fbpx

Američko ratno vazduhoplovstvo otkrilo da je ranije nepoznati napredni lovac „već letio“

Vazduhoplovstvo

Šef nabavke američkih vazduhoplovnih snaga otkrio je na forumu u utorak ne samo da demonstracioni avion za program sljedeće generacije vazdušne dominacije (NGAD) već postoji, već i da je već letio.

Na virtuelnoj konferenciji o vazduhu, svemiru i sajber prostoru u utorak, pomoćnik sekretara Vazduhoplovstva za akviziciju, tehnologiju i logistiku Will Roper rekao je da program NGAD, čiji je cilj isporuka novog naprednog borbenog aviona na svakih pet godina, napreduje tempom nikad prije viđenim.

„NGAD trenutno dizajnira, sastavlja, testira u digitalnom svijetu – istražujući stvari koje bi potrošile puno vremena i novca ako bi se čekali fizički rezultati“, rekao je Roper, navodi Military.com. „NGAD je toliko napredovao da je demonstracioni avion u punoj veličini već letio u fizičkom svijetu.“

Kasnije je za Defense News potvrdio: „Već smo napravili i izveli puni demonstrator leta u stvarnom svijetu i oborili smo rekorde u tome. Spremni smo da krenemo u izgradnju aviona sljedeće generacije na način koji se nikada ranije nije dogodio.“

Roper je rekao da je program napredovao tako brzo u poređenju sa prethodnim programima zbog novog koncepta digitalnog inženjeringa koji je pojednostavio proces. Međutim, odbio je da to pojasni, napominjući da „ne želimo da naši protivnici znaju koje su te metode”.

U junu je Pentagon finalizirao planove za program „Digital Century Series“ koji će uvoditi nove letjelice svakih pet godina, od kojih će se svaka uklopiti u veću „porodicu sistema“. Ideja je izvedena iz gomile borbenih aviona koje su usvojile vazduhoplovne snage pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, počev od F-100 Super Sabre, koja se zvala „Century Series“. Nijedan nikada nije uzdignut da bude jedini ili primarni presretač ili jurišni avion Vazduhoplovnih snaga, ali je svaki radio sa nekoliko drugih aviona sa različitim ulogama na istom nebu.

Svaki od mlaznjaka Century Series bio je pionir jedne ili dvije nove tehnologije, što je jedan od razloga zašto su tako brzo razvijani. Na primjer, F-100 Super Sabre bio je prvi lovac Vazduhoplovstva sposoban da probije zvučnu barijeru u ravnom letu i trebalo im je samo 2,5 godine da ga razviju. Poređenja radi, ispitivaču Lockheed Martin X-35 trebalo je sedam godina da pređe od ideje do letećeg aviona, uključujući mnoštvo novih i nedokazanih tehnologija. Zatim je trebalo još pet godina da postane F-35A, a zatim još 10 godina prije nego što je 2016. stvarno stupio u službu američkog vazduhoplovstva.

S druge strane, svaki mlaznjak serije Century takođe je imao svojih nedostataka. Na primjer, F-100 je imao veliki problem jer se sruši neposredno prije sletanja, pošto dizajneri nisu uključili nikakvu stabilizujuću „krilnu ogradu“ na avionu.

„Svi avioni Century nisu bili uspješni“, rekao je Roper za Breaking Defense u aprilu 2019. „ali bilo ih je dovoljno.“

Krajnji rezultat je bio da je, kasnih 1960-ih, vazduhoplovstvo učvrstilo tehnologije koje su bile nove do 1950-ih i brzo ih unaprijedile, što je omogućilo stvaranje moćnih aviona poput F-15 Eagle i F-16 Fighting Falcon, koji su i danas u upotrebi.

Nejasno je da li je demonstrator kojeg je pomenuo Roper samo konceptni avion ili je zapravo namjera da bude prvi od mlaznih aviona Digital Century Series, istakao je Drive, napominjući da novi američki lovački prototip nije debitovao 20 godina od Boinga X -32 i Lockheed Martin X-35 koji su poletjeli 2000. godine.

3.3 16
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Hamer
Gost
Hamer
1 mjesec prije

Koliko sam uspio saznati vjerojatno ima i plazmeni električni pogon

Daba
Gost
Daba
1 mjesec prije

Jacina zelje za komentiranjem je obrnuto proporcionalna jacini zelje za ucenjem
🙂

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Ma kakvi. Ima warp pogon. I k tome ugrađen aparat za espresso i seks robota.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije

Ameri utrostručite sajber zaštitu podataka o tom avionu jer Kina već “vrta” i trudi se da sve to iskopira, kako su to napravili sa F 35 programom, gdje su doslovno sve iskopirali do zadnjeg slova!

MeteorUbioDinosaure
Gost
MeteorUbioDinosaure
1 mjesec prije

Super za amerikance samo 2.5 godina da ga razviju i još 10 godina da ga umnože pa za to vrijeme će i Kinezi i Rusi imat 6 generaciju cca.15 godina. Zanimljivo će bit pratit performanse i sposobnosti 6 generacije tih “polu avio dronova” jer druga i treča pa i četvrta i peta strana već imaju gašenje i preuzimanje dronova. Morat će letit iznad amerike samo “da ga ne preuzmu” rašarafe i kopiraju.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

NGAD-u Poljaci ne dozvoljavaju stavljanje krzna ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

PANTAGAN zahtijeva da avion bude sto skuplji .

Venator
Gost
Venator
1 mjesec prije

NGAD > američki Nebeski-GAD

prepri43
Gost
prepri43
1 mjesec prije

Čijoj čitalačkoj publiki je namijenjen ovaj članak?

Venom
Gost
Venom
1 mjesec prije

Onoj, koja je skrenula sa Titovog puta 🙂

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

Ruskoj i Kineskoj

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

rusofilima

Venom
Gost
Venom
1 mjesec prije

”  X-35 trebalo je sedam godina da pređe od ideje do letećeg aviona,”

Jaka muda, kad su kupili tehnologiju Jak -141 od Rusa.
I za F-117 jim je trebalo samo nekoliko godina, kad su od Rusa dobili čtivo za tehnologiju.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
1 mjesec prije

Malo bih te popravio! Ameri su posudili neke ideje i rješenja sa sovjetskog aviona Jak 141 samo za verziju F 35 B avion, koji ima kratko zalijetanje i vertikalno slijetanje ili još točnije, samo onaj ventilator na prednjem dijelu trupa koji pomaže glavnom motoru da ravnomjernije raspodjeli potisnu snagu s repa aviona na njegov prednji dio.

Venom
Gost
Venom
1 mjesec prije

Dozvoli, da sad ja tebe popravim.
Amerikanci su KUPILI tehnične nacrte Yak-141 od Rusa, kao što su kupili “Harrier” od Engleza i napravili AV-8B !

miki
Gost
miki
1 mjesec prije

bravo tutlek

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Eto zašto se vide NLOi iznad Američkih gradova. Stalno nešto probavaju a razlog što su toliko brzi je priprema za rat.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 mjesec prije

Deder, svratite do Budjanovca, da vidimo i to cudo 🙂

Đon
Gost
Đon
1 mjesec prije

U Hrvatskoj postoji sluzbeni jezik koji se u javnom prostoru koristi

Đon
Gost
Đon
1 mjesec prije

Vazduhoplovsto ne postoji niti u hrvatskoj ni u SADu

Ringo10a
Gost
Ringo10a
1 mjesec prije

Sve te sile imaju razne tajne projekte

Nista cudno

Rusi rade na S-600 I S-700 sistemima

S-600 je navodno vec prilicno odmakao u implementaciji

I Kinezi imaju svoje …

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x