Pakistan suspendira vojnu i obavještajnu suradnju sa SAD-om

Pakistaan sad
10 komentara

Već više od mjesec dana traje zahlađenje odnosa između Pakistana i Sjedinjenih Američkih Država. Naime, početkom prosinca 2017. je Glavni stožer pakistanske vojske naredio protuzračnoj obrani da obara sve zrakoplove koji prekrše zračni prostor zemlje, a naredba se posebno odnosila na američke bespilotne letjelice koje neselektivnim udarima siju smrt među civilima na sjeveru zemlje.

Nakon toga je američki predsjednik Donald Trump optužio Pakistan za pomoć globalnom terorizmu i odlučio ukinuti vojnu pomoć Pakistanu.

Sjedinjene Američke  Države su posljednjih 15 godina glupo dale 33 milijarde dolara pomoći Pakistanu, a oni nam zauzvrat nisu dali ništa osim laži i dvoličnosti, misleći da su naši čelnici idioti. Oni štite teroriste koje mi progonimo u Afganistanu. Dosta je bilo!”, napisao je Trump u svojoj prvoj objavi na Twitteru u novoj 2018. godini.

The New York Times je objavio kako Trumpova administracija ozbiljno razmatra mogućnost da ne isplati 255 milijuna dolara pomoći, jer smatra kako Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma na svom teritoriju.Trump je još u prosincu zaprijetio da više neće pomagati Pakistanu.

“Svake godine plaćamo enormne iznose Pakistanu. Oni nam moraju pomoći”, rekao je Trump predstavljajući novu strategiju nacionalne sigurnosti.

Pakistan obustavlja sve vrste obavještajne i vojne suradnje sa SAD-om

Pakistan

Kao odgovor na ukidanje američke financijske pomoći Pakistanu, Islamabad je suspendirao široko područje obavještajne i vojne suradnje s Washingtonom, priopćilo je Ministarstvo obrane Pakistana.

“Pakistan je suspendirao vojnu i obavještajnu suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama”, ​​potvrdio je list Pakistan Today, citirajući ministra obrane zemlje Khurrama Dastgira Khana, koji je također najavio mogućnost zatvaranja zračnih i kopnenih puteva za SAD kroz Pakistan.

Ministar Dastgir je rekao kako je ovo odgovor Donaldu Trumpu i njegovim optužbama koje nisu ništa drugo nego  “laži i obmane”.

“Rezanje američke vojne pomoći za Pakistan nije važno”, rekao je ministar Khurram Dastgir Khan i upozorio da će ova mjera ometati nastavak strateških razgovora između dviju zemalja.

Međutim, američko veleposlanstvo u Islamabadu je priopćilo kako nema nikakvih informacija o tome.

“Još nismo obaviješteni o obustavi vojne suradnje”, izjavio je glasnogovornik američkog veleposlanstva u Islamabadu Richard Snelsire.

Dastgir je izjavu dao u govoru na konferenciji “Konture sigurnosnog okruženja Pakistana” na Institutu za strateške studije u Islamabadu. Tom prigodom je rekao kako SAD Pakistan koriste kao “žrtvenog jarca” zbog neuspjeha u ratu protiv terorizma u Afganistanu.

“Pakistan je zemlja koja najviše trpi kao saveznik Sjedinjenih Američkih Država i nema cijene za brojne žrtve među našim građanima, pripadnicima oružanih snaga i ekonomske gubitke pretrpljene u toj suradnji. Pakistan sada ne traži cijenu za svoje žrtve, nego želi da se one priznaju”, kazao je pakistanski ministar, dodajući kako će Pakistan učiniti sve napore da izbjegne situaciju u kojoj će se afganistanski rat proširiti na područje Pakistana.

Pakistanski ministar obrane je kritizirao Sjedinjene Američke Države zbog optužbi protiv Pakistana da “pruža utočište teroristima iz Afganistana”, zbog čega je pozvao na “iskren dijalog” s Washingtonom.

CPEC - Kinesko-pakistanski ekonomski koridor
FOTO: Pakistan

Khurram Dastgir Khan je također podsjetio kako je Islamabad bio vrlo uspješan u borbi protiv terorizma i dugi niz godina pokušava spriječiti širenje terorizma iz Afganistana u Pakistan.

“Regionalne i međunarodne snage trebaju surađivati, umjesto da se kritiziraju”, dodao je jučer Dastgir Khan.

U petak, prije najave pakistanskog ministra obrane, američki ministar obrane James Mattis je izjavio da američki i pakistanski vojni objekti održavaju kontakte bez obzira na sadašnje stanje, što je potvrdila i pakistanska ministrica vanjskih poslova Tehmina Janjua.

Iran i Pakistan osudili američke akcije na Bliskom istoku

Nakon sigurnosne konferencije u Islamabadu su ministri obrane Irana i Pakistana održali telefonski razgovor u kojem su razgovarali o pitanjima jačanja vojne suradnje i zajednički osudili američku politiku na Bliskom istoku.

“Amerikanci uvijek optužuju druge za svoje neuspjehe u različitim dijelovima svijeta i provode strategiju destabilizacije regije. Ta zlobna i glupa američka politika je uzrok pogoršanja situacije u Afganistanu, kao i smrti bezbroj Afganistanaca, Iračana, Sirijaca i Jemenaca” , razgovarajući s pakistanskim kolegom je rekao iranski ministar obrane, general Amir Hatami.

Pakistanski ministar obrane Khurram Dastgir Khan
FOTO: Pakistanski ministar obrane Khurram Dastgir Khan

Pakistanski ministar obrane Khurram Dastgir Khan je podržao iranskog kolegu, kritizirajući Washington zbog nedavne retorike u vezi Islamabada i Trumpovih kritika Pakistana za pružanje podrške terorizmu.

Zanimljivo je da su prijepori između Washingtona i Islamabada počeli nedugo nakon važne službene posjetu Iranu  načelnika Glavnog stožera Pakistana, generala Qamara Javeda Bajwe, gdje je razgovarao o raznim pitanjima, uključujući zajedničku pograničnu sigurnost. Pakistanskog generala je u studenom prošle godine u Teheranu primio načelnik Glavnog stožera iranske vojske, general bojnik Mohammad Hossein Baqeri. Za sastanak iza zatvorenih vrata se zna samo da su teme bile bliža vojna suradnja i napori u osiguravanju sigurnosti granica. Službenog priopćenja za javnost nije bilo.

Pakistan i Iran dogovorili blizu vojnu suradnju

Pakistan naredio obaranje dronova u svom zračnom prostoru, posebno američkih

Trump protiv Pakistana – Islamabad: Ne treba nam pomoć poražene Amerike u Afganistanu

bespilotnaKhurram Dastgir Khan
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

“”Nakon uspostavljanja svog prvog pomorskog objekta u Džibutiju u avgustu prošle godine, odmah pored baze Pentagona, Peking sada pokušava da stvori uporište u Pakistanu, time što će izgraditi drugu pomorsku bazu u blizini Gvadara – strateški važne pakistanske luke na Arapskom moru, kažu izvori bliski kineskoj vojsci, a prenosi “South China Morning Post”.””

Crni žutokljunac
6 godine prije

Najjaču potporu i organizaciju svjetski terorizam dobiva iz SAD-a,naravno ne javnu.Tako da si sami stvore razlog za svoje intervencije,pljačku i sijanje kaosa.Miriši li i Pakistan početak opadanja moći SAD?U svakom slučaju dobijaju hrabrost da se suprotstave tim američkim orgijanjima,posebno dronovima, po svojem teritoriju.Ali ako posle SAD-a,Kina dođe na njegovo mjesto,ništa se suštinski ne mijenja.Čak iako ovo izgleda kao promjena,a možda i u nekoj mjeri i jest.Kinezi imaju malo drugačiji pristup za širenje svojih interesa i dominacije.

davor
6 godine prije

Pakistan je vojno gledano daleko najjača muslimanska država na svijetu a znamo da Amerikanci tradicionalno okidaju na vojne sile a Trump po talmudskom receptu posebno okida i na muslimane. U svakom slučaju Amerikancima nije trebalo ovakvih incidenata sa Jeruzalemom i Pakistanom ali sada je više nego evidentno tko upravlja u potpunosti Bijelom Kućom.

Zvrk
6 godine prije

nekad davno ameri su imali toliku moć da u krvavom puču svrgnu i demokratski objese pakistanskog lidera i dovedu hranitelja budućih mudžahedina. danas su izgubili toliku moć i ispada da čak i pakistan bježi iz američke orbite.

Damir
6 godine prije

Sve donedavno im je Pakistan bio ”vjerni saveznik u borbi protiv terorizma” (…) i što se je to u međuvremenu dogodilo ? Pakistan je u biti ostao isti kao i prije ali su izgleda Američani u konačnici počeli progledavati ono što inače i slijepci vide : da je Pakistan jedno od svjetskih utočišta za islamski terorizam . Uostalom , di su Američani likvidirali Osamu ?! U Švicarskoj možda ?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI