Biden Putinu prijeti sankcijama kakve „nikad nije vidio“

Putin i Biden
77 komentara

Američki predsjednik upozorava da bi invazija u punom obimu imala razorne posljedice po Rusiju.

Američki predsjednik Joe Biden priznao je „razlike“ među članicama NATO u pogledu toga kako bi vojni blok odgovorio na rusku „agresiju“ u Ukrajini. On je takođe priznao da će SAD i njihovi saveznici takođe trpjeti zbog uvođenja teških sankcija Moskvi.

„Postoje razlike u NATO u pogledu toga šta su zemlje spremne da urade, u zavisnosti od toga šta se dešava“, rekao je Biden novinarima u srijedu. Odgovor „u kojoj mjeri ćemo moći da postignemo potpuno jedinstvo NATO na frontu“ će zavisiti od obima ruskog poteza protiv Kijeva.

U jednom trenutku, Biden je sugerisao da „manji upad“ možda neće zahtjevati ozbiljan odgovor. On je naveo primjer sajber ratovanja – za razliku od ubijanja ukrajinskih trupa – i rekao: „Možemo da odgovorimo na isti način“.

Biden je dao komentar na svojoj drugoj velikoj konferenciji za novinare otkako je preuzeo dužnost prije godinu dana, oslikavajući mračnu sliku izgleda za rat u Ukrajini. On je rekao da će Rusija vjerovatno uložiti neke napore da testira i podijeli NATO, dodajući da bi invazija u punom obimu bila pogubna za Moskvu, ali i bolna za zapadne saveznike.

Činilo se da je američki predsjednik takođe ponudio oprečne procjene o vjerovatnoći rata punih razmjera. U jednom trenutku je za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao: „Pretpostavljam da će ući, mora nešto da uradi. Kasnije je drugom novinaru rekao da njegov ruski kolega još nije odlučio o pravcu akcije.

„Postoji čitav niz stvari za koje sam siguran da pokušava da izračuna koliko brzo može da uradi ono što želi i šta želi da radi“, rekao je Biden. „Vjerujem da on uzima u obzir kratkoročne i dugoročne posljedice za Rusiju, i mislim da se još nije odlučio.“

Biden je rekao da bi Rusija na kraju mogla da pobijedi u konvencionalnom ratu sa Ukrajinom, uz veliku cijenu života, ali bi troškovi okupacije bili veliki. On je dodao da bi nastale sankcije protiv Moskve, uključujući potencijalno eliminisanje mogućnosti ruskih banaka da obavljaju transakcije u američkim dolarima, odnijele veliki danak.

„Želim da budem jasan prema vama, ozbiljno uvođenje sankcija u vezi sa dolarskim transakcijama i drugim stvarima su stvari koje će imati negativan uticaj na Sjedinjene Države, kao i negativne uticaje na ekonomije Evrope, a razarajući uticaj na Rusiju.“

„Naši saveznici i partneri su spremni i voljni da nametnu ozbiljne troškove Rusiji i ruskoj ekonomiji“, rekao je Biden. Priznajući da bi sankcije bile bolne i za ekonomije članica NATO, Biden je rekao da bi Putinove potencijalne kaznene opcije, kao što je prekid isporuke prirodnog gasa Zapadu, bile pogubne za Rusiju.

„Nije da imaju mnogo izbora tamo“, rekao je Biden. „Ovo nije sve samo šetnja za Rusiju. U vojnom smislu, oni imaju ogromnu superiornost u odnosu na Ukrajinu, ali će platiti veliku cijenu.“

Na pitanje novinara o činjenici da prošle sankcije nisu uticale na Putinove postupke, Biden je odgovorio:

„Nikada nije vidio sankcije poput onih koje ću ja uvesti.“

Još uvijek postoji nada za diplomatsko rješenje i zemlje bi mogle da održe mirovni samit, rekao je Biden. Rusija je tražila garanciju da Kijev nikada neće postati članica NATO i da NATO neće postaviti strateško oružje u Ukrajini. Biden je rekao da „možemo nešto da smislimo“ o pitanju raspoređivanja naoružanja i da Ukrajina neće biti spremna da se pridruži NATO u bliskoj budućnosti, ali se ne može dati trajno obećanje o članstvu u NATO.

Biden je takođe priznao zabrinutost oko toga kako bi se rat u Ukrajini mogao proširiti – četiri članice NATO graniče sa ovom zemljom – rekavši: „Jedini rat koji je gori od onog koji je planiran je onaj koji nije namjeran. On je tvrdio da bi Putin, osim „potpunog nuklearnog rata“, trebalo da shvati da „nije u veoma dobroj poziciji da dominira svijetom“.

U svakom slučaju, potencijalno katastrofalne posljedice rata u Ukrajini nalažu oprez na svim stranama, rekao je Biden. Ruska invazija velikih razmjera na Ukrajinu bila bi „najvažnija stvar koja se dogodila u svijetu u smislu rata i mira od Drugog svjetskog rata“.

Američke sankcijeBidenPutinrusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Onogošt
2 godine prije

Izvjesno je da će Ukri pod nagovorom američke duboke države tj neo konzervativnih jastrebova udariti na Donbas. Rusija će biti prinudjena spašavati svoje državljane od genocida čime će biti proglašena sponzorom terorizma. Sankcijama će se pridružiti EU pudlice. Ono što je nepoznato kako će Rusi odgovoriti. Indikativna je posjeta najviših iranskih zvaničnika Moskvi prije dva dana. Koliko još Rusija ima aduta saznajemo uskoro ali mislim da nece biti defanzivna.

m.ivanisevic
2 godine prije

Mogu Rusima staviti soli na rep.

Neznanje
2 godine prije

Na zapadu ništa novo.Pravo čudo.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Baba, Amerikanci govore da će Rusima udrit sankcije…
A šta će drugo…
I u banci ljudima govore o povjerenju, a kemijsku zavezali za šalter.

Slučajno
2 godine prije

Nije dobro. Jedna strana će početno biti na dobitku ali što bude vrijeme prolazilo svi će postati svijesni da gube.
Rusi su sami sebe stavili u poziciju da ne smiju popustiti. Svako popuštsnje će još više ojačati pritisak i dati do znanja neodlučnima izliku za napad.
Početnu prednost svakako imaju Rusi jer oni odlučuju koliko, kada i gdje će napasti.
Međutim, pitanje svih pitanja je gdje će se zaustaviti? Dali im je Kijev zadnja stanica? I ako je, tko može garantirati da će se nakon toga otvoriti pregovori?
Mislim da u svakom scenariju največi gubitnici je Ukrainski narod a slijedeća žrtva je EU pudlica.
Možda ovim EU birokratima i treba jedna takva lekcija da vide tko im stvarno radi o glavi.

Max
2 godine prije

Ove prijetnje su prevršile svaku mjeru- Senilni Biden očito ne zna kolika je Rusija sila. Američki teror je dosadio svima. Jednog dana će i Rusiji i Kini biti dosta.

Ja sam
2 godine prije

Uvest će im zabranu popodnevnog spavanca 😀

burt
2 godine prije

svi mediji govore o ruskim jedinicama s druge strane granice ali pitanje je koliko je ukrajinske vojske mobilizirano, ako se na front dovedu specijalni odredi sastavljeni od dobrovoljaca, neonacacista, nacionalista, ultradesničara, islamista i stranih plaćenika to bi bio signal da se uskoro kreće protiv secesionista iz Novorusije ali ovako ne davaju se povjerljive inforamcije o vojnim aktivnostima i za obične ljude ostaje samo medijska galama

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Bidenova press konferencija danas…

Biden o invaziji Rusije na Ukrajinu:

“Jedna je stvar ako je u pitanju manji upad…”
(“It’s one thing if it’s a minor incursion…”)

Jel’ Ukrajincima još nije jasno da je njihovo samo da hrabro poginu, a da to CNN snimi…

N-ovak
2 godine prije

Spanjolska salje ratne brodove u Crno more.
Citaoci kao i cijela Hrvatska, pa i ostatak bivse YU je paraliziran s clancima o virusu.
Tako da se smatra “nepogodnim” ista pisati van virusa pa i komentirati.
U francuskom parlamentu osudili navodni genocid Ujgura u kineskoj provinciji Xinjiang sto je prstima ubadanje u oci Kine, ali eto to su politicari izgleda najgl-uplji soj ljudi.
Ratno vrijeme a narod ispija pivu za pivom i ne vidi dalje od virusa, moze mu i kuca goriti nece primjetiti. Hvala na citanju.

Boris
2 godine prije

Ovaj nezna ko mu glavu nosi, inaće je zadužen za svjetski mir.

Ledeno Dopa
2 godine prije

N-ovak i ostali nasjedate na propagandu kabale. Kako ne mozete shvatiti da je to sve igrokaz? 100 000 ruskih vojnika su na granici pa to je kao u igrokazu. A americke sankcije su isto igrokaz a NATO je osnovan da ucestvuje u igrokazu i to vec 70 godina. Oni vojnici u NATO su trenirani da igraju na baletu, glume u filmovima, pjevaju, crtaju crtane filmove kakva vojska, sve je to kao u kazalistu lutaka. Uz to svi su isti. Oni u Kijevu i Moskvi i Washingtonu radu za kabalu za cioniste. Ako bude rata, to ce biti igrokaz kao sto je bio na podrucju bivse Jugoslavije ili u Siriji.
Prosli puta sam skupio 20 plusova i prijatelj mi je platio kavu, tako je bio dogovor. Hvala svima.
Ako dobijem i ovaj puta 20 plusova dobit cu ponovo za kavu.

abc
2 godine prije

Sankcije rusima toliko štete, košto slonu šteti ubod komarca…Ništa.
Nek Amerikanci dođu sa svojom vojskom ako smiju, da jim Rusi njihove sunčane naočare nabiju u guzice….

abc
2 godine prije

Rusiji i nije potrebno da ulazi u ukrajinu s svojom kopnenom vojskom. Sve bitne ukrajinske vojne koncentracije i vojna skladišta može u par sati uništiti preciznim raketiranjem. Da o psihološkom šoku (shranju u gače), kojeg bi u tom momentu dobile ukrajinske paravojne formacije i da ne govorimo.

abc
2 godine prije

A dali če Rusi zaštiti svoju osammilijunsku manjinu u Ukrajini? To uopšte nije upitno.

Liberty
2 godine prije

TUCKER CARLSON – Jedini glas razuma u Americi……Imagine if Mexico fell under the direct military control of China. We would see that as a threat. There would be no reason for that. That’s how Russia views NATO control of Ukraine and why wouldn’t they?

He won’t last long.
The American regime will liquidate him one way or the other.

mislim
2 godine prije

suverena vladare, subjekte ili ti države sad moš lako nabrojiti,.
samo izbroji koje države proizvode cijepivo.
odprilike sam ih nabrojao suverenh 7..

Liberty
2 godine prije

T. Carlson is an American traitor on – Twitter. American people want a WAR in Europe. Is Tucker getting paid to push Russian talking points or is he just an anti-American traitor because he likes it? Tucker Carlson is now officially anti-NATO and pro-Russia. At least he’s admitting where his loyalties are. If Ukraine were in NATO, it wouldn’t be under U.S./NATO “direct military control.” They want to be in NATO. If Mexico, our ally, were under “military control of Russia” it wouldn’t be by choice. Forget the false moral equivalence, Tucker can’t even take our side in an argument. It’s hard to know whether Tucker is violating Kremlin media copyright or vice versa anymore. Openly parroting “US wants war” and “sphere of influence” arguments the Kremlin adores. Truly pathetic stuff. For him and his fan club. Is Tucker getting paid to push Russian talking points or is he just… Čitaj više »

OKO
2 godine prije

Prošle godine 2021 izvoz iz Rusije bio je više od tri puta veći od uvoza. Višak na računu platne bilance postavio je novi povijesni rekord od 120 milijardi dolara. To je Rusiji omogućilo da akumulira rezerve bez presedana u povijesti. Tako je Rusija od izvoza zaradila 489,8 milijardi dolara (povećanje od 47%), dok je na uvoz potrošila samo 303,9 milijardi dolara (povećanje od 27%). Razlika između ovih brojki rezultirala je rekordnim suficitom tekućeg računa od 120,3 milijarde dolara. Rusija se ne samo vratila na razinu zarade prije pandemije, nego je i značajno povećala svoje prihode u odnosu na 2019.: izvoz nafte i plina u vrijednosti porastao je za 16,6%. Naravno, povoljna vanjska situacija je u mnogočemu pomogla – porasle su cijene i potražnja za sirovinama. Zahvaljujući neviđenom rastu cijena plina, njegov se izvoz u vrijednosnom smislu povećao za više od trećine, što je dovelo do neuobičajene situacije. Prvi put u 13 godina vrijednost izvoza plina… Čitaj više »

Itd
2 godine prije

Najjace su te nevidljive sankcije.

Krle
2 godine prije

Postaje već naporno upozoravanje Rusije zbog eventualne invazije na Ukrajinu. Nema dana da se ne oglase “mudre glave”, te ponove jedno te isto. Rusi, raspoređeni u blizini granice sa Ukrajinom miruju, niti tiču niti miču. U međuvremenu Zapad dotura novo oružje, daje podršku Ukrajini i šuti o sprovođenju sporazuma iz Minska. Garanti sporazuma, Njemačka i Francuska, niti jednom nisu prozvali Ukrajinu i pozvali je na sprovođenje tog sporazuma. Šuti i Rusija, ali tu su blizu, i mogu lako da progovore ako Ukrajina pokuša vojno riješiti Donbas. Tu i jeste izgleda glavni problem, jer o mirnom rješenju očito više niko ne misli, a planovi padaju u vodu sa ruskom vojskom u blizini. Očekivati je sad neku False Flag operaciju jer će Rusija sigurno intervenirati ako dođe do vojnog sukoba i to mora izgledati kao agresija.

tihobl
2 godine prije

Zasto niko u EU ne gleda pravi cilj americkih sankcija?

Ameri ce mozda proglasiti sankcije na plin i naftu, ali nece na uranijum jer 90% dobjaju iz Rusije.
Uvodjenjem blokade SVIFT transfera naskodice sebi, otezati rusima, ali pitanje je da li ce to evro izdrzati.

Red Dog
2 godine prije

E, sad vec pricamo ozbiljno, a ne one bajke za malu decu i seoske budale, kao do sada.
Zasto? Zapadni dopisnici iz Moskve ne mogu vise drzati maske, kazu kako jeste. Shvataju ozbiljnost. I Biden je iskren u svojoj dementnosti.
Sankcije ce boleti sve, i Evropu i USA. Tacno. Vec ih bole. Neko bi nekada trebao pomisliti: „Cekaj, zasto povredujmeo sebe, kad ionako ne mozemo pobediti?“
I ultimatna sankcija, iskljucenjae Rusije sa SWIFT-a. To je najjace oruzje zapada, ali i ispaljenje zadnjeg metka. Posle toga nema se sta vise.
A ljudi ce hteti trgovati sa Kinom i Rusijom i dalje, pa ce preci na alternativne sustave, sto je ono sta Rusija i Kina zapravo hoce.
Serija uspesnog skakanja sebi u stomak se nastavlja. Oni igraju sah, a Vova i Xi igraju go. Vode ih tamo gde hoce, do kad vise nece imati kuda 🙂

Jezevakucica
2 godine prije

Joe,Joe,staratelji ti nisu rekli da se sankcije daju da se osjete a ne da se vide.Biti će da su one ruske rakete stvarno toliko brze da ti je max.prijetnja,mahanje prstom
Ali pošto si ti državnik od formata,pred kojim se svima gaće tresu od straha,mahanje prstom čuvaš za krajnju nuždu,npr.ako rusi anektiraju Aljasku.

Count
2 godine prije

Gospon’ Biden prijeti iz zemlje gdje vecini pucanstva ubrzano prijeti tesko siromastvo , zemlji koja vec vise od godine unazad , doslovce LIFERUJE Americke drzavne obveznice tko god ih zeli kupiti pri tomu se ubrzano oslobadjaju Dollara , ponajprije kupnjom zlata I drugih , dragocjenosti dokle Im POTUS prijeti da Im nece dati trgovati u Dollarima ??? Pa da li to netko unutar State Departmenta zajebava Prijedsednika , obzirom da mu to nije prvo , takovo , idiotsko priopcenje u posljednje vrijeme ili je to sve jeftina propaganda za unutarnju uporabu ?

jajce
2 godine prije

Po mojoj procijeni zapocet ce u Donbasu.
Sve ukaziva na to.
Poslje Donbasa ne znam ni sam kako ce dalje.
Cilj Amerike je zavladati svijetom ako ne uspije onda ga podijeliti na dva tabora.
Prva podjela na tabore je dosla iz Engleske. Smatra se da je zapoceo prvi hladni rat govorom Churchilla o zeljeznoj zavjesi.
Blinken je uzeo kormilo u svoje ruke i vodi Ameriku punom parom u novi hladni rat a to Americi i odgovara, njima odgovara svaki rat.

Franko
2 godine prije

Uoči ključnog sastanka u petak između SAD-a i Rusije, Bidenova administracija u četvrtak je pokrenula sveobuhvatnu kampanju pritiska na Moskvu.

SAD je odobrio svojim saveznicima iz NATO-a na Baltiku da pruže dodatno oružje Ukrajini, uključujući kritične protuzračne rakete koje eskaliraju potporu SAD-a.

 Američko ministarstvo financija sankcioniralo je četvoricu ukrajinskih dužnosnika koje je optužilo za suradnju s ruskim obavještajnim službama, uključujući formiranje nove vlade koju podupiru ruske okupacijske snage. 

Ta cetvorica zivu u Ukrajini a dvojica su u Radi, u ukrajinskom parlamentu.
Amerika nije dala nikoje dokaze.

Bas ovako bi trebala tretirati ruska vlada Navalnija i njemu slicnima.

Štijef z Pušće Dolnj
2 godine prije

Sankcije Bjednoga; neće više pušiti Putinu na svakom sastanku, pa će Putko morati koristiti Desanku.

Boba Lazarević
2 godine prije

Biden je pljunuti predsjednik Benson iz “Hot Shots 2”. Samo još fali da mu gebis ispadne u izravnom prijenosu.

Boba Lazarević
2 godine prije

…a naš Plenkoslav IV se umiješao u to nepozvan i ponavlja kao papiga američke prijetnje “u slučaju ruske invazije na Ukrajinu”.

Da je pametan i utjecajan kao što se prikazuje ovdje, išao bi hladiti usijane glave u NATO-u. Jer Rusija neće sama od sebe izvršiti nikakav napad na Ukrajinu. Jedino te usijane glave u NATO-u mogu tako nešto isprovocirati.

Lucija, prva
2 godine prije

Evo izloga kontradikcija: izvadci iz Bidenovog govora: zagovaranje strateškog saveza sa Rusijom (!), te, najzanimljivije: ” šta će nam republikanci?” (!!) “Руска Федерација је много јача војно од Украјине и победиће у случају сукоба. Али, ако Руси крену на Украјину – на средњи и дуги рок мораће да плате велику цену за то. Сједињене Државе са својим партнерима и савезницима спремне су да нанесу озбиљну штету руској економији… Осим тога, појачаћемо војно присуства САД у источној Европи“ * Као да охрабрује Москву, додао: „Верујем, упркос свему, да ће Руска Федерација прећи у акцију против Украјине. Мислим да Путин није сигуран шта ће урадити, али ми се чини да ће кренути напред. Мора нешто да уради“ * Окомио се и на Републиканску партију: „Републиканци имају само један циљ: да спрече моју администрацију да функционише. Нисам замишљао да ће нас овако успоравати. Размислите: ЗАШТО СУ НАМ ПОТРЕБНИ РЕПУБЛИКАНЦИ?“        Амерички лидер је на… Čitaj više »

FATIH
2 godine prije

AMERI PROMIJENITE PELENE LIKU IZ OVALNOG UREDA!!!!!

Packo
2 godine prije

Preporuka pogledajte na yt Most akward gafs of Joe Bide , smešno-žalostno-ludilo

Count
2 godine prije

Ajoj Logicari pa prosim vas ljepa pa bute LOGICNI !!!! KAKOVE sankcije mogu oni staviti ???? 1. Sto Amerika uopce vise I proizvodi – kada ste , ako ste ikada kupili produkt ”’ made in USA ” ??? Istini za volju to je umjetnost uciniti I u USA 2. Zar nije smjesno za povjerovati da se moze sankcionirati zemlja koja ima 4000 kilometara KOPNENE granice sa Kinom , koja proizvodi SVE I IMA odlicne odnose sa Rusijom . Dakle … I Kinu pod sankcije ! Ha , ha , ha . Koliko vam je ovo realno ??? 3. Jedino sto jos mogu je nadjalje onemoguciti Ruse da participiraju u Casino ekonomisanju kroz SWIFT I time TOTALNO SJEBAT ….. EUROPLJANE I EURO !!!! Sto je I NAJVJEROJATNIJE ishodiste medjunarodnih , sotonskih LIBERALA . Dva svjetska rata do sada su bili PRIMARNO borba za UNISTENJE – BIJELOG – EUROPSKOG COVJEKA I u… Čitaj više »

vinko ivankovic
2 godine prije

Putin je genije za ovu senilnu spodobu,Amerika nema vise jaku ekonomiju sa nedostatkom nafte i pokusaja da se dokopaju devete najvece drzave u svijete Kazahstana i to po stilu kako su ucinile u Libiji,Iraku, i pokusali u Siriji i Afganistanu nece bas uspjeti. Znajuci da su u krizi oni se nece olako zaustaviti i libiti napasti i Rusiju.Kazahstan je bogata drzava sa svim resursima nafta,litij, kobalt,mangan,cinka,urana,i plin.Stiskanje Rusije ima za cilj upravo taj slomom Rusije mnogo lakse je doci do tih drzava sa enormnim bogastvom.Nezaboravite da je Kazahstan ogromna drzava koja se granici 60% sa Rusijom a ove dvije drzave cine zajedno najbogatije podrucje svjetskih zaliha sa mineralima naftom i plinom .Nitko jos nikada nije pobjedio Ruse niti ce a pokusaj trule Evrope i trule Amerike zaista izgleda smijesno !

Denis Olujić
2 godine prije

vic godine!,čika bidene!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI