fbpx

Šef Roscosmosa ismijava Trumpa zbog hvalisanja oko „super-duper“ američkih projektila

Dmitry Rogozin i Trump

Šef ruske svemirske agencije, Dmitrij Rogozin, ispalio je tvit kao odgovor na hvalisanje Donalda Trumpa o super-snažnoj raketi za koju tvrdi da ostavlja ruske ili kineske analoge daleko iza sebe.

Dok je u petak otkrivao zastavu Svemirskih snaga u Ovalnom uredu, američki predsjednik Donald Trump iznio je nekoliko primjedbi. “Nemamo izbora. Moramo to uraditi, s protivnicima koje imamo tamo … Ja to zovem super-duper projektil, a čuo sam neku noć da je 17 puta brži od onoga što oni imaju trenutno”, Trump se hvalisao.

Američki predsjednik nije dao ni jedan trag o misterioznoj municiji, ali može se pretpostaviti da je govorio o projektilu koji može da putuje nekoliko puta brže od brzine zvuka. “Čuli ste da Rusija ima jedan pet puta brži, Kina radi na jednom pet ili šest puta bržem, a mi imamo 17 puta brži”, insistirao je.

Usvojivši nešto sarkastičnog tona, šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin rekao je: “Pa, ne možemo ništa učiniti protiv super-duper rakete. Predajemo se!“

Čini se da Trump ponekad pravi pakao kada upoređuje američki hardver s onim koji imaju protivnici – a na štetu ovog drugog. Prije dvije godine, slavno je podbadao Kim Jong-una iz Sjeverne Koreje, rekavši da je nuklearno dugme predsjednika SAD “mnogo veće i snažnije od njegovog.”

Moskva je već stavila u upotrebu svoj hiperzvučni glajder Avangard (Vanguard). Montiran na vrhu postojeće balističke rakete, smatra se da je vrhunski projektil sposoban da dostigne 27 Mahova, čineći moderne postrojbe za proturaketnu odbranu zastarjele zbog prevelike brzine.

Nekoliko drugih, poput krstareće rakete Kinzhal (Bodež), završavaju probe ili se navodi da su u toku.

Kao što je predlagao ruski predsjednik Vladimir Putin, tehnološki skok stvorio je rijetku situaciju u kojoj SAD moraju da prate korak za Rusijom. U međuvremenu je osigurala neusporedivu stratešku zastrašujuću silu za godine koje dolaze.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
42 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Tamo gdje uažete pare tamo napredujete. Ako dajete pare za obrazovanje znanost ide naprijed ako dajete pare za auto cste po kojima se nito ne vozi onda imate prazne auto ceste, ako dajete pare za društveni inžinjering onda imate gomilu raznig skupina koje se bore za svoja prava koja im i ne trebaju jer je demokracija na vrhu piramide sa većinom na čelu, dok manjine moraju slušati što većina kaže.

Bosanac
Gost
Bosanac
4 mjeseci prije

Korona kriza je definitivno gotova….neko treba obavjestit zvanicno ove sto jos s maskama hodaju po ulici 🙂

BanOvan
Gost
BanOvan
4 mjeseci prije

Bosanac, malo si se preshikao, prvo treba obavijestiti one koji naplacuju kazne za ne nosenje maski da ne bude kao poslije WW2 da mnogi nisu znali da je rat zavrsen a bilo ih i koji nisu znali ni da je poce.

JeLiOvoVic?
Gost
JeLiOvoVic?
4 mjeseci prije

Trumpy, bivši kečer i reality showman, i služi za zabavljanje masa lažnim tučnjavama protiv izmišljenih neprijatelja i pokazivanjem napumpanih mišića, sve uz zaglušujuće Twitter poruke, blješteće super-duper svjetlosne efekte i pirotehniku… Dok naivci vjeruju da on “isušuje močvaru” i bori se “protiv duboke države”, u pozadini braća Koch i ostali milijarderi koji su ga stvorili preuzimaju sve više moći…

Ad astra
Gost
Ad astra
4 mjeseci prije

preseren, kad netko tako bezobrazno započne tekst, jedino što mogu kazati je da mu je obrazovanje mizerno. Ne mogu vjerovati da postoje ljudi s tako devijantnim promišljanjem.

Sarmat
Gost
Sarmat
4 mjeseci prije

Ad astra
možda i je bezobrazno ali je točno. S tim da bih ja riječi “idioti” ipak ublažio u oblik “politički neobrazovani ljudi”.”

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Ad astra

Pa slušaj, kad jedan CNN izvjesti o najezdi velikih stršljenova u Hong Kongu, u “Južnoj Americi”.. onda se čovjek zapita: koliko su stvarno inteligentni? 😂

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
4 mjeseci prije

Zadranin, da li bi mogao na karti US prepoznati sve savezne države, a da ne čitaš. Isto vrijedi i za Latinsku Ameriku, a da ne govorim o Oceaniji.Pazi, to je država 330 milijuna stanovnika. Ne rugaj se drugome. Prvo preispitaj sebe.

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Ad astra

Zemljopis mi je jedan od omiljenih predmeta iz škole. Znao bi prepoznati sve države svijeta, a pošto je amerokenjistan jedna od tih svjetskih država, onda bi prepoznao i amerokenjistan.

A za njihove savezne države me zaboli *urac, pošto nisu suverene države.

Ne bi ni ti znao prepoznati sve ruske republike, zato preispitaj sebe prije ruganja drugome.

Hong Kong nije hebeni teksas, Hong Kong je svjetski poznato “azijsko odredište”, i ne govorimo o hebenom TV Imotski, već o svjetski poznatoj, uglednoj novinskoj agenciji CNN.

Zato, nemoj mi s visoka govoriti.

P***!

Slovenac
Gost
Slovenac
4 mjeseci prije

Ovaj ad sasra je stvarno pogluph neki zidovca

Ad astra
Gost
Ad astra
4 mjeseci prije

Slovenac, Ivo lakše malo s uvredama. Opet će te admin blokirat. Opet ćeš morati smišljti novu IP.

Ad astra
Gost
Ad astra
4 mjeseci prije

Zadranin, krenimo od odostraga. Da li ti govorim s visoka, to je tvoja procjena. Obično takve izjave daju oni koji se osjećaju inferiorni pa se malo brane. Drugo, to da bi znao sve države na karti, ma objesi mačku o rep. Ne vjerujem ti iz prostog razloga, nisi pokazao zavidnu razinu obrazovanja u dosadašnjim prepiskama. Više se fokusiraš na vrijeđanje i svađu, a to definitivno nije način komunikacije civiliziranog svijeta.

EU dismr
Gost
EU dismr
4 mjeseci prije

Ad astra, knjige si zaboravio pomenuti .. 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Ad astra

Ne sramoti se još više.

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
4 mjeseci prije

Zadranin, moja najveća sramota je polemiziranje s tobom. Ili ne znaš ili si zločest. Ali odkad i odselio iz Zadra mrziš sve zapadno.

BanOvan
Gost
BanOvan
4 mjeseci prije

Puzdravi USrAne , koliko tvojih USrAnaca uopste zna pokazati na globusu gdje je EVROPA a da ove prcije i ojebine novonastale ne spominjem. Kod nas se jos na ovim debilnim prostorima uci sliv rijeke Misisipi i ostale nebuloze iz daleko vam bilo vase klaonice Indijanaca. Ti tvoji debili ne bi znali otici pisati da ih neko za ruku ne uhvati i do klonje dovede. Jedino sto znaju varakinom da isplahnu usta.

Slovenac
Gost
Slovenac
4 mjeseci prije

Ad usra pa i ti si idiot kao i ti amerikanci , taj narod zivi od krvi drugih eto pogledaj sta radite vi zidovi i ludi ameri za vas je normalno pucati u dijete eto kakvi ste fujjj pogan…

Ad astra
Gost
Ad astra
4 mjeseci prije

Slovenac, Ivo evo tebe pod novim nickom. Da li bar govoriš slovenski ili si opet na googlu. Slovenci su jedan civiliziran i kulturan narod. Ne sramoti im ime.

tihobl
Gost
tihobl
4 mjeseci prije

Dobar je, narocito kad zamjeni brojeve sa ruskim. Ameri ce uskoro (oko 2022.) napraviti raketu od 5 maha.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
4 mjeseci prije

Teško da će ući u naoružanje prije 2024g.

BanOvan
Gost
BanOvan
4 mjeseci prije

Možda i hpće , ako budu pucali nizobalu, uzobalu bi mogli disati na mah

dengvaxia 2 u ZDA
Gost
dengvaxia 2 u ZDA
4 mjeseci prije

udski postupak protiv Kano trovafloksacina nastao je iz kliničkog ispitivanja koje je farmaceutska tvrtka Pfizer 1996. godine provela u Kanu u Nigeriji , za vrijeme epidemije meningokoknog meningitisa . Kako bi testirao svoj novi antibiotik, trovafloksacin (Trovan), Pfizer je dao 100 djece trovafloksacinu, dok je još 100 dobilo zlatni standardni lijek protiv meningitisa, ceftriakson , cefalosporinski antibiotik. [1] Pfizer je djeci dao znatno smanjenu dozu ceftriaksona (konkretno, 33 mg / kg) [2] u odnosu na onu opisanu u američkoj FDA- odobrenje propisivanja informacija. Navodi se da je to učinjeno kako bi se test ispitao u korist vlastitog lijeka. [3] Pfizer je tvrdio da je upotrijebljena doza dovoljna iako kliničko ispitivanje koje je izveo Médecins Sans Frontières preporučuje dozu od 50-100 mg / kg. [4] Izvješće Svjetske banke iz 2002. godine je opisalo vojnu vladu koja je vladala Nigerijom u vrijeme tih događaja kao “prodorno korumpiranu”. Nadalje citira široke komentare poslovnih rukovoditelja u Nigeriji, koji karakteriziraju Nacionalnu agenciju za upravljanje i kontrolu hrane i lijekova(NAFDAC) tog razdoblja kao nedostaje sposobnosti potrebnih za obavljanje njegove regulatorne uloge i „uznemiravanja poslovanja i traženja mita“, a ne „zaštite poduzeća i potrošača“. [5]

Pet djece koje su davale trovafloksacin umrlo je, kao i šestoro djece koja su dobivala ceftriakson. Vodeći istražitelj, dr. Abdulhamid Isa Dutse, kasnije je dostavio pismo odobravanja za ispitivanja na ljudima za koja je utvrđeno da su krivotvoreni. [1] Nigerijska vlada nazvala je ispitivanje “ilegalnim suđenjem neregistrirane droge.” [6] Navodi se da sudionicima i njihovim obiteljima nije rečeno da su bili dio suđenja, te da je kompanija Médecins Sans Frontières nudila standardni tretman u drugom dijelu iste zgrade. [7]Pfizer priznao smanjenje doze standardnih tretmana, ali je rekao da je učinjeno kako bi se smanjila bol na mjestu injektiranja, i da je smrtnost u obje trovafloxin i ceftriakson rukama njegovog suđenja bile su niže nego kod onih liječenih s kloramfenikola po Liječnika bez granica . [8]

Preživjeli suđenja pokušali su pokrenuti niz pravnih postupaka protiv Pfizera u Sjedinjenim Državama. To je rezultiralo u četiri pravosudna mišljenja , od kojih su prva tri odbila tužbeni zahtjev iz procesnih razloga . [6] Prema Ben Goldacre , Pfizer je tvrdio da nije potrebno dobiti informirani pristanak za eksperimentalna ispitivanja droga u Africi i da bi bilo koji slučaj trebao biti saslušan u Nigeriji. [7] U svibnju 2006. zastupnik Tom Lantos iz Kalifornije, stariji demokrat u Odboru za međunarodne odnose Doma, opisao je rezultate izvješća sastavljenog od slučaja nigerijske vlade kao “apsolutno grozan”, te pozvao Pfizer da otvori svoje zapisnike. [6] U siječnju 2009., Apelacijski sud Sjedinjenih Država za drugi krug presudio je da nigerijske žrtve i njihove obitelji imaju pravo podnijeti tužbu protiv Pfizera u Sjedinjenim Državama prema Statutu Alien Tort . Pfizer je naknadno riješio slučaj izvan suda s nagodbom u iznosu od 75 milijuna dolara, koja je bila predmet klauzule o povjerljivosti. [7]

Sve u svemu, epidemija meningitisa 1996. godine u sjevernoj Nigeriji ubila je oko 12.000 ljudi tijekom najgoreg poznatog izbijanja meningitisa u subsaharskoj Africi .

Sadržaj
1 Abdullahi v. Pfizer, Inc. I
2 Abdullahi v. Pfizer, Inc. II
3 Abdullahi v. Pfizer, Inc. III
3.1 Adekvatna alternativna analiza foruma
3.2 Primjena Sosa
4 Ajudu Ismaila Adamu protiv Pfizer, Inc
5 Tužba vlade Nigerije
5.1 2009. nagodba
6 Vidi također
7 Reference
8 vanjske poveznice
Abdullahi v. Pfizer, Inc. Ja

Položaj Nigerije na afričkom kontinentu

Kemijska struktura trovafloksacina
2002. godine skupina nigerijskih maloljetnika i njihovi skrbnici tužili su Pfizera na Okružnom sudu Sjedinjenih Država za južni okrug New Yorka . Tužitelji su tvrdili da su “pretrpjeli teške ozljede od eksperimentalnog antibiotika kojim je upravljao tuženi Pfizer Inc. (” Pfizer “) bez njihovog informiranog pristanka .” [9] Dana 29. kolovoza 2001., tužitelji su pokrenuli tu tužbu prema Zakonu o tužbama za mučenje stranaca , 28 USC § 1350, [10] radi povrata odštete zbog Pfizerove navodne povrede Nirnberškog zakona , Helsinške deklaracije , Međunarodnog pakta o građanskim i Politička prava i uobičajeno međunarodno pravo (inače poznat kao “zakon naroda”).

Okružni sud sažeo je navode nigerijskih tužitelja kako slijedi:

Sredinom 1990-ih, Pfizer je razvio Trovafloksacin mesilat, antibiotik koji je također poznat pod svojim trgovačkim imenom „Trovan“. Pfizer je projicirao da bi njegova ukupna godišnja prodaja mogla prelaziti milijardu dolara godišnje. (Compl. P 96.) Počevši od 1996., Pfizer je proveo najveći program testiranja na lijekove ikada proveden tako što je prijavio tisuće sudionika u kliničkim testovima. (Comp. P 97.) Međutim, prethodna ispitivanja na životinjama pokazala su da Trovan može izazvati značajne nuspojave kod djece, poput bolesti zglobova, abnormalnog rasta hrskavice ( osteohondroza , bolest koja rezultira deformacijom kosti) i oštećenja jetre. (Compl. PP 98-99.)

1996. epidemije bakterijskog meningitisa , ospica i kolere opkolile su osiromašeni nigerijski grad Kano. (Compl. PP 2, 5, 101.) U travnju 1996., šest tjedana nakon što je prvi put saznao za epidemije, Pfizer je otpremio medicinski tim radi uspostave centra za liječenje u Kanovoj bolnici za zarazne bolesti (“IDH”). (Compl. PP 2, 8, 101-02, 101-07, 109.)

Osim Pfizerovog tima, humanitarne organizacije poput Medecins Sans Frontieres (MSF), poznate i kao Liječnici bez granica , putovale su u Kanoov IDH kako bi liječili bolesne. (Pogl. 5.). Medicinski timovi djelovali su u nepovoljnim uvjetima u bolnici, a sastojala se od nekoliko zgrada sa jednim krovnim blokovima, od kojih je nekima nedostajalo struje i vode. (Sl. P 110.) Kreveti su bili napunjeni kapaciteta i pacijenti koji su tražili skrb preplavili su bolnicu. (Sl. P 110.) Tužitelji tvrde da su, iako su MSF i druge organizacije nudile sigurne i učinkovite tretmane bakterijskog meningitisa, Pfizer započeo medicinski eksperiment koji uključuje „novi, neprovjereni i nedokazani“ antibiotik „Trovan“. (Spoj PP 2-3, 6, 8, 95.)

Za putovanje u Kano, Pfizeru je bila potrebna dozvola američke Uprave za hranu i lijekove (“FDA”) za izvoz Trovana. Dana 15. ožujka 1996. godine, Pfizer je obavijestio FDA o svojoj namjeri da provede studiju u Kanu. (Compl. P 108.) Nakon toga, Pfizer je od nigerijske vlade dobio pismo od 20. marta i pismo od 28. ožujka od IDH-ovog etičkog odbora koji dozvoljava Pfizer-u da izvozi Trovan u Kano. (Compl. P 108.) Iako su oba pisma bila pre Pfizerovog odlaska u Kano, tužitelji tvrde da od 28. ožujka 1996. nije postojalo povjerenstvo za etiku IDH-a i da je pismo od 28. ožujka podnijeto kao odgovor na reviziju FDA-e 1997. godine. (Compl. PP 132-33.) Pfizer, [11]

Tužitelji dalje tvrde da je Pfizerova jedina svrha putovanja u Kano bila ubrzati odobrenje FDA Trovana za liječenje pedijatrijskih žrtava. (Komp. P 7.) Prije Kanoa, samo je jedno dijete liječeno Trovanom, a tek nakon što svi drugi antibiotici nisu uspjeli. Nijedno dijete ga nikada nije primilo usmeno. (Compl. P 105-06.) Prema tužiteljima, nigerijski dužnosnici dodijelili su Pfizeru dva odjela IDH-a za provođenje ispitivanja. (Compl. P 113.) Pfizer je odabrao iz linija onih koji čekaju liječenje, djecu u dobi od jedne do trinaest godina koja su pokazala simptome ukočenosti vrata, ukočenost zglobova i visoka vrućica s glavoboljom. (Compl. P 3, 115.) Pfizer ih je podijelio u dvije skupine i obrađivao na pola s Trovanom. (Sl. P 3.) Druga polovica bila je „namjerno„ niska doza “sa ceftriaksonom, lijekom odobrenim od FDA, koji je pokazao se efikasnim u liječenju meningitisa. (Spoj P 125.) Da bi se poboljšali usporedni rezultati Trovana, Pfizer je primijenio samo jednu trećinu preporučene doze ceftriaksona. (Compl. P 3, 124-25.)

U međuvremenu, MSF je osnovao svoje sjedište u šatorima pored IDH-a zbog ograničenja prostora. (Komp. P 111.) Tamo su MSF svoje najhrabrije pacijente prihvatili na bolničkim krevetima u IDH-u i zatvorili manje bolesne na prostirke u svojim šatorima. (Pog. P 112.) MSF je liječio pedijatrijski meningitis bolesnika s kloramfenikolom, lijekom koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija za liječenje bakterijskog meningitisa u epidemijskim situacijama. (Compl. PP 11, 111.)

Pfizerov protokol također je zahtijevao da se odabrana djeca testiraju po dolasku krvi i pet dana kasnije. (Comp. P 126.) Ako dijete nije dobro reagiralo na Trovan, Pfizer je preusmjerio svoje liječenje ceftriaksonom. (Spolj. P 126.) Tužitelji, međutim, tvrde da je Pfizer zanemario analizu uzoraka krvi pacijenata i stoga nije mogao utvrditi ima li pacijent negativnu reakciju do pojave vidljive i trajne ozljede. (Spolj. P 126.) Tužitelji dalje tvrde da je ceftriakson s malim dozama rezultirao ozljedama i smrću među kontrolnom skupinom. (Sl. P 3.)

Iako je Pfizerov protokol tražio da njegov tim dobije suglasnost roditelja djece koja su bila premala za potpisivanje, malo je roditelja moglo govoriti ili čitati engleski . (Comp. P 127.) Tužitelji tvrde da Pfizer nije objasnio roditeljima djece da je predloženi tretman eksperimentalni, da bi ga mogli odbiti ili da su druge organizacije ponudile više konvencionalnih tretmana na istom mjestu besplatno. (Compl. PP 3, 117-20, 128-30, 154-55, 157.) Nakon dva tjedna, Pfizer tim napustio je Kano i više se nije vratio radi naknadnih procjena. (Compl. P 122.) Tužitelji tvrde da je petero djece koja su primila Trovan i šestero djece kojima je Pfizer „malo dozirao“ umrlo. (Comp. P 120.) Ostali su patili od paralize , gluhoće i sljepoće, (Spoj PP 16-50.)

30. prosinca 1996. Pfizer je s FDA podnio zahtjev za odobrenje na tržište Trovana u Sjedinjenim Državama za razne namjene, uključujući liječenje dječjih zaraznih bolesti. (Comp. P 216.) U lipnju 1997., inspektori FDA otkrili su nedosljednosti u podacima koji su proizašli iz Pfizerovih tretmana u Kanu. (Compl. P 217.) Nako

dengvaxia 2 u ZDA
Gost
dengvaxia 2 u ZDA
4 mjeseci prije

8. veljače 1998. Pfizer je lansirao Trovan nakon što je dobio odobrenje FDA za liječenje brojnih odraslih bolesti. (Usl. P 218.) Ubrzo nakon toga, Pfizer i FDA dobili su izvještaje o Trovanovim pacijentima koji su imali oštećenje jetre. (Compl. P 219.)

U siječnju 1999. FDA je preporučila da se Trovan propisuje samo pacijentima u staračkim domovima ili bolnicama koji pate od životnih opasnosti. (Sl. P 223.) Nakon lipnja FDA je objavio javnozdravstveni savet o toksičnosti jetre povezanim s oralnim i intravenskim Trovanom nakon izvještaja o stavljanju u promet akutne zatajenja jetre usko povezanih s lijekom. (Compl. P 224.) FDA je objavila da je primila izvješća o više od 100 slučajeva u kojima su bolesnici Trovan imali kliničku simptomatsku toksičnost na jetru i savjetovala liječnike da koriste Trovan samo za pacijente koji ispunjavaju određene kriterije. (Compl. P 224-25.) Osim toga, Pfizer je pristao ograničiti distribuciju Trovana na bolnice i ustanove za dugoročno njegovanje. (Compl. P 224.) Nadalje, theOdbor Europske unije za vlastite lijekove obustavio je svu prodaju Trovana dijelom zbog rezultata ispitivanja iz Kanoa. (Spoj PP 221-22.) [3]

Kao odgovor na optužbe tužitelja, Pfizer je podnio zahtjev za razrješenje , u skladu s pravilom 12 (b) (6) Saveznog pravilnika o parničnom postupku , [12] navodeći da se tužitelji ne pozivaju na kršenje zakona zakona nacija , jer se njihovi postupci nisu uklapali u uske iznimke kada će se privatna stranka smatrati odgovornom za “zakon naroda”. Međutim, sud je odbio prijedlog za razrješenje iz tih razloga, jer je u pritužbi dovoljno navedeno da je Pfizer surađivao s nigerijskom vladom, čime je Pfizer djelovao kao “de facto državni akter “.

Zatim je Pfizer tražio otkaz zbog razloga foruma non удобens . Unatoč tvrdnjama tužitelja da je nigerijski sudski sustav korumpiran i ne može pružiti adekvatan alternativni forum, sud je na kraju utvrdio da je Nigerija pružila adekvatan alternativni forum i da su “Gilbertovi faktori” presudili u korist prenošenja slučaja u Nigeriju. Stoga je sud odobrio prijedlog tuženika da odbaci tu tužbu na temelju foruma non удобens, pod uvjetom da je Pfizer pristao na tužbu i prihvaćanje postupka u Nigeriji; Pfizer se odrekao mogućih problema zastare; Pfizer je stavio na raspolaganje dokumente i zaposlenike; Pfizer je pristao vratiti se u Sjedinjene Države ako Nigerija odbije prihvatiti jurisdikciju.

Abdullahi v. Pfizer, Inc. II

Apelacijski sud Sjedinjenih Država .
Nigerijski tužitelji žalili su se na rješenje Konačnog suda na konačnu presudu prizivnom sudu Sjedinjenih Država za drugi krug. [13] Pfizer je usporio žalbu na svoj zahtjev za razrješenjem u skladu s pravilom 12 (b) (6) Federalnih pravila o parničnom postupku . Apelacijski sud pregledao je otpuštanje foruma non удобens u skladu sa standardom “jasne zlouporabe diskrecije”. Apelacijski sud je, međutim, revidirao analizu Suda o odgovarajućem alternativnom forumu. Iako se u normalnim okolnostima Nigerija činila prikladnim forumom, u rijetkim slučajevima to možda nije dovoljno. “Ako tužitelj pokaže da uvjeti na stranom forumu jasno pokazuju da je tužitelji vrlo malo vjerovatno da će dobiti osnovnu pravdu,Forum ne conveniens Prijedlog mora biti odbijen.” [14] Žalbeni sud naveo da tužitelji podnijeli niz izjava koje iz State Departmenta i Ujedinjenih naroda dužnosnika poduprijeti svoje tvrdnje o korupciji u nigerijskoj pravosuđa.

Zatim je Apelacijski sud priznao da su u žalbi obje strane zatražile sudsku obavijest o činjenicama iz zapisnika o paralelnom postupku koji uključuje različite tužitelje, na nigerijskom sudu. Apelacijski sud nazvao je nigerijske parnice kao Zango protiv Pfizer (” parnica protiv Zangoa “). Parnica protiv Zangoa nedavno je odbačena u Nigeriji. Sud je odbio primiti sudsku obavijest o “parnici protiv Zangoa”, umjesto toga odlučivši napustiti otkaz okružnog suda zbog foruma non удобens i predati slučaj okružnom sudu kako bi razmotrio implikacije “parnice za Zango” na njegovom forumu conveniens analiza.

Iz tih razloga je Apelacijski sud napustio i vratio ga Okružnom sudu.

III Abdullahi v. Pfizer, Inc. III
Nakon što je Apelacioni sud napustio i odredio pritvor, Okružni sud ponovno je razmotrio dvostruke razloge za otkaz, i otpuštanje u skladu s pravilom 12 (b) (6) Saveznog pravilnika o parničnom postupku i otpuštanje u skladu s doktrinom foruma non удобens . U pritvoru, Okružni sud odobrio je Pfizerovo otpuštanje u skladu s pravilom 12 (b) (6) i utvrdio da parnica protiv Zangoa ne sprečava otpuštanje zbog foruma non удобens . [15]

Odgovarajuća alternativna analiza foruma
Nakon utvrđivanja činjeničnog i proceduralnog podrijetla, Okružni sud je skrenuo pozornost na parnicu protiv Zangoa . Sud pomalo pretražujući sudski postupak protiv Zango-a naišao je na direktan odgovor na holding Apelacionog suda koji je postavio pitanje je li Nigerija zapravo adekvatan alternativni forum, jer je “parnica protiv Zangoa” završila otkazom. Okružni sud je raspravljao o proceduralnoj povijesti “Zango parnice”, zaključujući da su tužitelji “podnijeli Obavijest o prekidu rada, na temelju Saveznog visokog suda,” odbivši nadležnost u ovom pitanju iz osobnih razloga. ” [16]

Dalje, sud se osvrnuo na tužiteljeve navode o korupciji u nigerijskom pravosuđu. Iako je tužitelj pružio navode o korupciji i anegdotske dokaze, sud je na kraju zaključio da tužitelji nisu u mogućnosti uspostaviti korupciju i pristranost u “parnici protiv Zangoa”. Umjesto toga, otkaz je bio posljedica čekanja tužitelja “beskrajno novog suca koji će zamijeniti suca Hobona”, koji se iz osobnih razloga oprostio. Iz tih je razloga Okružni sud ponovno utvrdio da je Nigerija osigurala adekvatan alternativni forum.

Primjena Sosa

Zgrada Vrhovnog suda SAD-a
Nalazeći da je otkaz bio prikladan i zbog nedostatka nadležnosti u predmetu, što sud pogrešno naziva saveznim pravilom građanskog postupka 12 (b) (6) , sud se uveliko oslanjao na Sosa . [17] Prema Sosa , Zakon o tužbama za tužbe protiv stranaca ne stvara nove uzroke djelovanja, ali saveznim sudovima daje ovlasti za razmatranje uskog niza tužbe za oštećenja stranaca zbog kršenja međunarodnog prava. Međutim, Vrhovni sud ostavio je otvorena vrata za sudove koji vrše energičnu kontrolu vrata, da priznaju nova primjenjiva pravila koja se temelje na razvijajućim se načelima međunarodnog prava. [18] Međutim, “federalni sudovi trebali bi zahtijevati da se svaki zahtjev zasnovan na današnjem zakonu naroda temelji na normi međunarodnog karaktera koju je civilizirani svijet prihvatio i definirao specifičnošću usporedivom s obilježjima paradigmi 18. stoljeća.” [19] Postavljajući odgovarajući standard, sud je procijenio je li Pfizer u stvari kršio uobičajeno međunarodno pravo. Prvo, Okružni sud utvrdio je da Nirnberški zakonik , koji regulira znanstvena istraživanja na ljudima, ne sadrži privatni razlog za poduzimanje radnji. Drugo, Okružni sud je utvrdio da je Helsinška deklaracija i CIOMSsmjernice ne sadrže privatni uzrok akcije. Umjesto toga, pronalaženje ovih smjernica samo je “opća izjava politike koja malo vjerojatno da će stvoriti obveze u bilo kojem strogom smislu.” [Iskaznica. u 34.] Treće, Okružni sud je utvrdio da ICCPR nije “samo izvršenje” i da se privatno pravo na radnju ne bi trebalo podrazumijevati. Konačno, Okružni sud je utvrdio da Opća deklaracija o ljudskim pravima ne nameće obveze kao međunarodno pravo. Umjesto toga, to je “samo aspirativno.” Nijedan od izvora međunarodnog prava koje tužitelji navode nije bio pravi predikat za sudsku nadležnost prema Zakonu o tužbama za tužbe stranaca .

Iz razgovora o razlozima, sud je odobrio Pfizerov prijedlog za odbacivanje, zbog neprijavljivanja zahtjeva prema Zakonu o zahtjevima za tužbe protiv stranaca i, čak i ako se utvrdi predmetna nadležnost , tužba će se odbaciti na neupućenim osnovama na forumu (pod istim uvjetima iznesena u Abdullahi I ).

Ajudu Ismaila Adamu protiv Pfizer, Inc
Okružni sud navodi činjenice iznesene u Abdullahi I i analizu Zakona o zahtjevima za tužbe protiv stranaca utvrđenim u Abdullahiju III , prije nego što se okrenuo zahtjevima prema Zakonu o nepoštenoj trgovačkoj praksi u Connecticutu i Statutu odgovornosti za proizvode u Connecticutu . Sud je započeo analizom načela odabira zakona u Connecticutu . U skladu s kvalificiranom doktrinom o lex loci deciktima Connecticuta , Okružni sud je zaključio da nigerijskim – a ne Connecticutom – uređuje materijalno pravo , pa su prema tome oba zahtjeva za pravo Connecticuta odbačena. [20]Osim nedostatka nadležnosti za predmet, prema Zakonu o tužbama za tužbe stranaca i zakonskim uzrocima tužbe u Connecticutu , sud je odobrio i zahtjev za razrješenje zbog razloga forum non удобens , sa istim dodatnim uvjetima koji zahtijevaju Abdullahi I i Abdullahi III .

Tužba vlade Nigerije
5. lipnja 2007., vlada Nigerije podnijela je zahtjev protiv Pfizera na nigerijskom Saveznom visokom sudu tražeći odštetu od 6,95 milijardi dolara. Nigerija je tvrdila da Pfizer “nikada nije dobio odobrenje nadležnih regulatornih agencija … niti je optuženi tražio ili dobio odobrenje za provođenje bilo kakvog kliničkog ispitivanja u bilo koje vrijeme prije ilegalnog ponašanja”. Nakon preliminarnih argumenata, slučaj je odgođen do 26. lipnja iste godine. [21]

Nagodba iz 2009.
U veljači 2009. godine Pfizer je odlučio riješiti svoj pravni slučaj sa 200 tužitelja. Izvanparnična nagodba postignuta je i bit će u pisanom obliku na sastanku koji je trebao biti održan u ožujku 2009. u Rimu , Italija . [22] Nagodba je uslijedila nakon višemjesečnih pregovora između Pfizera i vlade države Kano koja je predstavljala tužitelje. , [22] Prema kablovima američke ambasade Wikileaked, upravitelj zemlje Pfizera priznao je da je “Pfizer angažirao istražitelje koji će otkriti veze protiv korupcije s glavnim državnim odvjetnikom Michaelom Aondoakaa-om da ga razotkriju i vrše pritisak na njega da ukine savezne slučajeve.” [23]

Razgovore su prekinuli bivši nigerijski vođa Yakubu Gowon i bivši američki p

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
4 mjeseci prije

Imaš li link sa kojeg si to prevodio ?

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
4 mjeseci prije

Za neupućene: ako se Tramp nečim hvali, realnost može samo biti bolja od toga.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
4 mjeseci prije

Znaci uopce nemaju nista.

Kažun
Gost
Kažun
4 mjeseci prije

Melanija?

ooiyt
Gost
ooiyt
4 mjeseci prije

I vrijeme je da se javljaju ruski politicari.
Sav je teret pao na Putina.

Ogi
Gost
Ogi
4 mjeseci prije

Super – duper! Hahaha. Kad vidimo u praksi vjerovat cemo.

Kažun
Gost
Kažun
4 mjeseci prije

Super Trouper ABBA ili maja dupe?

Dawor
Gost
Dawor
4 mjeseci prije

Mi Jugovići imamo projektile (od 3 kile) 720 812 puta brže ne samo od zvuka nego i od sluha,vida pa čak i njuha…!!!!!!

Kažun
Gost
Kažun
4 mjeseci prije

Nije to ništa,Iranci raketama promaše usra baze CEP 50 KM.
Sa “prastarim”malo nadograđenim Ruskim raketama.
I sa takvim CEP-om,bilo je glavobolja,posjeta psihijatru,
tražile se palete rola WC PAPIRA.
CEP – Circular error probable

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

trump, bolje bi ti bilo popraviti i uložiti u amerokenjsku infrastrukturu, a ne igrati se sa velikim igračima.

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
4 mjeseci prije

Zadranin, a što kažeš na infrastrukturu u tvojoj državi? Možda bi se i ta dala popraviti. Koliko zajedljivih komentara bez osnove. Koliko si dugo živio u nekoj zapadnoj državi? Opet procjena knjige po koricama.

Zadranin
Gost
Zadranin
4 mjeseci prije

Ad astra

Može, nek trump popravi infrastrukturu u mojoj zemlji, umjesto u amerokenjistanu.

P***!

neznanje
Gost
neznanje
4 mjeseci prije

Tko će hladiti glavu te rakete, a tek komunikacija kroz stvorenu plazmu.Ajajaj.

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Imaju i Rusi i Kinezi prednost odavno.

Ad astra
Gost
Ad astra
4 mjeseci prije

Max, u čemu. Dajte se ljudi naučite polemizirati faktima, a nefloskulama. Od kada imaju prednost i u čemu? Gledajući gospodarstvo, GDP, stanje u državama, u čemu su u prednosti?

Fenix
Gost
Fenix
4 mjeseci prije

Kinezi imaju prednost u svemu.

Savio
Gost
Savio
4 mjeseci prije

Ako hoces konkretno, Rusi imaju prednost u strateskom, hipersonicnom naoruzanju. Kojr jr kod Rusa vec u upotrebi, dok Ameri na svojima rade i pitanje je kada ce uci u aktivnu sluzbu.

Sto se tice Kineza, njihova ekonomija, ako gledamo realno GDP (PPP) je vec nekoliko godina veca od americke.

Prednost Amera je polozaj dolara u finansijskom sistemu svijeta, ali ta prednost je ujedno i mac koji Amerima visi iznad glave, i koji uskoro pada.

ad astra
Gost
ad astra
4 mjeseci prije

Savio, GDP ppp ne pokazuje stanje ekonomije pojedine države već uspoređuje potrošačku košaricu dvaju država. primjera radi, Jugoslavije 1980-tih i SR Njemačka. U Jugi je marka bila puno vrijednija nego u Njemačkoj i mogao si za 100 maraka kupiti puno više hrane nego u Njemačkoj. Prosječna plaća u Njemačkoj bila je 2000 maraka, u Jugi 100 maraka. Ako kompariramo tadašnji GDP ppp dvaju država, bilo bi interesantno vidjeti tvoju reakciju. I na kraju evo ti jedan link i probaj nešto iz njega zaključiti. http://statisticstimes.com/economy/gdp-nominal-vs-gdp-ppp.php

Ludi Dzukac
Gost
Ludi Dzukac
4 mjeseci prije

Super Dupe Raketa

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
42
0
()
x