Američke sankcije protiv Indije: New Delhi planira kupiti ruske sustave protuzračne obrane S-400

s-400 Triumph
10 komentara

Umjesto uspješnog pritiska na Indiju kako bi ona napustila partnerstvo sa svojim privilegiranim strateškim partnerom Rusijom, američke prijetnje sankcijama mogle bi se vratiti kao bumerang sabotiranjem Zemalja četvorke.

SAD su neprestano prijetile da će sankcionirati Indiju prema Zakonu o suzbijanju protivnika kroz sankcije (CAATSA), zbog planirane kupnje ruskih sustava protuzračne obrane S-400 za koje očekuju da će ih početi dobivati u studenom. Viši parlamentarac Subramanian Swamy rekao je krajem rujna da je od neimenovanih izvora čuo da SAD doista planiraju iskoristiti ove prijetnje umjesto odustanka od njih, kako su se neki u Indiji nadali. Ipak, smatra da američko-indijski odnosi neće biti previše negativno pogođeni. To se događa nedugo nakon što su Zemlje četvorke prošlog tjedna održale svoj prvi summit u SAD-u.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying kritizirala je to okupljanje zbog namjere svojih članova u vezi sa sijanjem nesloge između njene zemlje i njenih regionalnih partnera. Četvorka se sastoji od Australije, Indije, Japana i SAD-a, za koje se sumnja da su pokušali „obuzdati“ Kinu na različite hibridne načine, uključujući konvencionalne vojne provokacije, takozvano „razdvajanje“ opskrbnog lanca i informacijskog ratovanja, između ostalih. Indija se smatra jednim od glavnih članova ovog novoosnovanog vojnog bloka predvođenog SAD-om zbog avangardne uloge koju bi mogla odigrati u tim nastojanjima destabilizacije, zbog toga što je kineska susjeda.

Nažalost, čak ni potencijalno vodeća uloga Indije u velikoj američkoj strateškoj kampanji za “obuzdavanje” Kine nije dovoljna da je poštedi od naoružavanja ekonomsko-financijskih instrumenata “saveznika” sankcijama. Amerika je još uvijek uhvaćena u svoje rusofobno ludilo iz doba Trumpa i neće stati ni pred čim kako bi sabotirala povijesne vojne odnose Moskve s New Delhijem za ciljeve nulte svote. Ironično, ishod nulte sume koji se na kraju dogodi možda nije onaj koji američki donositelji odluka očekuju. Umjesto uspješnog pritiska na Indiju da napusti svog posebnog i privilegiranog strateškog partnera, američke prijetnje sankcijama mogle bi se odvratiti sabotiranjem Zemalja četvorke.

Radi objašnjenja, Indija je u više navrata potvrdila kako nema namjeru odustati od dogovora o S-400 s Rusijom, od kojih potonja potpuno vjeruje u iskrenost svog partnera. To znači da nitko ne smije očekivati da će New Delhi napustiti Moskvu zbog sankcija Washingtona. Nejasno je u kojem bi obliku sankcije CAATSA-e mogle poprimiti, no one bi ipak predstavljale SAD koje nameću kaznene ekonomsko-financijske troškove jednom od svojih najboljih partnera kod Zemalja četvorke. Bilo bi poniženje za ponosnu indijsku državu kada bi zadržala istu razinu vojne suradnje sa SAD-om nakon što se to dogodi, zbog čega bi se odnosi zapravo mogli pogoršati.

Ne samo to, SAD možda čak i ne bi htjele toliko blisko surađivati s Indijom kao prije zbog zabrinutosti Amerike da bi kupnja njezina partnera ruskih S-400 mogla na neki način omogućiti Moskvi da se uključi u njihove vojne komunikacijske mreže. Ti su strahovi faktički neutemeljeni i koriste se samo kao izgovor za pritisak na Indiju da odustane od svog posebnog i privilegiranog strateškog partnera kako bi SAD mogao zamijeniti svoju vodeću ulogu u vojno-industrijskom kompleksu te zemlje, ali su ipak prisilili SAD ograničiti vojnu suradnju s Indijom ako želi podržati takozvanu “vjerodostojnost” svojih lažnih tvrdnji.

U mogućem scenariju kada bi Indija i SAD ograničile međusobnu vojnu suradnju koja se trenutno širi, a kamoli da je smanje ili dobrovoljnim povlačenjem Indije iz nekih vježbi Zemalja četvorke ili isključivanjem SAD-a iz istih, sankcije CAATSA-e mogle bi zapravo biti prikriveni blagoslov za Euroaziju. Južnoazijska država već je vidjela kako su SAD u kolovozu napustile svoje afganistanske saveznike, a mjesec dana nakon toga preotele su ugovor svom najstarijem savezniku Francuskoj, tako da su sklopile novi ugovor vrijedan 90 milijardi USD s Australijom. Bilo je krajnje vrijeme da se Indija probudi i shvati da se ne može osloniti na američku podršku za “obuzdavanje” Kine.

Što prije se to dogodi, bilo svojom voljom, ponosno odstupivši iz saveza Zemalja četvorke u slučaju da je sankcioniran ili zbog toga što su SAD na njega izvršile dodatni pritisak nakon što su Indiji nametnule one prijeteće kaznene ekonomsko-financijske troškove, bolje da je to za euroazijsku stabilnost. Indija bi naučila davno naučenu lekciju o nepouzdanosti Amerike kao “saveznika” s relativno nižim troškovima nego da je bila zavedena da izazove još jedan kinetički sukob s Kinom, da bi ga Amerika napustila, kao što mnogi očekuju da će se neizbježno dogoditi. Iz tog razloga možda i ne bi bilo tako loše ako SAD sankcioniraju Indiju kasnije ove godine.

Američke sankcijeIndija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Izuzetni idu taktikom što gore, to bolje.
Po njihove uskoro bivše saveznike.
Na takav način si zatvoriti tržište od 1,4 milijarde.. Kinesko su si odavno zatvorili od još 1,4 milijarde.
A Rusi trljaju ruke. Opskrbljivat će ih ne samo energijom, već i vojnim naoružanjem.

Nje to loše, na koncu će ostati Five Eyes.
Ovdje je uz SAD, i Kanada, Australija, Novi Zeland i Velika Britanija.
Zanimljivo – osim Velike Britanije – sve imaju najstrožije Covid mjere.
I njih lome s tim, da i oni odu i da napokon ostanu sami.

Jedino se nadam da svijet neće primati nikakve isprike jednom kada se izuzetni pokaju i da će ih barem na 20 godina izolirati da se bave sami sobom.

Dokurčilomi
2 godine prije

Uh što je dobra ova tržišna ekonomija koju zagovaraju ameri.

Realist62
2 godine prije

Ako mòze Turska kao članica NATO mogu svi

Max
2 godine prije

Indija jest pouzddani kupac Ruskog oružja ali namamljena protukineskim savezom i retorrikom u okrilje Amerike ali mislim da bi Kaatsa bila kontraprodduktivna jer bi Indija kupila još Ruskog oružja a okrenula se od SADa,

Sven
2 godine prije

Sta su to kačuše

Zsphere
2 godine prije

Americke sankcije su najbolja reklama za S400.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI