Američki Senat u zastoju zbog sankcija Sjevernom toku 2 u anti Ruskom zakonu, kaže Menendez

Bob Menendez
8 komentara

Američki Kongres je pripremio, kako je senator Bob Menendez (D-NY) nazvao „majku svih sankcija” zakone protiv Rusije, koji bi imali za cilj da osakate rusku ekonomiju kažnjavanjem država koje bi nastavile trgovinu sa Moskvom ako ruske trupe napadnu Ukrajinu.

Nakon što su tvrdili da su blizu usvajanja Akta o odbrani suvereniteta Ukrajine iz 2022. godine, demokrate u Kongresu su izgleda zaglavile u poznatim plićacima: pokušaju da sankcionišu gasovod Sjeverni tok 2, koji ide od Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora.

„Mislim da smo zašli u ćorsokak“, rekao je za CNN u četvrtak Menendez, koji predsjedava spoljnopolitičkim odborom Senata i koji je prošlog mjeseca predstavio prijedlog zakona o sankcijama. On je rekao da se zakonodavci ne mogu složiti oko sankcija uvedenih Sjevernom toku 2 i velikim ruskim bankama, pa su tražili „drugačiji proces za istraživanje“.

Prijedlog zakona je došao kao odgovor na strahove SAD da ruske trupe raspoređene na jugu Rusije predstavljaju neposrednu prijetnju invazijom na Ukrajinu, uprkos tome što Moskva ne postavlja nikakve zahtjeve ili prijetnje Kijevu i negira namjeru raspoređivanja zbog napada. Kijev je takođe umanjio strahove Zapada, rekavši da je rusko raspoređivanje  tipično i da ne predstavlja opasnost za njih.

Moskva je u decembru podnijela bezbjednosni prijedlog koji bi ublažio tenzije u istočnoj Evropi, ali je do sada NATO odbacio ključno pitanje: zaustavljanje daljeg širenja na istok saveza sa sjedištem u Briselu, koji je apsorbovao nekoliko zemalja na ruskoj granici posljednjih godina opisujući Rusiju kao svoju primarnu „prijetnju“ u strateškim političkim dokumentima. To bi onemogućilo pridruživanje Ukrajine, koja je tražila da se njeno primanje ubrza, iako su lideri NATO do sada bili skeptični prema tom zahtjevu.

Uprkos tome, Bidenova administracija je smatrala da treba da djeluje oštro prema Moskvi, prijeteći da će brzo rasporediti trupe u Istočnu Evropu i tvrdeći da je zakon o ogromnim sankcijama vrsta odvraćanja. Druga perspektiva na situaciju sugeriše da američki predsjednik Joe Biden možda pokušava da spase slabiji rejting odobravanja i da skrene pažnju sa nemogućnosti demokrata da donesu bilo koji od ključnih zakona za njegovu domaću agendu.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi (D-CA) navodno je pokušavala da progura prijedlog zakona krajem prošlog mjeseca uz malo ili nimalo debate o njegovim odredbama, za koje su se neki savjetnici u Kongresu plašili da bi zatvorili „prostor za nevojne opcije“.

Prije deset dana, Menendez je za CNN rekao da je verzija zakona u Senatu „na liniji od jednog jarda“, što je izraz američkog fudbala koji znači da su bili izuzetno blizu pobjede. To je očigledno bilo pretjerivanje.

Ne bi trebalo da bude iznenađenje što je Sjeverni tok 2 mjesto gdje se Senat sapleo: prošlog mjeseca odbačena je alternativa planu Bijele kuće koju su predvodili republikanci. Tim prijedlogom zakona tražila se hitna sankcija za gasovod, koji još nije pušten; Demokrate tvrde da bi taj potez produbio nejedinstvo u NATO savezu u trenutku kada se Berlin čini ambivalentnim u pogledu ratobornog držanja Washingtona.

Nakon sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom ranije ove sedmice, Biden je rekao novinarima da ako ruske trupe prijeđu ukrajinsku granicu, „više neće biti Sjevernog toka 2“.

Zaista, lider manjine u Senatu Mitch McConnell (R-KY), koji predvodi republikansku stranku u Senatu, rekao je novinarima da Biden „ima sva ovlaštenja koja su mu potrebna“ da djeluje protiv Rusije, možda nagovještavajući da bi Biden mogao da iskoristi Međunarodna vanredna ekonomska ovlaštenja zakona iz 1977. (IEEPA), zakon koji omogućava predsjedniku da reguliše međunarodnu trgovinu u slučaju vanredne situacije u zemlji.

“On treba da odluči o vremenu,” dodao je McConnell. “Mislim da će to biti ozbiljna odvraćanja ako se izvrši prije invazije, a ne poslije.”

Američke sankcijeBob MenendezrusijaSADSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Da se ne lazemo: americke kompanije su rekle senatorima da mogu uvoditi sankcije ali tako da ne pogodi njihovo poslovanje ili ce zaboraviti na priloge za kampanju. Sad se senatori peku na tihoj vatri – trebaju Nemackoj i Evropi uvesti sto jace sankcije, ali tako da ne ostete ni jednu americku kompaniju.

tihobl
2 godine prije

Od sutra osiguravajuce kuce prestaju osigiravati avione koji lete preko Ukrajine.

Tupko Glupko
2 godine prije

Da parafraziram prvu rečenicu ovog teksta:
Europski parlament je pripremio, kako je rekla predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen, „majku svih sankcija” zakone protiv SAD-a, koji bi imali za cilj da osakate američku ekonomiju kažnjavanjem država koje bi nastavile trgovinu sa Washingtonom ako američke trupe uđu u Ukrajinu.
Kada ćemo čitati ovakve tekstove?

Tupko Glupko
2 godine prije

Skupi američki proizvodi sa prenapuhanim cijenama koji se proizvode u Kini donašaju najviše zarade izuzetnima.
Npr., Apple proizvodi poput iPhone-a.

abc
2 godine prije

Pripremi če njima Rusi majku svih ratova. Ima da sehru i pishaju u gače.

abc
2 godine prije

Danas svi sve proizvode, tako da svet može živjeti bez ičega Američkog. Prošlo je to več davno….USA nisu više neki pojam.

Lucija, prva
2 godine prije

“Ruski veleposlanik u Švedskoj, Viktor Tatarintsev, dao je zanimljiv intervju za švedski tabloid Aftonbladet.
U njemu je, između ostalog rekao sljedeće:

“Oprostite na izrazu, ali BOLI NAS K**AC za zapadne sankcije.”

“Dosad su nam već nametnuli toliko sankcija, a one su, na određen način imale pozitivan učinak na naše gospodarstvo i poljoprivredu”, …”

Bozo
2 godine prije

Odj….bando.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI