Tajanstveni X-37B američkog ratnog vazduhoplovstva priprema se za sljedeći svemirski let

X-37B
31 komentar

Čudni mali svemirski avion američkog ratnog vazduhoplovstva, eksperimentalni X-37B, priprema se za svoju šestu misiju. Osim što Pentagon tvrdi da postoji za testiranje nove tehnologije, malo se zna o misiji ovog aviona jednostavno nazvanog Orbitalno testno vozilo (OTV).

Prema rasporedu lansiranja rakete, jedna od dvije daljinski upravljane- X-37B letjelice vazduhoplovnih snaga poletjet će u sljedećoj misiji na raketi Atlas V, 16. maja iz vazduhoplovne stanice Cape Canaveral na atlantskoj obali Floride.

Tokom posljednjeg leta, u septembru 2017. godine, lansiran je za testiranje Napredni strukturno ugrađeni toplotni raspršivač II, eksperimentalna toplotna cijev korištena za upravljanje temperaturnim protocima. Prije nego što je posljednji OTV pao u oktobru 2019., u orbiti je bio 779 dana.

Svemirski avion u obliku sanduka veličine kamiona djeluje na visinama od 110 do 500 milja. Međutim, prema vazduhoplovstvu, dio misije X-37B je jednostavno razvoj tehnologije svemirskih aviona za višekratnu upotrebu. Tehnologiju ispituju razne države, kao i privatne firme poput Virgin Galactic.

„Tehnologije koje se testiraju u programu uključuju napredne smjernice, navigaciju i kontrolu, sisteme toplotne zaštite, avio elektroniku, visokotemperaturne konstrukcije i brtve, konformnu višestruku izolaciju, lagane elektromehaničke sisteme leta, napredne pogonske sisteme, napredne materijale i samostalni orbitalni let, povratak i slijetanje “, Dodaje Ratno vazduhoplovstvo.

Američka svemirska agencija NASA svojedobno je upravljala svemirskim šatlom, koji donekle podsjeća na X-37B i koji je radio slično, ali ti su šatlovi povučeni. X-37 je prvobitno razvila NASA krajem 1990-ih, ali program je 2004. godine predat Agenciji za napredne istraživačke projekte u oblasti odbrane (DARPA), tehničkoj laboratoriji Pentagona, kada je program postao tajna, prenosi Space.com. Prvi let je bio 2010. godine.

Američko ratno vazduhoplovstvoX-37B
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Puntamika
3 godine prije

X-37B je uboica satelita.

Žegarni
3 godine prije

Testiraju već u Siriji vrlo uspješno. Izraelci dolaze starim 16ticama i bombardiraju što hoće.

Buco
3 godine prije

Satelite je lakše i jeftinije rušiti sa zemlje.
Ovo je vjerojatno strateško razmještanje nuklearnog oružja u svemir.
Nema boostera i nepotrebnih raketa za podizanje kada su najranjivije za presretanje.
Najbrža dostava, sa teškim mogućnostima presretanja.
Ovo nije ništa novo i takve stvari su postojale i krajem 70-ih pod nazivom “Star wars project”, ali se stalo s tim jer je to bilo vrlo rizično.
Sporazum o nenaoružavanju svemira je samo sporazum kakvih se već prekršilo kada više nisu odgovarla pravila igre.

Alex
3 godine prije

Corona, spasi nas!

RENEW
3 godine prije

Dokler sta Ron in Rand Paul na zemlji, ne bo padla atomska bomba na Peking. Ampak virus stalno COVSARSHIV mutura in lahko pride in oba spravi v nebesa. Kdo bo potem govoril Trumpu, da ne sme metati bomb? Tega pa Bill Gates in njegovi partnerji v WHO ne vedo. V kolikor COVSARSHIV virus ubije oba gospoda Paul, bo padla atomska bomba na Wuhan, ker ne bo nobenega, ki bi Trumpu govoril, da ne metati atomskih bomb. Potem bodo gate in WHO videli, da ni lepo delati pandemij.

mmne
3 godine prije

a jeln i ovaj roni kao 35-íca?

EU dismr
3 godine prije

Ova Cesna je mrak .. čuo sam da je već 12 puta letjela na visinama i preko 600 milja .. Space Force čisti .. biće da malo i troši ..

martinivo
3 godine prije

G.Renew. Može li malo korektnosti sa Vaše strane. Mi cijenimo Vašu sposobnost da komunicirate na maternjem jeziku…ali mislim da to znanje pokazujete na pogrešnom mjestu…Ako hoćete nešto važno reći, malo se potrudite… Pozdrav.

Arcibald Rajs
3 godine prije

Zanimljivi su mi ovi ljudi oko letelice u zaštitnim odelima… Ili je radioaktivnost ili je nešto drugo u pitanju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI