fbpx

Bivši sekretar USAF otkriva sposobnosti X-37B

X-37B Boeing

Bivši sekretar američkog vazduhoplovstva Heather Wilson je prošle nedjelje pružila uvid u misiju eksperimentalnog projekta X-37B, sposobnog za izvodjenje misija u svemiru.

Wilson je govorila na sigurnosnom forumu u Aspenu kada je otkrila da X-37B može izvoditi manevre u orbiti na sličan način kako je to izvodio Space Shuttle. Odnosno, X-37B ima jajastu orbitu gdje u najnižoj tački kada dodirne više slojeve atmosfere može izvesti manevar promjene pravca.

“To znači da naši protivnici ne znaju gdje će se pojaviti letjelica, pošto se manevar može dogoditi na suprotnoj strani planete u odnosu na njih i mi znamo da ih to izluđuje, a ja sam jako sretna zbog toga” rekla je Wilson.

Poznat i kao Orbitalno testno vozilo (OTV), X-37B je uočen ranije ovog mjeseca od strane astronoma iz Holandije, koji je snimio fotografije ove letjelice u Niskoj orbiti Zemlje.

Prema tome, X-37B koristi kombinaciju svog oblika i povećan otpor pri “dodirivanju” otmosfere da bi izvodio manerve na velikim visinama.

Brian Weeden iz Secure World Foundation (Fondacija za siguran svijet) je rekao kako otkrivene mogućnosti sugerišu da se potencionalno radi o platformi sposobnoj za nošenje oružja što može izazvati zabrinutost i među saveznicima.

X-37B je poletio na svoju 7. misiju septembra 2017. godine, njegov teret i misija su tajni a USAF je rekao kako je predmet misije ispitivanje eksperimentalne tehnologije i ispitivanje oscilirajućih tehnologija toplotnih cijevi u dugotrajnom svemirskom okruženju pomoću uređaja ASETS-II.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Wilson se najbolje osjeća kad je sretna !

izolirka
Gost
izolirka
1 godina prije

ništa bez dobrog omotača za krila

tuf
Member
tuf
1 godina prije

“To znači da naši protivnici ne znaju gdje će se pojaviti letjelica, pošto se manevar može dogoditi na suprotnoj strani planete u odnosu na njih” – hvala Bogu pa smo u 19-om stoljeću tako da ne postoje sateliti u Zemljinoj geosinkronoj orbiti (35.000km) koji bi mogli dati tu informaciju…

Nazgul75
Member
Nazgul75
1 godina prije

Gos’n Tuf, moraju se i USrAnci nečim ‘pohvaliti’, leteća ‘cigla’ ups, ‘nenadhebivi’ F-35 je malo ‘bajata’ vijest. A i u poređenju sa ‘igrackama’ tipa kindzal, avangarde… ne djeluje ‘obecavajuce’. Mora se ‘iskopati’ novi ‘uber’ proizvod, jer kako je Putin počeo da ‘dijeli’ S sisteme po svijetu (dobar marketing, na stranu karakteristike) mora se naći novi ‘proizvod’ da se zadrže kupci, inače prodaja počinje da ‘opada’ a godinama ne prodaju ništa sem ‘igračaka za velike decke’ i naplaćuju reket. Ako i ova grana industrije ‘propadne’ ostade samo reket 😂😂

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Obzirom na to koliki im je budzet, mogli su krila pokrpiti necim boljim od izolir-trake. Evo, ja doniram pakovanje ‘duct tape’, da ne kazu, da nitko nije pomogao.

Max
Member
Max
1 godina prije

Mirko pazi space shuttle hvala Slavko spasio si mi život.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
6
0
()
x