Bivši sekretar USAF otkriva sposobnosti X-37B

X-37B Boeing
6 komentara

Bivši sekretar američkog vazduhoplovstva Heather Wilson je prošle nedjelje pružila uvid u misiju eksperimentalnog projekta X-37B, sposobnog za izvodjenje misija u svemiru.

Wilson je govorila na sigurnosnom forumu u Aspenu kada je otkrila da X-37B može izvoditi manevre u orbiti na sličan način kako je to izvodio Space Shuttle. Odnosno, X-37B ima jajastu orbitu gdje u najnižoj tački kada dodirne više slojeve atmosfere može izvesti manevar promjene pravca.

“To znači da naši protivnici ne znaju gdje će se pojaviti letjelica, pošto se manevar može dogoditi na suprotnoj strani planete u odnosu na njih i mi znamo da ih to izluđuje, a ja sam jako sretna zbog toga” rekla je Wilson.

Poznat i kao Orbitalno testno vozilo (OTV), X-37B je uočen ranije ovog mjeseca od strane astronoma iz Holandije, koji je snimio fotografije ove letjelice u Niskoj orbiti Zemlje.

Prema tome, X-37B koristi kombinaciju svog oblika i povećan otpor pri “dodirivanju” otmosfere da bi izvodio manerve na velikim visinama.

Brian Weeden iz Secure World Foundation (Fondacija za siguran svijet) je rekao kako otkrivene mogućnosti sugerišu da se potencionalno radi o platformi sposobnoj za nošenje oružja što može izazvati zabrinutost i među saveznicima.

X-37B je poletio na svoju 7. misiju septembra 2017. godine, njegov teret i misija su tajni a USAF je rekao kako je predmet misije ispitivanje eksperimentalne tehnologije i ispitivanje oscilirajućih tehnologija toplotnih cijevi u dugotrajnom svemirskom okruženju pomoću uređaja ASETS-II.

USAFX-37B
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Wilson se najbolje osjeća kad je sretna !

izolirka
4 godine prije

ništa bez dobrog omotača za krila

tuf
4 godine prije

“To znači da naši protivnici ne znaju gdje će se pojaviti letjelica, pošto se manevar može dogoditi na suprotnoj strani planete u odnosu na njih” – hvala Bogu pa smo u 19-om stoljeću tako da ne postoje sateliti u Zemljinoj geosinkronoj orbiti (35.000km) koji bi mogli dati tu informaciju…

nessy
4 godine prije

Obzirom na to koliki im je budzet, mogli su krila pokrpiti necim boljim od izolir-trake. Evo, ja doniram pakovanje ‘duct tape’, da ne kazu, da nitko nije pomogao.

Max
4 godine prije

Mirko pazi space shuttle hvala Slavko spasio si mi život.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI