fbpx

Ako je novi ruski radar vidio 6 zrakoplova F-35, kako su onda „nevidljivi“?

f-35

Jučer je ruski list Izvestia objavio prilično zanimljiv članak o događaju koji je u vrijeme napetosti između Irana i Sjedinjenih Država „prošao ispod radara“.

Naime, ruski sustavi protuzračne obrane su primijetili šest američkih nevidljivih borbenih zrakoplova F-35 blizu iranskih granica, što se dogodilo nekoliko sati nakon iranskog raketnog udara na američke baze 8. siječnja, izvijestila je Ruska gazeta, pozivajući se na ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, prenosi Izvestia.

“Ove informacije još uvijek trebaju provjeru, ali naglašavaju čitavu nervozu situacije”, rekao je Lavrov 20. siječnja.

Kako pojašnjava Ruska gazeta, sustavi protuzračne obrane su primijetili mogući napad američkih zračnih snaga na Iran, što se dogodilo u vrijeme katastrofe ukrajinskim civilnim zrakoplovom.

Sergej Lavrov je rekao kako sustavi protuzračne obrane koji štite zračni prostor Rusije mogu uočiti mete udaljene tisućama kilometara.

Stručnjaci vjeruju da se američki borbeni zrakoplov, za kojeg dizajneri tvrde da je nevidljiv za radare, mogao otkriti na tako dalekoj udaljenosti pomoću moderne radarske stanice „Kontejner“. Prvi takav radar je u ruskoj vojsci postao operativan 1. prosinca 2019. godine.

Te su stanice, za razliku od konvencionalnih radara, sposobne detektirati zračni objekt na udaljenosti većoj od 2000 kilometara, rekao je za list Izvestia Kiril Makarov, generalni direktor proizvodnog kompleksa Znanstveno-istraživačkog instituta za radiokomunikacije.

Tako će, nakon isporuka vojsci još tri takva radara, Ruska Federacija moći kontrolirati cjelokupnu zračnu situaciju u europskom dijelu NATO pakta i utvrditi sve potencijalno opasne objekte prije nego što postanu stvarna prijetnja.

Podsjetimo da je ruska protuzračna obrana na najvišu razinu podigla pripravnost odmah 3. siječnja, kada je Washington je izveo operaciju u Bagdadu u kojoj je ubijen iranski general Qassem Sulejmani. Kao odgovor, Iran je 8. siječnja proveo raketne udare na dvije američke baze u Iraku. U isto vrijeme je zrakoplov Boeing 737-800 na letu PS752 Teheran -Kijev srušen nekoliko minuta nakon polaska s aerodroma „Imam Homeini“. Žrtve katastrofe su bile 167 putnika i devet članova posade.

Iranske vlasti preuzele su odgovornost za slučajno obaranje ukrajinskog Boeinga, koji je „slučajno“ odredio letjeti rutom iznad vojnog objekta Iranske revolucionarne garde i greškom je zamijenjen za neprijateljski zrakoplov i oborila ga raketa protuzračne obrane, jer je Iran očekivao odmazdu Sjedinjenih Država za raketni udar na američke vojne baze u Iraku. Teheran se ispričao obiteljima žrtava i obećao provesti transparentnu istragu.

Međutim, 2. prosinca 2019. je rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da će se oko granica Rusije stvoriti kontinuirano radarsko polje za praćenje krstarećih raketa i da će sustav će uključivati prekomorske radarske stanice tipa “Kontejner” koje su tek stupile u službu.

Američki časopis The National Interest je također komentirao situaciju s viđenim „nevidljivom zrakoplovima“ F-35 na iranskim granicama i naveo da bi ruski radarski sustav „Struna-1“ mogao postati stvarna prijetnja „nevidljivim zrakoplovima“ NATO pakta.

Davide Ax za The National Interest piše kako je ključna točka u priči da sve sile vole koristiti posredničke sukobe za testiranje novog oružja i Rusija se po tome ne razlikuje od drugih. Naravno, razlika je samo u tome koga pomažete u takvom sukobu i jesu li to islamističke terorističke skupine ili vladine snage koje se bore protiv terorizma i inozemne agresije. No, to sad nije tema.

Prema američkom novinaru, Moskva je sada primijetila koliko joj je dobra oprema za suzbijanje prijetnji koja dolazi od američkih zrakoplova.

„Ruske snage su ranije blokirale GPS sustave na Bliskom istoku, a sada bi kampanja elektronskog ratovanja mogla utjecati na američke snage koje se okupljaju u regiji prije potencijalnih udara na Iran“, piše David Ax.

„Od prošlog proljeća piloti koji lete Bliskim istokom, točnije oko Sirije, primjećuju da im njihovi GPS sustavi pokazuju pogrešnu lokaciju ili da potpuno prestaju raditi”, izvijestio je The Times of Israel krajem lipnja 2019. godine.

Prema podacima prikupljenim od američkih obavještajnih službi, signal koji narušava satelitsku navigaciju za zrakoplove koji lete kroz izraelski zračni prostor posljednjih tjedana potječe iz ruske zračne baze unutar Sirije.

„Čini se da ovo miješanje u prijem GPS signala nije posebno usmjereno na Izrael, već je židovska država vjerojatno kolateralna šteta u nastojanju Moskve da zaštiti svoje trupe od bespilotnih napada i potvrdi svoju dominaciju u području elektroničkih ratnih sukoba“, rekao je za Times of Israel Tod Humphreys, profesor na Sveučilištu u Teksasu.

Izraelski izvori “sve su uvjereniji” da su tri tjedna ovih smetnji nuspojava ruskih aktivnosti u Siriji, izvijestio je Breaking Defense.

“Moskva pokušava intervenirati na zapadne zrakoplove, uključujući vrhunski modernizirane F-22 i nove F-35, kao i na improvizirane napadačke bespilotne letjelice terorista”, dodao je portal.

Američko zrakoplovstvo je od travnja 2019. rasporedilo nevidljive borbene zrakoplove F-22 i F-35 u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, što je dio šireg sastava snaga za  Washingtonov sukob s Teheranom, potencijalno moguć nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da jednostrano povuče Sjedinjene Države iz sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program.

„Trenutno je situacija prepuna glasina, a izraelska vlada izbjegava dati bilo kakvu službenu izjavu i dalje istražuje druge izvore. Ali ako je Rusija zaista ometala GPS prijateljskih nacija slučajno, zašto ne prestane?“, pita se The National Interest.

Američki časopis navodi niz drugih primjera u kojima je GPS bio takoreći izvan funkcije, kao na primjer za vrijeme velikih vojnih vježbi NATO pakta „Trident Juncture“ 2018. u Norveškoj.

Međutim, najnoviji slučaj u blizini iranskih granica, kojeg je „diplomatski potvrdio“ Sergej Lavrov, koji je rekao da je ima saznanja da se to dogodilo, ali da slučaj traži daljnju provjeru, dovodi u pitanje cjelokupni dizajn borbenog zrakoplova F-35 i njegovu navodnu nevidljivost, koju odavno mnogi dovode u pitanje.

National Interest Izvestia

4 1
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
104 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
8 mjeseci prije

Slićno onoj prići “CAR JE GOL”

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
8 mjeseci prije

Imaju deklaraciju na kojoj pise da su nevdiljivi i pored toga sve je i ovjereno pecatom. Trebas li jos dokaza ili da te s malo demokratskih carina i nameta uvjerimo da je to bas pravi proizvod za tebe?

Konobar
Gost
Konobar
8 mjeseci prije

Kad su im Srbi srusili onaj “nevidljivi” F-117, odmah su se izvinili za incident jer nisu znali da je nevidljiv.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
8 mjeseci prije

Slićno onoj prići “CAR JE GOL” i uz malo mašte bit će nevidljiv. LOLLLL

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

franjo tuchman

kefir
Gost
kefir
8 mjeseci prije

Nevidljivi avion je samo onaj koji ne postoji.

Ana
Gost
Ana
8 mjeseci prije

Mozda ih je bilo 12? Nikad se ne zna sa ujkom Samom…

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

Hajde da se složimo oko nečega o čemu bi rasprava otišla u nedogled i na kraju sigurno se nećemo složiti a još manje razumjeti. Mislim ako se ne varam da je jednom Šojgu izjavo da ne postoje nevidljivi avioni, nego samo oni koji imaju manji radarski odraz. Prema tome, ona zadnja izjava Lavrova da su tada uočeni tih 6 F-35 blizu Iranske granice poručuje onom kome je ta poruka upučena, (mi Vas vidimo i pratimo) i ako bude potrebno proslijedit ćemo te podatke drugoj strani. I kako odgovaraju “izuzetni” pretpostavka: ček,ček, .ebo te pa ovi se ne .ajebavaju. mogli bi nas skinut ako nas vide. Nikad mi obični smrtnici ne budemo znali sitne detelje oko kojih se vrte počeci “velikog .ranja” Rusi i njihova diplomacija su majstori pozadine i veliki igrači “šaha”.
LP

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

I meni više izgleda kao pruka onima koji su letjeli, nego priča da su nevidljivi. Nemam pojma kakva je to nova radarska stanica, ali je logično da je naprednija od stare, ili onih koje su se proizvodile prije ovih koje su upravo postale stare. Neće valjda staviti radare iz 1970.

tuf
Member
Famed Member
tuf
8 mjeseci prije

@Laki, na Russia Beyond (HR) ima članak s više detalja o ovome sustavu:

“Radarski kapaciteti PZO-PRO kontroliraju zračno prostranstvo oko Ruske Federacije na daljinama i do nekoliko tisuća kilometara. Ovo je napomenuo ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je rekao da su dalekometna radio-tehnička sredstva PZO u blizini iranskog zračnog prostora detektirali šest višenamjenskih lovaca pete generacije F-35 svega nekoliko sati nakon raketnog udara po američkim vojnim bazama u Iraku.

Prema riječima prvog čovjeka Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, “u tom trenutku je u blizini iranske državne granice detektirano minimalno šest lovaca F-35. Ovu informaciju još treba dodatno provjeriti, međutim, ona ukazuje na svu ozbiljnost situacije koja je povećala nervozu”, napominje ruski internetski portal RG.

Prema riječima vojnih stručnjaka, u ovom trenutku unutar PZO/PRO ruske vojske aktivno funkcionira jedan zahorizontalni radarski sustav velikog dometa tipa “Kontejner”. Ono što je posebno zanimljivo jest to da američki proizvođači tvrde da je F-35 nevidljivi avion. Međutim, to je apsolutna besmislica ako ih dalekometni sustavi nove generacije mogu otkriti tisućama kilometara daleko od ruskih granica.

Državna testiranja zahorizontalne radarske stanice tipa “Kontejner” uspješno su završena prošle godine, kada je odmah i postavljen na operativno-borbeno dežurstvo. Sam njegov princip djelovanja je vrlo originalan i može se smatrati senzacijom u oblasti radarskih tehnologija.

Ukoliko, primjerice, standardni radar koji se nalazi unutar dalekometnog PZO sustava ili radio-tehničke vojske može detektirati i pratiti zračni cilj na daljini do 400 km, radarska postaja “Kontejner” isti proces radi na 2000 km. Praktički je ovim radarom prekriven zračni prostor svih zemalja NATO-a koje se nalaze na teritoriju Europe. Zahvaljujući njegovim superiornim tehničko-taktičkim mogućnostima isključeno je bilo kakvo iznenađenje kada je riječ o eventualnom napadu iz zračnog prostora.

Prva radarska postaja “Kontejner” je puštena u pokusno-bojevo dežurstvo 1. prosinca 2018.godine. Ova stanica će pokrivati zračni prostor zapadno i južno od granica Ruske Federacije. Sljedeća stanica istog tipa će pokrivati kompletan arktički prostor (koridore koji idu preko Sjevernog pola).

Radarski kompleks “Kontejner” je specijaliziran za otkrivanje i fiksiranje aerodinamičkih objekata kao što su, primjerice, lovački avioni ili krstareće rakete. Princip njegovog rada je vrlo jednostavan. Radarske antene kompleksa “Kontejner” pod određenim kutom emitiraju elektormagnetne valove koji se odbijaju o sloj ionosfere i reflektiraju iza horizonta na daljine koje dostižu nekoliko tisuća kilometara. Potom se ti valovi vraćaju istim putem nazad do tih istih antena i prikazuju svoje rezultate na zaslonu operatera koji upravlja kompleksom. Prilikom ispitivanja prvog kompleksa “Kontejner” koji je instaliran kod naseljenog mjesta Kovilkino, a koji se nalazi južno od Nižnjeg Novgoroda, operateri koji rade na njemu su kao na dlanu vidjeli kompletnu zračnu situaciju iznad gotovo cijele Zapadne Europe.

U ovom je trenutku ruska vojska formirala jedinstveno radarsko polje koje pokriva praktički sve raketne koridore koji ulaze u zračni prostor Ruske Federacije. Radi se o sustavu za rano upozorenje od napada balističkim raketama različitog tipa i dometa. Glavni element ovog složenog sustava su suvremene radarske stanice ekstremnog dometa “Voronjež”.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Bravo @tuf na trudu. Isto sam i ja citao i ja kao laik otprilike shvacam kako ovi radari (Struna) funkcioniraju . I po samom nacinu rada ovog radara lako je pretostaviti da ti avioni nisu nevidljivi . I sad se sjetim @Komentatora koji je razradio taktiku i strategiju masivne upotrebe dronova za unistavanje PVO (recimo Rusije) i obesmislio postojanje i snagu S400. Citajuci karakteristike najmocnijih ruskih radara koji mogu da registruju na par hiljada kilometara objekat velicine pet feningi pukovnik@Komentator je iluzionista. Recimo koliko su Rusi napredovali sto se tice radara govori i podatak da ce uza specijalnost S500 biti unistavanje stelt aviona. Izvesti masivni napad dronovima je nemoguce izvesti na Rusiju radi S400 i S500.Da bi taj napad bio funkcionalan prvo moras dovesti nosac na daljinu gdje te nemoze dohvatiti S400 i S500 i to odmah sugerise da ti dronovi nece biti tako jeftini i malih gabarita i razdaljina sa koje oni mogu krenuti je najmanje 800 kilometara. I ovo sve govori o snazi ruskih radara a i poruka Lavrova da su regisrovani njihovi stelt avioni i da se ne zanose i uzdaju u prednost da su nevidljivi. Nije Lavrov sigurno izjavio nesto sto je izmisljotina . Mogu samo zamisliti izraz lica onim kojima je ova poruka upucena.

bok123
Gost
bok123
8 mjeseci prije

zašto bi netko rekao da ih vidi, bolje ih tiho srušiti, pa nek si misle

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Kad sve vide onda su onomad trebali da razlikuju svoj bombarder – transporter od izraelskog F-16 koji je i te kako vidljiv i prepoznatljiv , ti Rusi su baš kontradiktorni !

Hogar strašni
Gost
Hogar strašni
8 mjeseci prije

Odbijanje signala od ionosfere je nepouzdano za takve uređaje jer se signal mora reflektirati od nečeg što je promjenljivo i ovisi o uvjetima u ionosferi posebno aktivnosti sunca. Rekao bi da ti radari samo dokazuju ravnu zemlju iako to nitko ne želi priznati.

Ivex
Gost
Ivex
7 mjeseci prije

Da kontenjer je zaparavo dio sistema novih radara uključujuci sistem Nebo M koji hvata do 2000 objekata na udaljenisti do 800 km, pocevsi od radara Antej koji koriste sistemi s 300 i s 400 rijec je o kordiniranom sistemu. Na kojem su radili najbolji Ruski strucnjaci za Radarsku tehnologiju.

proxy1969
Gost
proxy1969
8 mjeseci prije

Oš’ crnjak…… ovaj ga vidi http://altimus-tech.pl/en/radar/p-14ma-5h84ama.html , a ti pročitaj tekst i nađi jednu vrlo bitnu rečenicu…….

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

@sparkling, u pravu si. Apsolutno nevidljivih nema, ali se primjenom stealth tehnologije postiže da jedan lovački avon tipa F-22 ima radarski odraz kao manja ptica, pa je samim tim teži za otkrivanje.
Rusi imaju vrlo dobre radare sa frekvencijom koja obuhvaća i detekciju vrlo malenih cljeva, pitanje je samo koliko dobro mogu’zaključati’ tako mali cilj, odnosno navoditi raketu do njega.
To se još ne zna, no po raspoloživim podacima S-400 može uspješno detektirati stealth avione na 250 km, a gađati ih do 40 km.

MDM
Gost
MDM
8 mjeseci prije

“To se još ne zna, no po raspoloživim podacima S-400 može uspješno detektirati stealth avione na 250 km, a gađati ih do 40 km.”
Za Ruse je i Su57 nevidljiv pa je tako tih 250km jako upitljivih.

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

@Ivo
Bolje da se ne upuštamo u rasprave “čiji je veči i jači” jer mi znamo ono što pročitamo. Međutim kad svatko od nas koji donekle prati “situaciju” primjećujemo da zadnjih godina “izuzetnima” je sužen prostor djelovanja i rade greške koje je kasnije teško opravdati a još teže ispraviti. To ih čini nervoznima a koordinacija između njihovih političara i vojske je sve samo ne normalna. A to nije dobro. Ipak su oni NUK sila. (ona izjava Pompea nikako nije dobra)

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

drIvo iz Dugobaba

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Nije istina. Za F 22 je upitno, dali ga uopće može detektirati, dok radar sistema S 400 može detektirati avion F 35 tek na razdaljini od 32 km ali ne može precizno navoditi rakete na njega! Taj podatak proizlazi iz ruskih izvora!

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

U Siriji kad je skenjo Vagnerove plaćenike nisu znali ni kad je došao ni kad je otišao !

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Istina je! Oko 300 Vagnerovaca je tada zagrizlo u pustinjski pijesak iako to Rusi dugo vremena nisu priznavali ali sami Vagnerovci su polako iznosili istinu na sunce i ekli su, da se u hladnjačama nalazi više od 300 njihovih leševa, koji će biti prebačeni u Rusiju poslije nekih izbora, da ne bi izazvali revolt stanovništva!
PS. Zanimljivo je, da Ameri, koje su ti vagnerovci napali zajedno sa Asadovim snagama , nisu imali nikakvih gubitaka.

American_dreams
Gost
American_dreams
8 mjeseci prije

Ruski radari i operateri vide sve duplo i vicu vodke ,vodke amo dajte jer utjehe nema u S 300,350,400,500,1000……..
.

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

dreams
Jednom sam rekao sam sebi, a i drugima sam to savjetovao da ignoriraju trola kao što ste Vi. >Tako da se više obračam drugima nego Vama. Otvorite neku dobru knjigu i nešto novo naučite, dugo korištenje LCD ekrana nije dobro za Vaše oči. Želim Vam ugodno čitanje.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Sparkling _ nemoj se zivcirat @American _dreams je nas stari prijatelj . Cuo si valjda za @Rogozin strucnjak za sve a saveznik mu je @Jack sad se pretstavlja ko @Komentator.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

E stari moj!! Svi koji se ne slažu s tvojim razmišljanjem su znači, trolovi! Moraš poštivati različito mišljenje i svakom dopustiti da ga izrazi i to zovemo slobodom i demokracijom, Kako bi izgledao svijet, da svi na njega gledamo kroz isre naočale?

subversus
Gost
subversus
8 mjeseci prije

Jbg, tim gore po one koje vide jer će dobiti duplu porciju … За здоровье! 😉

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

American_dreams/Komentator/Jack/USof Albania, koliko još nickova koristiš, trolejbusu?

J_A
Gost
J_A
8 mjeseci prije

sve za pare!

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Miran budi , kučica !

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

džukac polupismeni, piše se kućica. Sad se vrati u nju, idemo.

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Šta je kratak ti fitilj , miran budi !

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@american_sheet (namjerno krivo napisano.. 😂)

Bolje da vide duplo, jer ti onda pošalju duplu dozu “smrti”.. ako prva fali, druga neće.

P***!

blek
Gost
blek
8 mjeseci prije

nisam prije nista o radarima ali da sam iracanin trazio bih od irana kontrolu neba kad drugaije ne ide

Kaj ti
Gost
Kaj ti
8 mjeseci prije

Bravo moderatori.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Šta će jadni ljudi, Putko ih je protiv njihove volje dotjerao u Siriju i odvojio ih od njihovih najmilijih, i mnogi od njh se vraćaju u Rusiju u crnim vrećama sve za slavu Putina i matjuške Rusije!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
8 mjeseci prije

Komentator:
A za čiju slavu se na zapad vraćaju u crnim vrećama oni “supervojnici” iz Afganistana već skoro dva desetljeća?
I još koliko znam, Talibani uopće nemaju moderne radare i slično…
Svima je na zapadu jasno, samo im je teško priznati kako je “najveća vojna sila na svijetu” popušila od Talibana…
Sve to za profit najvećih svjetskih dilera smeđe pogače od koje se radi “hors”…
(Pogodi koja je to najčuvenija “informacijska” organizacija?)

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Nešto si ti debelo pomešao , moćni SSSR je tolko godina tamo proveo i zbog silnih gubitaka su pokupili prnje i pobegli ! Ameri su ih sredili za dva meseca i imali su zanemarujuće gubitke !

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
8 mjeseci prije

roki:
Hoćeš reći da tamo u Afganistanu Ameri i njhovi vazali “pobjeđuju” već skoro 20 godina? Ta “pobjednička” koalicija je od početka intervencije u Afganistanu zaključno sa danom 05.08.2018. imala 3459 mrtvih vojnika u Afganistanu, Pakistanu i Uzbekistanu. (Izvor: Wikipedia – Coalition casualties in Afghanistan).

E baš su “sredili” Talibane uz zbilja zanemarujuće vlastite gubitke…

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

A rusi su imali preko 150000 poginulih i boga pitaj koliko osakaćenih pa su podvijenih repova pobegli Ameri odnosno NATO su još uvek tamo !! Ne zaboravi da su sredili Bin Ladena , Pakistan je njihov saveznik a u Uzbekistanu nikad nisu ni bili , nemaš ti pojma sa životom !!!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
8 mjeseci prije

roki:
Ako razumiješ engleski jezik, pogledaj Wikipedia stranicu “Coalition casualties in Afghanistan” pa ćeš vidjeti da su pripadnici američke koalicije bili i ginuli i u Pakistanu i u Uzbekistanu. To što pišeš da su kao oni sredili Bin Ladena samo pokazuje da Ti nemaš pojma o životu… Oni su ga stvorili!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
8 mjeseci prije

roki:
Pogledaj i Wikipedia stranicu: “Soviet war in Afghanistan”
… About 15,000 Soviet soldiers were killed, and about 35,000 were wounded…
Ne znam gdje si Ti nabrojao deset puta više poginulih sovjetskih vojnika.
Znači, nemaš pojma ni o životu, ni o brojanju…

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Isto tako možemo reči, da si ti samo oduzeo jednu nulu! I ja sam negdje pročitao o približno 150 tisuća poginulih sovjetskih vojnika u Afganistanu! Wikipedija nije relevantan izvor podataka jer je uređuje svatko tko ispuni i minimalne uvjete za to i razni ljudi tamo pišu svašta, što god im se prohtije!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
8 mjeseci prije

Komentator:
Pošto Wikipedia nije pouzdana, mislim da ćete Vas dva stručnjaka više vjerovati novinama koje se zovu The New York Times:
“Soviet Lists Afghan War Toll: 13,310 Dead, 35,478 Wounded” (Autor: Philip Taubman, May 26, 1988):
https://www.nytimes.com/1988/05/26/world/soviet-lists-afghan-war-toll-13310-dead-35478-wounded.html
Onda, jesam li ja dodao oduzeo jednu nulu ili ste Vas dva matematičara (Ti i roki) dodali jednu nulu?

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Ti se nisi ni rodio kad sam se ja kretao po istočnom bloku tako da ja verujem sebi a ne Wikipediji ti si dete interneta i nemaš pojma šta se dešavalo u doba hladnog rata sediš u toploj sobi koristiš internet i misliš da si faca , polako vremenom ćeš shvatiti neke stvari , bar se nadam !!!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
8 mjeseci prije

roki:
Što se tiče istočnog bloka, kroz Checkpoint Charlie u Berlinu sam par puta prošao (iz Zapadnog u Istočni Berlin i suprotno) prije nešto više od 37 godina…(januar 1983.) Bio sam u to doba i u Reichstagu na zapadnoj strani i ispred Branderburških Vrata oko kojih su tada stražarili sovjetski vojnici. Toliko o “detetu interneta” koje nema pojma šta se dešavalo u doba hladnog rata… A ako si se ti zbilja kretao po istočnom bloku, prije nego što sam se ja rodio, onda se Ti želim ugodnu starost i nemoj se previše sekirati oko mojih postova da te ne drmne nekakav srčani udar (moždani neće, nema gdje)…

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

A ja sam tada bio puter samo 23 godine. Da su mi sad te godine …

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

hvala na pitanju odličnog sam zdravlja ! tačno dva dana sam stariji od mamuta , s obzirom da koristim internet samo meni ide u prilog i bez ljutnje ali ništa ti ne verujem !

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

TA tvoja moćna Rusija nije mogla da pobedi malu državu FINSKU !!!

opet ja
Gost
opet ja
8 mjeseci prije

Amerikanci misle da ako njihovi radari i PVO sistemi ne detektuju neku letelicu, u ovom slučaju avion, da je onda ta letelica isto tako nevidljiva i za sisteme i radare koje koriste druge države. Vidimo da ruski sistemi skidaju dronove i rakete koje imaju manji radarski odraz od F-22 i F-35 sa 100% efikasnosti, a da su američki i zapadni sistemi propustili sve projektile i dronove koji su popadali po američkim bazama u Iraku i saudijskoj rafineriji. Takođe je Iran svojim PVO sistemom oborio superskupi američki dron jednom raketom.

MDM
Gost
MDM
8 mjeseci prije

Oni ne misle, več znaju. Verovatno znaju i šta če Rusi imat za 10 godina.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Rusi će za deset godina imati takvu situaciju, kakvu su imali za Jelcinove vladavine!!

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Opet će tenkovima gađat parlament !

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Dođe mu gremlin i ode tenk !

bok123
Gost
bok123
7 mjeseci prije

naglo su prestali napadi preko medija na putina, a to je obično znak da ipak ne znaju sve.

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Po toj logici ni Kinezi ni Rusi nemaju “nevidljive avione” u Srbiji se kurče kako su srušili nevidljivi f117 i ćorava koka pogodi koje zrno međutim niko ne obraća pažnju da dobro vidljivi avioni su rasturili Srbiju ! Izraelci su sa dobro vidljivim F16 rasturili PANCIRE i konstantno bombarduju Iranske i Sirijske položaje a da vas podsetim tamo su famozni S-300 i S-400 zaključak je da Rusi po starom običaju kenjaju !!!

yarilo
Gost
yarilo
8 mjeseci prije

prije geopolitike se trebaš opismeniti. ispred interpunkcije ne ide razmak.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Yarilo, pusti ti te fore. Važan je sadržaj a ne nekakve interpunkcije i slične kvake!

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

kad nemaju odgovor onda ide p…….ebavanje !

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Kad se SSSR raspao i kad si Ruskinju u bivšoj Jugi mogao da dobiješ za jednu červenu tad su ameri poklonili Rusima DVA MILONA tona žita da ne pocrkaju od gladi ! Utim vremenima su ih Ameri mogli pregaziti sa 1% snage a kinezi su tad umirali od gladi .I šta se desilo ?

hAZE
Gost
hAZE
8 mjeseci prije

Dok postoji nuklearno oružje, nitko nikoga tko ga posjeduje ne može “pregaziti s 1% snage”. Pogledaj Sjevernu Koreju 😉

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Ja nisam bio u severnoj koreji i ne pada mi na pamet da tamo idem ! A jesi li ti bio tamo ? Čak bih ti predložio da se preseliš u severnu koreju ! Rusija je toliko bila s…hebana da su vojnici prodavali nuklearni materijal ,oružje i municiju su ostavili u bivšim istočnim državama kad su odlazili ! Šo ne odeš malo u Rusiju ali van Moskve , Rusi beže iz Rusije svako ko pisne protiv vlasti je pokojnik !

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

O tome sam i ja pisao na ovom portalu: Za vrijeme Jelcina su ima Ameri i cijeli zapad davali mnogo hrane a i novca, da nekako preguraju to teško razdoblje i nikom na zapadu nije ni na pammet palo, da iskoristi na bilo koji način to zaista teško razdoblje Rusije. Ameri su im donirali po 3 milijarde dolara godišnje, (što je jednako sumi od 10 milijardi pa i više današnjih dolara) za razgradnju izsluženih nuklearnih podmornica. i zauzvrat nisu od njih ništa zahtijevali, a odnosi među njima su bili vrlo dobri, tako da su izmjenjivali vojnike, jedan broj Rusa bi služio u američkoj vojsci i obratno, izvodili su zajedničke vojne vježbe i td. a naši Rusofili sad kad je Rusija došla k sebi i opet se naoružala, nešto kao strahuju, da će je netko napasti, ali tobože ne smije od straha od ruske vojne snage. Kad je tada nitko nije napao, još manje će je napasti sada i nije potrebno, da Rusi troše toliki novac za razvoj novih oružja nego da poboljšaju standard stanovništva i poboljšaju demografsku sliku, za koju je i Putin konačno priznao, da je katastrofalna!

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

U pravu si! Nevjerojatno koliko gladne djece šeta ulicama Rusije, a većina starije populacije dan danas nalazi utjehu u alkoholu, zlostavljaju svoju djecu ogorčeni od siromaštva u alkoholiziranom stanju, a djeca bježe na ulice od takvih nasilnih roditelja u vrlo ranoj dobi.
Više od 20 000 000 ljudi živi ispod nivoa siromaštva. Što je katastrofalno.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Vrlo blizu si istini i kako vidimo sirijski i ruski sistemi PZO već dugo vremena nisu oborili neki izraelski avion, nego samo pogađaju dronove tj lažne ciljeve, koje im Izraelci podmeću, da odvrate rakete od pravih raketa, koje zatim pogađaju svoje ciljeve u Siriji!

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Taktika žuti mrav

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
8 mjeseci prije

Jesu li Srbi oborili nevidljivi ili nisu ili se kurce

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Čitava eskadrila F117 je proletela a jedan je uleteo u baražnu vatru a mitomani su ispleli priču za mase na nacionalnoj osnovi što nema veze sa zdravim razumom ! Isti ti Srbi su se radovali ko mali majmuni što je pao jedan avion a to što je bilo ljudskih žrtava i ogromna materijalna razaranja ma ko ga hebe !

Tvingo
Gost
Tvingo
8 mjeseci prije

Po mome nema nevidljivosti u vazduhu sve dok bude iz avionskih motora izlazio mlaz vručih gasova .

Kile
Gost
Kile
8 mjeseci prije

Od vidljivosti i nevidljivosti me više zanima čime su bili naoružani i na šta su bili spremni ti avioni koji su otkriveni, što je dosta zastrašujuće ako se malo promisli, nisu bezveze iranci pucali na putnički, očito da je bila panika

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
8 mjeseci prije

Ovu vijest onda niko nije objavio, osim kineski Global Times na svojoj fb stranici.
Kako su ih Kinezi vidjeli?
Global Times
8. siječnja u 02:59 ·
#Breaking: Iranian jets have entered Iraqi airspace as US F-35 fighter jets take off from the UAE: reports.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Poznato je da kineski portali proizvode Fake news i to je već nebrojeno puta dokazano. Nije bilo nikakvih aviona blizu Irana i to su Rusi i Kinezi izmislili, da ublaže bijes svjetske javnosti zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona od strane iranske PZO.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Ne nisu nevidljivi i to se zna. a i F117 je bio nevidljiv pa su ga Srbi 1999 srušili starom Sovjetskom raketom tipa Neva proizvedenom 1971 godine.

Franjo
Gost
Franjo
8 mjeseci prije

Krsto kupuj ovakove

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
Gost
aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
8 mjeseci prije

Struna-1 je diferencirano postavljeni odašiljač i prijemnik u prostoru koji nema veze sa Kontejnerom. Struna-1 štiti Moskvu a rusi prodaju i pojednostavljeniju verziju. Pisao sam jednom o tome.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
8 mjeseci prije

Rusi fantaziraju,zasto nisu odmah javili,koji foliranti

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Pitanje realne (ne)sposobnosti F-35 u sukobu sa ozbiljnim protivnikom tipa Rusija, Kina ili bilo koja zemlja sa naprednim PVO sustavima je ključno za amere, kako zbog održavanja mita o nihovoj nepobjedivosti, tako i zbog uvaljivanja tih istih cigli ‘saveznicima’, ili bolje reći vazalima.
Da je očuvanje tog mita pri vrhu njihove top liste, vdljivo je po pojačanom trudu sendvičara u svim člancima koji obrađuju tu temu, pa i u ovome, gdje su suterenci zapjenili iz sve snage.
Tome unatoč, jedini do sada postignuti ‘uspjesi’ ove kante svode se na raketiranje raznoraznih koliba po Siriji, sve iz sigurnosti izrahelskog zračnog prostora. Za što su mogli koristiti i stare F-16 u periodima kad ne plutaju okolo po lokvama.
Od rušenja onog F-16, jude nisu niti jednom uletili u sirijski zračni prostor, o iranskom da i ne pričamo, osim s dronovima. Može se s jedne strane reći i da nemaju potrebe za tim s obzirom na domet naoružanja koje nose, no činjenica je da se striktno drže van neprijateljskog zračnog prostora, bez obzira na svoju nevidljivost, superiornost i ostale trgovačke priče.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Sukhoi borci nemaju sposobnost prikrivanja,niti napredne sustave borbenih aviona F-35.
Unatoč svojoj maloj veličini, F-35 nosi ogromnu količinu sofisticiranih tehnologija zbog čega ga čini vrlo kompliciranim sustavom gotovo nemoguće za ruse da otkriju njegove sposobnosti!

Izrada F-35 je jedan od najmoćnijih lovaca na bojnom polju.
Njegova apsolutna nevidljivost, nedostižna brzina komunikacije za sve ostale protivnike, te napredne senzore odnosno ogromna količina računalnog softvera koji se stapaju s pilotom i poručuju svojim kolegama važne podatke, čini F35 jednom od nedostižnih savršenstava za ruse!

Pilot lovca F-35 može sakuputi puno važnih informacija, koje uvijek bez problema može sakriti od svakog Sukhoisa, kao i od SU 35. F-35 mogu ispaliti projektile u bilo kojem smjeru!
Sukhois unatoč svojem velikom radaru, ne može otkriti F-35 prije nego što ga F-35 obori.
Kao i drugi borci, F-35 ne lete sami. Obično imaju barem jednog dodatnog lovca, što ih čini još neusporedivo djelotvornijim i opasnijim!

Čak ni najnoviji Sukhoi stealth borci nemaju razinu tajnosti koju F-35 posjeduje!

Piloti F-35 imaju vrlo napredne kacige koje pilotima daju mnogo informacija što je povezano s oružjem.
Čak se može vidjeti i ciljati i neprijateljska letjelica koja leti ispod poda F-35. Ili iznad. Istovremeno dajući pilotu relevantne informacije o cilju.

Unatoč impresivnosti Sukhoia, fighter F-35 ima brojne mogućnosti koje Sukhoi nemaju!
Sukhoia će pogoditi raketa prije nego što njegov pilot uoči F-35!

F-35 puno učinkovitiji protiv zemaljskih ciljeva. Svojim senzorima može otkriti neprijateljske zemljane radare i pucati po njima prije nego što uopće mogu biti uočeni.
Ili će računala pokazati pilotu najbolji način da izbjegne neprijateljske radare!
F-35 može dati informacije o ciljevima savezničkim snagama kako bi mogli napasti radare. A to se naziva SEAD, Suzbijanje protivnika zračne obrane!!!

Zbog toga je F-35 sposoban za mnogo različitih vrsta mogućnosti. Napredne mogućnosti F-35 u raznim situacijama čini borca jedinstvenim u odnosu na sve ostale od kojih zapravo uopće malo savezničkih boraca ima sposobnost SEAD-a F-35.

Ono što je malo poznato iz ograničenog borbenog iskustva F-35 pokazalo je da su njegove prikrivene sposobnosti vrlo učinkovite kao i njegove izvrsne sposobnosti manevriranja.
Fantastično su se prikazali u izbjegavanju ruskih projektila nad Sirijom i leovima iznad Irana bez učinkovitog protivljenja! Što se za nijedan Sukhoi još uopće nije dokazalo!

Sovjeti su imali manje iskustva u zračnim borbama i rakete nisu učinkovito testirane u modernim borbama “zrak-zrak”. Poput F-22 i F-35. No, F-22 je imao široku ulogu na Bliskom istoku. Dokazujući svoju pouzdanost i održivost. Također demonstrirajući prikrivanje neprijateljskih zemljanih radara.

F-35 će ubuduće moći koristiti ogroman broj oružja iz savezničkih zemalja. Uključujući zemlje NATO-a, Izrael, Koreju i Japan.
F-35 su revolucionarni s kombinacijom savršenosti, računala, senzora, komunikacije i pilotske fuzije.
Davanje pilotima relevantnih informacija, koje su im potrebne u borbi bez preopterećenja pilota s previše podataka.
I dijeljenje tih podataka odmah sa savezničkim snagama. Dio mreže savezničkih snaga, uključujući kopnene i pomorske snage.
Dakle, to je neupitno vrhunski mlazni avion s naprednim mogućnostima prikrivanja, kao i funkcijama kratkog poletanja i slijetanja (STOVL). To je drugi najbolji borbeni mlaz na svijetu nakon F-22 Raptor.
Raptor je američka strogo čuvana tajna, a svi su izvori zabranjeni kako bi se osiguralo da njezina tehnologija ne bude kopirana!!!!

Samo da podsjetim Ivu NUKLEARCA AKA FETIŠ-ŠINTAR, da trenutno, Sjedinjene Države imaju već dva projekta: protuzračni zrakoplov – borac dugog dometa za pratnju nevidljivih bombardera – i mornarički FA-XX. Do sada su Boeing, Lockheed-Martin i Northrop-Grumman predstavili koncepte “6” šeste generacije!!!!
Dok Rusija, posebno Indija i Kina, još uvijek usavršavaju tehnologiju proizvodnje zrakoplova četvrte i pete generacije!!!

mladen
Gost
mladen
8 mjeseci prije

sve to lijepo izgleda na papiru, a onda vidiš izvješća Pentagona koja spominju borbenu spremnost F-35 ispod 5% hahahaha

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

mladen,
Čak i na papiru piše različito, zavisi koje izvore koristiš, a ostalo se je pokazalo i na tvoju žalost još će se pokazati u praksi!

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Mladene ajd uzmi terapiju i na lalanje ! samo sebe možeš da lažeš i ljude čiji je IQ manji od primata !!!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ovi naši portalski plićaci i šupljaci a la Ivo & Co ( Ivo im je neka vrsta predstojnika a oni što mu lajkaju bez pokrića su kao hrpa gnoja na kojoj stoji pijetao iliti OROZ Ivo i kukuriče na sve četiri strane svijeta. Njima je ruska tehnologija vrh vrhova i to oni uzimaju zdravo za gotovo nekritički upijaju sve što rusi serviraju, ali kako se to kaže, vrag je u detaljima. Čak su i bjeloruski poznavaoci ruskog naoružanja, na vijest, da će Bjelorusija nabaviti ruske lovce Su 30 počeli kritički pisati o tim avionima. Pod povećalo su uzeli u prvom redu njegove motore, koji po njihovim riječima daleko zaostaju za sličnim zapadnim i pogotovo američkim turbomlaznim motorima i pozivali su se na svima poznato iskustvo poljaka, koji u svom naoružanju imaju i zapadne kako i istočne avione. I ako uzmemo američki lovac F 16, on cijeli svoj vijek od nekih 35 godina može letjeti sa istim motorom, naravno uz redovno servisiranje, dok na primjer lovac MiG 29 koji se također nalazi u naorućžanju poljskog zrakoplovstva u svom radnom vijeku od 35 godina potroši ništa manje nego 4X po 2 motora (to je dvomotorni avion) to znači 8 motora RD 33 i ako usporedimo cijene tih aviona za svih tih 35 godina službe ispane, da je cijena MiG-a 29 mnogo viša iako je nabavna cijena aviona F 16 veća prilikom nabave aviona. Tako je i sa svim ostalim ruskim avionima koji su zapravo što se tiče njihovog cijelog vijeka trajanja i upotrebe mnogo skuplji nego američki avioni. Ista gorka iskustva sa ruskim avionima ima i Indija kojoj je polovina flote njenih Su 30 uvijek izvan stroja tj. nalazi se na servisiranju. a još veće probleme ima njihova mornarica sa lovcima MiG 29 K koje će u doglednoj budućnosti izbaciti iz upotrebe i bit će zamjenjeni domaćima avionima “Tejas” a još radije bi ih zamjenili francuskim avionima tipa Rafale.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ivo, laprda samo da mu prođe dan!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Puno zuji, malo meda daje, hehehe!

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

MIG-29 troši enormnu količinu goriva a gomila ih je popadala prilikom rutinskog leta Magyarska, Rumunija i Bugarska su ih prizemljili !!!

proxy1969
Gost
proxy1969
8 mjeseci prije

Samo jedan mali detalj DS Rafale je jedan od top 5 lovaca današnjice, znaš li koliko su trajale lopatice na prvim genaracijama…….. 100 radnih sati i zamjena……..

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

x@y F35 apsolutno nevidljiv ?!!! Da nije bajka u pitanju ?

roki
Gost
roki
8 mjeseci prije

Samo da dodam odnosno malo pojasnim F-35 ima sferu znači da nema mrtav ugao prilaženja odnosno uoćavanje neprijatelja i dejstvovanja po istim , osim umreženosti avion poseduje veštačku inteligenciju !

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

x@y ti pises apsolutna nevidljivost i ovo tebe zulja pa mi se obracas i to opet upotrebljavas nebuloze kojim si sklon. Ja za apsolutnu nevidljivost znam samo iz bajki. Mozda jedan dan i bude apsolutna nevidljivost ali zasad je nema samo postoji kad covjek umre . Nemas dobar zeludac.Moda imas cir?

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Z.A.
Nema većeg zla od zle pameti, a ti si očiti primjer tome! Šta ti živiš od uvrijeda? Nemoj da ti se to obije u glavu!

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

x@y ja sam primjetio u tvom komentaru navod Apsolutna Nevidljivost i samo ti skrenuo pozornost na to jer po meni to je lapsus koji si ti samo jednim klikom mogao rijesiti poput recimo da si mi odgovrio greska u koracima i no problem ali tvoj ego je toliko bio pogodjen da si mi uzvratio ali na drugu temu. I gledaj ti ovog komentara djeluje mi kao da me prepadas…I sad ispade da sam ja zao uskoro ces me svrstati kao Ivu u nuklearce.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Z.A.
Ne brinite ,neću Vas svrstati u tu kategoriju “ljudi” poput Ive ,jer to za mene nisu humane ni plemenite osobe ni malo.
Sve ok, ja nemam problema sa egom, a netko se ponekad nažalost ulovi za svaku riječ i to mogu razumijeti, ali ne želim napadat niti ne napadam nikoga ovdje, osim što, kako sam već naveo koristim stručnu terminologiju ako nekoga više puta zamolim da se civilizirano ponaša,a to ne poštuje paralelno mojem načinu komunikacije, što mislim da je i osnova kulture, u tom slučaju naravno da ću upravo stručnim osvrtom iskreno i realno dati svoje mišljenje.
Treba izbjegavati nasilje i što više pokušavati na mirotvoran način pronaći kompromisno rješenje.
Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti.
Za Ivu bih stavio ruku u vatru da ne griješim, a takvih poput Ive, ima nažalost jako puno u stvarnom svijetu. Ukoliko se Ivo smatra humanim bićem trebao je to već odavno pokazati i na plemenit i civiliziran način ukazivati na greške neistomišljenicima, ako misli da netko griješi, bez tih opscenih, frivolnih i nasilnih komentara.
Nitko od nas nije janje, niti anđeo, ali koliko vidim Ivo se uopće ne može suzdržati od verbalnog nasilja, a takve su osobe sklone i puno gorim stvarima, i tu nema izgovora tko to zasluži a tko ne zasluži, niti je kompetentan da upravo on odlučuje o tome!

Z.A.
Gost
Z.A.
7 mjeseci prije

x@y _ samo cu ti reci, ja sam vise reagovo na tvoj komentar o (Hamneiju)iz raloga sto si ti po mom sudu odreagovo da mi uzvratis istom mjerom na moju konstataciju (apsolutne nevidljivosti)a ja nisam tebi to uzeo tu izjavu o apsolutnoj nevidljivosti kao cinjenicu tvog neznanja vec kao lapsus koji se desava prilikom pisanja. Meni se nedavno desilo sa VasilisomPremudrom nesto slicno i meni nije bio nikakav problem priznati gresku. I samo ti mogu reci nikog ja ne mrzim i nikom ne zelim zlo. Mogu ti reci i razlog toga . Nedavno sam citao jedan divan komentar od Alena Forda i prepozno se u tome i furam slican film poput njega. Sto se tice Kurana vjeruj mi nije to isto kao da citas Bibliju. Ovim ne govorim da je Biblija manje vrijedna ili da je Kuran iznad nje. Greske prilikom citanja Kurana nastaju kad to radi neko poput tebe a i mnogi muslimani koji su upoznati sa odredjenim pravilma cine gresku ali na svoju odgovornost. U Kuranu postoje ajeti (stavka, dio od kojih se sastoje sure) koji su jasni a postoje i nejasni ajeti. I recimo kad ja i ti citamo te jasne ajete oni su jasni i meni i tebi. Vec kod nejasnih ajeta je drugacije i sami bog upozorava da je samo njemu jasno znacenje tih ajeta i upozorava da vjernik ne tumaci te ajete jer ako ih pogresno protumaci ucinit ce grijeh . I recimo kad neko poput tebe cita Kuran a nije sa ovim upoznat sigurno ce pogrijesit u tumacenju i dobit ce pogresnu sliku o islamu. I zato ja tebe upozoravam a i upozorio te je i Alen da Kuran nije knjiga da se o njoj donosi sud na osnovu par procitanih stranica.Jer i ja isti mnogo, mnogo stvari neznam kad je Kuran u pitanju. Ali zato postoje autoriteti . Nemoj se naci uvrijedjen; recimo kad neko izjavi muslimanu da je citao Kuran , taj isti musliman ce mu se na to nasmijati a ovo bi trebao da razumijes zasto je to tako.A sad cu ti reci i ovo dali sam ja neki radikalan musliman, vjeruj kako hoces, ja se puno ne razlikujem ni od tebe ni ostalih.Samo je kod mene bit ono sam sto sam i to ne bi trebalo niko da dira jer ni ja necu nicije dirat.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Z.A.
Razumijem Vas i uopće se ne osjećam povrijeđenim od samog početka, niti sam mislio da ste na samom početku ukazivali na drugačiji način od prethodno opisanog…
Iznio sam svoje mišljenje kao i Vi svoje, iako nitko od nas nije stručnjak za Kuran, a ja pak najmanje. No ugodno je imati sugovornika, koji ne vrijeđa zbog suprotnih stajališta. I dobro je kada polemika, ili bolje rečeno u ovom slučaju, više nesporazum, završi racionalno i dostojanstveno za obje strane.

Smanji malo
Gost
Smanji malo
6 mjeseci prije

Dok ga Srbi ne spuste u Budjanovce.
Inace je cudo od tehnike.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
8 mjeseci prije

Jesu nevidljivi za slijepca.

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
8 mjeseci prije

#Iranske vlasti preuzele su odgovornost za slučajno obaranje ukrajinskog Boeinga, koji je „slučajno“ odredio letjeti rutom iznad vojnog objekta Iranske revolucionarne garde i greškom je zamijenjen za neprijateljski zrakoplov i oborila ga raketa protuzračne obrane, jer je Iran očekivao odmazdu Sjedinjenih Država za raketni udar na američke vojne baze u Iraku. Teheran se ispričao obiteljima žrtava i obećao provesti transparentnu istragu.

Mda.

Ipak… ukrajinski Boing uopce nije “odredio” rutu kojom ce letjeti, ni slucajno niti namjerno, istu je tu rutu preletjelo devet drugih putnickih zrakoplova prije njega te noci. Jednostavno, ruta kojom je letio je najobicnija svakodnevna standardna ruta…koja dakle dionicom skoro pa odmah nakon polijetanja u svakom slucaju prelijece vojne objekte – s obzirom ili bez obzira na eventualno skretanje zrakoplova s rute. Hocu reci, ostali su zrakoplovi preletjeli vojne objekte, a ukrajinski zrakoplov je rutu promijenio/s rute skrenuo TOCNO IZNAD vojnih objekata.
(Usput…Isti ti vojni objekti vidljivi su cak i golom oku svakog putnika – iz aviona…pod pretpostavkom da znaju kamo gledat/sto je to sto vide).

Dragan
Gost
Dragan
8 mjeseci prije

A zakljucak je?

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Dragan _da si polako citao sa razumijevanjem primjetio bi i zakljucak koji moras sam donijeti na osnovu iznijetog jer sam tekst od strane @VasilisaPremudra je tako i koncipiran…

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Dragan _pogledaj kako je napisala @VasilisaPremudra TOCNO IZNAD (velikim slovima) pusti malo mastu da odradi svoje…

Dragan
Gost
Dragan
8 mjeseci prije

Pravi portal za sve rusofile Balkana. Kako je na Balkanu mnogo rusofila admini ovog portala igrali su na sigurno i nikako ne mogu pogrijesiti.
Samo treba favorizirati Ruse i predstavljati ih kao bozanstva, kao svemoguca bica i Rusofili ce biti u ekstazi, klikova ce biti gomilu i buducnost sajta je ruzicasta.
Iskreno pozdravljam sve drage rusofile.

istina
Gost
istina
7 mjeseci prije

ako ne znate f35 je vidliv za radare ali zato nije B2 I jos neki drugi

Laslo Torma
Gost
Laslo Torma
5 mjeseci prije

Ako je Srbija uspjela oboriti dva TOBOŽE nevidljiva američla aaviona tijekom napada na Srbiju, ne vidim zašto Rusi n ebi mogli imati nešto još bolje, i dokazati da Ameri zapravo nemaju “neidljive! avione ?
Uostalom poznato je da američke privatne firme izvlače ogromne novce od Vlade za lažne projekte Tamo gdje je profit BOG, vladaju profiterski lažovi i bitange!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
104
0
()
x