fbpx

Američko ratno zrakoplovstvo podijelilo je 1,2 milijuna dolara kroz potpore za istraživanje pod nazivom ”Znanost o kvantnim informacijama”

Znanost o kvantnim informacijama

Futuristički zvučne kvantne tehnologije izazvale su čuđenje kod američkih zakonodavaca, ali zagovornici Pentagona tvrde da će istraživanje osnovnih tehnologija poput kvantnih satova i senzora donijeti velike dugoročne koristi.

Američki laboratorij za istraživanje zrakoplovstva (AFRL) objavio je u ponedjeljak da je njegov Ured za znanstvena istraživanja dodijelio 17 potpora od otprilike 75.000 američkih dolara za potporu istraživanju “kvantne informacijske znanosti” u institucijama širom svijeta. Jednogodišnje potpore uslijedile su nakon trodnevnog virtualnog događaja u rujnu koji je primio tri tuceta prijava.

Prije događaja, zamjenik ravnatelja Uprave za informiranje dr. Michael Hayduk, koji nadgleda kvantna istraživanja na AFRL-u, rekao je da su zračne snage “predane izgradnji kvantnog saveza informacijskih znanosti glavnih istražitelja širom akademske zajednice, industrije i vlada da ubrza napredak na ovom polju u nastajanju.”

Internetska stranica AFRL objašnjava da kvantna informacijska znanost “primjenjuje najbolje razumijevanje subatomskog svijeta – kvantnu teoriju – kako bi generirala nova znanja i tehnologije.” Drugim riječima, istraživači imaju za cilj primijeniti neka jedinstvena svojstva subatomskih čestica, poput kvantnog zapletanja i superpozicije, za prikupljanje i obradu informacija u potporu američkim vojnim ciljevima.

Prema C4ISRNET-u, pobjedničke prijave uključivale su primjenu kvantnih tehnologija na senzore za navigaciju u situacijama poricanja GPS-a, optički atomski sat i kvantna računalna rješenja.

S tolikim opsegom funkcionalnosti na svakodnevnoj razini koju koristi američka vojska, koji teče kroz njezinu ogromnu mrežu komunikacijskih i obavještajnih satelita, Pentagon je tražio načine kako osigurati svoju sposobnost daljnjeg funkcioniranja ako ta imovina bude napadnuta. Prividni strah od napada neprijateljskih satelita ili zemaljskog protu-satelitskog oružja potaknuo je stvaranje Američkih svemirskih snaga (USSF). Također dio Odjela zrakoplovstva, USSF je predvodio razvoj tehnologije protiv ometanja, kao i mogućnosti ometanja kroz uvredljiv sadržaj.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
5 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije

Pa nije se ovaj Hajduk pokazao, samo po 300.000 za svaki projekat za koji bi mu amreicka industrija uzela milijarde. Bas su jeftini matematicari.

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije

Koliko su najavljivali kvantna racunala vec smo ih svi trebali imati odavno.

Ztal
Gost
Ztal
3 mjeseci prije
Reply to  Sirius

A tek kvantna komunikacija, u kojoj se informacija preosi trenutno bez kašnjenja, ide brže od brzine svjetlosti.

Sirius
Gost
Sirius
3 mjeseci prije
Reply to  Ztal

Slazem se . I ja sam mislio to napisati. Bravo.

Venator
Gost
Venator
3 mjeseci prije

Na Fejsu više nećeš biti “blokiran” nego “kvantno blokiran” čim napišeš prvo slovo rečenice koja nije u interesu Američke propagande o “iznimnosti nacije” (čitaj “neofašizmu”).

POVEZANE VIJESTI

Izbornik