Ako je novi ruski radar vidio 6 zrakoplova F-35, kako su onda „nevidljivi“?

f-35
104 komentara

Jučer je ruski list Izvestia objavio prilično zanimljiv članak o događaju koji je u vrijeme napetosti između Irana i Sjedinjenih Država „prošao ispod radara“.

Naime, ruski sustavi protuzračne obrane su primijetili šest američkih nevidljivih borbenih zrakoplova F-35 blizu iranskih granica, što se dogodilo nekoliko sati nakon iranskog raketnog udara na američke baze 8. siječnja, izvijestila je Ruska gazeta, pozivajući se na ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, prenosi Izvestia.

“Ove informacije još uvijek trebaju provjeru, ali naglašavaju čitavu nervozu situacije”, rekao je Lavrov 20. siječnja.

Kako pojašnjava Ruska gazeta, sustavi protuzračne obrane su primijetili mogući napad američkih zračnih snaga na Iran, što se dogodilo u vrijeme katastrofe ukrajinskim civilnim zrakoplovom.

Sergej Lavrov je rekao kako sustavi protuzračne obrane koji štite zračni prostor Rusije mogu uočiti mete udaljene tisućama kilometara.

Stručnjaci vjeruju da se američki borbeni zrakoplov, za kojeg dizajneri tvrde da je nevidljiv za radare, mogao otkriti na tako dalekoj udaljenosti pomoću moderne radarske stanice „Kontejner“. Prvi takav radar je u ruskoj vojsci postao operativan 1. prosinca 2019. godine.

Te su stanice, za razliku od konvencionalnih radara, sposobne detektirati zračni objekt na udaljenosti većoj od 2000 kilometara, rekao je za list Izvestia Kiril Makarov, generalni direktor proizvodnog kompleksa Znanstveno-istraživačkog instituta za radiokomunikacije.

Tako će, nakon isporuka vojsci još tri takva radara, Ruska Federacija moći kontrolirati cjelokupnu zračnu situaciju u europskom dijelu NATO pakta i utvrditi sve potencijalno opasne objekte prije nego što postanu stvarna prijetnja.

Podsjetimo da je ruska protuzračna obrana na najvišu razinu podigla pripravnost odmah 3. siječnja, kada je Washington je izveo operaciju u Bagdadu u kojoj je ubijen iranski general Qassem Sulejmani. Kao odgovor, Iran je 8. siječnja proveo raketne udare na dvije američke baze u Iraku. U isto vrijeme je zrakoplov Boeing 737-800 na letu PS752 Teheran -Kijev srušen nekoliko minuta nakon polaska s aerodroma „Imam Homeini“. Žrtve katastrofe su bile 167 putnika i devet članova posade.

Iranske vlasti preuzele su odgovornost za slučajno obaranje ukrajinskog Boeinga, koji je „slučajno“ odredio letjeti rutom iznad vojnog objekta Iranske revolucionarne garde i greškom je zamijenjen za neprijateljski zrakoplov i oborila ga raketa protuzračne obrane, jer je Iran očekivao odmazdu Sjedinjenih Država za raketni udar na američke vojne baze u Iraku. Teheran se ispričao obiteljima žrtava i obećao provesti transparentnu istragu.

Međutim, 2. prosinca 2019. je rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da će se oko granica Rusije stvoriti kontinuirano radarsko polje za praćenje krstarećih raketa i da će sustav će uključivati prekomorske radarske stanice tipa “Kontejner” koje su tek stupile u službu.

Američki časopis The National Interest je također komentirao situaciju s viđenim „nevidljivom zrakoplovima“ F-35 na iranskim granicama i naveo da bi ruski radarski sustav „Struna-1“ mogao postati stvarna prijetnja „nevidljivim zrakoplovima“ NATO pakta.

Davide Ax za The National Interest piše kako je ključna točka u priči da sve sile vole koristiti posredničke sukobe za testiranje novog oružja i Rusija se po tome ne razlikuje od drugih. Naravno, razlika je samo u tome koga pomažete u takvom sukobu i jesu li to islamističke terorističke skupine ili vladine snage koje se bore protiv terorizma i inozemne agresije. No, to sad nije tema.

Prema američkom novinaru, Moskva je sada primijetila koliko joj je dobra oprema za suzbijanje prijetnji koja dolazi od američkih zrakoplova.

„Ruske snage su ranije blokirale GPS sustave na Bliskom istoku, a sada bi kampanja elektronskog ratovanja mogla utjecati na američke snage koje se okupljaju u regiji prije potencijalnih udara na Iran“, piše David Ax.

„Od prošlog proljeća piloti koji lete Bliskim istokom, točnije oko Sirije, primjećuju da im njihovi GPS sustavi pokazuju pogrešnu lokaciju ili da potpuno prestaju raditi”, izvijestio je The Times of Israel krajem lipnja 2019. godine.

Prema podacima prikupljenim od američkih obavještajnih službi, signal koji narušava satelitsku navigaciju za zrakoplove koji lete kroz izraelski zračni prostor posljednjih tjedana potječe iz ruske zračne baze unutar Sirije.

„Čini se da ovo miješanje u prijem GPS signala nije posebno usmjereno na Izrael, već je židovska država vjerojatno kolateralna šteta u nastojanju Moskve da zaštiti svoje trupe od bespilotnih napada i potvrdi svoju dominaciju u području elektroničkih ratnih sukoba“, rekao je za Times of Israel Tod Humphreys, profesor na Sveučilištu u Teksasu.

Izraelski izvori “sve su uvjereniji” da su tri tjedna ovih smetnji nuspojava ruskih aktivnosti u Siriji, izvijestio je Breaking Defense.

“Moskva pokušava intervenirati na zapadne zrakoplove, uključujući vrhunski modernizirane F-22 i nove F-35, kao i na improvizirane napadačke bespilotne letjelice terorista”, dodao je portal.

Američko zrakoplovstvo je od travnja 2019. rasporedilo nevidljive borbene zrakoplove F-22 i F-35 u Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, što je dio šireg sastava snaga za  Washingtonov sukob s Teheranom, potencijalno moguć nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da jednostrano povuče Sjedinjene Države iz sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program.

„Trenutno je situacija prepuna glasina, a izraelska vlada izbjegava dati bilo kakvu službenu izjavu i dalje istražuje druge izvore. Ali ako je Rusija zaista ometala GPS prijateljskih nacija slučajno, zašto ne prestane?“, pita se The National Interest.

Američki časopis navodi niz drugih primjera u kojima je GPS bio takoreći izvan funkcije, kao na primjer za vrijeme velikih vojnih vježbi NATO pakta „Trident Juncture“ 2018. u Norveškoj.

Međutim, najnoviji slučaj u blizini iranskih granica, kojeg je „diplomatski potvrdio“ Sergej Lavrov, koji je rekao da je ima saznanja da se to dogodilo, ali da slučaj traži daljnju provjeru, dovodi u pitanje cjelokupni dizajn borbenog zrakoplova F-35 i njegovu navodnu nevidljivost, koju odavno mnogi dovode u pitanje.

National Interest Izvestia

F-35Kontejner radarske stanice
Pretplatiti se
Obavijesti o
104 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stjepan Vujec
4 godine prije

Slićno onoj prići “CAR JE GOL”

FranjoTahi
4 godine prije

Imaju deklaraciju na kojoj pise da su nevdiljivi i pored toga sve je i ovjereno pecatom. Trebas li jos dokaza ili da te s malo demokratskih carina i nameta uvjerimo da je to bas pravi proizvod za tebe?

Ana
4 godine prije

Mozda ih je bilo 12? Nikad se ne zna sa ujkom Samom…

Sparkling
4 godine prije

Hajde da se složimo oko nečega o čemu bi rasprava otišla u nedogled i na kraju sigurno se nećemo složiti a još manje razumjeti. Mislim ako se ne varam da je jednom Šojgu izjavo da ne postoje nevidljivi avioni, nego samo oni koji imaju manji radarski odraz. Prema tome, ona zadnja izjava Lavrova da su tada uočeni tih 6 F-35 blizu Iranske granice poručuje onom kome je ta poruka upučena, (mi Vas vidimo i pratimo) i ako bude potrebno proslijedit ćemo te podatke drugoj strani. I kako odgovaraju “izuzetni” pretpostavka: ček,ček, .ebo te pa ovi se ne .ajebavaju. mogli bi nas skinut ako nas vide. Nikad mi obični smrtnici ne budemo znali sitne detelje oko kojih se vrte počeci “velikog .ranja” Rusi i njihova diplomacija su majstori pozadine i veliki igrači “šaha”.
LP

American_dreams
4 godine prije

Ruski radari i operateri vide sve duplo i vicu vodke ,vodke amo dajte jer utjehe nema u S 300,350,400,500,1000……..
.

opet ja
4 godine prije

Amerikanci misle da ako njihovi radari i PVO sistemi ne detektuju neku letelicu, u ovom slučaju avion, da je onda ta letelica isto tako nevidljiva i za sisteme i radare koje koriste druge države. Vidimo da ruski sistemi skidaju dronove i rakete koje imaju manji radarski odraz od F-22 i F-35 sa 100% efikasnosti, a da su američki i zapadni sistemi propustili sve projektile i dronove koji su popadali po američkim bazama u Iraku i saudijskoj rafineriji. Takođe je Iran svojim PVO sistemom oborio superskupi američki dron jednom raketom.

roki
4 godine prije

Po toj logici ni Kinezi ni Rusi nemaju “nevidljive avione” u Srbiji se kurče kako su srušili nevidljivi f117 i ćorava koka pogodi koje zrno međutim niko ne obraća pažnju da dobro vidljivi avioni su rasturili Srbiju ! Izraelci su sa dobro vidljivim F16 rasturili PANCIRE i konstantno bombarduju Iranske i Sirijske položaje a da vas podsetim tamo su famozni S-300 i S-400 zaključak je da Rusi po starom običaju kenjaju !!!

Tvingo
4 godine prije

Po mome nema nevidljivosti u vazduhu sve dok bude iz avionskih motora izlazio mlaz vručih gasova .

Kile
4 godine prije

Od vidljivosti i nevidljivosti me više zanima čime su bili naoružani i na šta su bili spremni ti avioni koji su otkriveni, što je dosta zastrašujuće ako se malo promisli, nisu bezveze iranci pucali na putnički, očito da je bila panika

Dečko sa ulice
4 godine prije

Ovu vijest onda niko nije objavio, osim kineski Global Times na svojoj fb stranici.
Kako su ih Kinezi vidjeli?
Global Times
8. siječnja u 02:59 ·
#Breaking: Iranian jets have entered Iraqi airspace as US F-35 fighter jets take off from the UAE: reports.

Max
4 godine prije

Ne nisu nevidljivi i to se zna. a i F117 je bio nevidljiv pa su ga Srbi 1999 srušili starom Sovjetskom raketom tipa Neva proizvedenom 1971 godine.

Franjo
4 godine prije

Krsto kupuj ovakove

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
4 godine prije

Struna-1 je diferencirano postavljeni odašiljač i prijemnik u prostoru koji nema veze sa Kontejnerom. Struna-1 štiti Moskvu a rusi prodaju i pojednostavljeniju verziju. Pisao sam jednom o tome.

Baba Vanga
4 godine prije

Rusi fantaziraju,zasto nisu odmah javili,koji foliranti

Ivo
4 godine prije

Pitanje realne (ne)sposobnosti F-35 u sukobu sa ozbiljnim protivnikom tipa Rusija, Kina ili bilo koja zemlja sa naprednim PVO sustavima je ključno za amere, kako zbog održavanja mita o nihovoj nepobjedivosti, tako i zbog uvaljivanja tih istih cigli ‘saveznicima’, ili bolje reći vazalima. Da je očuvanje tog mita pri vrhu njihove top liste, vdljivo je po pojačanom trudu sendvičara u svim člancima koji obrađuju tu temu, pa i u ovome, gdje su suterenci zapjenili iz sve snage. Tome unatoč, jedini do sada postignuti ‘uspjesi’ ove kante svode se na raketiranje raznoraznih koliba po Siriji, sve iz sigurnosti izrahelskog zračnog prostora. Za što su mogli koristiti i stare F-16 u periodima kad ne plutaju okolo po lokvama. Od rušenja onog F-16, jude nisu niti jednom uletili u sirijski zračni prostor, o iranskom da i ne pričamo, osim s dronovima. Može se s jedne strane reći i da nemaju potrebe za tim… Čitaj više »

Ivi.tz
4 godine prije

Jesu nevidljivi za slijepca.

VasilisaPremudra
4 godine prije

#Iranske vlasti preuzele su odgovornost za slučajno obaranje ukrajinskog Boeinga, koji je „slučajno“ odredio letjeti rutom iznad vojnog objekta Iranske revolucionarne garde i greškom je zamijenjen za neprijateljski zrakoplov i oborila ga raketa protuzračne obrane, jer je Iran očekivao odmazdu Sjedinjenih Država za raketni udar na američke vojne baze u Iraku. Teheran se ispričao obiteljima žrtava i obećao provesti transparentnu istragu. Mda. Ipak… ukrajinski Boing uopce nije “odredio” rutu kojom ce letjeti, ni slucajno niti namjerno, istu je tu rutu preletjelo devet drugih putnickih zrakoplova prije njega te noci. Jednostavno, ruta kojom je letio je najobicnija svakodnevna standardna ruta…koja dakle dionicom skoro pa odmah nakon polijetanja u svakom slucaju prelijece vojne objekte – s obzirom ili bez obzira na eventualno skretanje zrakoplova s rute. Hocu reci, ostali su zrakoplovi preletjeli vojne objekte, a ukrajinski zrakoplov je rutu promijenio/s rute skrenuo TOCNO IZNAD vojnih objekata. (Usput…Isti ti vojni objekti vidljivi su… Čitaj više »

Dragan
4 godine prije

Pravi portal za sve rusofile Balkana. Kako je na Balkanu mnogo rusofila admini ovog portala igrali su na sigurno i nikako ne mogu pogrijesiti.
Samo treba favorizirati Ruse i predstavljati ih kao bozanstva, kao svemoguca bica i Rusofili ce biti u ekstazi, klikova ce biti gomilu i buducnost sajta je ruzicasta.
Iskreno pozdravljam sve drage rusofile.

istina
4 godine prije

ako ne znate f35 je vidliv za radare ali zato nije B2 I jos neki drugi

Laslo Torma
4 godine prije

Ako je Srbija uspjela oboriti dva TOBOŽE nevidljiva američla aaviona tijekom napada na Srbiju, ne vidim zašto Rusi n ebi mogli imati nešto još bolje, i dokazati da Ameri zapravo nemaju “neidljive! avione ?
Uostalom poznato je da američke privatne firme izvlače ogromne novce od Vlade za lažne projekte Tamo gdje je profit BOG, vladaju profiterski lažovi i bitange!!!

Mali Ivica
2 godine prije

Mujo i Haso, prolaze pored aerodroma, Haso pita; jel Mujo bolan kako oni grupe ovoliki avion.
Mujo odgovara; e jesi blentav ko če ga gepiti kada je na zemlji, oni ga gepe kada se digne visoko onda je jako mali.
Dobro a reci mi onda kako avion može biti nevidljiv pogledaj koliko je, ih ti ga vidiš po danu a dođi kada je noć bez mjesečine i probaj ga onda viđet.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI