Izvoz iranske nafte u Kinu dosegnuo je 10-godišnji maksimum

Iranska nafta
10 komentara

Zalihe sankcionirane sirove nafte porasle su zbog velikih popusta, prema Kpleru

Izvoz iranske nafte pod sankcijama SAD-a u Kinu porastao je u kolovozu na 10-godišnji maksimum, izvijestio je Bloomberg ovaj tjedan, pozivajući se na podatke robno-obavještajne tvrtke Kpler.

Očekuje se da će isporuke iz Irana ovog mjeseca doseći 1,5 milijuna barela dnevno (bpd), što je najviše od 2013. jer rastuće globalne cijene čine sirovu naftu po sniženim cijenama privlačnijom, rekli su u prodajnom mjestu.

Kina je u prosjeku uvozila 917.000 bpd nafte iz Irana između siječnja i srpnja ove godine, pokazale su Kplerove procjene.

Kao najveći svjetski uvoznik sirove nafte, Kina je ove godine povećala kupnju jeftinije iranske nafte. Također je pojačala konkurenciju s Indijom za ruske barele po sniženoj cijeni.

Mnoge neovisne kineske rafinerije u pokrajini Shandong počele su kupovati sve veće količine iranske sirove nafte. Prema Bloombergu, dvije glavne iranske vrste trenutno se prodaju uz popuste od više od 10 dolara po barelu u odnosu na Brent, i znatno su jeftinije od ruskih mješavina.

“Što su cijene više fiksne, bolji je omjer rizika i nagrade za rafinerije u Shandongu da traže iransku sirovu naftu”, rekao je Homayoun Falakshahi, viši naftni analitičar u Kpleru.

Ne postoje službeni podaci o isporukama iranske sirove nafte u Kinu, pa se tržište oslanja na podatke tvrtki za praćenje tankera. Međutim, u svom nedavnom izvješću, Međunarodna agencija za energiju (IEA) potvrdila je da je dnevni izvoz Teherana iznosio oko milijun barela dnevno u 2023. godini.

“Unatoč ozbiljnim financijskim ograničenjima, Iran je uspio povećati svoju proizvodnju sirove nafte za oko 140.000 barela dnevno u 2022. na prosječnih 2,5 milijuna barela dnevno. Čini se da je Teheran zadržao svoju prodaju sirove nafte Kini, koja se kreće oko milijun barela dnevno od trećeg tromjesečja prošle godine,” objavila je IEA.

Iran je u kolovozu povećao izvoz sirove nafte na petogodišnji maksimum od 1,4 milijuna bpd, prema Davoudu Mansouru, čelniku Iranske organizacije za planiranje i proračun. Islamska republika želi povećati svoju proizvodnju nafte na 3,5 milijuna bpd do kraja rujna.

Američke sankcijeirankinaNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Očekivano.

hiber
6 mjeseci prije

A gdje onda ide ruska nafta? Ah,da. Ide u Indiju za rupije i zeleni caj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI