Njemački Zeleni osuđuju nove američke sankcije Sjevernom toku 2

Sjeverni tok 2 - Nord stream 2
11 komentara

Glasnogovornik njemačke stranke Zelenih za vanjsku politiku osudio je nove američke sankcije uvedene protiv plinovoda Sjeverni tok 2, ocijenivši ih “neprihvatljivim” čak i za protivnike projekta, uključujući njegovu frakciju.

Zeleni će vjerojatno biti dio sljedeće vladajuće koalicije u zemlji, koja bi trebala biti objavljena skoro dva mjeseca nakon saveznih izbora u rujnu. Poznato je da stranka ima jastrebov stav o odnosima s Moskvom i protivila se izgradnji plinovoda od prvog dana.

“Nove američke sankcije neprihvatljive su čak i za protivnike Sjevernog toka 2”, rekao je Omid Nouripour za Reuters u utorak.

Cjevovod, koji je izgrađen za isporuku ruskog plina u Njemačku, kontroverzna je tema za Zelenu stranku. Grupa se protivila njegovoj izgradnji i umjesto toga se zalagala za korištenje obnovljivih izvora energije, ali priznaje da se Njemačka oslanja na uvezena fosilna goriva.

Projekt je također izazvao razdor između Berlina i Washingtona, koji su obično složni oko većine pitanja. Neki u Njemačkoj vjeruju da je protivljenje SAD-a plinovodu isključivo ekonomske prirode i pokušaj forsiranje Europe na kupnju američkog LNG-a umjesto ruskog plina.

“Kakvom prijateljstvu teže ako uvedu sankcije protiv prijatelja kada posluju s trećom stranom?” rekao je Nouripour. “Naftovod Sjeverni tok 2 bio je i ostao pogrešna odluka Njemačke, a ne američke.”

Sama stranka se nije izjasnila.

Nouripourova osuda dolazi samo dan nakon što je američki državni tajnik Antony Blinken uveo mjere za tvrtku koja je povezana s Rusijom, kao i za dva ruska plovila, očito u pokušaju zaštite europske ”energetske sigurnosti”. Nove sankcije posljednje su u nizu američkih mjera koje su značajno usporile izgradnju i rad naftovoda. Sada je završen, ali još nije certificiran.

Prošlog tjedna, predstavnik njemačke Zelene stranke, s kolegama iz socijaldemokrata lijevog centra (SPD) i liberalnih Slobodnih demokrata, otkrio je da uskoro treba postići koalicijski sporazum između triju stranaka. Nakon što bude potvrđeno, čelnik SPD-a Olaf Scholz preuzet će ulogu kancelara, koji će zamijeniti Angelu Merkel nakon njezine 16-godišnje vladavine. Zeleni, koji će biti druga po veličini stranka u koaliciji, tada će ući u saveznu vladu prvi put od 2005. godine.

Američke sankcijenjemačkanjemačka stranka ZelenihSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
2 godine prije

“Grupa se protivila njegovoj izgradnji i umjesto toga se zalagala za korištenje obnovljivih izvora energije, ali priznaje da se Njemačka oslanja na uvezena fosilna goriva.”
Znaci li ovo da je USrAnski plin obnovljivi izvor a ruski nije?
Obnovljiv je samo ako obnove uplatu USerAncima.

petar schroder
2 godine prije

IMAMO VELIKI PROBLEM SA NJEMACKIM ZELENIM ; JER ONI DOLAZE OD KLAUSA SCHWABA: Njihova sefica ANNALENA BAERBOCK JE U SVOJOJ BIOGRAFIJI NAPISALA DA JE GODINAMA POHADALA KURSEVE KOD KLAUSA SCHWABA A ONA CE BITI SADA MINISTAR VANJSKI POSLOVA :SPD IMA SVOGA KANCELARA KOJI ISTO IMA VELIKU AFERU DOK JE BIO GRADONACELNIK HAMBURGA A FTP IMA NOVOG MINISTRA FINANCIJA : ZELENI SE ZALAZU ZA OBAVEZNU VAKCINU A PRIMJER IM JE AUSTRIJA Ako je Mozemo povezan sa zelenim u Njemackoj onda su povezani sa Klausom Schwabom Sorosom i Bill Gates

Tupko Glupko
2 godine prije

Kada se bude Europa skupa s Njemačkom smrzavala ove zime zbog nedostatka plina ili kada svi budu prisiljeni kupovati nekoliko puta skuplji američki i ini LNG plin što će smanjiti i konkurentnost njemačkih proizvoda i smanjiti standard njemačkih i europskih građana, Zeleni će postati prošlost kao politička stranka.
Druga mogućnost je da Zeleni pristanu da plinovod Sjeverni Tok 2 počne raditi, čime će pokazati neprincipijelnost i prodavanje magle što se tiče zelenih izvora energije, ali bi pokazali glas razuma.
A Rusiju uzdigli u europskim očima što unatoč sedmogodišnjim sankcijama te iste Europe šalje nasušno potreban plin.
Uostalom, plin nije niti nafta niti ugljen – ne znam u čemu to plin nije ekološko gorivo, ako nema sumporovodika u sebi – ako ga i ima tamo gdje se crpi iz ruskih bušotina, to se lako riješi separatorima prije nego što ga uopće stave u plinovod ST2.

ledeno doba
2 godine prije

zijeeeeeeeeeeeeeeeev…
igre geopolitike…dosadne, nitko više ne vjeruje u to
jer inače baš zeleni, su bili najgresivniji protiv Rusije, u vrijeme ukrajinske krize i do danas. Vodstvo zelenih je prijatelja sa sorosem, koji je bio česti gost na skupovima njihove zaklade Heinrich-Boell-Stiftung… zastupnica zelenih u EU parlamentu, Rebecca Harms je zajedno sa Sorosem bila aktivan u vrijem ukrajinskog puča 2014. i prijateljica je kazarrskog kriminalnmog tajkuna Hodorkovskog

Omid Nouripour je “pošteni” Iranac, na liniji kabale… on napada “autokratski” i “nedmokratski” režim Irana i osuđuje antisemitizam
vjerojatno iranski kriptić…

Gorski
2 godine prije

Koji crni obnovljivi izvori.
Slažem se ali ne mogu i neće
se ostvariti tako brzo.
Dan-danas 82% energije dolazi
iz fosilnih goriva (nafta, ugljen, plin)
Ukidanjem, zatiranjem i kažnjavanjem za
korištenje iste samo će se stvarati
dodatni (i veći) problemi.

tuf
2 godine prije

NS2 je plinovod, ne naftovod.
A ovim ‘zelenima’ (koji zapravo uopće nisu ekološki orijentirani) ne bih vjerovao ni kad mi kažu koliko je sati. Ono, vjerujem im koliko Iran vjeruje SAD-u tijekom pregovora.

2 godine prije

uvijek se treba sjetiti njemackog pritiska na bugarsku u vezi juznog toka.
kako njemci bugarima, tako ameri njemcima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI