Američko ratno vazduhoplovstvo otkrilo da je ranije nepoznati napredni lovac „već letio“

Vazduhoplovstvo
25 komentara

Šef nabavke američkih vazduhoplovnih snaga otkrio je na forumu u utorak ne samo da demonstracioni avion za program sljedeće generacije vazdušne dominacije (NGAD) već postoji, već i da je već letio.

Na virtuelnoj konferenciji o vazduhu, svemiru i sajber prostoru u utorak, pomoćnik sekretara Vazduhoplovstva za akviziciju, tehnologiju i logistiku Will Roper rekao je da program NGAD, čiji je cilj isporuka novog naprednog borbenog aviona na svakih pet godina, napreduje tempom nikad prije viđenim.

„NGAD trenutno dizajnira, sastavlja, testira u digitalnom svijetu – istražujući stvari koje bi potrošile puno vremena i novca ako bi se čekali fizički rezultati“, rekao je Roper, navodi Military.com. „NGAD je toliko napredovao da je demonstracioni avion u punoj veličini već letio u fizičkom svijetu.“

Kasnije je za Defense News potvrdio: „Već smo napravili i izveli puni demonstrator leta u stvarnom svijetu i oborili smo rekorde u tome. Spremni smo da krenemo u izgradnju aviona sljedeće generacije na način koji se nikada ranije nije dogodio.“

Roper je rekao da je program napredovao tako brzo u poređenju sa prethodnim programima zbog novog koncepta digitalnog inženjeringa koji je pojednostavio proces. Međutim, odbio je da to pojasni, napominjući da „ne želimo da naši protivnici znaju koje su te metode”.

U junu je Pentagon finalizirao planove za program „Digital Century Series“ koji će uvoditi nove letjelice svakih pet godina, od kojih će se svaka uklopiti u veću „porodicu sistema“. Ideja je izvedena iz gomile borbenih aviona koje su usvojile vazduhoplovne snage pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, počev od F-100 Super Sabre, koja se zvala „Century Series“. Nijedan nikada nije uzdignut da bude jedini ili primarni presretač ili jurišni avion Vazduhoplovnih snaga, ali je svaki radio sa nekoliko drugih aviona sa različitim ulogama na istom nebu.

Svaki od mlaznjaka Century Series bio je pionir jedne ili dvije nove tehnologije, što je jedan od razloga zašto su tako brzo razvijani. Na primjer, F-100 Super Sabre bio je prvi lovac Vazduhoplovstva sposoban da probije zvučnu barijeru u ravnom letu i trebalo im je samo 2,5 godine da ga razviju. Poređenja radi, ispitivaču Lockheed Martin X-35 trebalo je sedam godina da pređe od ideje do letećeg aviona, uključujući mnoštvo novih i nedokazanih tehnologija. Zatim je trebalo još pet godina da postane F-35A, a zatim još 10 godina prije nego što je 2016. stvarno stupio u službu američkog vazduhoplovstva.

S druge strane, svaki mlaznjak serije Century takođe je imao svojih nedostataka. Na primjer, F-100 je imao veliki problem jer se sruši neposredno prije sletanja, pošto dizajneri nisu uključili nikakvu stabilizujuću „krilnu ogradu“ na avionu.

„Svi avioni Century nisu bili uspješni“, rekao je Roper za Breaking Defense u aprilu 2019. „ali bilo ih je dovoljno.“

Krajnji rezultat je bio da je, kasnih 1960-ih, vazduhoplovstvo učvrstilo tehnologije koje su bile nove do 1950-ih i brzo ih unaprijedile, što je omogućilo stvaranje moćnih aviona poput F-15 Eagle i F-16 Fighting Falcon, koji su i danas u upotrebi.

Nejasno je da li je demonstrator kojeg je pomenuo Roper samo konceptni avion ili je zapravo namjera da bude prvi od mlaznih aviona Digital Century Series, istakao je Drive, napominjući da novi američki lovački prototip nije debitovao 20 godina od Boinga X -32 i Lockheed Martin X-35 koji su poletjeli 2000. godine.

Američko ratno vazduhoplovstvolovački avion
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hamer
3 godine prije

Koliko sam uspio saznati vjerojatno ima i plazmeni električni pogon

Tatanka Yotanka
3 godine prije

Ameri utrostručite sajber zaštitu podataka o tom avionu jer Kina već “vrta” i trudi se da sve to iskopira, kako su to napravili sa F 35 programom, gdje su doslovno sve iskopirali do zadnjeg slova!

MeteorUbioDinosaure
3 godine prije

Super za amerikance samo 2.5 godina da ga razviju i još 10 godina da ga umnože pa za to vrijeme će i Kinezi i Rusi imat 6 generaciju cca.15 godina. Zanimljivo će bit pratit performanse i sposobnosti 6 generacije tih “polu avio dronova” jer druga i treča pa i četvrta i peta strana već imaju gašenje i preuzimanje dronova. Morat će letit iznad amerike samo “da ga ne preuzmu” rašarafe i kopiraju.

Venator
3 godine prije

NGAD > američki Nebeski-GAD

prepri43
3 godine prije

Čijoj čitalačkoj publiki je namijenjen ovaj članak?

Venom
3 godine prije

”  X-35 trebalo je sedam godina da pređe od ideje do letećeg aviona,”

Jaka muda, kad su kupili tehnologiju Jak -141 od Rusa.
I za F-117 jim je trebalo samo nekoliko godina, kad su od Rusa dobili čtivo za tehnologiju.

Max
3 godine prije

Eto zašto se vide NLOi iznad Američkih gradova. Stalno nešto probavaju a razlog što su toliko brzi je priprema za rat.

Đon
3 godine prije

U Hrvatskoj postoji sluzbeni jezik koji se u javnom prostoru koristi

Ringo10a
3 godine prije

Sve te sile imaju razne tajne projekte

Nista cudno

Rusi rade na S-600 I S-700 sistemima

S-600 je navodno vec prilicno odmakao u implementaciji

I Kinezi imaju svoje …

Sirius
3 godine prije

Koliko znam rusi su sto se tice brzine i jakosti motora otisli dalje. Tu ne racunam na neke prototipe ili avione u malim serijama kakvi su cesto na listama najbrzih. Dovoljan je podatak da jako puno aviona leti brzinom vecom od zvuka kad ponire, a suhoj i dok se uspinje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI