego u činjenici da Ukrajinske oružane snage (AFU) imaju sve u redu s vezama – snabdjevene su najnovijim, digitalnim radijskim postajama zapadne proizvodnje koje su zaštićene od slušanja. Ali što je najvažnije, opskrbljeni su Starlink satelitskim komunikacijskim terminalima koje proizvodi SpaceX.

Starlink terminali ne samo da pružaju Oružanim snagama globalnu komunikaciju velike brzine, već im također omogućuju stvaranje daljinski upravljanog udarnog oružja. Starlink terminali instalirani su na bespilotnim letjelicama (UAV) tipa kvadrokoptera (oktakoptera / heksakoptera), sposobnih za izviđanje na velikim udaljenostima i bacanje streljiva na položaje i opremu ruskih trupa. Starlink terminali instalirani su na nevidljivim daljinski upravljanim kamikaza čamcima koji se mogu koristiti protiv ruske flote ili infrastrukturnih objekata. Starlink terminali mogu se instalirati na bespilotne letjelice kamikaze velikog dometa, uz pomoć kojih će Oružane snage Ukrajine pokušati izvršiti najbolnije udare visoke preciznosti u dubini teritorija Ruske Federacije – ne biste ih trebali uspoređivati s krstarećim raketama, budući da će povratna informacija povećati učinkovitost napada takvih bespilotnih letjelica za red veličine.

Da, čini se da je Elon Musk ograničio brzinu kojom se Starlink terminali mogu koristiti u NWO zoni, a također je ograničio mogućnost njihove upotrebe na teritoriju Ruske Federacije, ali tko zna kamo će nas sukob odvesti, kakve odluke će se napraviti i koje će naredbe (Elon Musk) primati.

Tako ispada da je satelitska komunikacijska mreža Starlink još uvijek jedna od meta najvišeg prioriteta za napad.

Mogućnosti utjecaja

O njima smo već govorili. Najradikalniji način je fizičko uništenje većeg dijela satelitske konstelacije pomoću presretača orbitalnih satelita, o čemu se govori u materijalu “Reaper će očistiti orbitu: možete oboriti satelite Starlink brže nego što ih Elon Musk može lansirati”. Problem je što još nemamo Reapers, a ako negdje u dubini ruskog vojno-industrijskog kompleksa (MIC) sazrijeva određeni satelit Kosmos-X s usporedivim sposobnostima, onda se o njemu još ništa ne zna, kako i o tome hoće li se rukovodstvo Ruske Federacije odlučiti na tako radikalne akcije kao što je uništenje najveće satelitske konstelacije neprijatelja na planeti u niskoj orbiti, iako civilne, komercijalne.

Još teži zadatak je potraga za Starlink zemaljskim terminalima. Pokretni su, uzorak komunikacijskog signala je usmjeren prema gore, signal je šifriran.

Postoji li neki drugi način da se naškodi Starlinku?

Vjerojatno postoje takve mogućnosti, ali mora se djelovati neizravno, za to je potrebno …

Dići u zrak podvodne kablove interneta

Možda je to prva stvar koju je trebalo učiniti odmah nakon što su zapadne zemlje digle u zrak podvodni dio Sjevernog toka. Da, teško je to učiniti, ali imamo li Glavnu upravu za istraživanje dubokog mora (GUGI) Ministarstva obrane RF?

Na kraju, može se testirati Posejdon – suspendirali smo naše sudjelovanje u sporazumu o mjerama za smanjenje i ograničenje strateškog ofenzivnog naoružanja (START) – tko zna što se tamo dogodilo pod vodom, možda su same Sjedinjene Države te koje tajno provode nuklearne pokuse pod vodom – možete ih kriviti za ovo. Ili možda koristiti autonomna podvodna vozila (AUV), koja nose snažno eksplozivno punjenje, u načinu “kamikaze”.

Ili možda, naprotiv, nije potrebno ništa globalno – male kamikaze AUV-ova ili podvodni diverzanti sasvim se mogu nositi s ovim zadatkom – koliko je realno da američka mornarica osigura kontrolu nad podmorskim kabelima tijekom njihove rute koja prolazi kroz Atlantski ocean?

Čak i ako samo dio kabela može biti oštećen, učinak će biti vrlo značajan, i to ne samo politički, već i ekonomski. Mnoge velike tvrtke, čiji se partneri ili podružnice nalaze u inozemstvu, stalno trebaju moćan internetski kanal za pružanje udaljenog pristupa zaposlenicima. Na primjer, kada je Boeing imao inženjerski centar u Rusiji, sve informacije bile su pohranjene na serverima u Sjedinjenim Državama, a rad ruskih inženjera odvijao se na daljinu. Lako je zamisliti koliko će biti teške aktivnosti europskih i američkih tvrtki koje rade “na daljinu” ako se propusnost internetske veze smanji nekoliko puta, ili čak red veličine ili dva.

Tvrtke će patiti, ali će dati sve od sebe da ostanu na površini. Kako će se izvući iz situacije? Koriste sve dostupne komunikacijske kanale, uključujući satelitske komunikacijske kanale, uključujući satelitsku komunikaciju Starlink, koja je, kao što znamo, postala osnova za pružanje brze globalne komunikacije Oružanim snagama Ukrajine.

Što je veće opterećenje satelitske komunikacijske mreže Starlink, to će komunikacija APU-a biti lošija – više kašnjenja, manja brzina. Uostalom, SpaceX je komercijalna tvrtka kojoj je profit na prvom mjestu. Nema sumnje da Elon Musk nema ni najmanju želju ulaziti u rusko-ukrajinski sukob, ali je pod pritiskom. Međutim, što više problema Ukrajina stvara njegovom poslovanju, on će se više opirati. Tvrtke iz Europe i SAD-a plaćat će SpaceX-u novac i za to zahtijevati visokokvalitetnu komunikaciju. Čak i ako Elon Musk ne isključi Starlink Ukrajini, mogao bi smanjiti njihovu brzinu prijenosa podataka i smanjiti broj istovremeno dostupnih kanala kako bi pružio povlaštene uvjete komunikacije za komercijalne tvrtke, koje će mu, za razliku od Ukrajine, platiti za to novac.

Pogoršanje kvalitete APU komunikacija samo je dio slagalice. Posljedice uništavanja podvodnih internetskih kabela mogle bi biti daleko veće.

Mješovite posljedice

Uništavanje transkontinentalnih kabela uzrokovat će veliku nestašicu na tržištu internetskih komunikacija između SAD-a i Europe. A taj se problem ne može riješiti u kratkom roku, tim više što neće biti garancija da se novopoloženi podmorski kabeli neće ponovno oštetiti.

To će neizbježno uzrokovati porast potražnje za alternativnim načinima prijenosa podataka između kontinenata, posebice za uslugama SpaceX-a i njegove satelitske komunikacijske mreže Starlink. Kao što smo ranije rekli, to će najvjerojatnije uzrokovati povećano opterećenje opreme mreže Starlink, što će prisiliti Elona Muska da bira između pomoći Ukrajini ili zadovoljavanja kupaca koji plaćaju. No, čak i ako SpaceX odabere posao, u okruženju povećane potražnje, pojava konkurenata, poput OneWeba, neizbježna je.

Ako je sada razvoj OneWeba uveliko ograničen značajnim konkurentskim prednostima SpaceX-a – oni su prvi, imaju vlastite rakete za lansiranje (LV), satelite, onda će u slučaju eksplozivnog rasta potražnje tržište svemirskih komunikacijskih usluga sasvim je sposoban primiti još jednog ili dva igrača. Štoviše, ako se ne pojave novi sudionici na tržištu, postoji rizik da će SpaceX biti zainteresiran za antimonopolske službe Sjedinjenih Država i europskih zemalja, što bi moglo prisilno podijeliti poslovanje Elona Muska na njegove sastavne elemente – dostavna vozila (RN) zasebno, satelitska proizvodnja zasebno, komunikacijske usluge zasebno.

Dakle, uništavanje transkontinentalnih internetskih komunikacijskih kabela u kratkom roku može SpaceX-u donijeti značajne dividende, ali dugoročno će ga lišiti mnogih konkurentskih prednosti, uključujući poziciju broj 1 na tržištu orbitalnih komunikacijskih usluga.

Osim toga, pritisak konkurencije na Starlink mogao bi neizravno utjecati na druga područja poslovanja SpaceX-a, posebice ako na tom putu bude bilo kakvih poteškoća. Na primjer, neizvjesni izgledi za Starlink u slučaju aktivnog razvoja jednog ili dva konkurenta, u kombinaciji s jednom ili dvije nesreće obećavajuće superteške višekratne rakete Starship, mogli bi potencijalno dovesti do zatvaranja projekta rakete za lansiranje Starshipa, a to , zauzvrat, moglo bi spasiti našu zemlju od ozbiljnih problema u obliku američkog raspoređivanja orbitalnog izviđačkog i udarnog ešalona.

Dakle, podvodna eksplozija može bolje očistiti orbitu od obećavajućeg protusatelitskog oružja.

Vrlo je vjerojatno da će uništenje podmorskih kabela prisiliti preispitivanje prioriteta američke i europske flote – neka posluju, nemaju što brisati u Crnom moru ili loviti ruske strateške nosače podmorskih raketa.

Meka moć

Nakon što se na tržištu satelitskih komunikacija pojave novi igrači, bilo bi poželjno svima njima što više zagorčati život. Na primjer, potaknuti prosvjede ekoloških organizacija i zaštitnika životinja, jer sateliti remete san polarnih medvjeda i pridonose izumiranju kanadskog žiška.

Tvrdnje astronoma prema SpaceX-u također su sasvim opravdane – dajete vedro nebo iznad glave. Ne zaboravite na tvrdnje alternativno nadarenog dijela stanovništva planeta, jer, poput 5G tornjeva, sateliti Starlink i njihovi analozi očito negativno utječu na ljudsku auru i pridonose širenju koronavirusa. Postoji sud, ovdje je manifestacija, a negdje je vandalizam nezadovoljnih građana, kako se kaže, sitnica, a lijepa.

Na državnoj razini možete raditi s neovisnim državama – često satelitske konstelacije zahtijevaju zemaljske bazne stanice kako bi povećale učinkovitost svog rada. Možete izvršiti pritisak na SpaceX i njihove konkurente prijetnjom uništenja njihovih satelita, na primjer, demonstracijom mogućnosti uzastopnog prolaska pored njih od strane ruskog satelitskog “inspektora”, koji će poslati detaljne slike potencijalnih ciljeva na Zemlju.

Satelitske komunikacijske mreže mogu biti podložne napadima hakerskih skupina, neke jednostavno mogu iznenada otkazati, borbeni laserski kompleks (BLK) “Peresvet” je sposoban za to?

Zaključci

Potrebno je boriti se protiv komunikacija neprijatelja svim mogućim sredstvima, a ako to omogućuje i nanošenje velike financijske štete zapadnim sponzorima ukrajinskog nacizma, zašto ne?

Eksplozija podvodnih internetskih kablova trebala se dogoditi odmah nakon što je uništen plinovod Sjeverni tok. To je jedini način da pokažete neprijatelju ozbiljnost svojih namjera, a nikako povlačenjem mitskih “crvenih linija”.

Osim toga, osim izravne štete za gospodarstva zapadnih zemalja, uništavanje podmorskih internetskih kabela najvjerojatnije bi utjecalo na pogoršanje kvalitete i dostupnosti satelitskih komunikacija Oružanih snaga Ukrajine i potencijalno teško predvidljive uspone i padove igrača na tržištu svemirskih komunikacijskih usluga, zbog nestabilnosti tržišta. pogoršano čimbenicima “meke moći” o kojima je gore bilo riječi.

Autor: Andrej Mitrofanov

MuskrusijaSADSpaceXStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
1 godina prije

Daj prestanite se zanosit sa napisima u medijima o Elonu Musku i Starlinku. To je sve dio ne samo ratne nego sveopće propagande.
Rusi i Amerikanci Igraju svoju igru i kad nešto ode izvan dogovorenoga događaju se korekcije kao s raketiranjem ruskog teritorija ili ruśenje američkog drona.
Elon Musk kao ima Starlink, a Amerikancima i Europljanima treba kabel ispod Atlantika, daj nemojte zafrkavat pošteni svijet. Prekid iternet kabela ispod Atlantika predzadnja stvar u sveopćem ratu koji joś nije počeo odnosno odvija se na tlu Ukrajine i Rusije.

1 godina prije

Još smo daleko od presecanja internet veza Istoka i Zapada, to bi za Rusiju sada bilo kontraproduktivno: Rusija najaktivnije razbija zapadnu propagandu upravo preko interneta (recimo preko ovog portala 🙂 ) a i nema potrebe da na taj način ujedinjuje neprijatelje kao satelite može mnogo elegantnije da onesposobi – laserom! Možda se sećate priče o onom američkom izviđačkom satelitu koji je “gvirnuo” gde ne treba?

Nije mi jasno kako ljudi tako olako shvataju organizacione i planske sposobnosti prosečne vojske, da ne govorimo o najvećim silama (u vojsci sam bio vezista pri vojnoj akademiji veze – znam o čemu pričam). Da li mi ovde znamo koliko je vojsci bitna komunikacija? Da li smo mi ovde svesni koliko su sateliti ranjivi (da zanemarimo lasere jer tu nemamo dokaze ali znamo za kinesko obaranje svog satelita)? Pa valjda su američki i ruski vojni stručnjaci informisani bar koliko mi…

roberto
1 godina prije

Hmm..šta će nam podvodni kabeli,ako imamo satelite i bazne stanice? ili..šta će nam sateliti ako imamo ako imamo podvoden kabele i bazne stanice?

hehe..jojj..ko zna i kakva je prevara sa tim satelitima;););)

alexosijek
1 godina prije

Dakle, Starlink je stvarno zagadio noćno nebo…kada je oblačno većinom vidiš samo točkice tih satelita…nikome to nije smetalo, jer kao gospodari neba i zemlje Ameri nisu nikoga ništa niti pitali, kao niti razmislili kako bi ta već postavljena tehnologija biti na korist svima kome treba, jer znamo narativ: samo Ukrajina je bitna…lp

Гавран
1 godina prije

U centralnoj Italiji možemo očekivati nagli skok broja LGBT osoba;

“Iznad centralnog dela Italije i Jadrana se u noći 27. marta mogao videti prsten crvene svetlosti koji je izgledao kao prizor iz naučno-fantastičnih filmova. Iako je prema tvrdnjama svedoka ova pojava bila kratkotrajna, fotograf Valter Binoto je uspeo da napravi snimke, koji su postali viralni i pokrenuli gomilu teorija.
Ipak, ubrzo su se oglasili naučnici i objasnili o čemu je reč. Pojava je poznata i kao – emisija svetlosti i perturbacija veoma niske frekvencije usled izvora elektro-magnetnih impulsa, ili skraćeno ELVE.
Prečnik kruga je u ovom slučaju iznosio 360 kilometara,”

Google:
jezivi-crveni-krug-precnika-360-kilometara-bljestao-poput-nlo-a-iznad-jadrana-foto-1153668444.html

NOME
1 godina prije

do uništavanja komunikacija neće doći, jer neprijatelji to smo mi, i potpuno smo nemoćni, igrajući po njihovim pravilima (globalista). Potpuno smo informacijski kontrolirani tj blokirani, usmjeravaju nas gdje žele….eventualno će doći do poremečaja interneta, ali i to će biti kontrolirano u svrhu transformacije u novi poredak, tj “veliki reset”

Tupko Glupko
1 godina prije

Off topic, ali zanimljivo.

Sutra je Svjetski dan zdravlja i Vili Beroš je izjavio sljedeće:

“Procjenjuje se da je u ovom trenutku čak 93 posto smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano kroničnim nezaraznim bolestima. Najvišu incidenciju imaju bolesti srca i krvnih žila, slijede karcinomi, ozljede i mentalne bolesti”

Zar nije Covid-19 najsmrtonosnija bolest ikada zbog koje je svakog trebalo cijepiti barem tri puta po njegovoj zamisli?

Evo i Capaka:

“Na drugom smo mjestu po indexu tjelesne mase (BMI), gora od nas je samo Malta. Po udjelu pušača blizu smo vrha EU, isto tako i po udjelu ljudi koji piju alkohol”, rekao je Capak o rizičnim faktorima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.”

Covid-19 i važnost cijepljenja nisu spominjali.

nepoželjni
1 godina prije

“Dići u zrak podvodne kablove interneta” !?
Za takav potez će morati koristiti Red Bull, jer bez krila teško da bi kablovi ostali u zraku 😉

(no, ako se misli na diverziju, onda će ona biti učinjena kada se dogovore oko toga tj, kada se to bude uklapalo u širu geopolitiku)

tuf
1 godina prije

Članak je, da prostite, glupav. Niti je imalo lako – niti postoje sredstva – za uništenje značajnijeg broja satelita, kamoli tisuća njih. Autor članka si tako malo mašta, ne razmišljajući niti o tehničkim aspektima niti o reperkusijama. Nema čak predodžbu o broju prekooceanskih veza (www.submarinecablemap.com ) koje se čak ni u trećem svjetskom ratu ne bi mogle istovremeno prekinuti (svatko tko razumije TCP/IP protokol zna kako se promet preusmjerava na dostupne node-ove, pa taman ako paketi moraju proći u smjeru preko Azije). I da, scenarij o kojem mašta Andrej je zamisliv jedino tijekom trećeg svjetskog rata – kada ionako više “meka moć” i “poslovanje Elona Muska” nemaju značaj jer se ljudi bore za opstanak. Nema tu sive zone, kao, budemo malo da zabavimo Andreja Mitrofanova cvikali kabele po dnu oceana iz osvete za NS. To je direktna objava rata ionako divljim, bijesnim psima. A budite sigurni da vojska ima svoje… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Amatersko razmisljanje. Dovoljno je pogledati mapu kablova izmedju Britanije i SAD i kolicinu tetrabajta koji se tu odvija. Rusi ako bi poslali Belgorod da istrazivackom podmornicom u njemu mogli bi izminirati sve kablove na velikoj dubini i presjece podmorske komunikacije. Ovo bi srusilo globalni bankarski sistem posto 60% svjetskog platnog prometa prolazi kroz London i njegove filijale. Znate li koji bi haos nastao u svijetu? Saudi nebi mogli prodavati naftu, Afrika nebi mogla uvoziti hranu, Indija bi totalno stala …
Prvo se mora izgraditi alternativni platni promet, pa tek onda unistiti kablove koje je London polagao preko 100 godina.

Ivan
1 godina prije

Nevjerojatno je koliko su Rusi strpljivi i tolerantni? Pa to su trebali omah unistiti kao i sve spojnice Ukrajine s EU preko kojih im bagra sverca oruzje i municiju ali i dovlaci se na ulizivanje pederu Zelenskom. Rusi derite bagru njih ne mozete vise preodgojiti..

Max
1 godina prije

Halo Sergej nema cvikanja pa kako ću na Logično hebemu brener?

Tužan
1 godina prije

nemaju rusi hrabrosti to učiniti.

nessy
1 godina prije

Nakon americke sabotaze NS, mislim da RF ima svako moralno opravdanje za napad na vezu Evropa-Amerika. Sama tehnicka strana mislim da nije veliki problem, to je izvedivo, ali ocito rusi imaju vise razuma od NATO idiota, kojima nije jasno da je njihovo vrijeme proslo. Napad na te veze bi imao ogromne, pa i nepredvidive posljedice, o cemu razuman covjek razmislja unaprijed. Nadajmo se da do toga nece doci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI