SAD šalju bombarder u 30 satnu misiju iznenađenja u blizini prijavljenog mjesta oporavka Kim Jong Un-a

Americko ratno vazduhoplovstvo - SAD
26 komentara

Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) poslalo je nadzvučni bombarder B-1B Lancer na 30-satno putovanje od Južne Dakote do Japana ranije ove nedelje kako bi krstario iznad obale grada gdje se vjeruje da se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un oporavlja od operacije.

Dug Put

Američke vazduhoplovne snage najavile su da je 37. bombarderska eskadrila poslala jedan od svojih superzvučnih bombardera B-1B Lancer na 30-satno putovanje preko Tihog okeana do Japana, gdje se bombarder susreo sa japanskim lovcima koji su upravljali borbenim vježbama.

Prema saopštenju, Lancer je susreo šest USAF F-16 Fighting Falcons, kao i sedam F-2 i osam F-15 iz Japanskih vazduhoplovnih snaga (JASDF) prije povratka u vazduhoplovnu bazu Ellsworth u Južnoj Dakoti.

„Ovo je bila operativna misija višeg štaba usmjerena na podršku našim saveznicima i odvraćanje protivnika za vrijeme demonstriranja dinamičkog modela aktiviranja,“ rekao je pukovnik Lincoln Coleman, komandant 37.bombarderske eskadrile. „Ovo je bio napor cjelokupnog tima koji je uključio svaku grupu u bazi, a koji nam je pružio mogućnost da se integrišemo sa više vazdušnih operativnih centara u različitim oblastima odgovornosti.“

U izdanju vijesti pominje se izvođenje vježbe u Draughon Range-u, koji se nalazi u vazduhoplovnoj bazi Misawa na sjeveru Japana, ali ono što su Vazduhoplovne snage zaboravile spomenuti je da se više vježbi izvodilo tik uz obalu sjevernokorejskog grada gdje se vjeruje da se Kim oporavlja nakon operacije.

Slanje poruke Sjevernoj Koreji?

Južnokorejski dnevnik Dong-a Ilbo izvijestio je u petak da je avion proletio samo 500 milja daleko od Wonsana, istočnog grada u Demokratskoj narodnoj republici Koreji (DPRK-Sjeverna Koreja), primijetivši da se tamo, kako se priča, oporavlja Kim.

Izvor južnokorejske vojske, koji nije učestvovao u vježbi, rekao je za Dong-a Ilbo: „Između ostalog namjere ove vježbe su sprečavanje skorašnjeg pokazivanja vojnih mišića Sjeverne Koreje, koje je osmišljeno sa ciljem da odagna glasine oko lošeg zdravlja mladog vođe.”

Tvrdnju naizgled potvrđuje stranica za praćenje letjelica Aircraft Spots, koja je primijetila da je Lancer nastavio iz Misawe do Okinave prije nego što se vratio kući preko Sjevernog pola.

Prema vazduhoplovnim snagama, ova vježba bila je dio „dinamičkog modela aktiviranja“ koji je Pentagon posljednjih godina usvojio kao način zadržavanja protivnika u neizvjesnosti razbijajući monotoniju i predvidivost redovno planiranih razmještanja i rotacija.

„Brzo aktiviranje vazduhoplovnih snaga direktno podržava Nacionalnu strategiju odbrane i uvjerava da možemo osigurati ogromnu silu bilo gdje, bilo kada i podržavati američke interese ili naše saveznike i partnere“, general Tim Raz, komandant Ratne komande Vazduhoplovnih snaga i Strateškog Vazduhoplovstva, navodi se u saopštenju.

„Ova misija je demonstracija našim prijateljima širom regiona: mi ćemo i dalje ostati u potpunosti predvidljivi u svojoj posvećenosti osiguravanju mira, istovremeno pokazujući da imamo mogućnost djelovanja sa brojnih lokacija širom svijeta, čak i tokom globalne pandemije.“

Izbor B-1B Lancer-a je takođe simboličan: nadzvučni bombarder sa okretnim krilom, koji je Rockwell dizajnirao za brze nuklearne udare na malim visinama, nije letio u Indo-Pacifički region od januara 2018., kada se eskadrila sa bazom na američkoj teritoriji Guam-a vratila nazad u Sjedinjene Države. Međutim, dok su bili na razmještanju, Lanseri su učestvovali u napadima na DPRK, pri čemu su se povlačili tek što su se približili granici.

Kimov status nije poznat

Nakon nepotvrđenog izvještaja ranije ove nedelje da je Kim u „ozbiljnoj opasnosti“ poslije operacije, glasine su se vrtjele u medijima i vladama o Kiminoj sudbini i onome što bi se moglo dogoditi u socijalističkoj zemlji od 25 miliona. Iako su mediji generalno bili ekstremniji u svom plasiranju potencijalnih scenarija, vlade od Seula do Washingtona bile su odmjerenije u svojim odgovorima.

Američki potpredsjednik Zajedničkog šefa generalštaba general Džon Hyten rekao je novinarima tokom brifinga u Pentagonu u srijedu da je uvjeren da Kim ostaje na čelu vojske Sjeverne Koreje, uključujući i nuklearno oružje, ali napomenuo je da nema čvrstih dokaza o Kimovom statusu. Američki predsjednik Donald Trump rekao je isto, i poželio državniku brz oporavak; razgovori Trumpa i Kima otvorili su vrata neviđenom zbližavanju s DPRK, posebno preko Južne Koreje.

Sa svoje strane, Pjongjang je potpuno zanemario glasine, a iako su fotografije iz štampe izostale, redovni izvještaji se nastavljaju sa izjavama i postupcima 36-godišnjeg lidera. Vlada Južne Koreje, takođe, nije pokazivala interesovanje za glasine, a predstavnici su medijima rekli da nisu zabrinuti za Kimino zdravlje.

Američko ratno vazduhoplovstvoKim Jong UnSADSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
komkom
3 godine prije

Quote : ‘gdje se bombarder susreo sa japanskim borcima koji su upravljali borbenim vježbama.’
Citate li vi vase tekstove, nakon sto ih Google prevede??

crna guja
3 godine prije

kim je uzea dugme za a bumbu umrem li ja umiru svi solidarnost na djelu

Nole
3 godine prije

Treba poslati bombardere da lete iznad modnog frizera od Kim Jong Una.

Ne briniem se zbog validacije ali se brinem zbog njezine brzine. Hvala na razumijevanju…

LZN
3 godine prije

Čovjek se nije ni ohladio a lešinari se več okupljaju u jatama……..
Još jedan dokaz više koje dno od dna su ameri.

Ante
3 godine prije

Neka Rusi Kinezi i Sjevernokorejci odlete do Venezuele i Kube kao podrška tim zemljama. Mogu se okladiti da će ameri oćelaviti od jada.

Amazon
3 godine prije

Kakve veze ima jel buco živ ili ne, NASLIJEDIT ĆE GA SESTRA pa šta se svi brinete?

Emiliano Zapata
3 godine prije

Nadam se kako se ondije oporavlja jedan od njegovih dvojnika, uprotivnom ce proci ko general Sulemajni iz Irana kojeg su ubili u Iraku

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Jedan je B-1B Lancer doletio iz SAD. Što ne bi. Kakvo je vrijeme došlo, još ti plate da trošiš gorivo. Šteta sjedit kod kuće. Pa još sad. Piloti izvlačili tombolu. Koji će ići. Svi navalili. Da su im žene kući na vrh glave. Rekli samurajima sayonara. A tek došli. Malo vidili šta ima novo. Jesu ronini naučili….. Od zadnjeg puta. Da kad na kaić staviš krila, on ne leti. Al’ bome i cigla sa krilima ne plovi. Potone, čas posla. Pa ti poslije traži… Lancer malo letio zajedno sa Japancima. Vrlo blizu Buci. Oko 750 km blizu. Ne bi li ga zato, uz malo sreće, strefio šlog. A dok u S. Koreji nađu šećera i vode…. Pa je Buco, srčući krepku povrtnu juhicu, bio nadrkan zbog toga. A ne zato jer mu je doktor, nakon što je pogledao nalaze, krvnu sliku, EKG… zabranio sve slano i ljuto. Da slaninu, krvavice,… Čitaj više »

Sardelino
3 godine prije

Mavali ameri ili ne mavali.Dođe im na isto.
Poslije Kima opet Kim.

EU dismr
3 godine prije

Uuu, sad su mu ga nakrivili, jako .. 🙂

Max
3 godine prije

Mnoštvo zbunjujućih informacija, A čak i ako je Kim Jong Un vrlo loše štto nije potvrđeno) bio bi odabran naslijednik iz dinastije Kim a vojska i raketni arsenal ostaju na mjestu.

ja sam
3 godine prije

razgovori Trumpa i Kima otvorili su vrata neviđenom zbližavanju s DPRK, posebno preko Južne Koreje.
na drugoj strani kinesko odbijanje da se ispita vuhanski lab, i pompeovo da ce se pozvati na odgovornpost
su u direktnoj vezi sa ovim pretecim pokazivanjem bombardera

miki iz USA
3 godine prije

integrisemo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI