Iran poziva na embargo na naftu i hranu Izraelu

Ali Khamenei-Izrael
18 komentara

Vrhovni vođa ajatolah Seyyed Ali Khamenei tvrdio je da bi ta mjera pomogla u zaustavljanju izraelskih “zločina u Gazi”

Iranski vrhovni vođa ajatolah Seyyed Ali Khamenei pozvao je muslimanske nacije neka uvedu embargo na naftu i hranu Izraelu, ne bi li se tako prisililo Izrael na zaustavljanje operacije u Gazi. Govoreći studentima u Teheranu u srijedu, Khamenei je rekao: “Ono na čemu islamske vlade moraju inzistirati je trenutni prekid zločina u Gazi”, sugerirajući da bi muslimanske zemlje trebale “blokirati izvoz nafte i hrane cionističkom režimu”, kako citira državna medijska kuća IRNA. Ustvrdio je da je Izrael “sada u stanju šoka i očaja i ne zna što učiniti”, istaknuvši da su događaji u Gazi potaknuli ljude da izađu na ulice i osude izraelske postupke, ne samo u državama s muslimanskom većinom, ali i u SAD-u i Zapadnoj Europi.

Sredinom listopada, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian uputio je sličan poziv, tražeći od muslimanskih naroda neka uvedu “trenutni i potpuni” naftni embargo Izraelu.

Prošlog tjedna libijski Zastupnički dom (HoR, Majlis al-Nuwaab), koji se nalazi u istočnom gradu Tobruku, pod kontrolom generala Khalife Haftara, također je zatražio od vlade zaustavljanje izvoza nafte i plina u zemlje koje podupiru Izrael, ako ne prestane ”izraelski masakr”. Zastupnici su također pozvali na protjerivanje iz Libije veleposlanika zemalja koje podržavaju Izrael.

Vrijedno je napomenuti da vlasti sa sjedištem u Tobruku ne kontroliraju cijelu Libiju, dok protivnička vlada djeluje iz Tripolija. Prošlog mjeseca, Associated Press je citirao iračkog premijera Mohammeda Shia al-Sudanija koji je upozorio da bi opskrba bliskoistočnom naftom međunarodnim tržištima potencijalno mogla biti poremećena, ako se druge nacije pridruže sukobu između Izraela i Hamasa. Iran, osim što je osmi najveći svjetski proizvođač nafte, također bi potencijalno mogao blokirati uski Hormuški tjesnac, koji povezuje Perzijski zaljev s Omanskim zaljevom i Arapskim morem. Ruta se koristi za prijevoz otprilike jedne trećine svjetskih pomorskih pošiljki nafte.

Davne 1973. godine, naftni embargo kojeg su arapske nacije uvele SAD-u i zapadnim zemljama kao odgovor na njihovu potporu Izraelu u ratu Jom Kipur, doveo je do ozbiljnog deficita i ekonomskog pada koji je uslijedio nakon toga.

embargoiranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

A vojna pomoć?

borjana
5 mjeseci prije

…i to je to?!?
To bi bio recept za spas Palestinskog naroda?!?

Ja sam očekivala zveckanje oružjem, strašne prijetnje, tu i tamo kakav manji i izolirani oružani okršaj i provokacija, i sl… ovaj lik izlazi tek sa nekakvim prijedlogom, a kamoli da bi smio nešto konkretno poduzeti.
Čini se da sam bila isuviše optimistična u pogledu iranske “pomoći” Palestinskom narodu u Gazi nad kojim se ovoga momenta sprovodi klasični genocid i zločin ili kako je to rruski ministar lavrov ulizivački uvio kao, eto neko, “kolektivno kažnjavanje”.
I zaista, nitko ne smije ni pisnuti dok izraelski zločinački režim bez ikakvog obzira uništava i istrebljuje cijeli jedan narod.

Teške dane, na očigled cijelog svijeta, proživljava nemoćni Palestinski Narod.

hiber
5 mjeseci prije

A prije dva tjedna prijetili crvenim linijama ako Izrael uđe u Gazu. Sada prijeti embargom nafte, s Izrael 70% nafte uvozi iz Azerbejdžana, savezničke muslimanske šitske države. Pa može li luđe?

noppo
5 mjeseci prije

To če biti slično ustanku u varšavskom getu. Pustit če da uguše ustanak a onda idemo dalje. Znaju ajatole šta je Hamas i neče mu pomoći. Hezbollah se u Siriji borio protiv Hamasa!

uvijek su bili preračunljivci. Po ovom masakru jih zapad neče moći više gnjaviti zbog ljudskih prava.

Darko
5 mjeseci prije

Što ne oderete te židovske svinje, zbrišite ih s lica zemlje..

xyz
5 mjeseci prije

Iran radi pametno i strpljivo. Ne dopušta, da se ga provokacijom uvuče u rat, što je i cilj izraelske kabale i američkih fašista. , koji bi time zapalili ceo bliski istok. Iran če svim antiameričkim formacijama slati naoružanje i čekati na pravi trenutak za veču vojnu konfontaciju. Male vojne skupine če uništavati i iscrpljivati američko-izraelske snage dugo vremena i to na što večem teritoriju. Palestinci če svoju zemlju dobiti nazad kad tad, jer je Izrael sebi nakopao tako jaku mržnju i revanšizam kod svih Arapa i Perzijanaca, da če to trajati stolječima.

NALET
5 mjeseci prije

Embargo? Engleskoj i USA odmah uvest,pola problema automatski riješeno,bar mojih!?;)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI