fbpx

Tajanstveni X-37B američkog ratnog vazduhoplovstva priprema se za sljedeći svemirski let

X-37B

Čudni mali svemirski avion američkog ratnog vazduhoplovstva, eksperimentalni X-37B, priprema se za svoju šestu misiju. Osim što Pentagon tvrdi da postoji za testiranje nove tehnologije, malo se zna o misiji ovog aviona jednostavno nazvanog Orbitalno testno vozilo (OTV).

Prema rasporedu lansiranja rakete, jedna od dvije daljinski upravljane- X-37B letjelice vazduhoplovnih snaga poletjet će u sljedećoj misiji na raketi Atlas V, 16. maja iz vazduhoplovne stanice Cape Canaveral na atlantskoj obali Floride.

Tokom posljednjeg leta, u septembru 2017. godine, lansiran je za testiranje Napredni strukturno ugrađeni toplotni raspršivač II, eksperimentalna toplotna cijev korištena za upravljanje temperaturnim protocima. Prije nego što je posljednji OTV pao u oktobru 2019., u orbiti je bio 779 dana.

Svemirski avion u obliku sanduka veličine kamiona djeluje na visinama od 110 do 500 milja. Međutim, prema vazduhoplovstvu, dio misije X-37B je jednostavno razvoj tehnologije svemirskih aviona za višekratnu upotrebu. Tehnologiju ispituju razne države, kao i privatne firme poput Virgin Galactic.

„Tehnologije koje se testiraju u programu uključuju napredne smjernice, navigaciju i kontrolu, sisteme toplotne zaštite, avio elektroniku, visokotemperaturne konstrukcije i brtve, konformnu višestruku izolaciju, lagane elektromehaničke sisteme leta, napredne pogonske sisteme, napredne materijale i samostalni orbitalni let, povratak i slijetanje “, Dodaje Ratno vazduhoplovstvo.

Američka svemirska agencija NASA svojedobno je upravljala svemirskim šatlom, koji donekle podsjeća na X-37B i koji je radio slično, ali ti su šatlovi povučeni. X-37 je prvobitno razvila NASA krajem 1990-ih, ali program je 2004. godine predat Agenciji za napredne istraživačke projekte u oblasti odbrane (DARPA), tehničkoj laboratoriji Pentagona, kada je program postao tajna, prenosi Space.com. Prvi let je bio 2010. godine.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Medo
Gost
Medo
5 mjeseci prije

Trebalo bi S500 testirat na njemu

Žegarni
Gost
Žegarni
5 mjeseci prije

Testiraju već u Siriji vrlo uspješno. Izraelci dolaze starim 16ticama i bombardiraju što hoće.

RENEW
Gost
RENEW
5 mjeseci prije

Ker Putin od Izraela vedno vzame podkupnino.

Medo
Gost
Medo
5 mjeseci prije

Iz Libanonskog zracnog prostora i u pozadini putničkih aviona. Bubnes i ziv ostaneš

Žegarni
Gost
Žegarni
5 mjeseci prije

Hmhm, zgodno opravdanje 😜
Čak se sakrivaju iza ptica i bombarduju iz Egipta, samo da nepošteno izbjegnu rusku tehniku. Ali iz Libanona i Egipta bombardiraju srednju Siriju. 😄😄😄😂😂😂

Puntamika
Gost
Puntamika
5 mjeseci prije

“iz Libanona i Egipta bombardiraju srednju Siriju”

Iz južne afrike bombardiraju sjevernu Siriju. Vidio na svoje oči.

Zorule
Gost
Zorule
5 mjeseci prije

@zegarni
Mozes se ti smijati koliko hoces ali cifuti sa F16 ne ulaze u prostor Sirije

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Rusi su poslali u Siriju 5 svojih najnovijih tenkova T 14 Armata, da bi ih testirali u borbenim uvjetima i sad javljaju, da su pobunjenici uspjeli PT raketom uništiti 1 tenk Armata i oštetiti još dva takva tenka. Izgleda, kao će Rusi morati uvesti još jednog člana posade u taj tenk, koji sad ima samo dva člana vozača i operatera nišandžiju. Ta dvojica su dobro zaštićena u specijalnoj kapsuli u trupu tenka, ali sama kupola je osjetljiva jer ima prilično tanak oklop. Oni su računali na aktivnu zaštitu tj mogućnost uništenja raketa koje se približavaju tenku, ali kako izgleda, to još ne funkcionira najbolje, ali kako sam napisao, važno je, da je posada dobro zaštićena jer ljudski životi su uvjek najvažniji!

Žegarni
Gost
Žegarni
5 mjeseci prije

To je totalno ok. Novorazvijeno oružje se mora testirati pod realnim uvjetima i onda usavršiti. Kako god i da je 2x bolji tenk od bilo kojega drugog opet će ga netko uspjeti uništiti. Pitanje je samo koliko je bio djelotvoran i odporan do uništenja. Ali ovo sa S200 S300 S400 S5000…. kome vrijede svi ti hvalospjevi kada nisu u Siriji uspjeli zaustaviti ijedan Izraelski napad? Znaci mućak jaje.

jbg
Gost
jbg
5 mjeseci prije

Da su htjeli rušiti izraelske avione, rušili bi ih. Ne zaboravi, da u Izraelu živi preko 20% ljudi iz bivše CCCP. Ponajviše rusa i ukrajinaca.

Ovo citiram “RF i Izrael države imaju savršene političko-ekonomske odnose. Ruski i izraelski lideri sarađuju, društvo jedne i druge države dijele mnoge kulturalne, lingvističke i religijske sličnosti.”
Ali se u potpunosti slažem sa time, i to ti objašnjava zašto se S-… ne koriste protiv izraelskih aviona.

Žegarni
Gost
Žegarni
5 mjeseci prije

jbg@ hvala na objašnjenu. Znači izraelski Rusi i ???Ukrainci? podržavaju Ruse. (vidi konstrukcije kao Ukrainci podržavaju Ruse🤪, kuc, kuc, kuc halooo jel netko kod kuće?)
Zbog toga su Rusi rekli Izraelcima izvolite bombardirati Siriju jer se ne želimo kačiti sa dragim “bratskim” Ukraincima(koje smo nedavno sleđa masakrirali) i našim odbjeglim Rusima u vas. Iako je Sirija od velikog, neprocjenjivog strateškog značaja za Ruse. A Putin je Assadu osobno rekao nemoj se braniti kada te Izraelci napadnu, možda je pokoji brat Ukrainac među pilotima.
Ipak mislim da ruska hi-tec tehnika u vezi elektronike zaostaje 10-15 godina a posebno za Izraelom vojnom elektronikom.
Tako da su priće kako Izraelci bombardiraju iz Libanona, Egipta… skrivajući se kukavički jako malim jet-ovima iza drugih zrakoplova ili iza jata ptica, sa ukrainskim pilotima kojima Rusi neće a Sirijci nesmju ništa je bajka navijača, odnosno spin neuspješne ruske “hi-tec” industrije.

Tony
Gost
Tony
5 mjeseci prije

Žegarni@ Nemozes tako ovdje pisati protiv ruskih sistema dobijes cenzuru kao ja a za istu stvar.

muzijaja
Gost
muzijaja
5 mjeseci prije

ovaj put nisi u pravu…
samo 2

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Roko je zamjenio Armatu s tenkom T 90! On to nije ni provjerio negdje i već ti je stisnuo minus. Šta”š, ima zlobnih ljudi!

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Roko, bolje se informiraj! Armata ima samo dva člana posadei ima tzv. bezposadnu kupolu a svi ostali noviji ruski ili prije sovjetski noviji tenkovi kao T 72, T 8O, T 90 imaju po tri člana posade. Zapadni tenkovi osim francuskog Leclerca imaju po 4 člana posade jer Leclerc kao i ruski tenkovi ima automatski punjač topa i otpada 4. član posade, punjač.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
5 mjeseci prije

I opet nisu uspeli poslikat unistenje. Bas cudno.

Puntamika
Gost
Puntamika
5 mjeseci prije

X-37B je uboica satelita.

Zorule
Gost
Zorule
5 mjeseci prije

Najvjerojatnije mu je to namjena, koliko sam citao o njemu, putanja mu je izrazito elipsoidna, i svaki put kada je blize Zemlji dok je u rijetkoj atmosferi izvodi manevar skretanja putanje tako da u biti svaki put “izranja” sa promjenjenom putanjom. Cini mi se kao idealno oruzje za pocistiti sve “sumnjive” satelite u LEO orbiti u sto kracem vremenu.

Hmmm da
Gost
Hmmm da
5 mjeseci prije

Baš suprotno, nije ubojica nego “glumi” satelit, a to da postoje samo dva je smiješno.

Puntamika
Gost
Puntamika
5 mjeseci prije

Rade na mikro letjelicama koje ispušta X-37B i koje dolaze do drugih satelita i onesposobljavanju ih tako da ne prave gomilu novih raspršenih dijelova nego ih stavljaju van funkcije sitnim usmjerenim nabojima.

jbg
Gost
jbg
5 mjeseci prije

Pije vodu. Do tehnologije. Možda i Nikola Tesla ima neke veze sa time?

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Puntamika, moguće je, da ga pripremaju za takvu ulogu, jer kineski i ruski promatrači su opazili, da taj “svemirski aviončić” manevrira u svemiru i približava se i zatim udaljuje od raznih satelita na nižim putanjama u svemiru. Kinezi po svom običaju probaju na svaki način hakirati podatke o tom vozilu, ali izgleda, da su ameri ovaj put spremno dočekali to njihovo nastojanje, jer su se već mnogo puta opekli, jer su im kinezi mnogo toga hakirali i pokrali isto tako i većinu podataka o avionu F 35!

jbg
Gost
jbg
5 mjeseci prije

a koji ima VELIKIH problema.
Utipkaj u google f-35 problems 2020

jbg
Gost
jbg
5 mjeseci prije

Nema potrebe. SAD, RF i Kina (još 2007.) uspješno su demolirale svoje stare satelite balističkim raketama.

Buco
Gost
Buco
5 mjeseci prije

Satelite je lakše i jeftinije rušiti sa zemlje.
Ovo je vjerojatno strateško razmještanje nuklearnog oružja u svemir.
Nema boostera i nepotrebnih raketa za podizanje kada su najranjivije za presretanje.
Najbrža dostava, sa teškim mogućnostima presretanja.
Ovo nije ništa novo i takve stvari su postojale i krajem 70-ih pod nazivom “Star wars project”, ali se stalo s tim jer je to bilo vrlo rizično.
Sporazum o nenaoružavanju svemira je samo sporazum kakvih se već prekršilo kada više nisu odgovarla pravila igre.

Rusofil
Gost
Rusofil
5 mjeseci prije

Nažalost, idemo u nove napetosti, razvijamo sve opasnije i ubojitije oružje i trčimo ka konačnom uništenju. Za amere je ravnoteža tek kad oni lako mogu napasti svakoga a njih niko. Danas visoka tehnologija nije dostupna samo odabranima, resursi nisu u posjedu samo velikih i veoma je teško napravit veliki odmak. Sve što su zadnja 2 desetljeća napravili u SAD Rusija je praktično obezvrijedila. Ni Kina nije daleko a vidimo da ni Iran više nije lak zalogaj. Nema više nepotopivih brodova, nevidljivih aviona. U igri su dronovi, krstareće rakete, nadzvučne, balističek, interkontinentalne ali ne više samo na jednoj strani. Koliko god bio tajnovit projekt, Rusija zna za njega, imat će odgovor i opet smo na početku. U tom svjetlu gledam i ovaj virus i sve buduće, kojih siguran sam neće manjkati.

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Corona, spasi nas!

RENEW
Gost
RENEW
5 mjeseci prije

Dokler sta Ron in Rand Paul na zemlji, ne bo padla atomska bomba na Peking. Ampak virus stalno COVSARSHIV mutura in lahko pride in oba spravi v nebesa. Kdo bo potem govoril Trumpu, da ne sme metati bomb? Tega pa Bill Gates in njegovi partnerji v WHO ne vedo. V kolikor COVSARSHIV virus ubije oba gospoda Paul, bo padla atomska bomba na Wuhan, ker ne bo nobenega, ki bi Trumpu govoril, da ne metati atomskih bomb. Potem bodo gate in WHO videli, da ni lepo delati pandemij.

mmne
Gost
mmne
5 mjeseci prije

a jeln i ovaj roni kao 35-íca?

EU dismr
Gost
EU dismr
5 mjeseci prije

Ova Cesna je mrak .. čuo sam da je već 12 puta letjela na visinama i preko 600 milja .. Space Force čisti .. biće da malo i troši ..

martinivo
Gost
martinivo
5 mjeseci prije

G.Renew. Može li malo korektnosti sa Vaše strane. Mi cijenimo Vašu sposobnost da komunicirate na maternjem jeziku…ali mislim da to znanje pokazujete na pogrešnom mjestu…Ako hoćete nešto važno reći, malo se potrudite… Pozdrav.

jbg
Gost
jbg
5 mjeseci prije

Pa bi onda i ja zamolio kolege, koji pišu u cirilici, da se malo potrude. Pozdrav

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
5 mjeseci prije

Zanimljivi su mi ovi ljudi oko letelice u zaštitnim odelima… Ili je radioaktivnost ili je nešto drugo u pitanju…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x