Turska lira je upravo završila najgoru godinu u posljednje 2 decenije

Turska lira
15 komentara

Turska nacionalna valuta izgubila je skoro polovinu svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar u 2021. godini

Turska lira je završila 2021. izgubivši 44 % vrijednosti u odnosu na američki dolar – 19 % samo u posljednjoj sedmici te godine.

Ovo je bio najgori učinak lire otkako je predsjednik Redžep Tajip Erdogan došao na vlast prije skoro 20 godina. Lira je oslabila sa 18,4 na 10,25 u odnosu na američki dolar u posljednje dvije sedmice, blago se oporavila da bi završila godinu na 13,19 u petak.

Prema podacima Refinitiva, turska lira je u toj godini bila i najlošija među valutama tržišta u razvoju. Njen pad je ubrzan posljednjih mjeseci nakon Erdoganovog „novog ekonomskog programa“, koji se fokusirao na izvoz, kredite i niske kamatne stope, kažu analitičari.

U pokušaju da ublaži pad, Erdogan je u decembru predstavio plan za zaštitu konvertovanih lokalnih depozita od gubitaka u odnosu na čvrste valute, koji je doživio oštar, ali kratak rast lire od 50 % uz podršku centralne banke.

Boreći se da zaštite svoju ušteđevinu, Turci pretvaraju svoje lire u čvrste valute. Zvanični podaci koje je citirao Reuters pokazuju da su lokalni fondovi čvrstih valuta samo prošle sedmice skočili na rekordnih 238,97 milijardi dolara. Erdogan je u petak pozvao građane da zadrže lire kao svoju štednju, tvrdeći da je nestabilnost tržišta pod kontrolom.

„Sve dok ne uzimamo sopstveni novac kao mjerilo, osuđeni smo na potonuće. Turska lira, naš novac, to je ono sa čime ćemo ići naprijed. Ne sa ovom stranom ili onom stranom valutom“, rekao je on i dodao da će njegova vlada nastaviti da vodi politiku niskih kamata, koju vidi kao sredstvo za snižavanje cijena, ali je veoma kritikovana širom svijeta.

turska lira
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
2 godine prije

Erdogan je bio usa igrač koji je odbio poslušnost i sada dolaze kamate na naplatu u vidu inflacije.

Mahatma
2 godine prije

Turska je otplatila dug IMF-u ali se zadužila kod komercijalnih banaka. Erdoganu vjerojatno odgovara slaba lira ako se zadužio u eurima ili dolarima. Narod neka pati.

Drmoser
2 godine prije

Idu turci i vise im… Kurtzi.

Max
2 godine prije

To je maslo kabale.

ףךפםן
2 godine prije

Hoce opsjednuti turski lopov da glumi gazdu, intervencija u Siriji pa u Libiji itd.
Košta to sve.

tihobl
2 godine prije

Koliko sam razumio lira je bila pala na 18 za dolar, pa je sultan oporavio na 11 i da bi onda ponovo kliznula na 13. Turska se dobro nosi sa udarom svojih saveznika.

Makedonac
2 godine prije

Lira če ostati kao valuta, dolar i evro ne. Idu zadnji meseci pred epohalnih promena, podela sveta na valutnih zona i mnopopularnosti. Normalno je da ima kriza, inflacija, glavno je, ko kolko proizvodi za sebe, za iznos, kolko, odakle i sta uvozi. Kada se raspadne svet na valutnih zona, legalizacija sopstvenosti, u početku biče samo barter, stoka za stoka, zlato, tako da Turci, su mnogo bolju situaciju ot nas. U vreme tranzita je normalno da ima inflacije, tu je isto i borba, zapad kolko moze buta liru, agencije koje kažu, koje kolko treba da kosta su zapadne, u velikom dijapazonu mogu da menjaju na kurs valute. Jasno je da je Erdogan posvećen u KOB-DOTU, normalno je da treba da smali kamatu pod jednog procenta i inflacija postaje nula. Ali to ne moze odma i po vreme tranzita, ne moze i kada ima nadvorešna sila koja diktira neke stvari. Kada se… Čitaj više »

Scorpiorex
2 godine prije

Kad otkazes poslusnost. Vezi konja dze ti aga kaze.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI