Nakon što se godinama oslanjao na Roscosmos kako bi slao svoje astronaute u svemir, Washington sada planira sankcije prema ruskoj svemirskoj agenciji

Roscosmos
16 komentara

Ruska svemirska agencija Roscosmos mogla bi biti prvi put suočena s američkim sankcijama. Nacrt novog dokumenta otkriva da bi rusko Ministarstvo obrane moglo postati predmetom ekonomskih kazni iz Washingtona.

Osim Roscosmosa, predložene sankcije također bi bile usmjerene na Rosatom, saveznu agenciju za nuklearnu energiju, kao jednu od 28 organizacija u zrakoplovnoj, raketnoj, svemirskoj, nuklearnoj, instrumentnoj i motornoj industriji.

Prema novinskoj agenciji RIA Novosti, koja se domogla dokumenta, predložene mjere usmjerene su i na kineske tvrtke koje surađuju s kineskom vojskom.

Od svih predloženih sankcija, mjere protiv Roscosmosa očito bi bile najznačajnije, jer se američki svemirski program već duže vrijeme oslanja na rusku tehnologiju. Od 2011. godine do početka ove godine, ruska svemirska letjelica Sojuz bila je jedino sredstvo koje su SAD koristile kako bi stigle do Međunarodne svemirske postaje. Američki sustav lansiranja Atlas V također se u velikoj mjeri oslanja na rusku svemirsku tehnologiju, sa svojim pogonskim motorom prvog stupnja RD-180.

Tijekom ove godine, godine Bijela kuća je više puta umnažala sankcije protiv ruskih poduzeća, kako javnih tako i privatnih. Washington se posebno usredotočio na zaustavljanje rusko-njemačkog plinovoda Sjeverni tok 2, kojeg SAD smatraju prijetnjom svojoj sposobnosti prodaje ukapljenog prirodnog plina na europsko tržište. Tvrtke uključene u polaganje cijevi i osiguranje projekta također su uključeneu mjere.

U utorak je Washington uveo ograničenja za tri ruske tvrtke zbog navodnih kršenja američkog zakonodavstva o distribuciji oružja u odnosu na Iran, Sjevernu Koreju i Siriju. Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je da su mjere protiv Aviazapchasta, Elecona i Nilco Group “diskriminatorne.”

“Nema sumnje da su jednostrane američke mjere usmjerene na podrivanje gospodarskog potencijala ruskih tvrtki,” rekao je Antonov.

Američke sankcijeRosCosmos
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

To radi opjevani osusivac nevidljivih mocvara, Trump, predsjednik koji pomiluje tukca ali ne Assange.

Stjepan Vujec
3 godine prije

JADNICI !!??XX

Tvrtko
3 godine prije

Koliko uspješnih lansiranja sa posadom je bilo bez ruskih motora, dva-tri?
I onda kada jednoga dana bude vatromet, posada pogine, uzrok neispravnost u motoru, onda će biti plakanje jer će vrlovjerojatno ruski motori poskupiti, barem duplo.

Tuborg
3 godine prije

Njihova NASA će propasti ako to urade.

3 godine prije zadnji put uredio Tuborg
Duki
3 godine prije

Što drugo očekivati od licemjera i smetlara ! Moral?zahvalu ?poštovanje ?ne !samo ukradi,otmi,ubij,razori,ucjeni,
Ali ničiji zubi nisu od čelika pa niti njihovi !👍💪💪💪

cool
3 godine prije

Ha, ha, sve sam se pitao – kad će se ovo dogoditi ??? 🙂 Kako je RD, do sad koštao 80 miliona $, hm, mogao bi za početak “skočiti” slobodno na 400 miliona ( ali Eura) 🙂 . Eto, svako zlo za jedno dobro; jednostavno. Ha – sad neka Musk razmišlja dalje!?

Dokurčilomi
3 godine prije

Nema veze. Ostat će opet oni gore bez prijevoza, hrane i kisika pa će moliti jadne ruse za koju kilu rakete.

Adriana
3 godine prije

Stara priča o škorpionu i karakteru.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Nema veze, kad njihovi novi bajni svemirski projekti na brzaka zglajzaju i odu u 3PM kao ona dva “Spejs Šatla”, zvaće oni opet Ruse da ih taksiraju gore-dole kao što je bilo zadnjih godina. Ja da sam Rus onda bih im odgovorio: “Zovite Muju, on stalno kuje konja po mjesecu…”

zagrepčan
3 godine prije

I ovo pokazuje koliko je Rusija velika i divna, a ovi drugi su FUUUUJJJJJJ!!!!!!!!!!!!!!!!

Max
3 godine prije

Neka im Rusi uskrate motore i to je to.

Mate
3 godine prije

Koja govna.

pozitivan pesimista
3 godine prije

bullshit, to sve treba u staro gvozdje – vrijeme je za istinu;)

marty
3 godine prije

Prije desetak dana su poslali četveročlanu posadu na svemirsku postaju, ali sa SpaceX raketom Falcon 9. Našli su novog “raketara” pa sada mogu zaje…ti onog starog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI