Sjedinjene Države planiraju pojačati svoj ekonomski rat protiv Kine

SAD i Kina - Ekonomski rat
21 komentar

Pokušaj Sjedinjenih Država da se suprotstave, obuzdaju i potkopaju gospodarstva i Rusije i Kine nastavljaju se nesmanjeno. Nakon što je pokrenuo ekonomski rat protiv Rusije svojim sankcijama, SAD također nastoji pojačati svoju ofenzivu na kinesko gospodarstvo.

Više od godinu dana svog predsjedničkog mandata Biden nije ukinuo nijednu od kaznenih carina koje je Trump nametnuo kineskom gospodarstvu, a koje su pridonijele rastu cijena za američke potrošače. Umjesto toga, Bidenov režim nastoji pojačati svoje napore da potkopa kineski ekonomski izazov američkoj hegemoniji nad globalnom ekonomijom.

Ovo dolazi u trenutku kada trgovinski deficit Sjedinjenih Država s Kinom nastavlja dosezati vrhunske vrijednosti svih vremena. U 2021. američki trgovinski deficit s Kinom porastao je sa 124 milijarde dolara u 2020. na 151 milijardu dolara u 2021. To ilustrira kontinuirani pad američkog gospodarstva.

U svom obraćanju o stanju u Uniji u utorak 1. ožujka Biden je izjavio da će nastojati smanjiti inflaciju s kojom se suočavaju obični Amerikanci:

“Kupovat ćemo američko” kako bismo bili sigurni da je sve, od palube nosača zrakoplova do čelika na zaštitnoj ogradi autoceste, proizvedeno u Americi. Ali da bismo se natjecali za najbolje poslove u budućnosti, moramo izjednačiti uvjete s Kinom i drugim konkurentima.”

Naravno, mogao bi pomoći američkim potrošačima ukidanjem trgovinskih carina koje je predsjednik Trump nametnuo na milijarde dolara vrijednu kinesku robu. Umjesto toga, Biden nastoji provesti niz kaznenih mjera koje će nastojati potkopati kinesku trgovinu i proizvodnju. Ishod ovih mjera vjerojatno će pojačati geopolitičko rivalstvo s Kinom. Ovo je u trenutku kada SAD odnose s Rusijom gura na opasne razine neprijateljstva koje podsjećaju na kubansku raketnu krizu.

Američki napori da dodatno potkopaju Kinu uključuju vjerojatnu upotrebu članka 301. Zakona o trgovini koji američkim dužnosnicima dopušta nametanje kaznenih sankcija trgovinskim partnerima čija politika krši zakon o trgovini. Prema Wall Street Journalu, Sjedinjene Države nastoje spriječiti kineski izazov američkoj dominaciji u industrijama visoke tehnologije kao što su poluvodiči, umjetna inteligencija, 5G i električna vozila.

U utorak, 01. ožujka Ured američkog trgovinskog predstavnika objavio je svoje godišnje izvješće u kojem je sasvim nedvojbeno navedeno da Kina i dalje prakticira nepoštene trgovinske prakse protiv kojih Sjedinjene Države moraju poduzeti mjere. Međutim, izvješće nije dalo nikakve pojedinosti o tome kako to učiniti.

“Jasno nam je u pogledu kineskog udvostručavanja svojih štetnih trgovinskih i ekonomskih zloporaba”, za koje tvrdi da su naštetile američkim radnicima. Nema priznanja da su američke korporacije dobrovoljno premjestile većinu svoje proizvodnje u Kinu kako bi imale koristi od slabo plaćene, ali visoko kvalificirane radne snage u Kini.

Izvješće ne izaziva nikakve udarce kada opisuje kineske ekonomske ”zločine”:

“Ove štetne radnje uključuju kineske carine i necarinske prepreke za ograničavanje pristupa tržištu, programe prisilnog rada koje je odobrila vlada, višak kapaciteta u brojnim sektorima, industrijsku politiku koja koristi nepoštene subvencije i favorizira zamjenu uvoza i izvozne subvencije (uključujući financiranje izvoza). Oni također uključuju prisilne transfere tehnologije, nezakonito stjecanje i kršenje američkog intelektualnog vlasništva, cenzuru i druga ograničenja na internetu i digitalnoj ekonomiji, te nemogućnost pružanja tretmana američkim tvrtkama u brojnim sektorima usporedivim s tretmanom koji kineske tvrtke imaju u tim sektorima u Sjedinjene Države.”

Nastavlja se s prilično ironičnom tvrdnjom da je SAD predan suzbijanju kineske upotrebe prisilnog rada u pokrajini Xinjiang jer ”Amerikanci i potrošači diljem svijeta ne žele proizvode napravljene prisilnim radom na policama trgovina…”

Ovo licemjerje prikriva raširenu zlouporabu zatvorskog rada u SAD-u od strane više od 4100 korporacija. Preko 63.000 zatvorenika radi u zatvorskim radionicama i plaćaju između 0,50 i 2 dolara. U međuvremenu, deseci tisuća ih se šalju na programe oslobađanja od posla koji rade za slične plaće u opasnim uvjetima u poljoprivrednim objektima.

Kontinuirani napori američkog imperijalizma da potkopa kineski ekonomski razvoj znak su slabosti, a ne snage. Povijest uvijek iznova pokazuje da carstva u padu rijetko napuštaju scenu povijesti bez borbe. Gospodarsko ratovanje Washingtona protiv Kine simptomatično je za kontinuirani pad američkog kapitalizma, koji ima mnoštvo strukturnih slabosti s kojima se, čini se, ne može riješiti. Jedan primjer za to je neuspjeh Bidenovog programa BuildBackBetter infrastrukture.

Trenutna borba između SAD-a i Kine podsjeća na punske ratove između militarističke države Rima i trgovačke države Kartage. Geoekonomsko i političko protivništvo pretvorilo je bivše saveznike u smrtonosne neprijatelje.

Vidimo da se sličan scenarij odigrava u 21. stoljeću između Kine i Sjedinjenih Država. Godine 1972. Nixon je inaugurirao novu eru pozitivnih odnosa s Kinom dok su SAD nastojale izolirati Sovjetski Savez. Sada je prošlo 40 godina i SAD je vraški spreman pokoriti Peking na način na koji je bio potisnut u razdoblju poznatom u Kini kao ‘stoljeće poniženja’.

Ostaje za vidjeti hoće li pekinški režim izvući pouke iz prošlosti. Može nastaviti tražiti suradnju sa SAD-om dok Amerika poduzima korake na gospodarskim, vojnim i političkim frontama kako bi ih potkopala i izolirala. Alternativno, može poduzeti mjere kako bi osigurao da završi kao Kartaga.

Autor: Dr. Leon Tressell
Američke sankcijeekonomski ratkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Izvini autor, u deficitu griješiš.

The trade deficit with China grew 14.5% for the full year to $355.3 billion, reversing the decline that followed then-President Donald Trump’s policies aimed at reducing the deficit with tariffs and purchase targets.

To dobiješ ako upišeš: How much is trade deficit with China 2021.

tihobl
2 godine prije

Ipak su SAD sila broj jedan na planeti , hebu koga hoce i kada hoce.

Pero
2 godine prije

Hebu oni sve dok štamparija radi danonočno,iako i ona nije njihovo vlasništvo ali to je več druga priča.

Hubert
2 godine prije

Znaci da ce Apple iz Kine, sto opet znaci da cemo imati kvalitetnije Iphones i jeftinije naravno, hahahaha!!!

Ja to onako
2 godine prije

Poslednji trzaji krepajuce azdaje.

Tupko Glupko
2 godine prije

Europa će brzo u gospodarski savez sa Rusijom i Kinom, nema joj druge.
Ovaj rat u Ukrajini napokon će ih potaknuti na to da shvate da bez ruskih energenata (a djelomice i hrane), i bez proizvoda made in PRC im jednostavno slijedi gospodarski kolaps.
A izuzetni neka ih sve skupa sankcioniraju, čime će izolirati sami sebe.
Stvarno je vrijeme pokazati im gdje im je mjesto i otrijezniti ih, jer su pijani već desetljećima.

nekoime
2 godine prije

Iščačkali su mečku, sada čačkaju pandu.

tihobl
2 godine prije

Dok je fokus na Ukrajini i dok svi gledaju kao ameri salju 300 vojnika u Estoniju i 500 u Poljsku prava prica se odvija na Pacifiku.
Ameri razmjestaju vojsku u daleko vecem broju i protivbrodske rakete. Uskoro ce krenuti sa “obuzdavanjem Kine”, uvodjenjem sankcija i pomorske blokade. Obratite paznju malo na to podrucje tamo se odvija glavna prica.

Max
2 godine prije

Još će reći i da su napali Litvu ali SAD otvoreno žele uništiti sve rivale.

abc
2 godine prije

USA blefiraju, dok se koprcaju u živčanim mukama, kako zaustaviti svoju inflaciju, koja gubi nadzor.

Brkan
2 godine prije

Cisto onako, za razumijevanje sto je to Kina, preporucujem svima da pogledaju na YouTube dokumentarni film u dva dijela: “Kina: Zamisli nezamislivo” RTS, 2008.g.
Obratite paznju, godina je 2008.! Nadam se da tu i tamo pratite sto se sve radi u Kini i koliko su Kinezi jos toga mogli napraviti u ovih posljednjih 14 godina !?
SAD vec sada kaska za Kinom najmanje 20-30 godina u svemu!
..
P.S.
U dokumentarcu POSEBNO obratite paznju na intervju jedne kineske ekonomistkinje, profesorice na fakultetu, koja je 1978.g. poslana u Jugoslaviju sa grupom studenata na studiranje i zavrsila ekonomski fakultet u Beogradu.
Doznajte u kakvoj smo drzavi zivjeli i kakvoj smo mogli zivjeti!

2 godine prije

Vidim, niko ne komentira. I dobro je tako.
Ubio sam Slovenačke novinare u pojam, kad su po medijima lagali. Ima jedan portal u SAD, koji objavlja podatke o deficitu i tamo sam redovno skidao podatke, o kojim su “novinari” lagali. Mjesecima. Pa su me otkucali i dobio sam zabranu u SAD. Samo ja nisam mogao dostupati, u komentarima kolegi komentatori javljali su mi, da oni još mogu, slali mi snimke zaslona.
No, sad mogu i ja, opet. Naložio sam TOR.

ogo
2 godine prije

EU ce biti odbacen od USA kao stara krpetina poslije ovih sankcija uvedenih Rusiji u kojima
EU najvise gubi.
Neka se samo sjeti Francuski presjednik sto im se je desilo sa ugovorom o gradnji podmornica sa Australijom.
Njemacki kancelar ako ne promjeni politku prema Rusiji unistit ce svoje gospodarstvo.
EU mora pod hitno promjeniti politicku garnituru inace joj se sprema kolaps .
Ideja ujedinjene Evrope nije losa ,ali samo po uvjetom da je suverena ,a ne niciji satelit.

dezinfekcija
2 godine prije

…….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI