Požar na američkom lovcu F-35

f-35
6 komentara

Najskuplje oružje u povijesti američke vojske, lovac F-35, jedno je od najpoznatijih svjetskih oružja i po broju tehničkih problema, kao i po odgodama konačnog uvrštavanja u borbene jedinice. Posljednje probleme bilježi, javlja agencija Sputnik, u vezi sa izbijanjem vatre, neposredno prije trenažne misije pokraj zračne baze u američkoj saveznoj državi Idaho.

Brigadni general Scott Pleus, direktor programa integracije aviona F-35 u zračne snage SAD, kaže da istražitelji ovaj problem nazivaju “vatra na auspuhu”. Radi se o nakupljanju goriva pri kraju aviona, koje se zapali prije polijetanja.

U dugoj listi tehničkih problema, kvarovi pogonskog stroja i ožičenja su samo dvije dodatne pojave. Posljednji problemi, međutim, predstavljaju potpuno novi defekt, nepovezan s prijašnjima.

Prema planu, za životnog ciklusa lovca F-35, trebalo bi potrošiti 1450 milijardi dolara, da bi se zamijenio jedan od uspješnih starih modela, F-16, i dorađenih novijih modela, F-22.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, koji će za desetak dana biti inauguriran, najavio je da će pokrenuti novu eru načina kupovine oružja za vojne efektive Sjedinjenih Država. Najavio je i da će troškove, koji su se otrgnuli kontroli, srezati i kad se radi o novom avionu za njegove službene potrebe (Air Force One), koji sada proizvodi kompanija Boeing. Za lovac F-35 najavio je da će “smanjiti troškove na lijep način”.

Sudeći po Trumpovoj tweeter poruci, mogao bi se prikloniti i strategiji razrađenoj od strane Kongresnog ureda za budžet, po kojoj se predlaže da se na starije lovce F-16s i F/A-18s dodaju visokotehnološka unapređenja, i tako za 29% smanje troškovi kroz idućih deset godina.

Izvor: Sputnik News

F-16sF-35 Joint Strike Fighter programF/A-18sIdaholovački avionScott Pleustrenažna misija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jale
7 godine prije

Eto, i sam novoizabrani predsjednik USA, Trump, na neki način kaže ono što znaju svi koji prate, da USA više ne može financirati proces modernizacije naoružanja. Kad u toj trci zaostaneš, poslije ti treba čudo da se vratiš. Zato očekujem u skoroj budućnosti, u par mjeseci, ajde dobro, do godinu dana, da se američka svemirska posada iskrca na Jupiter ili tako neki veoma udaljeni mjesec, neke za prosto oko nevidljive planete. A kako bi široke američke narodne mase dobro zapamtile svaki detalj tog istorijskog iskoraka za čovječanstvo, za režiju će ovog puta, umjesto Stanleya Kubricka, da bude zadužen Michael Moore, proslavljeni filmaš, stvaratelj, društveni kritičar, liberalni aktivista i đrkoš.

mars
7 godine prije

Nešto poput čuvenog drvenog bombardera Hauarda Hjuza iz 2. svjetskog rata.

Georgij Žukov
7 godine prije

Zato ne kupe suhoje ili migove ? Putin ce im izaci u susret 🙂

Osoba C
7 godine prije

Uludo potrošen novac na promašeni proizvod, samo to nitko ne smije javno reći.

subaru
7 godine prije

Strana koja daje kredite za ove gluposti (FED) zna da će njihova braća iz LokidMartina i Boinga zakomplicirati sam zrakoplov toliko da se razvoj otegne u nedogled a da uopće nije bitno koliko je sve to pouzdano uz cijenu samog proizvoda boli glava. Uglavnom ovakovim uradcima samo pljačkaju kauboje a i nas ostale jer i mi te gluposti odabranih plačamo kroz dolar kao svjetsku valutu. Skoro je neki pametan tip rekao u Nejšenel interesu da je bolje ovog mongoloida abortirati skroz. Uvijek je cilj ovakovih projekata čista pljačka pumpanjem cijene do u nebo, ne mora ni letiti bitno je da odabrane kompanije zarađuju, susludo ali istinito.

MAD MAX
7 godine prije

F-35 je smeće,niti stealth,loše manevarske sposobnosti,pare bačene
u vjetar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI