Američki senatori podstiču amandman na zakon o odbrani kako bi zaustavili projekat Sjeverni tok 2

Brodovi svicarske kompanije Allseas u danskim vodama polazu Sjeverni tok 2
10 komentara

Grupa republikanskih senatora uvela je amandman na Zakon o odbrambenoj politici SAD za 2022. kojim bi se uvele obavezne sankcije Sjevernom toku 2 AG, saopštila je kancelarija člana Senatskog komiteta za spoljne poslove Jim Rischa u saopštenju za javnost.

„Američki senator Jim Risch, visoko rangirani član Senatskog komiteta za spoljne poslove, prošle nedjelje predvodio je senatore Roba Portmana, Johna Barasa, Rona Johnsona, Toma Cottona i Teda Cruza u uvođenju amandmana na Zakon o odobrenju nacionalne odbrane za 2022. godinu kako bi se zaustavio Sjeverni tok 2 (NS2) projekat gasovoda“, navodi se u saopštenju u ponedjeljak.

Amandman bi uveo obavezne sankcije Sjevernom toku 2 AG, navodi se u saopštenju.

U septembru je Predstavnički dom usvojio Zakon sa 316 prema 113 glasova.

Prijedlog zakona o američkoj odbrambenoj politici vrijedan 768 milijardi dolara ima dvostranačku podršku i očekuje se da će ga Senat lako odobriti kada lider većine u Senatu Chuck Schumer zakaže glasanje.

Gasovod Sjeverni tok 2 završen je 10. septembra i isporučivat će gas iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora. Proces sertifikacije Sjevernog toka 2 AG kao nezavisnog operatera gasovoda je trenutno u toku kako bi se osiguralo da je projekat u skladu sa uslovima Direktive o gasu EU od 12. februara.

Njemački regulator mora da donese odluku o sertifikaciji do januara 2022. godine.

Ukrajina, koja trenutno ima ugovor o tranzitu gasa sa Rusijom, bila je glasni protivnik gasovoda, plašeći se gubitka prihoda nakon njegovog puštanja u rad, i tvrdi da gasovod ugrožava energetsku bezbjednost Ukrajine i Evrope.

Moskva je, međutim, više puta govorila da će nastaviti da se oslanja na ukrajinske transportne kapacitete za pumpanje gasa u Evropu u narednim godinama uprkos izgradnji dodatnih gasovoda.

AmandmanAmeričke sankcijeSADSenatorSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tri p
2 godine prije

Amandman na zakon o obrambenoj politici SAD-a, za ne povjerovat….Još samo fali da izmili ispod kamena onaj ratni zločinac Tony Blair, pa da kaže kako je plinovod u biti lansirna rampa za nuklearne projektile iz kojih će Rusi gađati amere.

Sjetite se šta je monstrum pričao o Iraku…..

Njemača je pod okupacijom od II sv. rata.

Živili.

Japanac
2 godine prije

Dakle svijet više ne puzi nego trčečim korakom juri prema svjetskim ratom

preseren3
2 godine prije

A tko če sankcije izvoditi? Njemačka? Smrznute guzice?

Zagor
2 godine prije

Dogoditi će se, uskoro, da će Rus jednostavno reći “*ebite se” Europi.

Tupko Glupko
2 godine prije

Ukrajinski dio plinovoda je potpuno zapušten i nesiguran za transport, jer Ukri ne ulažu u njega.
Uz to, postoji mogućnost krađe plina i ako krene plin iz Rusije u Europu, jer Ukri su poptpuno dekintirani i vrlo slabog standarda, a zime su tamo hladne.

Izuzetni daju sankcije za plinovod na drugom kraju zemaljske kugle?
Administracija na razini intelekta Bidena 🙂

tuf
2 godine prije

Obzirom na intelektualne dosege američke administracije nemojte se začuditi da NS2 proglase plinovodom koji sponzorira terorizam (a.k.a Terrorist Molecules) i stave sve europske korisnike istoga (industrijske pogone, javne subjekte i kućanstva) na listu sponzora terorizma.

Max
2 godine prije

Uzalud to rade

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI