Prvi let novog američkog stelt bombardera B-21 u decembru 2021.

B-21 Raider
8 komentara

Očekuje se da će novi američki bombarder B-21 Raider prvi put poletjeti 3. decembra 2021.

Northrop Grumman firma koja razvija ovaj bombarder je nedavno objavila kako je prvi od 100 očekivanih bombardera već u proizvodnji.

“Nemojte me držati za to, ali to je otprilike 863 dana do prvog leta” rekao je zamjenik načelnika štaba američkog vazduhoplovstva, Stephen Wilson, za Air Force magazin, rekavši kako odbrojava dane u aplikaciji na svom telefonu.

Novi američki leteći bombarder ima oprobani aerodinamički profil letećeg krila a dizajniran je u Northropovoj vazduhoplovnoj fabrici 42 blizu Palmdale u Californiji.

Očekivana cijena po jednom avionu je 656 miliona dolara i USAF ima plan za kupovinu 100 ovakvih aviona.

Plan američkog vazduhoplovsta je stvaranje još 7 bombarderskih skvadrona. Za novi avion se očekuje postepeno uvođenje u upotrebu od 2025. godine i trebao bi letjeti zajedno sa avionima B-1B i B-52.

Da bi zadovoljio postavljene ciljeve B-52 će proći kroz rekonstrukciju i modernizaciju prostora za bombe, motora i radara, plan je da se ovi zahvati izvrše na 58 aktivnih i 18 rezervnih aviona kako bi bili operativni do 2050 godine. Boeing je napravio ukupno 744 bombardera B-52.

I sa pravljenjem novih skvadrona, opšte mišljenje je da USAF nema dovoljno udarnih kapaciteta strategijske avijacije. Wilson je rekao da USAF razmišlja o vraćanju još nekoliko aviona koji se trenutno nalaze na “groblju aviona” u pustinji Nevade.

Svi bombarderi B-21 i B52 će imati mogućnost korišćenja LRSO oružja, odnosno krstarećih raketa sposobnih za nošenje nuklearnih bojevih glava koje trenutno razvijaju Raytheon i Lockheed Martin i koje bi trebale biti završene do 2030. godine.

B-21 RaiderB-52USAF
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
4 godine prije

Do 2030 ete, će USrA sigurno več, da bankrotira, tako, da joj neče trebat nikakvi bombarderi…. Posao oko B-21 ja vidim samo kao pomoč Boeingu, zbog 737 MAX, jer po današnjim podacima Boeing gubi oko 2 milijardi $, po kvartalu…..

Venom
4 godine prije

Nikakva jaka muda od ovog B-21.
Očekivao sam neki novi revolucionarni tehnički dizajn, a ovo je jedva ” facelift ” na B-2.

neko ime
4 godine prije

Nemojte me držati za riječ, ali ako lažem ja, aplikacija na mom mobitelu sigurno ne laže…

nessy
4 godine prije

F-35 je navodno, izuzetno skup, kosta 100-120 miliona $, a ovaj kosta kao 5-6 komada F-35 ica?

Max
4 godine prije

Sretno s tim avionima onima koji si ih mogu priuštiti

Red Dog
4 godine prije

Rule No 1: Don´t fly over Serbia 😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI