Kažnjava li se “neposlušna” Turska od strane američkih elita?

istanbul
36 komentara

Posljednjih godina se Turska sve više okreće od Zapada prema Istoku. Recep Tayyip Erdoğan traži nove partnere. Hoće li do jučer neupitni saveznici Turske pokrenuti gospodarski i financijski rat odvijati protiv ove zemlje?

Turska, zemlja između Istoka i Zapada, na strateški važnom području za kojeg se žestoko borila stoljećima, ima svoju sigurnosnu strategiju i politiku, baš kao i svaka druga zemlja na svijetu. Iako je osnivač Turske Republike, Mustafa Kemal Atatürk, zemlju vodio strogim zapadnim kursom, koji je uveo latinicu umjesto arapskog pisma i sekularni ustav, svidjelo se to nama ili ne, Turci su i dalje ostali uglavnom muslimanska orijentalna zemlja, koja se nije dobro osjećala u okovima novih propisa.

Nije nikakvo čudo da su Recep Tayyip Erdoğan i njegova islamsko-konzervativna Stranka pravde i razvitka (AKP) napokon dobili toliko podrške, kada su Turci na biralištima imali priliku raskinuti zapadne okove.

Intervencijska ekonomska politika nove vlade i opsežni investicijski programi su Erdoganovu popularnost među Turcima podigli u nebesa, pogotovo kada je gospodarstvo raslo, a tako i opći prosperitet stanovništva.

Ali to se polako počinje raspadati. Turska lira snažno slabi i već je dosegla najnižu stopu u odnosu na američki dolar. U međuvremenu, za jedan dolar treba platiti više od pet lira, što šteti snažnom gospodarstvu ovisnom o uvozu i potiče inflaciju. Mnogi vlasnici zajmova u stranoj valuti s niskim kamatama, bilo u dolarima ili eurima, također pate. Međutim, za slabost lire zapravo nema ekonomskih razloga, pogotovo zbog toga što je tursko gospodarstvo robusno i raste.

“Dakle, logično se zapitati je li ovo ili nije ciljani napad financijski jakih elita iz Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, samo kako bi se potaknuo gospodarski i financijski slom Turske i tako okrenulo  ljude protiv Erdogana? Nakon toga bi na njegovo mjesto došao agent Londona, baš kao što je bio Mustafa Kemal Atatürk, a Turska bi se tako opet vratila na “pravi put”, daleko od Kine, Rusije i Irana, ponovno u zagrljaj Sjedinjenih Država, Velike Britanije i EU”, za Contra Magazin piše Ali Karataş.

Teorija zavjere? Možda. Ali podsjetimo da međunarodnoj politici nema slučajnosti.

AtatürkSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
5 godine prije

Strateški gledano najutjecajnije i najveće države Bliskog Istoka su Turska, Pakistan, Iran i Egipat i kao takve su nositelj stabilnosti i poretka Bliskog Istoka, onaj tko želi mijenjati taj poredak uvijek će pokušati destabilizirati jednu ili više od ovih država. Naravno uvijek su isti igrači destabilizatori u igri, Izrael, SAD i Velika Britanija.

Brainstorm
5 godine prije

da nije zapada, jos uvijek bi bilo otomansko carstvo, vece ili manje.

jasmin
5 godine prije

Naravno da je ovo finansijska manipulacija iz SAD. Zuti lisac zna sta radi.Dok je Erduan bio poslusna marioneta sve je bilo okej.(cak se i jedan neboder u Istanbulu zove Tramp).
Erdo je svjestan sta je dobro za njegovu zemlju i napravio je zaokret prema Rusiji,a to Amerima nikako ne odgovara. Onda pocinje destabilizovati liru(u cemu i uspijeva).vec vidjeno,zar ne?

wasbewill
5 godine prije

Erdogan jedan od rijetkih pravih lidera koji su stisnuli petlju i otrgnuli se moćnom Cionističkom lobiju. Pored njega tu su Putin, pokojni Chavez, Correa presj Ekuadora, Evo MOrales, Iranci, pokojni Kenedi, Mahatir iz Malezije.,ljudi kojima treba ukazati čast jer su trpili i trpe razne destrukcije, neki medijskom agresijom, neki su bgm platili i životom. Mi bi trebali da ih jasno podržimo, a sve ide nabolje mic po mic

shumadinac
5 godine prije

Srbija lako može da se okrene Istoku: smešan izvoz koji pravimo Rusija može da apsorbuje a da ni ne oseti, da plati energentima i da joj još i ostane. Turska je druga priča, ona je veliki proizvođač čija se roba prodaje širom sveta ali ogromnom većinom na Zapadu – najviše u Evropi. Zaustavljanje prodaje njihove robe na Zapadu bi značilo zatvaranje velikog broja turskih preduzeća. SAD ima moć da uguši tursku privredu i moći će to sve dok Evropu drži u šaci. Sankcije dvojici turskih ministara je smešna mera ali možda samo upozorenje dok je napad na njihovu valutu mnogo ozbiljnija stvar koja najdirektnije pogađa turskog kupca koji kupuje zapadnu robu. To je dobar način za izazivanje nemira i još bolji pokazatelj da je ekonomija samo alat za sprovođenje “viših ciljeva”. – U politici postoje strateški ciljevi, planovi za više decenija unapred kao što je saradnja Rusije i Kine i… Čitaj više »

Tupko Glupko
5 godine prije

Izuzetni su se vec poceli povlaciti iz Afganistana i Iraka, a vjerojatno ce morati i iz Turske. Sve veliki iranski susjedi povrsinom i brojem stanovnika sa NATO bazama.

Alen
5 godine prije

Sjever sirije bi nam uskoro mogao dati mnoge odgovore u odnosima savsznika…

Klump
5 godine prije

shumadinac@ super 5 sedi

Spartak
5 godine prije

Sve točno, kratko i jasno i rečeno,

Mikojan
5 godine prije

Koliko godina je Turska član NATO pakta, koliko godina Turska pokušava postati članica Europske unije, vrijeme je da se okrenu onima koji ih žele a ne da nekoga moljakaju i skidaju gaće kako bi postali član udruge.

alan ford
5 godine prije

Ataturk je bio mason i nasilu je sproveo takozvanu sekularizaciju Turske. Turska vojska je desetljećima bila čuvar te prisilne sekularnosti. Edoganu ja ne vjerujem ništa, niti vjerujem ovim sankcijama i kobajagi da se SAD i Zapad bore protiv Turske. Jer Erdo je podržavao ISIL i politiku Izraela i SAD-a, a i dan danas se u bitnim pitanjima oko Sirije, slaže sa cionistima. što je više puta rekao i nakon navodnog “zaokreta” prema Rusiji, u zadnje 2 godine, Dakle Erdo je više puta ponovio da Asad mora otići, i nazvao ga je teroristom i zločincem. Osim toga Erdo i dalje želi u EU, dakle nije odustao od toga, i Erdo je naparavio sporazum o izbjeglicama sa EU i sa Merkelicom, a taj sporazum skuhala je u stvari Soroseva organizacija ESI i njen čelnik Gerald Knaus. Osim toga, Erdo je i dalje pouzdani partner NATO pakta. Već sam jedanput rekao, da bi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI