U Sjedinjenim Državama izgubili plutonij-239 

Plutonij
23 komentara

Zaposlenici Državnog sveučilišta Idaho u Sjedinjenim Američkim Državama ne mogu pronaći plutonij koji je bio pohranjen kod njih, priopćila je Nuklearna regulatorna komisija zemlje.

Napominje se da je nestala radioaktivna tvar posljednji put na Sveučilištu Idaho registrirana 2004. godine, prenosi Live Science.

Tada je 14 komada plutonija-239 od jednog grama upakirano u zaštitne spremnike, za slučaj potrebe da bude na raspolaganju znanstvenicima.

Dokumenti o plutoniju kojeg je sveučilište bilo dužno čuvati su uvijek morali biti dostupni nadležnoj državnoj Nuklearnoj regulatornoj komisiji.

U ovom trenutku nije poznato gdje bi se nestali plutonij mogao nalaziti, jer se nije pojavljivao u sljedećim izvješćima.

Tajnik američke Nuklearne regulatorne komisije Victor Dricks nije mogao potvrditi da je plutonij izgubljen ili da predstavlja prijetnju, ali je sugerirao da bi uzrok “nestanka” mogla biti pogreška u zapisima, a dio je mogao završiti na odlagalištu radioaktivnog materijala.

Komisija je predložila da se sveučilištu  izrekne novčana kazna od 8 500 dolara, zbog nemara zaposlenika u čuvanju radioaktivnog materijala i  zbog toga što koji nisu vodili točnu evidenciju o plutoniju.

Napominje se kako jedan gram plutonija-239 nije dovoljan za proizvodnju nuklearne bombe, ali se priznaje da bi bio dovoljan za stvaranje baze za prljavu radioaktivnu bombu.

Znanstvenici podsjećaju da su mala “dugmad” od rafiniranog metalnog plutonija-239 korištena za jezgru bombe “Fat Man” koji je bačena na Nagasaki.

Izvor: Live Science

atomska bombaIdahoplutonijplutonijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

treba provjeriti hillary clinton. možda se odlučila na suicid. šalu na stranu, informacija nije nimalo naivna. da nisu slučajno američke narodne milicije odlučile da isuše vošingtonsku močvaru kad već trump nemože

nbava kua
5 godine prije

Da se ovo desilo u Rusiji onda bi bilo komentara tip”Pijani Rusi prodali plutonij za bocu vodke,……..”

Mister x
5 godine prije

Naravno da će ga pronaći kod Asada kao dokaz da razvija nuklearno oružje.

Duki
5 godine prije

“Pogreške u zapisima “ma imaju oni tilt u mozgu !
I ne bi me čudilo da sada el Bagdadi trlja ruke !
Svakako nije zajebancija !

Ivan
5 godine prije

Ova kolicina je dovoljna tek da se nekome skuva caj. Mozda su ga sav vec popili Arafat i Litvinjenko, iako je to dobar koncentrat pa moze da se pripremi za hiljade doza.

zlovenac
5 godine prije

Litvinenko progutao.

nekoime
5 godine prije

Rusi su krivi. Sigurno.

jupiter
5 godine prije

pa neka ga potraze u srbiji, iraku, libiji , siriji…..tamo su ga pohranili!!!

Gjurgjica Mimica Bezjak
5 godine prije

$8.500. kazne jer su izgubili atomsku bombu!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI