Izvještaj Pentagona s detaljima o planovima za jurišne modele Starshipa

Starship SpaceX
23 komentara

Spuštanje spasilačkih snaga u američku ambasadu u Africi kojoj prijeti opsada u stilu Bengazija samo je jedna od potencijalnih vojnih namjena za brodove Starship Elona Muska, prema internom američkom vojnom izvještaju objavljenom u ponedjeljak. Dokument se odnosi na sporazum o saradnji između SpaceX-a i američke transportne komande (TRANSCOM) iz 2020. godine, ali ostaje na listi želja jer Starships nisu ni blizu spremni za stvarne operacije.

Partnerstvo TRANSCOM-a sa SpaceX-om objavila je američka vojska još u oktobru 2020. godine. Zvanično, Ministarstvo odbrane je tražilo mogućnost da premjesti ekvivalent C-17 korisnog tereta – nešto manje od 80 tona, ili jedan tenk M1 Abrams – “bilo gdje na globusu za manje od sat vremena.”

Najnoviji “srednjoročni izvještaj“, dobiven zahtjevom Intercepta putem Zakona o slobodi informacija (FOIA), otkriva da je Pentagon imao dodatne ambicije.

Flota vojnih Starshipova mogla bi pružiti “alternativnu metodu za isporuku logistike” na Pacifiku, ili isporučiti “zbirku skloništa, vozila, građevinske opreme i druge opreme” bilo gdje u svijetu u kratkom roku, tako da američko ratno zrakoplovstvo može stati gore u vazdušnoj bazi.

Treći zamišljeni scenario, pod nazivom “Podrška ambasade”, predviđa “sposobnost brze direktne isporuke” iz SAD-a u ambasadu u Africi, potencijalno uključujući “snage za brzo reagovanje”. Sama demonstracija takve sposobnosti “mogla bi odvratiti nedržavne aktere od agresivnih djela prema SAD-u”, navodi vojska.

Iako sam izvještaj ne daje takvo poređenje, scenario se poprilično preklapa s napadom na američko sjedište u Bengaziju u Libiji – gdje su 11. septembra 2012. ubijeni ambasador i tri sigurnosna radnika dok su čekali spasilačke snage to nikad nije došlo.

Iako SpaceX nije komentirao priču, glasnogovornik TRANSCOM-a John Ross rekao je Interceptu da vojska vjeruje da će raketno raspoređene snage za brzo reagiranje biti “moguće u narednih 5-10 godina”.

Starship je još uvijek u eksperimentalnoj fazi. Prvo uspješno slijetanje prototipa dogodilo se tek u maju 2021. godine, nakon niza testova koji su završili eksplozijama. Pored tehničkih izazova, Musk se bavi i pokušajima da dobije dozvole za lansiranje testova iz SpaceX postrojenja u južnom Teksasu.

Federalna uprava za avijaciju (FAA) dala je SpaceX-u preliminarno ekološko odobrenje prošle sedmice, ali da bi dobila potpunu dozvolu, kompanija će morati pripremiti “izvještaj o istorijskom kontekstu … Meksičkog rata” i ispuniti 74 druga zahtjeva, navodi National Geographic. Čak i tada, FAA licenca bi pokrivala samo deset lansiranja godišnje. Štaviše, vlasti su zabrinute da SpaceX-u nedostaje „snažna sigurnosna kultura“, prema izvještaju FAA koji je procurio u junu 2021.

MuskPentagonSADSpaceXStarshipTRANSCOM
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Bajden je genije – natovarice ono malo tenkova sto ima na letjelice od koji pola eksplodira po polijetanju, a pola se razbije prilikom slijetanja. Bajdena da ga nema trebalo bi ga izmisliti. A onda mi neki tvrde da se Putin nije mjesao u izbore.

Mrčikola
1 godina prije

E, da je Flash Gordonu “bija vaki”.😁
Sjeća li se netko, od vremešnijih čitalaca i komentatora, Ornelle Muti iz onih dana…milina božja…

nekoime
1 godina prije

Zakaj se ne spuste na Crveni Trg?

Max
1 godina prije

Priča je na dugom štapu i eksperimentalna a takva grdosija je velika meta . Ako se može oboriti helikopter onda je šatl još lakše oboriti.

giovani
1 godina prije

Na žalost, mnogima je Holivud isprao mozak.

Partizan
1 godina prije

Koliko su Ameri sposobni dovoljno i previše govori tragično-tužna priča o USS braći Zumwalt. Tako da je ovo još jedna bajka na osnovi s koje će se izmusti hiljade milijardi dollara od američkih poreznih obveznika iliti priglupih krava muzara!

1 godina prije

Taj model vidjeli smo toliko puta eksplodirati, da više ne mogu nikome na svijetu prodavati priče za malu djecu. PA TAJ MODEL NE MOŽE NI STAJATI SAMOSTALNO, hahahaha….
Hrpa aluminija i kompozita puna goriva! Ako ju upucaš sa puškom, eksplodirat če!

nessy
1 godina prije

Od desetina tisuca Stingera koje su USA posijale sirom svijeta, naci ce se koji i prilikom slijetanja ove spore grdosije. Zar oni stvarno misle da ovo moze sigurno sletjeti na neko podrucje sukoba? Cak i da postignu da postane pouzdano, ali, pretpostavimo da ce im to uspjeti.

1 godina prije

Je li ovo na slici jurišni model?
Ako pada kiša, ili radi u uslovima extremne vlage, mogu mu navući…kabanicu.

Kile
1 godina prije

Izgleda ko goli k.

1 godina prije

Htio gledati TV, ne mogu. Samo američki filmovi, gdje tuku bespomočne…
Preklopim na njemačke vjesti, samo propaganda, da jim Rusija zatvara plin.
Nigdje riječi o turbinama, koje neče da vrate, o neplačanju.
Preklopim na naravoslovno-tehničke, u radu imaju U-2, kojeg su skinuli Rusi.
Sada pokušavaju oprati NASA-u, kao nije znala…
A u ono vrijeme Hruščov jim je pustio 2 dana, da lažu o zalutalom avionu, vremenskom eksperimentu, nakon toga jim rekao, imamo avion, imamo pilota, Znamo šta ste radili…
E pa, jednom lažovi, UVIJEK LAŽOVI!
I napustio TV, evo me ovdje, hahahahahaha…

nepoželjni
1 godina prije

…kako se meni čini, veća je mogućnost da mi izraste treći testis, nego da ovaj “staršit” ikada profunkcionira 😉

Musk demasked
1 godina prije

Je li to Musk planira oslobađati rodnu afričku zemlju iz koje je izbjegao?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI