Nakon zabrane transfera, Pentagon radi na planovima za kupnju zrakoplova F-35 koji su bili namijenjeni Turskoj

f-35
16 komentara

Američki obrambeni čelnici i zakonodavci rade na planovima o tome što će učiniti sa šest zrakoplova F-35A koji su već izgrađeni za Tursku, jer se čini kako ih Ankara neće nikada moći kupiti. Milijuni dolara izdvajaju se za čuvanje naprednih zrakoplova, a čini se kako će ih sada kupiti Pentagon.

Američki zakonodavci su oko godinu i pol dana upozoravali Tursku da ne kupuje ruske sustave protuzračne obrane S-400 Triumf, bojeći se blizine moćnih radara sustava i jednog od najcjenjenijih zrakoplova Pentagona. Sada prema Zakonu o nacionalnoj obrani 2020. (NDAA) kojeg je Kongres upravo odobrio, Turskoj je službeno zabranjeno nabavljanje bilo kojeg F-35 sve dok još uvijek posjeduje S-400.

Pronalaženje novih domova za F-35

Kao posljedica toga, američki dužnosnici sada moraju odlučiti što učiniti sa šest dovršenih F-35A. Za sada se nalaze u zračnoj bazi luke Arizona, gdje su turski piloti i inženjeri učili letjeti njima i održavati ih. NDAA je izdvojila do 30 milijuna dolara za čuvanje zrakoplova sve dok se ne odluči o njihovoj konačnoj sudbini i još 440 milijuna dolara ako ih zrakoplovstvo odluči kupiti za vlastitu flotu, tvrdi Air Force Magazine.

Kad je Pentagon u srpnju uklonio Tursku iz programa, nakon što su na tursko tlo stigli prvi dijelovi S-400, četiri pilota, dva instruktora i oko 20 članova osoblja za održavanje, koji su prolazili obuku u Luci AFB zatraženi su da napuste zračnu luku, javio je Sputnjik.

Nacrt ovlašćuje ministra obrane Marka Espera da “provodi aktivnosti povezane sa skladištenjem, očuvanjem i razvojem plana za konačnu dispoziciju takvih zrakoplova F-35 i turske opreme F-35, uključujući simulatore misija, sustave za display postavljene na kacigama, trenere za održavanje zračnog sustava i pomoćnu opremu”. Od Espera se traži da podnese Kongresu pojašnjeni plan u roku od 90 dana od donošenja prijedloga zakona.

Turskoj, dugogodišnjem međunarodnom partneru u programu F-35, bi do ožujka 2020. godine, trebao biti potpuno zabranjen pristup programu, uz trošak od najmanje 500 milijuna dolara, navodi se u srpnju u izjavi zamjenice tajnika za obranu i nabavku Ellen Lord. Turska je napravila 937 dijelova za F-35 i trebala je kupiti 100 zrakoplova po cijeni od otprilike 94 milijuna dolara, prenosi The Intercept.

Spremne su sankcije za tursku kupnju S-400

“Neće postojati koegzistiranje S-400 s F-35 u Turskoj”, rekao je general Tod Wolters, zapovjednik Američko-Europskog zapovjedništva.

Dan nakon usvajanja NDAA-e, Senatski odbor za vanjske odnose donio je “Promicanje američke nacionalne sigurnosti i sprečavanje ponovnog preporoda ISIS-a”, koji uključuje odredbe koje sankcioniraju Tursku zbog kupovine sistema S-400 od Rusije. Nacrt zakona trebao bi ići na glasanje pred punim Senatom.

“Turske akcije tijekom prošle godine doista su blijede”, rekao je senator Robert Menendez (D-NJ) u objavi na Twitteru u srijedu. “Ovaj zakon Turskoj jasno daje do znanja da je njihovo ponašanje u odnosu na Siriju neprihvatljivo, a kupovina sustava S-400 neodrživa.”

Alternativa Ankare

S obzirom na to da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naklonjen nabavci S-400, zemlja istražuje druge mogućnosti za ispunjavanje svojih potreba za borbenim zrakoplovima.

Ankara je izrazila interes za kupnjom zrakoplova Su-35 i od Rusije, također iznoseći ideju o još naprednijem Su-57 koji tek ulazi u proizvodnju i koji bi bio bolja zamjena za F-35 pete generacije.

Prošlog lipnja, turska zrakoplovna industrija (TAI) otkrila je na Pariškom zračnom sajmu potencijalni, autohtoni dizajnirani zrakoplov pete generacije. Nazvani TF-X, zrakoplov bi trebali izgraditi turski partneri koji su ranije izrađivali dijelove za program F-35. TAI kaže da bi zrakoplov trebao obaviti prvi let do 2025. godine, a u službi bi trebao biti do 2028. godine.

F-35F-35 Joint Strike Fighter program
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mishko
4 godine prije

Eto prilike za svercera i naseg ministra da nas zaduzi za 1000 godina.”Opiturat poumjesrc i zvijezdu i samo kockice sa kistom povuc”.Sta je buducnost naseg zrakoplovstva prema buducnosti nase djece…

mars
4 godine prije

Volio bih sada cuti od svih “uvazenih” apologeta slobodnog otvorenog trzista i njegove nepogresive samoregulisuce ruke, u kojem kvalitet, cijena, dostupnost, te zakon ponude i potraznje sami od sebe odredjuju ko ce od koga nesmetano odredjenu robu ili uslugu kupiti i ko ce ih kome prodati. Gdje nestade ova SVETA ISTINA neoliberalne slobodnotrzisne ekonomije ciji su otac i mati upravo SAD i koju su tako zdusno izvozile cijelom svijetu i podrzavale je, sto milom sto silom? Kako to da se kupac Turska (a moze biti bilo koja druga drzava) koja ima mogucnost izbora i bira ono sto joj po njenom uvjerenju treba i vise ogovara, i u pogledu jednakog kvaliteta, i u pogledu nize cijene, i u pogledu dostupnosti, sada odjednom suocava sa zavrtanjem ruke od strane SAD zbog svog slobodnotrzisnog izbora, istih onih SAD koje su po cijelom svijetu upravo promicale, zagovarale, a ako treba i silom branile SVETU… Čitaj više »

Savovic Danilo
4 godine prije

E ovako dragi moji logicari:-F35 fighter jet po svojim karakteristikama je namijenjen za Air supremacy ali ne u smislu dog fight-a jer mu je avionika daleko slabija od bilo kojeg sukhoja 4te generacije.On je zamisljen vise kao pozadinska podrska borbenoj skupini sto na nebu sto na zemlji pruzajuci informacije o bojistu u sirokom radijusu kojeg pokriva svojim radarem I zato I’ma stelt tehnologiju,da bi mogao prodrijeti sto dublje u neprijateljsku teritoriju.A on sam bez zastite lovaca I sistema sa zemlje ili nosaca aviona je totalno neupotrebljiv I beskoristan,da ne govorimo o tome koliko je skup za odrzavanje I promovisan zvanicno mnogo prije nego je dozivio potpunu sertifikaciju da moze da bude operativan

Savovic Danilo
4 godine prije

Zbog toga vecina zemalja(cak I Nato pakta) izbjegava da ga uvrsti u svoje vazdusne snage jer im bez mnostva dodatne opreme i pratece logistike da bi bio u funkciji on uopste nicemu ne moze pomoci,on sam kao individualan aparat nema ama bas nikakvu korist,kupuju ga jedino najtvrdokorniji americki vazali,ne zbog toga sto bi ga mogli koristiti,vec da se dodvore americi,ko god misli da stvarno zastiti svoje nebo sigurno ce se prije odluciti za kombinaciju ruskih pvo sistema u kombinaciju sa lovcima 4te generacije

Siniša
4 godine prije

E sada, zamislite koliko vrijede zapadne vrijednosti kada ih i bastioni koriguju….Finska revizorski izvještaj o čitavom poslu sa F35 stavljaju pod tajan kao što je u sam posao tajan;biće izlaganje revizorskog izvještaja ali i to će biti tajno.

Red Dog
4 godine prije

Hajde da animiramo siroke narodne mase malo 🙂
Cudo od F-35 je u svemu bitnome kopija ruskog Yak-41. Rusi su ga imali 90, prodali su ga amerima 94 za 400 miliona USD, i amerima je trebalo 20 godina da prave nesto sopstveno od toga za 400 milijardi USD.
1. Neko podjebava poreske obveznike USA ozbiljno. O tome se radi; o garantovanim prihodima za Lockheed. Ako nema budala koje nasedaju vani, prebaci na amerikance.
2. „Sustici ce ameri ruse“. Nema sanse. Trebalo im je 20 godina za nesto sta su dobili gotovo.

Max
4 godine prije

Gospodine predsjedniče našli smo kupca za F35 odlično tko će ga kupiti? Mi.

Max
4 godine prije

Mislim da bi se Turska trebala okrenuti Rusiji i vlastitoj proizvodnji. ako i to ne bi upalilo ima još alternativa Kina ( Francuski Rafale i slično ali najpouzdanij partner je Rusija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI