Trump Iranu nudi pregovore s pištoljem uperenim u perzijski potiljak

Iran rat
10 komentara

Američki predsjednik Donald Trump neprestano ponavlja ponudu za pregovore s Iranom, čak i kada se vjerovalo da su dvije zemlje bile „na rubu rata“. Trump tvrdi da je otvoren za dijalog s iranskim vođama, unatoč ponovljenim prijetnjama bombardiranjem zemlje i nazivajući vođe Islamske Republike “terorističkim režimom”.

Trump je prošli tjedan ponovno upozorio kako će, ako Iran napadne američke interese, upotrijebiti “moćnu i neviđenu silu”.

“Rat s Iranom neće dugo trajati”, rekao je Trump, prijeteći sugerirajući da je razmišljao i o uporabi oružja za masovno uništenje. Što bi drugo moglo sugerirati takvo arogantno uvjerenje u brzu pobjedu? Predsjednik Hassan Rohani je rekao da je agresivna i “mentalno retardirana” retorika pokazala da je Trumpova ponuda za pregovore laž.

Ranije je predsjednik Sjedinjenih Država izjavio da je zračne napade na Iran opozvao samo 10 minuta nakon polijetanja.

“Bili smo naoružani i napunjeni”, upozorio je. To se dogodilo nakon što su Iranci oborili američki špijunski dron koji je prekršio iranski zračni prostor. Teheran je kasnije dostavio dokaze, odnosno krhotine američke bespilotne letjelice koje su izvučene iz teritorijalnih voda u Perzijskom zaljevu, što ukazuje da je tvrdnja Irana bila točna. Rusija je potvrdila iranske podatke.

Međutim, Trumpova administracija je kasnije uvela dodatne ekonomske i diplomatske sankcije Iranu, kao i embargo još od američkog povlačenja iz međunarodnog nuklearnog sporazuma. U ovoj provokaciji bez presedana, vrhovni vođa Irana i ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif bili su meta sankcija. Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je ekonomski učinak najnovijih sankcija kao besmislicu.

“Ne postoji ništa što bi se moglo sankcionirati”, rekao je glasnogovornik iranske vlade, ističući da Sjedinjene Države ne mogu nanijeti nikakvu veću gospodarsku štetu Iranu od one koju su već napravile.

Brian Hook, vodeći čovjek Trumpove administracije za iranske poslove, pojasnio je logiku sankcija, rekavši da Iran može “doći na pregovarački stol ili gledati kako mu se gospodarstvo urušava”. Stav Sjedinjenih Država, po njihovom vlastitom priznanju, nije ništa drugo do “ekonomski terorizam”. Namjerno i eksplicitno nametnuti blokadu ekonomiji zemlje s deklariranom namjerom njezina uništenja predstavlja kršenje međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda. To je potpuno neobranjivo, bez obzira na sva opravdanja Washingtona.

Rusija je osudila nove sankcije SAD-a kao “ilegalne” i tvrdi da će nastaviti pregovarati s Iranom, usprkos ponašanju Washingtona. Iran je dosljedno i uvjerljivo poštivao nuklearni sporazum od prvog dana njegova potpisivanja 2015. Godine, kada su dokument ratificirali SAD, Rusija, Kina i Europska unija. Stoga je očigledno nezakonita Trumpova odluka da uvede bilateralne sankcije Iranu samo zato što su SAD istupile iz međunarodnog sporazuma.

Sjedinjene Države krše međunarodne obveze, a ne Iran. Nadalje, Washington poziva ostatak svijeta da se pokori njegovim nezakonitim ekonomskim mjerama protiv Irana.

Teheran je upozorio da u narednim danima namjerava ukinuti ograničenja na obogaćivanje urana, navodeći klauzule u nuklearnog sporazuma koji Islamskoj Republici daju pravo da se djelomično povuče iz sporazuma u slučaju sporova. Ali znanstvenici tvrde kako najavljene aktivnosti Irana ni na koji način ne predstavljaju opasnost da zemlja stekne nuklearno oružje.

Iran je odbacio mogućnost stjecanja ovog oružja, protiv kojeg je fetvu objavio i ajatolah Hamnei osobno, ali tvrdi da ima pravo razvijati civilnu nuklearnu energiju u svim svojim aspektima, uključujući obogaćivanje urana na bilo kojoj razini.

Nuklearni sporazum je doveo do kočenja Irana na nižim razinama, što je kočnica koja ukazuje na to da druge stranke ugovora, posebice Sjedinjene Države i Europljani, nisu uspjeli ukinuti sankcije. Politika Trumpove administracije prema Iranu nedosljedna je, kontradiktorna i hirovita. Trump očito nudi pregovore, dok njegov državni tajnik Mike Pompeo ide u posjet Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u pokušaju da poveća regionalnu podršku vojnoj akciji protiv Irana.

Tada je Brian Hook upozorio na ekonomski kolaps, ako se Teheran ne vrati na razgovore. To je “ponuda koju ne možete odbiti”, baš kao mafija. Američka politika nije samo ekonomski terorizam. To je državni terorizam koji ovisi o “mogućnosti” razgovora s cijevi pištolja uperenom u potiljak sugovornika. Pištolj je spreman i napunjen, kao što bi Trump rekao.

Kombinacija američke vojske u dvorištu Irana, prijeteća uporaba „false flag“ provokacija kao što su sabotaže naftnih tankera i slanje špijunskih bespilotnih letjelica u iranski zračni prostor, stalno povećanje psihološkog pritiska kao što je regionalna posjeta Pompea arapskim šeicima i strašna prijetnja u uništenju gospodarstva zemlje, sve ove akcije predstavljaju masovni teroristički napad Washingtona na suverenu naciju. Naciju koja, unatoč navodima koje je dala Trumpova administracija, ne predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti ili vitalnim američkim interesima.

To je „diplomacija topovnjača“ XXI stoljeća s mentalitetom organiziranog kriminala, uz dodatak “maksimalnog pritiska”. I na kraju ostaje pitanje što to Trumpova uprava “nudi”? Ono što nudi je da će Iran pregovarati o lažnim tvrdnjama i optužbama za tajno razvijanje nuklearnog oružja i “sponzoriranje terorizma” u regiji. Ako iranski lideri na bilo koji način popuste pred ovom “ponudom”, time bi samo potvrdili klevete i maltretiranja Washingtona.

Trump se ponaša kao gubitnik. On zna da Sjedinjene Države nisu postigle dobar dogovor s nuklearnim sporazumom pod Obaminom administracijom i sada želi ponovno pregovarati, ali uz prijetnju masovnim nasiljem, što je krajnji pregovarački domet svih američkih uprava.

Iran je u pravu kada kaže da je jedina mogućnost razgovora za ublažavanje opasnih napetosti ako Sjedinjene Države odustanu od svog uobičajenog ponašanja. To znači odustati od ekonomskog terorizma i poštivati međunarodne ugovore, kao i JCPOA koji je dogovoren i potpisan 2015. Problem je u tome što će, kad bi se to i dogodilo, Trumpova administracija morati djelovati skromno i priznati, barem prešutno, da su njezine optužbe i agresivne taktike protiv Irana neosnovane i uzaludne.

Predsjednik Donald Trump, narcisoidni showman, vjerojatno neće imati ni najmanje razumijevanja o potrebi takve prosvijetljene korekcije. Bivši nekretninski magnat je izgradio svoju karijeru koristeći “maksimalni pritisak” i ultimatume u svemu što on smatra slabim za poslovanje. Davanje Iranu “ponude koju ne može odbiti” tipično je za Trumpovo poslovanje i njegov delirijski osjećaj “genija”. Zato se čini da je slijepa ulica s Iranom put u neizvjesnu provaliju bez sigurnog povratka.

Na “ograničenja” koja je Trump proglasio u nasilnom obuzdavanju Irana, američki politički analitičar Randy Martin izjavio je kako je takva potraga za vrlinom perverzna, govoreći da se Donald Trump  pojavljuje kao psihopat željan aplauza samo zato što razmišlja o planu da puca u gomilu ljudi.

SCF

Američke sankcijeembargoUSAF
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tronald
4 godine prije

nek ga zovu u iran i ožene ga za neku privremenu i po mogučnosti osunete odnosno ošijite 🙂

burt
4 godine prije

opet IRGC fanatici najavljuju apokaliptičku viziju svijeta ako se napadne Iran, globalnu ekonomsku i političku krizu u svijetu, uništenje svih SAD vojnih potencijala u Perzijskom zaljevu, uništenje Saudjske Arabije i uništenje Izraela u roku od pola sata, ovakve opasne situacije još nije bilo jer milicije u Iraku, Houthi u Yemenu i libanonski Hezbollah su pod direktnom kontrolom IRGC fanatika u Teheranu, zato su u regiju stigli Patrioti i avioni F-15, F-22, F-35, B-52, grupa nosača aviona i amfibijska mornarička grupa, od EU i NATO jadnika nema ništa i zato SAD, Velika Britanija i Saudijska Arabija imaju obavezu da zaustave sulude IRGC planove o proizvodnji nuklearnog oružja, rušenju uspostavljenog demokratskog poretka i stvaranje teokratske strahovlade u kaosu regionalnog rata i globalne krize

URA
4 godine prije

vratit će se on
kad dođu veselija vremena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI