Erdogan pleše po živcima State Departmenta – Turski F-16 testiraju sustave S-400

Recep Tayyip Erdogan - Donald Trump
24 komentara

Jučer je turski vojni zrakoplov F-16 letio nad glavnim gradom zemlje kako bi testirao prethodno kupljene ruske protuzračne raketne sustave S-400. Ova vježba se odvija u pozadini opetovanih prijetnji Sjedinjenih Država koje sankcijama i prekidom suradnje u projektu F-35 žele odvratiti Tursku od raspoređivanja ruskih obrambenih sustava na svom teritoriju.

Kupnja sustava S-400 od strane Ankare je postala glavni faktor pogoršanja odnosa s Washingtonom, koji i dalje inzistira na tome da je prisustvo ruskih sustava S-400 na zemlji članici NATO pakta i saveznici Sjedinjenih Država  nespojivo s obrambenom doktrinom i sustavima Sjevernoatlantskog saveza i “predstavlja prijetnju” za borbeni zrakoplov F-35 pete generacije kojeg proizvodi američka korporacija Lockheed Martin, primjećuje Reuters.

Ranije su pokrajinske vlasti Ankare najavile da će u ponedjeljak i utorak borbeni zrakoplovi F-16 i drugi borbeni zrakoplovi turskog vojnog zrakoplovstva letjeti na malim i velikim visinama nad glavnim gradom zemlje, kako bi testirali rad sustava protuzračne obrane. CNN Turk pojašnjava da su letovi dizajnirani za testiranje radarskog sustava S-400.

Nakon najave aktivacije sustava S-400 se dogodio strmoglav pad turske lire

Vijest je odmah pogodila tursku liru i turska valuta je pala u odnosu na američki dolar. Tijekom jutarnjeg trgovanja 25. studenog, nacionalna valuta Turske oslabila je na 7,73 lira za 1 dolar. Ovo je prilično oštar pad ako u obzir uzmemo da je na zatvaranju trgovanja prošlog petka 1 dolar mijenjan za  5,714 turskih lira.

Ankara je već prebrodila jednu ovakvu krizu, ali je uložila velike napore da očuva valutu od daljnjeg propadanja i da je vrati na relativno povoljan tečaj od nešto više od 5 lira za dolar.

Prošlog tjedna je visoki predstavnik američkog State Departmenta rekao novinarima da se Turska „mora riješiti” ruskih sustava protuzračne obrane. Ovi komentari uslijedili su nakon što se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 13. studenog u Bijeloj kući susreo sa svojim američkim kolegom Donaldom Trumpom .

Washington je već suspendirao Tursku iz sudjelovanja u programu proizvodnje zrakoplova F-35, iako je Ankara istovremeno jedan od važnijih proizvođača i kupaca višenamjenskog borbenog zrakoplova pete generacije.

Međutim, SAD su se odlučile na ovaj radikalan korak protiv svog NATO saveznika, usprkos činjenici da bi Erdogan mogao donijeti još radikalnije odluke i samo formalno ostati u NATO paktu, bez ispunjenja ikakvih obaveza prema savezu. Za vrijeme njegove vladavine, prepune kontroverzi i obrata, jedno je sigurno, a to je da Erdogan nikome neće dozvoliti da ponižava Tursku. Čak i u popuštanju Rusiji zbog obaranja ruskog borbenog zrakoplova Su-24 nad sirijskim nebom 2015. godine, Erdogan je tražio način da izvinjenje i priznanje krivice ne bude ponižavajući čin, već da sve izgleda kao „priznanje krivnje i traženje oprosta od obitelji poginulih i Rusija kao odgovornog dužnosnika koji zna da je njegova vojska pogriješila“. Mogli li prijetnje utjecati na aktualnu vlast u Ankari? Najvjerojatnije ne, a svaka nova prijetnja samo udaljava Tursku od njenih „zapadnih saveznika“, koji su ti još samo na papiru.

Sankcije ili ne, S-400 će biti u službi

Točno je da postoji i rizik nametanja američkih sankcija turskom partneru, koji kategorički odbacuje Trumpove zahtjeve administracije da odustane od ruskih obrambenih sustava.

Kako smo izvijestili prošlog tjedna, Turska razmatra pitanje kompatibilnosti sustava protuzračne obrane S-400 i borbenih zrakoplova F-35, izjavio je 22. studenog turski ministar obrane, general Hulusi Akar.

Prema njegovim riječima, proces razmještanja S-400 na turskom teritoriju i osposobljavanje turskog vojnog osoblja u Rusiji se nastavlja.

„Nadam se da će napori u osiguravanju kompatibilnosti S-400 i F-35 dati pozitivan rezultat. Ankara neće napustiti jedan sustav u korist drugog. Ako ruski sustavi ne mogu raditi paralelno s F-35, pronaći ćemo najpovoljniju formulu djelovanja“, uvjeren je general Akar.

Turski ministar obrane ponovio je da njegova zemlja ne namjerava revidirati ugovor S-400 s Rusijom.

“Ovi će sustavi preuzeti borbenu dužnost. Sve ide po planu. Neka nitko u to ne sumnja”, rekao je prvi čovjek turske obrane, podsjetivši da njegova zemlja vodi neovisnu politiku.

Američki State Department je više je puta upozorilo Tursku na moguće posljedice zbog kupovine ruskih S-400. Osim toga, američki Kongres je podnio inicijativu da se Turskoj zabrani nabava borbenih zrakoplova F-35. SAD i njihovu europski saveznici u NATO paktu strahuju da bi radari u sustavima S-400 mogli otkriti i pratiti F-35, tako da u budućnosti neće biti „nevidljivi“ za ruske sustave. Ali ako je istina što govore ruski vojni stručnjaci, aktivni časnici i analitičari iz područja vojnih znanosti, F-35 već sada nisu „nevidljivi“ za ruske radare. Je li to istina i kolika njegova mogućnost skrivanja, na to je pitanje teško odgovoriti.

No vraćajući se temi, podsjetimo da je ministarstvo obrane Turske 25. srpnja najavilo završetak prve faze isporuke u zemlju komponenti sustava protuzračne obrane S-400. Kao dio prve faze ugovora između Rusije i Turske, 30 zrakoplova je sletjelo je u zračnu luku “Myurt” blizu Ankare. Prve isporuke S-400 u Tursku počele su 12. srpnja.

Druga faza isporuke ruskih sustava protuzračne obrane turskim partnerima započela je 27. kolovoza i završila 14. rujna. Treća faza isporuka Ankari sustava S-400 je prema planu trebala završiti ovog mjeseca i to se, kako se čini dogodilo. S-400 u Turskoj će biti u potpunosti raspoređen do travnja 2020. godine.

Rusija i Turska potpisale su sporazum o isporuci sustava protuzračne obrane Ankara S-400 „Trijumf“ 2017. godine. Turska je od Rusije kupila četiri divizije S-400 koje je platila 2,5 milijardi dolara.

F-35S-400turska lira
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Ako netko napadne, Turska ce isprobati S-400 u situaciji kojoj je namjenjen. Najbolji nacin za znati dali se to odbaci ili kupi jos.

neko ime
4 godine prije

Taj je scenarij moguc ali ipak malo vjerojatan. Sumnjam da bi se opsežniji rat protiv Tur. mogao voditi s nosacima u remontu i nedostatnim efektivama na BI…a i proxy efektive za takvu ekspediciju mi se cine nedovoljne…
Jenkiji su zaboravili na onu SunTzuovu maximu o blizini prijatelja i neprijatelja…iako njima koncept (ne)prijatelja (p)ostaje sve vise nebulozan…

basso
4 godine prije

Amerikanci ce pokusati na sve nacine da kazne Tursku,ali Erdogan nece odustati.On vrlo dobro zna da su amerikanci I Gulen organizovali neuspjesni vojni udar prije par godina.Turska je upravo radi amerikanaca i kupila S-400,da se odbrani.

Cenzurirani korisnik
4 godine prije

Nisam baš siguran koliko je Rusima korisno to što neke od najmodernijih vojnih sustava daju potencijalnim neprijateljima da ih mogu ispitati..

FATIH
4 godine prije

MALO MORGEN..NEMAJU ONI DAMU NA NAPADNU TURSKI NAROD.

Pi-zdro
4 godine prije

Pucaju zidine velikog Babylona a pukotine su tolike da ih ni najbolji meštri zakrpat nemogu.Nije slucajno Macron i sam priznao da bačva propušta sa svih strana.

Moreno
4 godine prije

A možda S400 testiraju F16 . . . ☺

Ivo
4 godine prije

Najnovija prijetnja amerike Turskoj:
O. K, kupili ste S-400 iako smo vas upozorili.
Kompletirali ste isporuku iako smo vas upozorili.
Uključili ste ih iako smo vas upozorili.
Međutim, srušite li nam više od šest komada F-35 s njima, uvesti ćemo vam sankcije. Ozbiljno.

Neko ime
4 godine prije

Rusi vec znaju da li S-400 vidi F35, Amerikanci se samo boje da to sad ne saznaju i ostali.

Sparkling
4 godine prije

Ne budite tako naivni. Ne napada se samo tako druga sila nato pakta (ma šta to značilo) I još jedan razlog, ima Erdo za sada dobru pozadinu ako nešto ne okrene po njegovom običaju na štetu Rusije.
LP

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Pa što kompliciraju.
Gdje je problem?
Pošalju nekoliko F-35 i F-22 u Incirlik da naprave par krugova.
Kad Turci ne budu vidjeli ništa na radarima skužit će da su bacili bez veze 2,5 milijardi….
Pragmatični kakvi jesu poželjet će taj magični avion više od svega
Rusi bi bili brutalno osramoćeni. Indijci, Saudi ect odmah odustaju od kupovine.

Hmmm, ali
Rusi mrtvi hladni prodali Turcima krunski dragulj svoje PZO.
Ne pokazuju nervozu da bi mogla biti otkrivena velika mana sustava i nemogućnost uočavanja aviona s smanjenim radarskim odrazom.
Zašto su ameri nervozni ?
Što ih muči ?
Trebali bi biti sretni, saveznik im ima S-400 što otvara dobru priliku da ga dobro prouče( makar tajno) i otkriju mane

A oni nervozni i to jako .
Pitam se, pitam ZAŠTO 😉 ?

tango
4 godine prije

Demokracija nije dizala uzbunu kad je grćka kupila s300 jel to zato što je u pitanju REDŽEP koja LJIGAVA DEMOKRACIJA I LJUDSKA PRAVA

kgfjč
4 godine prije

Gade mi se i jedni i drugi. isti drek, drugačije pakiranje.

samo tako
4 godine prije

Ima li ijednog u Reutersu a da nije debil ?
Radar smatrati prijetnjom za radarski nevidljiv F-35 😆😆
Dosta je več laprdanja o radarskoj nevidljivosti objekta u dometu radara

juka
4 godine prije

Netocan je podatak o padu turske lire na 7.7 lira za dolar.Danas tj utorak je odnos 5.76 lira za dolar.

Max
4 godine prije

Neće Turci odustati od Trijumfa a mnogi su već rekli da F 35 svjetli kao svjetionik na radarima. Pa Turci neće dobiti taj avion jer bi se to dokazalo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI