Biden odobrava olakšavanje nuklearnih sankcija Iranu

Biden - Iran
8 komentara

Poništava Trumpovu odluku o poništavanju olakšanja u vezi sa civilnim nuklearnim aktivnostima Teherana.

Washington je dozvolio stranim kompanijama da se angažuju u nekim civilnim projektima u iranskoj nuklearnoj elektrani Bushehr, Teheranskom istraživačkom reaktoru i elektrani teške vode Arak, u očiglednom pokušaju da podstakne pregovore o obnavljanju nuklearnog sporazuma poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

„Odricanje od ovih aktivnosti je osmišljeno da olakša razgovore koji bi pomogli da se zaključi sporazum o međusobnom povratku na punu implementaciju JCPOA i da postavi osnovu za povratak Irana na ispunjavanje svojih obaveza u okviru JCPOA“, saopštio je State department u obavještenju Kongresu koje je u petak dobio Associated Press.

Kao dio JCPOA, Teheran je 2015. pristao na strogi nadzor nad svojim nuklearnim energetskim programom – uz tvrdnju da nikada nije pokušavao da dobije atomsko oružje – u zamjenu za oslobađanje od sankcija koje su uvele UN na nagovor SAD. Bivši američki predsjednik Donald Trump, međutim, odlučio je da sporazum nije dovoljno dobar i jednostrano je ponovo uveo te sankcije 2018. Neka izuzeća koja su tada odobrena kasnije su povučena 2020. kao dio Trumpove kampanje za „maksimalni pritisak“.

Po stupanju na dužnost u januaru 2021., američki predsjednik Joe Biden rekao je da je otvoren za povratak u JCPOA ako ga se Iran ponovo bude pridržavao. Teheran je odgovorio da Washington prvo treba da se uskladi sa sporazumom, počevši od ukidanja sankcija.

„Ako su strane spremne da ukinu sankcije, osnova za postizanje sporazuma o nuklearnim pitanjima je apsolutno spremna“, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi za RT u ekskluzivnom intervjuu prošlog mjeseca.

State department je, međutim, naglasio da ublažavanje sankcija služi „interesima SAD u vezi sa neširenjem i nuklearnom bezbjednošću“ i ne bi trebalo da se posmatra kao „obaveza ili kao dio quid pro quo (usluga za uslugu)“.

Američke sankcijeBideniranNuklearna energijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Ako se danas osjećate beskorisno, razmislite o onom službeniku britanskog ministarstva vanjskih poslova, koji je morao otkucati izjavu tražeći od Irana da prestane s lansiranjem balističkih projektila na vježbi Great Prophet (Veliki Poslanik) 17…

P.S.
A jesu dobre, sočne, slatke…
Datulje iz Irana.
Odma bi im dao da imaju atomsku bombu…

Max
2 godine prije

Tzv Iranska nuklearna prijetnja je ionako izmišljena od strane SAD a I izraela da se opravda napad na Iran. On nije moguć pa se sad povlače ovakvi potezi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI