Rusija želi otkriti tajnu koja je navodno stara “4.5 milijardi godina”

Luna 28
36 komentara

Rusija je jedna od nekoliko svemirskih sila koja se planira vratiti na Mjesec u narednim godinama i izrazila je spremnost za suradnju s NASA-om na ovom području. Međutim, Roscosmos je upozorio i da su nedavni “Artemisovi sporazumi” Trumpove administracije da razotkriju Mjesec usporedivi s invazijom na Irak 2003. godine.

Ruski znanstvenici trebaju prikupiti između 8 i 10 uzoraka tla iz različitih područja Mjeseca kako bi jednom i zauvijek dokazali kako je stvoren, kaže Evgeni Slyuta, voditelj Laboratorija za geokemiju Mjeseca i planeta na Ruskoj akademiji znanstvenih instituta za geokemiju i analitičku kemiju.

Akademik je podsjetio da postoje dva popularna modela koji objašnjavaju kako je nastao Mjesec; hipoteza koju je prihvatila većina američkih znanstvenika da je Mjesec nastao kao rezultat sudara Zemlje i drugog nebeskog tijela i hipoteza koja je pogodovala sovjetskim i zatim ruskim znanstvenicima, da su se Zemlja i Mjesec formirali istovremeno ili gotovo istodobno  otprilike prije milijarde godina.

„Svi razumiju da bez isporuke mjesečevog tla iz raznih mjesečevih područja nije moguće potvrditi nijednu hipotezu. Potrebno nam je lunarno tlo iz kontinentalnog i morskog područja, iz najstarijih područja Mjeseca, da izvršimo detaljnu analizu njegovog mineralnog i kemijskog sastava i prije svega, izotopovog sastava njegovih radionuklida. Ove regije su manje ili više definirane; ima ih između 8 i 10 “, objasnio je Slyuta.

Očekuje se da će jedan od tih uzoraka tla biti dostavljen pomoću robota Luna-28, projekt za koji se Roscosmos nada da će sletjeti na Mjesec 2027. godine i da će ondje uzeti kriogene uzorke tla te ih dostaviti natrag na Zemlju s Južnog pola nebeskog tijela. Godinu dana kasnije, robot Luna-29 trebao bi dostaviti rover na Zemljin satelit zbog daljnjeg istraživanja.

“Točna analiza na licu mjesta se ne može učiniti. Studija izotopovog sastava tla vrlo je osjetljiva analiza, a sama priprema traje nekoliko mjeseci”, naglasio je Slyuta, objašnjavajući zašto je uzorak potrebno vratiti na Zemlju radi proučavanja.

Analiza može imati revolucionarne posljedice. Prema znanstveniku, američka znanstvena hipoteza o utjecaju giganta na stvaranje Mjeseca izvrstan je model, ali ne objašnjava razlike u sastavu materije između dva nebeska tijela. Teorija istodobnog ili gotovo istodobnog formiranja ima i svojih problema, kaže Slyuta, ali je dosljednija u objašnjavanju tih razlika.

Mjesečevo nasljeđe

Ruski znanstvenici nisu se vratili na Mjesec otkako su sovjetske robotske svemirske letjelice tamo sletjele 1970-ih, a između 1970. i 1976. na Zemlju su poslale tri uzorka tla s tri lokacije s Mjeseca. NASA je uspjela donijeti znatne uzorke tla na Zemlju kroz održani program Apollo, no isto tako, nije se vratila na Mjesec od prosinca 1972.

Više nacija, uključujući Rusiju, Sjedinjene Države, Kinu, Indiju i Izrael otkrilo je ambiciozne planove za vraćanje čovječanstva na Mjesec.

Međutim, ranije ovog mjeseca, Trumpova administracija otkrila je svoja takozvana načela ‘ArtemisAccords’ za istraživanje Mjeseca, navodeći nacionalne i privatne sporazume kako bi učinkovito razdijelila Mjesec po sferama utjecaja, uključujući vađenje i korištenje svemirskih resursa. Šef Roscosmosa, Dmitrij Rogozin izrazio je zabrinutost zbog američkog prijedloga, uspoređujući ga s američkom invazijom drugih zemalja na Zemlju i upozorivši da Rusija neće dopustiti SAD-u da privatizira Mjesec.

Luna 28mjesecRosCosmos
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 godine prije

Ah, ludog li svita ! Sada će se Rusi dati u milenijski trošak kako bi donijeli 8-10 kg kamena sa Mjeseca…(?) a sve što trebaju je trampiti (sa Trumpom) jedan raketni motor za desetak kilograma kamenja od kojega amerikanci kažu da ga imaju 382 kg donešenog sa Mjeseca još prije 50-ak godina 😉 ………………. da se uozbiljim… satelit Mjesec je kreiran u isto doba kad i Zemlja i služi za stabilizaciju zemljine orbite oko Sunca. (da budem jasniji, Mjesec je Zemlji isto što su olovni dodaci na felgi automobila da neutraliziraju ekscentričnosti i anuliraju vibracije) Što planet ima veću masu i uticaj gravitacije drugih planeta u blizini to i jedni i drugi trebaju više satelita različitih masa i orbita da putanja matičnih planeta postane i ostane stabilna kako ne bi došlo do kolizije u sustavu. (jasno tu ne očekujem slaganje onih koji će tvrditi da je svemir iz općeg kaosa… Čitaj više »

Borik
3 godine prije

Mjesec je nebesko tijelo nastalo prilikom formiranja zemlje. On je jedan njezin dio koji se odvojio usjed kosmičkih procsa i orbitira oko zemlje. Na njemu nema ništa što već ne postoji na zemlji. Povratak čovjeka na mjsec je neopravdan u bilo kojem smislu osim u reklamne svrhe. Radije bi vidio kamenje iz asteroidnog pojasa, Ceres i Vestu.

Ursus
3 godine prije

A da prvo otkriju tajnu komunalne infrastrukture? Ono da se barem malo približe zapadu

Slučajni prolaznik
3 godine prije

Zanimljive su mi teorije i zapisi iz drevnih spisa, koji govore o vremenu prije mjeseca, tj. Spominje se da je naš satelit smješten u našu orbitu… Službena teorija nastanka ni po čemu nije uvjerljivija, u nju se mora vjerovati, bez ikakvih dokaza. Teorija na teoriju.

Kkk
3 godine prije

Neki kazu da je mjesec nastao od marsa,ne od zemlje.Kada su na marsu bili atomski ratovi,zato i nema atmosferu.A ekipa koja je dosla s marsa su huti,kraljevstvo od Sabe Jemen.

U prolazu
3 godine prije

Mnoge planete imaju svoje “mjesece”. Sam nastanak nebeskih tijela je teško objašnjiv. Nešto je eksplodiralo pa su od sitnijih krhotina (navodno prašine) nastajala veća tijela zbog djelovanja gravitacije. To je stvarno maštovito. Ta gravitacija je jako zagonetna, opada sa kvadratom udaljenosti, dakle jako brzo. Svemir je doslovno prazan, nedaleko od Zemlje je bestežinsko stanje, ne osjeća se gravitacija Zemlje. Zašto bi gravitacija bila odlučujuća ako se u praznom međuplanetarnom ili međuzvjezdanom prostoru uopće ne osjeća? Zar treba vjerovati u bajke o gravitaciji? Ona je bitna na površini nebeskih tijela ili u neposrednoj blizini, drugdje ne. Cijela povijest nastanka će se morati ponovo pisati, jer ni jednostavne stvari ne izgledaju onako kako se tvrdi. Postoje tu i druge sile koje djeluju, ali nisu poznate (još otkrivene). Prvi izbor pri objašnjenju treba biti božji plan, božanska ruka i namjera. Jer sva druga objašnjenja su malo uvjerljiva. Uostalom, sve te pojave i prirodni… Čitaj više »

Nije bilo rusije
3 godine prije

Prije 4.5 miljardi godine nije bilo rusa … Rusi su zlotvorni ratni sovijetski narod

Marko
3 godine prije

Ne razumijem ovo vratiti, pa nisu tamo nikad ni bili.

Tiami
3 godine prije

Jebote koliko strucnjaka ovdje ovo je cudo. A jos je cudnije da nismo odavno osvojili svemir sa ovim pamecu.

PlanetB
3 godine prije

Prica o Mjesecu je dokaz da ovi takozvani znanstvenici ili NE znanstvenici nemaju pojma. 4.6 biliona godina notorna laz. Carbon datiranje je pouzdano u periodu od par hiljada godina pa cak i onda na raznim testovima ovi isti NE znanstvenici bi za svjeze kamenje iz Vulkana rekli da je to kamenje staro 100 000 godina! Toliko o lazi o starosti koja je naravno visestruko manja. A sada o dizajnu. Mjesec je nekom rukom postavljen tu gdje je . Jer je postavljen na DALJINI oko 235000 milja i sa DIJAMETROM oko 2160 milja tako da prividno nama na Zemlji izgleda kao lopta velicine Sunca zato su pomrcine Sunca moguce i desavaju se. E sada i DIJAMETAR Sunca je takav ( oko 864 000 milja ) i DALJINA od Zemlje oko 93 000 000 Milja . Usput budi receno Dijametar Zemlje je oko 7920 Milja Dijametar Sunca / Dijametar Mjeseca oko 400… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

Neka oni otkriju tajnu staru 100 i nesto godina i drugi tajnu od 50 – 70 god – bit cu zahvalan .. Ne moraju oni ići tako daleko, jer to sto je predaleko je nagađanje i abra-kadabra …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI