fbpx

Ruska svemirska korporacija otkrila da je potpisan prvi ugovor za turističku šetnju u dalekom svemiru

Turizam u svemiru

Roscosmos i Space Adventures sarađuju u svemirskom turizmu od 2001. godine, kada je prvi svemirski turista, Dennis Tito, išao u orbitu. Od tada ukupno sedam ljudi boravilo je u svemiru u okviru programa svemirskog turizma.

Potpisan je prvi ugovor za turističku šetnju u svemiru, saopštila je ruska svemirska korporacija Energia. Poduhvat je planiran za 2023. godinu.

“RSC Energia i američka kompanija Space Adventures Inc. potpisali su ugovor o sprovođenju kratke ekspedicije za dva učesnika svemirskog leta na ruski segment Međunarodne svemirske stanice (ISS) 2023. godine, na brodu Sojuz-MS”, saopštila je Energia.

Tokom ove ekspedicije, “jedan od učesnika svemirskog leta izaći će u šetnju svemirom sa profesionalnim ruskim kosmonautom”.

Izjava dolazi nakon što su Ruska državna svemirska korporacija Roscosmos i američka kompanija Space Adventures u februaru 2019. godine potpisale ugovor o organizovanju leta za dvoje svemirskih turista na ISS prije kraja 2021. Turisti će letjeti na Međunarodnu svemirsku stanicu ruskim svemirskim brodom Sojuz MS-20 i imaće jedinstvenu priliku da u orbiti dočekaju Novu godinu.

Prema Roscosmosu, agencija je već započela prilagođavanje svemirskog broda Sojuz za turistička putovanja kako bi njime jedna osoba mogla pilotirati, a ne tročlana posada. Brod se gradi u partnerstvu sa američkom kompanijom za svemirski turizam Space Adventures.

4
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
1 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
4 Komentatori
Hmmm damladen3xOrikotpisani Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
otpisani
Member
otpisani

“Roscosmos i Space Adventures sarađuju u svemirskom turizmu…”(još jedan doprinos popularizaciji svemira)… surađuju i na projektu orbitalne svemirske stanice već puno godina… amerikanci koriste “ruske” raketne motore itd..
Sve u svemu nije teško zaključiti da i Rusi i Amerikanci “mole istoga Boga” …(naravno da je Bogu stalo do prijateljstva ta dva velika naroda i bio bi lud da sada, ili u budućnosti dozvoli bilo kakva dublja neprijateljstva ili uništavanja u nekakvom ratu… jasno tu su i Kinezi i Indijci, ogroman potencijal u ljudskom roblju… uglavnom, cijeli svijet – veliki Božji tor (u ljubavi među ovčicama;)

Orik
Gost
Orik

“Zaustavite zemlju silazim,
nije mi do ničeg, odlazim.
Zaustavite zemlju silazim,
nije mi do ničeg, odlazim,
ja baš odlazim.”

Prljavo kazalište

mladen3x
Gost
mladen3x

Ma išao bi ja u svemir ali kažu da tamo još nisu ugrađene bazne stanice za 5G mrežu pa zato neču,neda mi se downlodati neki film 3 sata….

Hmmm da
Gost
Hmmm da

“Brod se gradi u partnerstvu sa američkom kompanijom za svemirski turizam Space Adventures”, zanimljivo što surađuju u svemiru kao i na Antarktici, a kao non stop neke sankcije, hladni ratovi, bla bla…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik