SAD uvele sankcije za dva broda i jednu kompaniju zbog povezanosti sa Sjevernim tokom 2

Sjeverni tok 2
5 komentara

Sjedinjene Države su uvele dodatne sankcije u vezi sa gasovodom Sjeverni tok 2.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entony Blinken izjavio je u ponedjeljak da će se dva broda i kompanija koja je povezana sa Rusijom, Transadria Ltd, suočiti sa sankcijama zbog svoje umiješanosti u završetak gasovoda Sjeverni tok 2.

Blinken je u saopštenju rekao: „State department je podnio izvještaj Kongresu u skladu sa Zakonom o energetskoj bezbjednosti Evrope iz 2019. godine (PEESA), sa izmjenama i dopunama. U izvještaju se navode dva broda i jedna kompanija povezana sa Rusijom, Transadria Ltd., koji su uključeni u gasovod Sjeverni tok 2. Transadria Ltd će biti sankcionisana prema PEESA, a njen brod, Marlin, će biti identifikovan kao blokirano vlasništvo.

PEESA, Zakon o zaštiti energetske bezbjednosti Evrope, je zakon o nacionalnoj odbrani koji ima za cilj da ograniči rusko korištenje izvoza energije u svrhe prinude. Sjedinjene Države, Ukrajina i druge istočnoevropske zemlje protivile su se proširenju gasovoda Baltičkog mora.

Kao odgovor na razvoj događaja, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov ocijenio je taj potez kao potpuno neprihvatljiv.

„Dijalog kroz sankcije je neprihvatljiv i krši međunarodno pravo“, naveo je on u saopštenju objavljenom na Facebook stranici diplomatske misije. „Smatramo sve pokušaje protiv ruskog izvoza nafte i gasa u Evropu kao nelojalnu konkurenciju koja podriva principe slobodnog tržišta.“

Sjeverni tok 2 je gasovod za prirodni gas koji prolazi ispod Baltičkog mora i povezuje Rusiju sa Njemačkom. Izgradnja gasovoda je počela 2018. i završena je u septembru 2021. nakon što su SAD ublažile sankcije u maju 2021.

Projektu je prethodio originalni gasovod Sjeverni tok koji je počeo 2011. i završen je 2012. Procjenjuje se da će uvođenje drugog gasovoda Sjeverni tok udvostručiti kapacitet izvoza gasa na 3,9 triliona kubnih stopa.

Sjedinjene Države su navodno ublažile sankcije vezane za izgradnju Sjevernog toka 2 kako bi poboljšale svoje odnose sa Njemačkom. Njemačka, osim Rusije, bila je nacija koja je najviše željela da završi projekat.

Proširenje gasovoda Sjeverni tok obezbijedit će Njemačkoj i Zapadnoj Evropi jeftin prirodni gas. Transport prirodnog gasa kopnenim gasovodima je skuplji jer zemlje istočne Evrope naplaćuju naknade za njegov prolaz.

Američke sankcijegasovodSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivva
2 godine prije

EU politicari su sebi dobro zaparili, predstoji im 100 godina trzavica s Rusijom a mogli su zivijeti u miru i razvijati se i biti jaci i razvijeniji od Kine ili Amerike ali politicari nece, ne da im vrag mira, htijeli bi ratovati.

Yup
2 godine prije

Sutra ce im uvesti sankcije zato jer Jedu kruh

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI