Američki napad na liru Tursku može gurnuti u bankrot – Hoće li Erdogan popustiti?

Lira
46 komentara

Nove američke sankcije protiv turskih ministara navodno nisu potaknute željom dase potkopa tursko gospodarstvo, ali su uzrokovale daljnji pad turske lire i uplašile strane ulagače. U međuvremenu su američke vlasti zabranile svojim predstavnicima odobravanje kredita za Tursku, piše njemački dnevni list Die Welt.

Nove američke sankcije mogu Tursku dovesti do bankrota, upozorava njemački list.

U srijedu navečer je tečaj dolara prvi put probio psihološku granicu od pet turskih lira. Tako malo turska valuta nije vrijedila od 2005. godine, kada je nova lira zamijenila staru. Autor napominje da se je jučer lira nastavila padati, što je izravna posljedica američkih sankcija.

“Ograničenja nametnuta dvojici turskih ministara nemaju specifičan ekonomski učinak, ali predstavljaju destruktivni kurs i da su SAD spremne ući u sukob s partnerom u NATO savezu”, piše njemački list, podsjećajući da Washington priprema nove sankcije protiv Ankare u slučaju da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbije prihvatiti tražene “ustupke”.

“Posljedice dodatnih kazni bit će još dramatičnije i mogle bi dovesti do državnog bankrota Turske”, piše Die Welt.

Odbor za vanjske poslove američkog Senata je već donio zakon koji bi predstavnicima američke države zabranio odobravanje kredita Turskoj u Svjetskoj banci i Europskoj banci za obnovu i razvoj.

“Ovo će biti težak udarac za Ankaru, jer je Turska jedna od najvećih zajmoprimaca tih institucija. Tako je prošle godine Turska dobila najveći zajam od Europske banke za obnovu i razvoj, od 1,8 milijardi dolara. Jedna prijetnja takvom razvoju događaja je bila dovoljna za kolaps turske valute”, navodi njemački list.

Nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara su turska vlada i Središnja banka počeli ulagati novac u gospodarstvo kako bi spriječili recesiju. Kriza je spriječena, gospodarstvo je ostvarilo aktivan rast po stopi koja je dosegla 7 posto, no ostala su kreditna opterećenja i brzo napredovanje inflacije.

Prema Narodnoj banci Turske, godišnja stopa inflacije je porasla s 8,4 na 13,4%, dok je u lipnju ove godine već skočila na 15,4%, a u srpnju na 16%. Istovremeno, glavna kamatna stopa iznosi 17,75%, a Erdogan je kategorično protiv njezina povećanja. Posljedica ove politike je da strani ulagači zbog rasta inflacije ostvaruju minimalnu dobit od vrijednosnih papira, pa povlače svoj kapital iz zemlje.

Die Weltu podsjeća kako nijedna druga zemlja na svijetu nije toliko ovisna o stranom kapitalu kao Turska, a za vrijeme Erdogana se ta ovisnost stalno povećavala. Osim toga, Turska uvozi više robe nego što izvozi, što je njezina najranjivija točka, koju svjesno koristi američka vlada, ističe njemački novinar.

Podsjetimo, u srijedu je američko Ministarstvo financija nametnulo sankcije protiv turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Güla i ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua prema takozvanom “Zakonu Magnitski”, kojeg SAD primjenjuju na sve građane svijeta. Ankara je rekla kako će sigurno  poduzeti mjere protiv Washingtona.

Prve žrtve napada na tursku liru su mali poduzetnici

ekonomija lupa

Kineska agencija Xinhua jučer iz Turske izvještava kako su mali poduzetnici u Turskoj vrlo uznemireni zbog aktualne situacije i snažnog pada vrijednosti turske lire u odnosu na američki dolar.

Mnogi vlasnici malih trgovina i mali poduzetnici u Istanbulu su zabrinuti bi mogli bankrotirati. Ako lira nastavi padati, postoji velika vjerojatnost da mnogi od njih završe u tečaju.

“Ne mogu vjerovati u ovakvu brzinu devalvacije lire, koja je jučer s tečaja 4,90 u pola sata porasla na 5,08, a sada je 5,09 za jedan dolar”, rekao je u četvrtak za agenciju Xinhua Necmettin Mansuroglu, vlasnik dva SPA centra četvrti Taksim.

“Situacija se pogoršala za sve tvrtke i trgovine oko središnjeg trga Taksim, najznačajnijeg turističkog mjesta u gradu. Izravno smo izloženi valutnoj fluktuaciji, budući da većinu najamnina ovdje plaćamo u dolarima. Plaće svojim zaposlenicima isplaćujem u dolarima, a troškovi mi se i dalje povećavaju, dok se prihodi u turskim lirama smanjuju”, istaknuo je Mansuroglu.

Uz fluktuaciju tečaja, tursko gospodarstvo se također bori s visokom inflacijom, koja je u lipnju dosegla rekordnu razinu u posljednjih 14 godina i iznosila 15,4%, a u srpnju skočila na 16%.

Prema mišljenju Mansuroglua, ako stvari i dalje budu išle ovim tempom, mnoga mala poduzeća će bankrotirati.

“Ne znam koliko dugo mogu preživjeti u ovim uvjetima poslovanja”, rekao je, dodajući kako je već zatvorio četiri od šest SPA centara.

Raif Hacizade, vlasnik bara u živoj ulici Istiklal imao iste brige. Povećanje vrijednosti dolara će znatno utjecati na one koji imaju dugove u američkoj valuti.

“Većini nas postaje sve teže preživjeti ove uvjete”, kazao je, pozivajući vlasti da riješe političke napetosti s Washingtonom, samo kako bi se spriječili gubici turskog naroda.

Turci sada čekaju pozitivne vijesti i da će se spor između dviju zemalja uskoro riješiti.

Međutim, tržište je još uvijek napeto, kaže Veli Kocaturk, generalni direktor brokerske kuće Isik FX.

“Neizvjesnost zbog toga kakve bi mogle biti američke ekonomske sankcije protiv Turske povećavaju zabrinutost i sprečavaju dolar da se stabilizira na razinu od 4,9”, navodi Bloomberg.

Inflacija

Turska je lira samo ove godine zabilježila gubitak od preko 20%. Turski sud u utorak je odbacio žalbu američkog pastora Brunsona da bude pušten iz kućnog pritvora za vrijeme suđenja, što je izazvalo bijes Washingtona.

Dan nakon odluke suda, SAD su uvele sankcije turskim ministrima, iako se nitko nije zapitao kakva je zapravo bila uloga američkog pastora u propalom vojnom udaru i zašto bi ga turske vlasti držale dvije godine u zatvoru i tek sad mu odredile kućni pritvor. Točno je da su turski zatvori puni nevinih ljudi, osoba koje su se zamjerile Erdoganu i njegovoj stranci, ali bi SAD kroz međunarodno-pravnu pomoć mogle dobiti sve spise na uvid koji se tiču navodne krivnje Brunsona, koji se suočava s 35 godina zatvora.

Samo prije nekoliko dana se novinar Ali Karataş pitao nisu li sve priče o napadu američkih elita i vlasti na tursku liru obične teorije zavjere i možda odluke američke uprave nemaju cilj naškoditi Turskoj?

“Logično se zapitati da li je ovo ili nije ciljani napad financijski jakih elita iz Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, samo kako bi se potaknuo gospodarski i financijski slom Turske i tako okrenulo  ljude protiv Erdogana? Nakon toga bi na njegovo mjesto došao agent Londona, baš kao što je bio Mustafa Kemal Atatürk, a Turska bi se tako opet vratila na “pravi put”, daleko od Kine, Rusije i Irana, ponovno u zagrljaj Sjedinjenih Država, Velike Britanije i EU. Teorija zavjere? Možda. Ali podsjetimo da međunarodnoj politici nema slučajnosti”, za Contra Magazin je napisao Ali Karataş.

Hoće li Erdogan popustiti? Naravno da neće i danas je predstavio plan od 400 projekata za oporavak turske ekonomije, od kojih 48 spada u vojno-industrijski sektor. Detalji plana još nisu objavljeni i ne zna se tko su potencijalni turski partneri u ovih 48 projekata. Turski predsjednik je odredio rok od 100 dana za dovršetak srednjoročnih projekata i treba vidjeti kojim će smjerom dalje ići Turska, kao i hoće li tursko vodstvo ipak popustiti pod američkim pritiskom? No, sudeći po dosadašnjoj politici Ankare, takvo što je teško očekivati.

SAD uvele sankcije protiv Turske – Odluka bez presedana u povijesti NATO pakta

Kažnjava li se “neposlušna” Turska od strane američkih elita?

 

inflacijaturska lira
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Sto bi se reklo drze erdu za m.uda…

čitalac
5 godine prije

“Ne mogu vjerovati u ovakvu brzinu devalvacije lire, koja je jučer s tečaja 4,90 u pola sata porasla na 5,08, a sada je 5,09 za jedan dolar”
Jak pad, nema što…
Mi na ovim prostorima (stariji) doživjeli smo i mnogo gore stvari…

shumadinac
5 godine prije

Ovo je samo “predigra”. Lako je za kredite, dobiće ih od Kine ali gde će prodavati robu?
Kaže se za Balkan da loše prolazi jer je raskrsnica puteva i svi bi da ga kontrolišu – i sa Turskom je isto. U takvim uslovima samostalnost se skupo plaća, valjalo bi da se o tome informišu u Srbiji.

Laki Topalović
5 godine prije

Možda izgleda bez veze u odnosu na neke hiperinflacije, ali je ovo manipulativni udar na tursku valutu. Sad, Erdogan će ili kapitulirati. ili će se okrenuti Kini, Rusiji, i dalje.. ? Nitko ne zna što će biti.

slagerpjevac
5 godine prije

A gdje će aga vezat konja?

Son of Alerik
5 godine prije

Po Erdoganovom, CIA je potakla i financirala pokušaj prevrata u Turskoj. To mu je bio povod da se obračuna sa svi političkim protivnicima, promijeni Ustav i postane pravi diktator pa nekako ne zvuči nevjerojatno da je cijelu tu priču oko prevrata zapravo on sam potakao..
Sad kao sultan, umislio je da je Turska Otomansko carstvo i da je diktator al pari Putinu i onom XIju doživotnom,a Trumpa da može smazati za doručak. Pa će malo šurovati s Rusima, pa će malo kupovati S 400 i malo će biti u NATO paktu,a puno će jedino tamaniti Kurde.
Ne bu išlo.
Pitanje koje postavlja autor – Hoće li Erdogan popustiti? Naravno da hoće. Samo uspješnim vlastodršcima narod ne okreće leđa. Neuspješnim diktatorima se skida glava. Popustit će i biti miran.

stefano
5 godine prije

Do sada erdy je mogao igrati na dvije stolice a sada če se morati odlučiti šta želi.Trampavi jedno misli, drugo govori, treće radi,četvrto tvita. vidjeti ćemo uskoro šta je toga cilj a čini mi se da je to ubrzavanje pada izuzetni a turci su za ovo bili spremni.

minimoris
5 godine prije

U ove me se ogleda moć Amerike,i to je tako.Ovo je više psihološki udar nego neki ekonomski, pad valute ne može da se desi tako brzo. Ista situacija se desila i u Rusiji pre par godina(da sam bio malo hrabriji mogao sam lepo da zaradim… hehe), kada je rublja pala, pa se posle mesec dva sve normalizovalo. Koliko ja znam Turska je ekonomski uspešna jer je u nju upampavano mnogo para od strane S. Arabija, Katara i UAE,naravno na nagovor Amerikanac.Turska je sada ekonomski ojačala tj ima jaku poljoprivredu i industriju u jačanju,ima potencijal da to još više poveća, to što Erdogana nazivaju diktatorom, mislim da ne stoji, jer svuda je isto, samo kako se gde predstavi, u principu svi režimi na svetu su diktatorski, samo je privid i propaganda da negde postoji demokratija i sloboda. Ako Erdogana bude ostao pri svom za par meseci uz kredite od Kineza i… Čitaj više »

tak
5 godine prije

steta sto ne pisu izvori za clanak, osjecam rukopis zapadnih msm-a. super su mi ove izjave random poduzetnika. tko hoce isto moze naletjeti na jednog sa ovakvom izjavom:

“Pad lire kazete? Mene to puno ne uzbudjuje, imam dućan tu u centru, posao ide dobro, turista ima, a tečaj će se stabilizirati, Inšalah, sve je to igra za velike” – kaže mladi poduzetnik iz Istambula.

Eto, i članak već drugačiju notu.

Cvicoka
5 godine prije

Usranci su najvece zlo… Valjda Bog vidi a vrijeme je da i reagira…

Tupko Glupko
5 godine prije

Ovo krece u pravcu da ce izuzetni sami sebe sankcionirati od citavog svijeta buduci da ce im svaka drzava koja drzi do sebe na njihove sankcije lupiti kontrasankcije.
Hm, kome ce onda prodavati oruzje i svoje proizvode?

Tomica
5 godine prije

Mislim da Erdogan, poslije onog puča a niti kasnije, nije napravio ništa ozbiljno protiv SAD i sve se svelo na malo oštrije izjave. Čudim se da je i do sada ostao pri kupovini S-400 ali vjerujem da neće još dugo. Njemačka i Francuska su isto bile jake sa izjavama ali su se prosuli s Iranom i s carinama. Jednostavno, zapad je ovisan o SAD i moraju se povinovati njihovim zahtjevima pa i na svoju štetu. Tako je i sa Turskom.

nizzde
5 godine prije

“”Ovo će biti težak udarac za Ankaru, jer je Turska jedna od najvećih zajmoprimaca tih institucija. Tako je prošle godine Turska dobila najveći zajam od Europske banke za obnovu i razvoj, od 1,8 milijardi dolara. Jedna prijetnja takvom razvoju događaja je bila dovoljna za kolaps turske valute”, navodi njemački list.”

“navodi njemački list.” Turski BDP oko 2 biljuna dolara i 1.8 miljardi zajma će ih uništiti 🙂
Radi medijska mašinerija prekovremeno

Zorule
5 godine prije

Nije da Turke uopce zalim, neka bude kako bude, totalno sam indiferentan.

Mucke
5 godine prije

Ovo je drugi put u dva dana da na ovom portalu citam kako je Kemal Ataturk bio agent Londona.Moze li autor teksta necime potkrijepiti ovu budalastinu?

Mucke
5 godine prije

Pokusaj razbijanja Turske(neuspjelim pucem) nije uspio instaliranjem vlastitih agenata na rukovodeca mjesta ,pa sada prelaze odmah na drugi dio plana ,odsijecanjem od financijskih tokova (Najavu ovoga 2015.g. prema Rusiji Putin je nazvao “objavom rata”,nakon cega su neki ohladili),sljedece bi trebali biti “Mitinzi Istine” , “Nacionalisticki Koncert”,”Cijankaliev Dom” i sl. Poznato?

bbbb
5 godine prije

Ko što on glumi veliku muslimančinu i zaštitinika istih pa napada okupiren palestinezen a u stvari je u krvnom srodstvu sa ekipom koja vlada čemerikom i jevvropom i svijetom, tako i ovo ko fol financijsko napadanje svog igrača ima svrhu da odglumljena uloga bude uvjerljiva za ovce.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Ovo treba biti samo poruka svima koji grade neko “prijeteljstvo” sa SAD, sak tko sa SAD Djavlom tikve sadi hebo je jeza u koljeno. Dakle poruka je za Kulindu; samo suti i nastavi pusiti.

Zoran
5 godine prije

K.Ataturk je napravio Tursku u ovim granicama.Naime, poslije I svj.rata Turska je ostala malo oko Ankare i sjeverno do Crnpga mora.tada Atatirk preuzima vlast i ponpvo pregovara sa silama ppbjednicama.Rezultat je ova danasnja Turska.Da je pri tome i on dao neke koncesije-mprao je. To je bila trgpvina.stoga svi oni koji napadaju Ataturka, neka zamisle Tursku 10 puta manju od danasnje. Stpga ga Turci nisu uzalud prozvali Ataturk, orca Turaka.

Zoran
5 godine prije

Sto se tice Erdogana, on ce zapravo unistiti ovu modernu Tursku. Njemu nije jasno da je Turska u danasnjem obliku zahvaljujuci neslozi inadmetanju europskih sila.Njegovu megalomaniju je pokrenuo virus islamizma sto ce da dovede Tursku u corsokak kao Afganistan pod talibanima.Svojom bezumnom politikom odbacio je svoje jedine iskrene prijatelje,Amere i Zidove.Sretan je da Trump ima osobne poslovne interese u Turskoj ali to ce murati zrtvovati za pragmatizam americkih interesa.

Zoran
5 godine prije

Plodovi Ataturkovih reformi uzdigli su Tursku daleko vise nego bi bila da nije bilo njega. Turska ima dobar procenat sekulariziranog i liberalnog drustva koje ce sve vise osjecati diktaturu koju islam namece na cijelo drustvo. To ce osjetno utjecati na slobodu i kreativnost ljudskoga duha kojega ce sputati serijatski zakoni koje Erdogan uvodi.

Galus 92
5 godine prije

Alo, tko je ono rekao, da je Amerika gotova!? Kako je razvidno, oni još drmaju svijetom i uskoro će se to pokazati, kad još jače udare na Rusiju, koja će se naći u istoj situaciji kao i Turska! Trump izdaleka izgleda malo “blentav” ali kako izgleda, on se samo pretvara, kako bi ga protivnici podcijenili i postali neoprezni, a on iznenada udari, gdje se najmanje nadaju! Imam informacije, da se u tom trgovinskom sukobu između Kine i SAD, sreća okreće na američku stranu i da će Kina na kraju popustiti. To je bilo za očekivati, jer Kina u tom ratu može mnogo više izgubiti nego Amerika, jer je njen izvoz u SAD daleko veći nego američki izvoz u Kinu. Da se vratimo Turskoj! Cilj američkih sankcija Turskoj nije turska Lira! Lira je samo kolateralna žrtva tih sankcija! Prvi i direktni cilj sankcija je sam Erdogan i Ameri će sad sankcijama… Čitaj više »

šinzoabe
5 godine prije

Mustafa Kemal Atatürk špijun Londona haha vi niste normalni, pa vi nikad niste bili u Turskoj. Pa Turska je prije njega bila sultanija, čovjek izgradio modernu skularnu državu i sad ga neki novinarčić s nekog regionalnog balkanskog portala naziva špijunom Londona…pa da nije jadno i ogavno bilo bi smiješno

Spartak
5 godine prije

“Plaće svojim zaposlenicima isplaćujem u dolarima, a troškovi mi se i dalje povećavaju, dok se prihodi u turskim lirama smanjuju”, istaknuo je Mansuroglu.
E moj Mansuroglu. A ZAŠTO u svojoj zemlji Turskoj plaćaš zaposlenicima u valuti neke druge zemlje? To je izvan svake pameti. Ako to radiš, a nisi se potrudio da to promijeniš, e onda nisi drugo ni zaslužio već da propadneš

nije bitno tko
5 godine prije

Eto, sad možete da lepo vidite, kako Amerikanci poštuju svoje saveznike.

Znase
5 godine prije

Turska nema duga MMF i nece kredit od MMF. Rusija i Kina spremile pare za kredite samo da Turska izađe iz NATO. Kemal Ataturk potpisao Lozansku dekleraciju o podijeli interesnih zona Turske na 100 godina koja ističe 2021 godine, gdje se Turskoj vraća nadležnost na prirodna bogastva, konrtolu Bosfora, željeznicu, naftu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI