Iran odgovara na ublažavanje američkih sankcija

Amir-Abdollahian
8 komentara

Washingtonovo ukidanje sankcija je “dobro, ali nedovoljno”, kaže iranski ministar vanjskih poslova

Iranski ministar vanjskih poslova pozdravio je američko ukidanje nekih sankcija za civilni nuklearni program njegove zemlje, ali je rekao da taj potez “nije dovoljan”. Sankcije su ukinute kao dio napora Bidenove administracije da nagovori Iran da se vrati u nuklearni sporazum iz 2015. godine.

“Ukidanje nekih sankcija može se, u pravom smislu riječi, pretočiti u dobru volju Amerikanaca, ali treba znati da je ono što se događa na papiru dobro, ali nedovoljno”, rekao je Amir-Abdollahian za iransku državnu INSA-u novinska agencija u subotu.

“Dobra volja, po našem stajalištu, znači da se nešto opipljivo događa na terenu”, nastavio je Amir-Abdollahian, objašnjavajući da Teheran želi “garancije u političkom, pravnom i gospodarskom sektoru” da se SAD neće jednostavno povući iz sporazuma opet.

Sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), potpisali su Iran i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda te Njemačka i EU 2015. Prema njegovim uvjetima, Iran je pristao na strogi nadzor nad svojim nuklearnim programa u zamjenu za oslobađanje od sankcija SAD-a i UN-a. Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano se povukao iz sporazuma 2018., tvrdeći da se Iran ne pridržava, te su ponovno uvedene oštre ekonomske sankcije.

Američki State Department odustao je od nekih od ovih sankcija u petak, dopuštajući stranim tvrtkama sudjelovanje u nekim civilnim projektima u iranskoj nuklearnoj elektrani Bushehr, Teheranskom istraživačkom reaktoru i elektrani teške vode u Arak.

Odricanje od sankcija ima za cilj “pomoći u sklapanju sporazuma o međusobnom povratku na punu provedbu JCPOA-e i postaviti temelje za povratak Irana na izvršavanje svojih obveza iz JCPOA-a”, navodi State Department u obavijesti Kongresu.

Po stupanju na dužnost u siječnju 2021., američki predsjednik Joe Biden rekao je da je otvoren za povratak JCPOA-u ako se Iran ponovno povinuje. Teheran je odgovorio da se Washington najprije mora uskladiti, počevši od ukidanja sankcija.

“Ako su strane spremne ukinuti sankcije, teren za postizanje sporazuma o nuklearnim pitanjima je apsolutno spreman”, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi za RT u ekskluzivnom intervjuu prošlog mjeseca.

U Beču su trenutno u tijeku rasprave s ciljem oživljavanja JCPOA. Američki i iranski pregovarači, s delegacijama Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije, do sada su održali osam rundi pregovora u glavnom gradu Austrije.

Američke sankcijeAmir-AbdollahianiranSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

2 strane potpisu ugovor,pravno obvezujuci,i 1 strana se svojevoljno povuce jer vise vjeruje u batinu nego u mrkvu..i sada bi se trebalo opet pregovarati…kakva je ovo magla,u pm…hvala.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Postoji perzijska izreka نداری-نخواستی… Nemaš jer nisi htio…
Iranci očito ne pristaju na trgovinu u kojoj im se za Manhattan nude ogledalca i staklene perle…

nekoime
2 godine prije

Brinu Amerikanci o dobrobiti Iranaca…

Max
2 godine prije

Treba ukinuti sve samkcije Iranu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI