Norveška tajnim izvješćem dovodi u pitanje učinkovitost i sigurnost zrakoplova F-35

F-35A Lighting II
42 komentara

Kao što smo izvijestili ranije, Pentagoni i američki zakonodavci rade na planovima što učiniti sa šest zrakoplova F-35A koji su već izgrađeni za Tursku, jer se čini da ih Ankara neće moći kupiti. Milijuni dolara izdvajaju se za skladištenje naprednih zrakoplova, a čini se kako će ih sada kupiti Pentagon. No ovo nije jedini problem, jer je Turska kupac za ukupno 116 zrakoplova F-35 i američki vojno-industrijski kompleks, ako Washington ostane dosljedan u svom ultimatumu Ankari, ovu narudžbu mora poništiti ili pronaći nove kupce. Jedan od njih je i Norveška.

Skupi i napredni borbeni zrakoplovi F-35 postat će nova okosnica norveških oružanih snaga. No, njihovu učinkovitost i sigurnost su dovele u pitanje kritike od strane Glavnog ureda za reviziju u skandinavske zemlje.

Glavni ured za reviziju Norveške izložio je niz kritika na račun vlade o novim borbenim zrakoplovima F-35, a izvješće je poslano u parlament. Ovo je izvješće tajno i stoga je klasificirano kao „strogo tajni dokument“.

Ministar obrane Norveške, Frank Bakke-Jensen, objasnio je da su se zapovjednik obrane zemlje, admiral Haakon Bruun-Hanssen, kao i ured generalnog revizora složili da rezultate izvješća čuvaju u tajnosti. Ni ozbiljnost kritika ni stupanj povjerljivosti neće biti objavljeni, ali je potvrđen opći sadržaj dokumenta.

“Provjera operativnih sposobnosti borbenih aviona uključuje moguće manjkavosti i ranjivosti u održavanju, logistici i dopunjavanju goriva, baza i zaštite našeg zračnog prostora”, rekao je ministar obrane Frank Bakke-Jensen za list Klassekampen.

Prema norveškom ministru Bakke-Jensenu, ove su informacije od velike vrijednosti za operacije prikupljanja podataka od strane inozemnih službi i zato je izvješće generalnog revizora tajno i neće se dijeliti javnosti.

Jedna tajna izjava o izvješću će biti poslana ministru obrane i norveškom ministru vanjskih poslova, za koju će odbor dati preporuku za rezerviranu verziju za parlament prije Božića. Parlamentarna rasprava o kritikama i nedostacima na koje upućuje Glavni ured za reviziju Norveške također će biti tajna, kao i zapisnici sjednica.

Neki norveški parlamentarci se protive mjerama poduzetim u vezi s kritikama glavnog revizora i što one neće biti objavljene.

Generalni ured za reviziju bio je zadužen za procjenu zrakoplovne infrastrukture i njezine operativne sposobnosti tijekom prijelaza s flote starih norveških zrakoplova F-16  na nove F-35. Transformacija zrakoplovne flote uključuje nove postupke održavanja, logističke i nabavne funkcije, nove baze i sustave njihove obrane, linije zapovijedanja i upravljanja zrakoplovima i političko upravljanje od strane ministarstva obrane. Kao što vidimo, zamjena zrakoplova F-16 s višenamjenskim borbenim zrakoplovom pete generacije F-35 nije samo riješiti se starih i na njihovo mjesto rasporediti nove, već se radi o modernizaciji cijelog sustava, što je proces u kojem je, osim na samim zrakoplovima, Glavni ured za reviziju Norveške pronašao niz kritičnih nedostataka.

Norveška se odlučila na kupnju 52 borbena zrakoplova F-35, kako bi zamijenila staru flotu F-16, za koju je planirano da se zamijeni od ove godine. Dok se ukupni troškovi procjenjuju na 85,1 milijardu norveških kruna, što je preko 9,2 milijarde dolara, list Bergens Tidende je ranije ove godine saznao  kako bi troškovi mogli doseći 10,4 milijarde dolara. Borbeni zrakoplovi F-35, ako parlament i vlada zanemare izvješće ili postave uvjete prihvatljive za američku stranu, što je upitno, još uvijek neće biti potpuno operativni do 2025. godine.

Klassekampen

Nakon zabrane transfera, Pentagon radi na planovima za kupnju zrakoplova F-35 koji su bili namijenjeni Turskoj 

F-35
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…norveska?? a, da , to je ona vojska gdje ribareva zena upravlja fregatom , pa je sje”be na prvim stjenama na koje naleti…da te avione prvo ofarbaju u dugine boje , to jako plasi ruse, a onda neka stave sve one doktore, inzinjere i arhitekte , koji su im uletjeli u tu zaledjenu vukojebinu, neka oni lete tim avionima… sigurno ce naci neki cilj u norveskoj u koji zele da se zalete…

eu kolonija
4 godine prije

počeli I norvežani čitati komentare na portalu logično. kvalitativni pomak za norvežane I imaju prst, ali srednji, podignut gore:)

mars
4 godine prije

F-35 bi uz sve svoje mane na koje je ukazala strucna tehnicka i letacka javnost, bio glavna zvijezda medju drvenim dvokrilcima WW1 ili elisnim klipnim avionima WW2 ili prvim verzijama mlaznjaka 50-tih i 60-tih godina proslog vijeka. Ali ga j*be cinjenica da avioni glavnih geopolitickih suparnika njegovog tvorca vec odavno vise nisu niti dvokrilci niti klipnjaci niti rani mlaznjaci, vec najmoderniji mlazni avioni najvisih letackih sposobnosti opremljeni najmodernijom popratnom elektronikom i naoruzanjem. Ni sistemi protivvazdusne odbrane glavnih suparnika ne zasnivaju se vise na osmatranju i dojavljivanju ili prepotopskim radarima, protivavionskim mitraljezima, protivavionskim topovima i protugradnim raketama, vec najmodernijim radarima sposobnim da vide nevidljivost i raketama koje bez problema dostizu njegovu brzinu i dosezu njegove granicne operativne visinske i daljinske sposobnosti. Dakle, ili ga prestati kititi naj-titulama, ili zadrzati naj-titule i vratiti ga 50 -100 godina unazad.

Savovic Danilo
4 godine prije

Evo odmah potvrde svega onoga sto sam napisao u svom komentaru za doticni zrakoplov.Problem predstavlja uvodjenje istog u vazdusne snage cak I onih zemalja koje imaju logistiku I kompatibilnost sa Nato sistemima,jednostavno ameri nece da transferuju Hi-Tech tehnologiju cak ni saveznicima koja je neophodna da bi ovaj aparat mogao da pruzi 100,% svojih mogucnosti,odrzavanje skupo,tako da nijedna zemlja ne vidi benefite u kupovini F-35 bez pratece tehnologije I logistike koja bi ga cinila operativnim. Norvezanima barem nisu pare problem ali ako se vec daju pare I hoce se zamijeniti flota F-16 aviona sa modernijim I boljim da bi se vazdusne snage ucinile efikasnijim onda dajte da tako I bude,mijenjanjem samih aparata nista se uraditi nece ako im ga Rusi osvijetle sa S-400 prvi put kad se podignu sa zemlje da vrse Air-policeing

poidsteohsetgresrgiesrigeurguewrgfe
4 godine prije

Novi će ih koštati u održavanju i satima leta pet puta više a bit će spremni za let deset puta manje vremena, progres nema šta.

Ad astra
4 godine prije

“Glavni ured za reviziju” iznio je niz kritika o kupovini F 35. Dokument je tajan, ali mi znamo da u njemu ima niz kritika. Koji je ovo senzacionalizam. Malo se stišala bura oko ” katastrofalno loših F 35″ pa sad treba doliti ulje na vatru. F 35 su jedni od naj modernijih, naj boljih zrakoplova današnjice. Tko ne vjeruje neka pita Izraelce. Nekoliko puta su ušli u područje koje je bilo štićeno suvremenim PZO sustavima. .ožemo mi nekoga voliti ili ne ali to su vrlo moćni zrakoplovi.

Janoš
4 godine prije

Tamo negdje 2050 godine taman će im motori biti razrađeni pa Hrvatska može opet povoljno obnoviti svoje zračne snage. 🙂

Ivo
4 godine prije

F-35 su dokazano smeće. Sami ameri su toliko uvjereni u njegovu kvalitetu da ponovo pokreću proizvodnju F-15 iz prošlog stoljeća, kako bi imali s čime ratovati.
Čuvari konclogora ih navodno koriste, no uz iste parametre kao i F-16ce koje imaju–djeluju isključivo unutar vlastitog zračnog prostora i imaju sramni dogovor sa rusima da ih ovi ne ruše.
Samo totalno zatucane amebe I trolejbus mogu povjerovati da je to smeće bolje od prethodne generacije aviona.

Siniša
4 godine prije

Neozbiljno je porediti neko oružje koje koristi Izrael sa nekim drugim “istim” je krajnje neozbiljno, Izrael jedini ima pravo modifikacije bilo koje vrste USA oružja i mismim da nijedan komad nije originalan…tu privilegiju nema niko a da nije dobio posebno odobrenje a dobio ga niko nije.
Elem….šta bi sa turskim f35icama.

Arkaj
4 godine prije

Kakav je potencijal i kvaliteta F-35 mogu znati oni koji ih svakodnevno koriste ali oni nam to sigurno neće reći. Taj avion je uostalom nametnut svim USA vazalima i čak i da je neupotrebljivo smeće na vazalima je da ćute, poklope se ušima i nastave vadit pare. U tom pogledu F – 35 je iznimno uspješan proizvod, jer kao i cigla koju siledžije prodaju prolaznicima pod prijetnjom batina, kvaliteta cigle nema nikakve veze s količinom novaca za koju će se prodat. Meni osobno ipak bi bilo draže da je uistinu riječ o posve promašenom i precjenjenom avionu. Nikom od njegovih vlasnika ionako neće trebati za obranu već eventualno za agresiju pa je posjedovanje smeća od aviona faktor odvraćanja od agresije….

Max
4 godine prije

Ćini se da se Norvežani neće dati prevariti.

Red Dog
4 godine prije

Do sada je razvoj Bradleya bio predmet za zajebanciju.
Snimljena je komedija o tome. Autenticni opis dogadaja ali posto je toliko glupo je klasifikovano kao komedija.
Za F-35 ne postoji zanr. Samo je uvreda zdravom razumu.

Hašo
4 godine prije

Kråkebolle

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI