Tajni projekat američke vojske X-37B primjećen u orbiti

X-37B zemlja orbita USAF NASA svemir
7 komentara

Vazduhoplovne snage SAD-a ćute o programu X-37B privlačeći sve veću pažnju amaterske satelitske zajednice. Trenutno se ovaj “mini shuttle” nalazi u svojoj 5. misiji a njegovo vremensko ostajanje u orbiti još nije poznato.

Holandski astronom amater je konačno fotografisao misteriozni “robotski avion” u orbiti posle višemjesečnog lova. Ralf Vandebergh koji redovno fotografiše svemirske letjelice u Zemljinoj orbiti uspio je fotografisati X-37B na jednoj od svojih misija. On je rekao da je prvi put vidio svemirsku letjelicu u maju a zatim je pokušao da je fotografiše sredinom juna. Međutim, X-37B je tada izbjegao fotografisanje zbog promjene orbite.

“Zahvaljujući mreži amaterskih satelitskih posmatrača, ova letjelica je prvobitno pronađena u orbiti i ja sam bio u mogućnosti da snimim neke fotografije 30. juna i 2. jula” rekao je ovaj amaterski posmatrač neba, dodavši da mu je letjelica bila “skoro iznad glave”.

X-37B je inače poznat kao Orbitalno testno vozilo ili OTV (Orbital Test Vehicle) izgledom podsjeća na mali svemirski shuttle. Vandebergova fotografija je prevazišla sva njegova očekivanja, budući da se na njoj razaznaju konture letjelice, što je izuzetno teško fotografisati amaterskom opremom.

“S obzirom na to priložene fotografije su uspjele iznad svih mojih očekivanja. Možemo da prepoznamo vrh nosa, prostor za teret i mali rep uz još nešto sitnih detalja”.

x37b

Zašto su neki toliko oduševljeni uočavanjem svemirskog broda? Poenta je da je američka vojska bila prilično tajnovita u vezi misije. X-37B je vozilo za testiranje koje se može ponovo koristiti. Prvi testni let je obavljen u aprilu 2010. godine. Svemirska letjelica kruži oko Zemlje više od 20 mjeseci na svom 5. letu u sklopu ovog programa, što je njegova najduža misija do sada.

Kada je OTV-5 poletio u septembru 2017. godine na raketi Falcon 9 kompanije SpaceX jedini teret kojeg je američko vazduhoplovstvo otkrilo bio je napredni termalni rasipač, za ispitivanje eksperimentalne elektronike i oscilatornih toplotnih cijevi. Međutim, misija koju nadgleda 3. Svemirski eksperimentalni skvadron u bazi Schriever izazvala je sumnju kod nekih kritičara da bi se teret letjelice mogao koristiti za prikupljanje obavještajnih podataka.

Prvi put X-37B je otkriven u orbiti tek 2018. godine a planirano trajanje misije još nije poznato. Ljubitelji kosmonautike su nagađali da bi šesti let, X-37B mogao da se dogodi ove godine uz pomoć rakete Atlas V.

Twitter

Sputniknews

USAFX-37B
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
URA
4 godine prije

ovo vozilo sa lako
promjenjivom orbitoom
između otalo služi
kao nosač oružja za
uništavanje satelita

Lucija
4 godine prije

Ova slika je strahovito dobra: snimljena preko satelita?
Svi izvori su američki. Pričekajmo. Prošle godine je jedan sličan otišao u ocean…
A bilo je problema i s velikim shuttlovima…

Ante
4 godine prije

Jednom sa na nebu vidio nešto što je izgledalo kao zvijezda, ali je letjelo velikom brzinom, sa juga prema zapadu. Kada je došlo na na zapad, onda je stalo. Izgledao je kao da na nebu svjetli samo još jedan zvijezda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI