USAF nabavlja novu vrstu dronova do kraja godine

XQ-58a Valkyrie
68 komentara

Američko ratno vazduhoplovstvo je na putu da nabavi flotu XQ-58 Valkyrie, rekao je predsjednik kompanije Kratos i izvršni direkor Eric DeMaro. XQ-58 Valkyrie predstavlja bespilotnu borbenu letjelicu namjenjenu vazduhoplovstvu Sjedinjenih Američkih Država.

Najnovija letjelica verzije XQ-58A Valkyrie je mlazna bespilotna letjelica namijenjena za let u kombinaciji sa najnovijim američkim avionima. XQ-58A posjeduje mogućnost autonomne navigacije a razvijen je u saradnji kompanije Kratos sa Vazduhoplovnom istraživačkom laboratorijom (AFRL) u sklopu programa za jeftini jurišni demonstrator (LCASD)

Nakon što Valkyrie obavi probne letove, kompanija se nada prvim ugovorima za 20 do 40 ovih letjelica, koje bi prema očekivanjima kompanije trebale biti naručene do kraja ove godine.

DeMarco je rekao da je bespilotni sistem izvršio do sada provedene testove sa 100% uspjehom, što je kompaniju natjeralo da već počne sa naručivanjem motora za prve serijske primjerke ove letjelice.

XQ-58 Valkyrie je izvršio svoj prvi let 5. marta 2019. godine od kada se nalazi na stalnim testovima na Yuma testnom poligonu u Arizoni.

Ovaj bespilotni sistem je namijenjena za podršku i zajedničke misije sa avionima F-22 Raptor i F-35 JSF sa zadatkom prikupljanja informacija ali i napada na za sada samo ciljeve na zemlji.

Valkyrie je podzvučna letjelica koja može dostići brzinu od oko 1 000 km/h ima domet od 3 900 kilometara a maksimalna visina koju ova letjelica može postići je 13 700 metara.

Letjelica posjeduje 2 unutrašnja spremišta za naoružanje sa po 4 tačke za kačenje bombi tešine do 25o kilograma. XQ-58A će biti naoružan bombama JDAM i GBU-39 SDB.

Prvih sto XQ-58A bi trebalo imati cijenu od 3 miliona dolara po jedinici, dok bi cijena ostalih letjelica zbog opadanja troškova proizvodnje porastom proizvodne serije trebala opasti na 2 miliona dolara po komadu.

Pretpostavka je da će se u grupama nalaziti do 6 ovih letjelica kojima će se upravljati iz aviona kojem budu pružali podršku.

bespilotnaUSAFXQ-58 Valkyrie
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bubakar Sanogo
4 godine prije

Prava vaznost f35 zrakoplova dolazi do izražaja upravo uz ovakve letjelice. To je trenutno jedini avion na svijetu koji ima sposobnosti uz samostalni let kontrolirati eskadrile dronova. U konacnici ce biti zapovjedni centar koji ce upravljati i davati podrsku na citavom bojistu, bez da sam udje bliski konflikt.

Trubadur
4 godine prije

Prije nekoliko tjedana su Rusi sa Krasukhom -4, isključili GPS signal iznad Izraela…. Sve dok, se ne dokuče ozbilne protivelektronske mjere, u dronovi veoma ranljivi… Isto važi i za težke dronove 6. generacije,kao Okhotnik, Valkyru, Engleski Taranis ili Francuski nEUROn…. Razvijaju i Kinezi više od tri modela, pa i skupa, Španjolci i Njemci, pa još kavboji 3 modela itd……….. Tako, da težki dronvi 6. generacije, dronovski rojevi ili bilo šta slično još uvijek ostaje u domeni manje više ZF….Jednostavno su suviše ranljivi za elektronsko ometanje…..

Sion
4 godine prije

Ima zanimljiv izgled, ima zanimljiv koncept. Pitanje je koliko su taj izgled i koncept djelotvorni u stvarnim borbenim uvjetima – uvjetima elektronskog ometanja prije svega.

Avioni F-22 Raptor i F-35 JSF su prije svega osmišljeni da ostanu nevidljivi/neuočeni i dok su još van dosega neprijateljske vatre isporuče svoj teret. Takozvani koncept udari i bježi.

No pitanje je u koliko bi uspješnoj vezi ti avioni mogli ostati sa ovim dronovima za vrijeme elektronskog ometanja. Jer dronovi su očigledno osmišljeni da uđu duboko u neprijateljski teritorij i da se po svoj prilici ne vrate. Od tuda i naziv “jeftini jurišni demonstrator”. Roba za potrošnju.

johnny-reb
4 godine prije

Super. Dok im gradjane ubijaju po ulicama ko stakore oni se bave bitnim stvarima.

Trubadur
4 godine prije

https://www.thedrive.com/the-war-zone/29218/these-images-of-an-f-22-raptors-crumbling-radar-absorbent-skin-are-fascinating — Eto vam jedan dobar članak, kolika su oštečenja kod stealth aviona posle jednog samog leta.. U članku je u pitanju Raptor ali je slično, kod svih stealth aviona…. Jednostavno… Nikad neče stealth avioni biti radni konji bilo koje armije, pošto su troškovi i vreme održavanja, nemoguči u ozbilnim ratnim uvjetima…. Sve su to priče za malu djecu, pogotovu, kad su več danas sa 3D radarima vidljivi, a u buduče sa Quantum radarima i fotonskim prijemnicima če stealt avioni svijetlit, ko novogodišnji lampioni…

čoban
4 godine prije

Sad je došlo vrijeme da SE potuku tim dronovima,a operateri neka budu djeca koja se igraju na igricama.Neka se nešto proizvodi ,tko šmirgla seljaka,ima hrane koliko hoćeš jeftina dostupna na kućnim vratima ako treba ,seljak će i kuhati tako i tako nema šta raditi u Slavoniji.

grga
4 godine prije

Čini li se meni ili je slična priča bila nedavno za ruski Ohotnik i SU-57?

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Prvi let bespilotnog aviona F-16 uspješno je izveden iznad Meksičkog zaljeva 2013. g. Modificiranim lovcem, oznake QF-16 upravljala su dva pilota sa zemlje. Iz Boeinga su rekli da su prilagodili šest lovaca i da će, ono kao, biti korišteni za trening novih pilota. F-16 su već isprobani kao vođe roja mini dronova zv. ”perdiks”. Bespilotni QF-16 je letio na 12,2 km visine, pri brzini od 1,47 maha, a izveo je i nekoliko manevara opterećenja od 7 G, a navodno je sposoban i za manevre koji bi izazvali opterećenje i od 9 G. Pratila su ga dva aviona, koji su ga držali ”na oku”, a za svaki slučaj su nosili i borbeni komplet. F-35 bi nakon svih zvizdarija, da ne ulazim u to, napokon trebao naći svoju svrhu i u zapovjedanju rojem dronova i prijenosom podataka drugim letjelicama o situaciji u prostoru, na bojištu (tzv. situacijska svijest), itd….. To bi trebao… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Zahuktala se utrka u izgradnji bespilotnih borbenih letjelica prvo Rusi sa svojim Ohotnikom B a sad A sad SAD e s XQ 58 a Valkyrom.

Trubadur
4 godine prije

Prije par sati IRGC prizemljio USrA dron MQ-1C Gray Eagle, u Iraku… Izgleda, da su ga prizemljili sa 1L222 Avtobaza ……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI