fbpx

Ruska svemirska korporacija otkrila da je potpisan prvi ugovor za turističku šetnju u dalekom svemiru

Turizam u svemiru

Roscosmos i Space Adventures sarađuju u svemirskom turizmu od 2001. godine, kada je prvi svemirski turista, Dennis Tito, išao u orbitu. Od tada ukupno sedam ljudi boravilo je u svemiru u okviru programa svemirskog turizma.

Potpisan je prvi ugovor za turističku šetnju u svemiru, saopštila je ruska svemirska korporacija Energia. Poduhvat je planiran za 2023. godinu.

“RSC Energia i američka kompanija Space Adventures Inc. potpisali su ugovor o sprovođenju kratke ekspedicije za dva učesnika svemirskog leta na ruski segment Međunarodne svemirske stanice (ISS) 2023. godine, na brodu Sojuz-MS”, saopštila je Energia.

Tokom ove ekspedicije, “jedan od učesnika svemirskog leta izaći će u šetnju svemirom sa profesionalnim ruskim kosmonautom”.

Izjava dolazi nakon što su Ruska državna svemirska korporacija Roscosmos i američka kompanija Space Adventures u februaru 2019. godine potpisale ugovor o organizovanju leta za dvoje svemirskih turista na ISS prije kraja 2021. Turisti će letjeti na Međunarodnu svemirsku stanicu ruskim svemirskim brodom Sojuz MS-20 i imaće jedinstvenu priliku da u orbiti dočekaju Novu godinu.

Prema Roscosmosu, agencija je već započela prilagođavanje svemirskog broda Sojuz za turistička putovanja kako bi njime jedna osoba mogla pilotirati, a ne tročlana posada. Brod se gradi u partnerstvu sa američkom kompanijom za svemirski turizam Space Adventures.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
otpisani
Member
Famed Member
otpisani
3 mjeseci prije

“Roscosmos i Space Adventures sarađuju u svemirskom turizmu…”(još jedan doprinos popularizaciji svemira)… surađuju i na projektu orbitalne svemirske stanice već puno godina… amerikanci koriste “ruske” raketne motore itd..
Sve u svemu nije teško zaključiti da i Rusi i Amerikanci “mole istoga Boga” …(naravno da je Bogu stalo do prijateljstva ta dva velika naroda i bio bi lud da sada, ili u budućnosti dozvoli bilo kakva dublja neprijateljstva ili uništavanja u nekakvom ratu… jasno tu su i Kinezi i Indijci, ogroman potencijal u ljudskom roblju… uglavnom, cijeli svijet – veliki Božji tor (u ljubavi među ovčicama;)

Orik
Gost
Orik
3 mjeseci prije

“Zaustavite zemlju silazim,
nije mi do ničeg, odlazim.
Zaustavite zemlju silazim,
nije mi do ničeg, odlazim,
ja baš odlazim.”

Prljavo kazalište

mladen3x
Gost
mladen3x
3 mjeseci prije

Ma išao bi ja u svemir ali kažu da tamo još nisu ugrađene bazne stanice za 5G mrežu pa zato neču,neda mi se downlodati neki film 3 sata….

Hmmm da
Gost
Hmmm da
3 mjeseci prije

“Brod se gradi u partnerstvu sa američkom kompanijom za svemirski turizam Space Adventures”, zanimljivo što surađuju u svemiru kao i na Antarktici, a kao non stop neke sankcije, hladni ratovi, bla bla…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x