SAD uvele sankcije protiv Turske – Odluka bez presedana u povijesti NATO pakta

sad turska
27 komentara

Washington je ostvario svoje prijetnje protiv Turske. Jučer je potvrđeno da je američko Ministarstvo financija uvelo sankcije protiv dva ministra turske vlade, protiv turskog ministra pravosuđa Abdulhamita Güla i ministra unutarnjih poslova Süleymana Soylua, koji su, kako je rekla glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders, “imali vodeću ulogu u uhićenju i držanju u pritvoru američkog pastora Andrewa Brunsona”, koji je 2016. godine uhićen zbog njegovih navodnih veza s pokretom klerika Fethullaha Gülena, kojeg Ankara smatra jednim od ključnih organizatora neuspjelog državnog udara od prije dvije godine.

“Nepravedni pritvor pastora Brunsona i nastavak njegova progona od strane turskih dužnosnika jednostavno je neprihvatljiv”, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin i objasnio da se radi o sankcijama financijske naravi.

Američki predsjednik  Donald Trump je vrlo jasno rekao kako Sjedinjene Države očekuju da će Turska odmah pustiti Andrewa Brunsona.

Washington smatra da je Andrew Brunson “žrtva pristranog i nepravednog pritvora” od strane turskih vlasti i da je uhićen “bez valjanih dokaza”.

Turskim ministrima koji se nalaze na popisu sankcija prijeti zamrzavanje imovine, zabrana američkim građanima za obavljanje bilo kakvih poslova s njima i zabranu ulaska u Sjedinjene Države.

Kao što smo ranije izvijestili, Andrew Brunson je uhićen u Turskoj na temelju optužbi za špijunažu i pomaganje teroristima, a prošlog 25. srpnja je prebačen u kućni pritvor. Turski sud u Izmiru je uzeo u obzir zahtjev odvjetnika zbog zdravstvenog stanja američkog državljanina kojem prijeti 35 godina zatvora.

Brunson je uhićen u Turskoj u listopadu 2016. godine, a pušten je u prošlu srijedu pod uvjetom da bude u kućnom pritvoru.

Erdogan optužio Brisel

Prema turskoj istrazi, pod izgovorom vjerske djelatnosti Andrew Brunson je bio u bliskom kontaktu s organizacijom FETÖ i Kurdistanskom radničkom strankom, koje su u Turskoj na listi terorističkih organizacija.

Prema izvješćima zapadnih medija, 2017. je turski predsjednik Erdogan predložio američkim vlastima da dvije zemlje zamjene Andrewa Brunsona za islamskog klerika Fethullaha Gülena, od 1999. živi u Sjedinjenim Državama i službena Ankara ga smatra vođom “terorističke organizacije FETÖ” i “ideološkim inspiratorom” pokušaja državnog udara u Turskoj u srpnju 2016. godine.

Ovo je prvi put da Washington uvodi sankcije visokim vladinim dužnosnicima i državljanima jednog NATO saveznika.

Bilo je za očekivati da Ankara neće popustiti pred američkim pritiskom.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin je dan prije potvrde o uvođenju sankcija protiv ministara Abdulhamita Güla i Süleymana Soylua rekao da će Ankara, ako Sjedinjene Države ostvare svoje prijetnje, “uzvratiti protumjerama”, ali da očekuje kako će dvije zemlje razlike riješiti diplomatskim putem, što se nije dogodilo.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je poručilo da će poduzeti “recipročan odgovor”.

“Odlučno prosvjedujemo protiv odluke američkog Ministarstva financija da sankcionira našu zemlju”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako ova odluka “bez imalo respekta zadire u pravosudni sustav Turske, te da je u suprotnosti sa suštinom odnosa Washingtona i Ankare”.

“Ona će ozbiljno naštetiti konstruktivnim naporima koji su poduzimani kako bi se riješili problemi između naše dvije zemlje”, ističe se u službenom priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

U turskom parlamentu su sve stranke, osim kurdske Demokratske narodne stranke (DHP), odlučno osudile američku odluku.

“Kažemo “ne” prijetnjama Sjedinjenih Država i izražavamo zajedničku solidarnost i odlučnost naše nacije”, poručile su u zajedničkoj deklaracijiStranka pravde i razvitka (AKP), glavna oporbena republikanska narodna stranka (CHP), Nacionalistička stranka (MHP) i Dobra stranka (IYI).

Dodaje da je pravo bilo kojeg izvršnog tijela, odnosno predsjedništva, da daju potrebni odgovor SAD-e na temelju načela međunarodnog reciprociteta.

Mevlüt Çavuşoğlu
FOTO: Mevlüt Çavuşoğlu

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu izjavio “kako američki pokušaj da nametne sankcije dvojici turskih ministara neće proći bez odgovora”.

“Mi snažno protestiramo protiv sankcija. Ovaj agresivni stav, koji nikom nije u interesu, bit će odbijen istom mjerom, bez odgađanja. Pozivamo SAD da ponište ovu pogrešnu odluku”, poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu je na Twitteru obećao recipročan odgovor i poručio: “Nećemo moći riješiti naše probleme, osim ako američka vlada ne shvati kako ne može ostvariti svoje protupravne zahtjeve ovim metodama.”

U međuvremenu je ministar pravosuđa Gül izjavio je ” kako ionako nema ni jednog centa u Sjedinjenim Državama”.

“Nisam imao nikakvih drugih snova, nego da živim u mojoj zemlji”, rekao je turski ministar pravosuđa Abdulhamit Gül.

Podsjetimo, ova odluka Washingtona nema presedana i SAD prvi put uvode sankcije protiv visokih vladinih dužnosnika zemlje za koju se smatra da je pouzdan NATO saveznik.

Andrew BrunsonSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Turska je zlo, ali SAD je daleko vece ili ipak najvece zlo na planetu od 1776. godine. 242 godine postojanja 230 godina ratovanja nasilnog mjenjanja rezima po svijetu i drzavnog terorizma, SAD drzava terorist.

Zare
5 godine prije

Nek se pojedu međusobno. A ovi Turci zasluzuju sve najgore

klinglinian
5 godine prije

Neću komentirati američke poteze jer bi to bilo isuviše gubljenje vremena. Njihov “izuzetni” odnos prema ostalim narodima i nacijama im se odbija o glavu svakim danom sve više i više radi njihove kronično bolesne bahatosti! Meni je ovdje Turska jako zanimljiva, uzimajući u obzir period od propalog puča pa evo na ovamo! To je zaokret za 180 stupnjeva u korist preispitivanja svojih odluka koje je usklađeno donosila s bivšom američkom administracijom. Da preskočimo poboljšanje odnosa s Rusijom i Iranon glede sirijskog pitanja i zajedničke kurdske prijetnje koje imaju dvije zemlje (Turska i Iran), Turska se u međunarodnoj političkoj areni odlično “izlaktala” do statusa regionalnog geopolitičkog i nezaobilaznog faktora glede mnogih pitanja i odlučivanja! Osobno sam bio protiv Erdogana i njegovog načina donošenja političkih odluka! To nezadovoljstvo je temeljeno na odnosu prema susjednoj Siriji i politici prema istoj, međutim, sad mi se sve više počinje sviđati taj njegov “neovisni” kurs kretanja… Čitaj više »

Kajzer Soze
5 godine prije

Imam viziju da će kaubojima u Indžirliku veoma brzo nestati struje u bazi i svega ostaloga !

Miki
5 godine prije

Turska nema ni što tražiti u NATO. Što pre da se ide na alternativnu energiju pa da se več jednom otkanta štetočine arape, turke i ostali islamski srednji vek.

Spartak
5 godine prije

Pastor je ime jedne tvornice vatrogasnih aparata u Zagrebu. A ovaj usanski pastor je ime za S-400

Valter
5 godine prije

Ništa ja ne vjerujem ni jednima ni drugima …

Crni osman
5 godine prije

Turcini su uzletjeli previse .Snjeh bi bio da im ameriuslje potkresu krila

mmm
5 godine prije

Turci misle da su ameri jazavci ko njemci pa da ih mogu nekim smjesnim ucjenama slomit da im izruce gulena,kao sto su njemce natjerali na modernizaciju leoparda.ocekujem uskoro pad vrijednosti turske lire na razinu toaler papira,a onda ce turski gospodarstvenici samo zgazit isilovog sponzora I pljackali sirije erdogana,ili ce ih ovaj idiot sve zatvora a njihove tvornice poklonit svom ljubljenom sinu glavnom kupcu isilove oplhackane nafte

erektvs maximvs
5 godine prije

jake sankcije…. sve je to dvostruka igra….hebali bi se za bocu plina plačenom eurima….hoće da turad kupe s 400 da ga mogu kopirat i osvoje rutu plinooda kroz siriju prevarom kad več neide ratom a sirija je na dobroj poziciji za meteorološka ratovanja što možemo vidit po suši u iranu i izraelovum šepurenju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI